nebojte sa napisat svoj nazor sme v slobodnej krajine....ja si myslim ze pokial su madari zijuci na slovensko nech hovoria po madarsky ale co ak povedia ze chcu tie nazvy v ucebnici??? no to sa mi zda prehnane ved o to mohli ziada aj ukrajinci cesi,,,
Keď chcú hovoriť po maďarsky, nech idú do Maďarska! A tu nech nehovoria tou hatlaninou, čo by akože mala byť slovenčina a zvlášť by mali predavačky na juhu, čo oslovia ľudí hneď po maďarsky, dať do klietky a vystaviť na námestí, aby po nich ľudia hádzali zhnité paradajky a kdejaký sajrajt.
Toto je čisto politická záležistosť.... iba politici tu mútia vodu.... bol som v Nových Zámkoch a vôbec to tam nevyzeralo žeby boli slovensko-maďarské vzťahy narušené.... všetko je to iba výsledkom politikov.... hovoril som s maďarom (ktorý vedel po slovensky) a hovoril že so žiadnými slovákmi problem nemal, a že tieto naštrbené vzťahy sú iba výsledkom politiky....
niektori hovoria ze problemy medzi slovenskom a madarskom su len vykonstruovane, kedze oni byvaju na hraniciach, ovladaju slovencinu aj mararcinu a nemaju medzi sebou ziadne porblemy.. tazko posudit. kazdopadne niektori politici z toho velmi dobre tazia
chodím na školu do nz. a mám toľko kamarátov maďarov a skvelo si rozumieme a neexistujú žiadne problémy. asi je to tým, že nepozeráme správy a potom nevieme, ako to vlastne medzi nami je
Keď som bola v Rakúsku a Maďarsku na výlete okolo Neusiedler See, čo je hneď pri hraniciach, tak ja som sa musela prispôsobiť, aspoň po anglicky si pýtať, tak prečo by sme mali tu rozprávať po ich?! To je to, keď už aj pi*a slovenčinárka natára deckám, ktoré ešte nemajú vlastný názor, že Slováci nemajú byť na čo hrdí, ako to môže slovenčinárka povedať?!, tak potom to tak aj vyzerá. Boha, aj tú by mali dať do tej klietky!
@3@Fxx v prvom rade by si sa mal skľudniť ty... tentoraz výnimočne s @Krutafunebracka súhlasím
ako sa hovorí v anglicku ? po anglicky...
ako sa hovorí v španielsku ? po španielsky...
tak na slovensku kurva PO SLOVENSKY !!! (minimálne v úradoch, verejných inštitúciách a obchodoch... v súkromí nech si každý hovorí bárs aj po vietnamsky...
A tiež ma nasralo, keď jedna stará známa, čo sa museli presťahovať niekde k Šali, jej mladší brácho musel chodiť do MAĎARSKEJ školy, pričom sú SLOVÁCI, lebo široko-ďaleko nebola žiadna slovenská škola! To čo je?! Nech si naserú! Pokiaľ je to na Slovensku, tak v prvom rade nech tam je slovenská škola! A ak im ešte ostane, tak nech si tam bárs postavia aj maďarskú, alebo nech si idú na maďarskú do Maďarska!
Vám asi musí dobre šibať. Žijem 20 rokov v Galante a nikdy som s tým problém nemal. Problém s tým majú predovšetkým ľudia, ktorí v národnostne zmiešanom prostredí nežijú.
ty vole ja ani nechapem odkial sa ty madari vzali, sak vsade naokolo su slovania, polaci, cesi, rumuni ,ukrajinci (myslim) a podobne sak madari tu nemaju vobec co robit tu maju byt slovania a nie huni! ODKIAL SA NABRALI??
Ale aj tak si myslim ze skandali robia len politici, keby ich nebolo mame sa dobre .
@18 žijem na juhu a obťažuje ma to... nemám nič proti maďarom ako takým, naopak, s niektorými nemám problém udržiavať kamarátske vzťahy... len ma fascinuje, akým spôsobom sa štandardizovalo pomaďarčovanie južných častí slovenska - a keď sa proti tomu niekto ozve, hneď je oheň na streche...
@20 Nemajú na to právo, hnusí sa mi to a je ich povinnosť osloviť ma po slovensky, aspoň ako prvé, keď sa už na nič iné nezmôžu. Ak tam príde nejaký Maďar, tak on ju sám osloví po maďarsky a dopne jej aj samej, aby mu odpovedala tak.
No veď práve to, že oni to berú ako keby sme ešte stále boli nejaké hnusné Uhorsko.
@23 Domrdali sa sem a potom ich tuším Franská ríša najímala na to, aby prepadávali a oslabovali ostatné okolo, ale potom tu museli ostať, tuším niečo také, ale už si to presne nepamätám. Proste svinstvo!
K tomu mozem povedat len jedno s cim do bodky suhlasim:
"S kým zo susedov má problém Slovensko? S nikým okrem Maďarska. S kým má problém Maďarsko? S každým zo svojich susedov. Je to jeden z pohľadov, ako sa pozerať na problém vzťahov," vyhlásil v relácií STV O päť minút dvanásť Gašparovič.
tento raz musím súhlasiť s @Krutafunebracka - aj keď nie tak celkom jej slovami ....a nemám nič proti Maďarom, ale neverím tomu, že oni by Slovákom žijúcim v pohraničí robili také ústupky, aké majú oni na Slovensku....už len to, že ani nemusia maturovať zo slovenčiny...to ako kde sme??? šak na Slovensku po slovensky, keď chcú mať maturu z maďarčiny, nech si to dajú ako cudzí jazyk....lebo na Slovensku je cudzím jazykom
a @Fxx - kokotská slovenčina? prosím???? ja slovenčinu študujem a keby také niečo povedal môj žiak, asi by som mu jednu vrazila....akože sorry, ale musím to brať ako skutočne dementné vyjadrenie niekoho, kto sa tomu vôbec nerozumie
@Mirkova nie som zbehlý v častých zmenách pravidiel maturitných skúšok, mohla by si mi prosím ťa poskytnúť link na nejaký dokument, ktorý by mi dokázal, že Maďari žijúci na Slovensku nemusia maturovať zo slovenského jazyka? Ďakujem
@45 Porovnávať ústupky k Slovákom v Maďarsku a k Maďarom na Slovensku je irelevantné, keďže Slováci tvoria v Maďarsku len mizivé percento obyvateľstva, zatiaľčo Maďari u nás ani náhodou
@picasso žeby tam fakt každý ovládal slovenčinu?? videl si niekedy správy, kde bola nejaká reportáž z juhu? často potrebujú tlmočníka, aby sa dorozumeli a to sú na Slovensku , k tomu dotyční majú SK občianstvo..
Zásadný problém je, že to zneužívajú politici na oboch stranách. ZNEUŽÍVAJÚ na odpútanie pozornosti od podstatných problémov a ľudia tu i v Maďarsku im to papajú. DOBRÚ CHUŤ!
@krutafunebracka už na teba predavač prehovoril v obchode po maďarsky? Na mňa teda nie, ani v tej Šali ...
Myslím že sú fajn To len asi tak stovka ľudí robí dusno (politici, médiá a pár vypatlaných extrémistov). Hlavne že majú tie peroxidové kravy v komerčných televíziach čo hlásiť vo večerných správach...
A čo sa týka tých názvov v učebniciach... fakt strašné keď to tam majú maďarsky a za tým slovensky (alebo naopak)..
My tiež hovoríme Benátky a nie Venezia, Londýn a nie London, Viedeň miesto Wien, Paríž a nie Paris, Budapešť a nie Budapest, tak nechápem prečo by sa tie deti nemohli učiť geografické názvy v rodnom jazyku ak to tam budú mať ešte aj po slovensky.
@krutafunebracka absolutne suhlasim, a som zastancom NA SLOVENSKU PO SLOVENSKY! keď tu chce niekto žiť predsa musí vediet rozprávať úradným jazykom... bez toho sa neda...
a ešste na margo jazykoveho zákona, tu máte článok si ho prečítajte aké práva majú menšiny v maďarsku a potom môžeme v tejto debate pokračovat ďalej
o tomto sa fakt neoplatí hovoriť. poslať csákyho a s ním aj slotu a ostatných blbcov dakde na more nech sa tam aj zožerú a potom môže začať rozumná diskusia.
keby to bol hocijaký iný národ ako maďari tak by to nebolo treba riešiť. povedala by som im že nech sa len doma kľudne rozprávajú maďarsky ale vonku po slovensky...komplet bez výnimky...že sa ten starý 70ročný dedko už po slovensky nenaučí, okej. ale aby sa slováci mali učiť maďarsky aby mohli rozumieť vo vlastnom štáte, to v žiadnom prípade. keď sa im tu nepáči, nech idú domov
všetky tie problémy s maďarmi sú poriadna somariny....s maďarmi sa dá normálne vychádzať, šak aj oni sú len Ľudia.... lenže politici si vždy nájdu nejakú somariny čo ptoom nafukujú dovtedy kým ich nezažalujú
Je to prinajmenšiom choré... chcel by som vidieť keby si chceli Slováci žijúci napr. v UK presadiť takéto veci ako by sa k nim stavali asi by ich postrielali do radu..
Kto chce žiť v inej krajine má sa predsa prispôsobiť je to jeho základná povinnosť! a nie vyskakovať tu...
Ale maďarov ako rádových občanov z toho neviním, sú to len samé bubliny nafukované maďarskými politikmi.. Tí majú určité zámery a podporuje ich v tom akurát tak pár vypatlancov.. aláá maďarská garda..
..debili madari...oni chcu vyvolat dojem ze im ide o nase uzemie ale v skutocnosti chcu sa organizovane dostat do vlady a rozhodovat ....som nad mieru spokojny ze schvalili tento jazykovy zakon dufam ze pridau aj dalsie.......kazda mensina ak sa nachadza na uzemi ineho statu musia sa ucit dany jazyk a mali by byt vsetko v slovencine,hovorit pisat ..........su to zadubeny chudaci pristahovalci ....po vojne sme nemcov vyhnali z naseho uzemia ale chyba bola madarom dovolit vratit sa do nasej krajny.........tato chyba pretrvava....
ejha,,no ono to je dosť také vykonštruované...tie vztahy,,,ale tiez sa mi velmi nepačí ak niekto hovori na slovensku po madarsky,,,nemam sice proti tomu nič,,no ale... ale tri botky.....
@2norbi2 ja neviem, ja som bol na juhu parkrat v zivote proste som len xcel povedat, ze ludia co tam ziju cely zivot hovoria ze s tym nemaju ziadne problemy, proste sa navzajom toleruju. je vela slovakov, ktori sa z vlastnej iniciativy naucili aj nieco po madarsky, aby si uhlahcili kazdodenny zivot (smutne). urcite existuju aj maradi zijuci na juhu slovenska, ktory dokazu daco zadret po slovensky, ale este som v zivote nepocul ani nevidel madara ktory by vedel po slovensky tak dobre ako slovaci na juhiu po madarsky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
mali by sa oba strany v prvom rade skludnit,a nie provokovat sa
ako sa hovorí v anglicku ? po anglicky...
ako sa hovorí v španielsku ? po španielsky...
tak na slovensku kurva PO SLOVENSKY !!! (minimálne v úradoch, verejných inštitúciách a obchodoch... v súkromí nech si každý hovorí bárs aj po vietnamsky...
bohužial tu dole na juhu žijem a tá drzosť ludí, ktorí proste ODMIETAJÚ hovoriť po slovensky...kokos to neni možné (blee)
Ale aj tak si myslim ze skandali robia len politici, keby ich nebolo mame sa dobre .
@23 Domrdali sa sem a potom ich tuším Franská ríša najímala na to, aby prepadávali a oslabovali ostatné okolo, ale potom tu museli ostať, tuším niečo také, ale už si to presne nepamätám. Proste svinstvo!
a suhlasim s @19
"S kým zo susedov má problém Slovensko? S nikým okrem Maďarska. S kým má problém Maďarsko? S každým zo svojich susedov. Je to jeden z pohľadov, ako sa pozerať na problém vzťahov," vyhlásil v relácií STV O päť minút dvanásť Gašparovič.
a @Fxx - kokotská slovenčina? prosím???? ja slovenčinu študujem a keby také niečo povedal môj žiak, asi by som mu jednu vrazila....akože sorry, ale musím to brať ako skutočne dementné vyjadrenie niekoho, kto sa tomu vôbec nerozumie
kto vie aj slovenčinu, problém podľa mňa nemá..
@krutafunebracka už na teba predavač prehovoril v obchode po maďarsky? Na mňa teda nie, ani v tej Šali ...
šteňa nauč sa písať a potom niečo píš...
@Krutafunebracka kde na teba hovoril maďarsky?? na mňa na východe hovorili tou skurvenou východňárskou hatlaninou a nesťažujem si iný kraj iný mrav...
A čo sa týka tých názvov v učebniciach... fakt strašné keď to tam majú maďarsky a za tým slovensky (alebo naopak)..
My tiež hovoríme Benátky a nie Venezia, Londýn a nie London, Viedeň miesto Wien, Paríž a nie Paris, Budapešť a nie Budapest, tak nechápem prečo by sa tie deti nemohli učiť geografické názvy v rodnom jazyku ak to tam budú mať ešte aj po slovensky.
a ešste na margo jazykoveho zákona, tu máte článok si ho prečítajte aké práva majú menšiny v maďarsku a potom môžeme v tejto debate pokračovat ďalej
» www.aktuality.sk/clanok/145303/p...
a tie špiny maďarské tu budú vyskakovať, boha im... šak sa pozrite ako sa maďari právaju voči menšinám
keby to bol hocijaký iný národ ako maďari tak by to nebolo treba riešiť. povedala by som im že nech sa len doma kľudne rozprávajú maďarsky ale vonku po slovensky...komplet bez výnimky...že sa ten starý 70ročný dedko už po slovensky nenaučí, okej. ale aby sa slováci mali učiť maďarsky aby mohli rozumieť vo vlastnom štáte, to v žiadnom prípade. keď sa im tu nepáči, nech idú domov
Za komunistu problém nebol!
Je jasné že na juhu slovenska niektorý nevedia po slovensky ani zaťať, ale nechápem to ako útočia lúdia čo v živote buď Maďara alebo Slováka nevideli.
Kto chce žiť v inej krajine má sa predsa prispôsobiť je to jeho základná povinnosť! a nie vyskakovať tu...
Ale maďarov ako rádových občanov z toho neviním, sú to len samé bubliny nafukované maďarskými politikmi.. Tí majú určité zámery a podporuje ich v tom akurát tak pár vypatlancov.. aláá maďarská garda..