Najhoršie kombo je krutý a zlý,no dobrý manipulátor, ktorý má aj niečo v hlave v tom zmysle,že vie takticky postupovať a podobne. Hlúpy človek s dobráckou povahou toho nenapácha toľko ako on.
@hoperpohroma Trump je biznismen ktorý sa dostal do funkcie na ktorú sa nehodí. Vyslovene hlúpy a jednoduchý asi nebude, len je na nesprávnom mieste, mal si radšej robiť svoj biznis a nie mať na starosti geopolitiku.
Zly je velmi nejasny pojem. Kruty a zly, ale spravodlivy vsetko vyvracia. A hlupy tiez moze byt zly. A tiez moze byt aj kruty (hlupost nevylucuje krutost, skor je nevedoma a teda moze prekonat vsetky predstavy krutosti oneho 'kruteho' vladcu). Teoreticky. Moze byt hlupy, kruty a strasne sebecky a samolubi a moze byt aj uplny kkt, ale ked plni svoje povinnosti a plni ich dobre a zodpovedne, tak krajina bez neho nemoze existovat. Asi sa vam zda cudne, ale este v dobach temna vladca znamenal aj zivot. A to sa takto neda vysvetlit, ked dnes uz nie su vladcovia, ale nastrcene figurky do uz existujuceho mlynceka, kde sa hraju na nieco, co pripomina nieco, ze maju realnu moc. Nemaju. Dnes to nie je o vladnuti. Dnes su ludia ini. Rovnako, ako dnes nepotrebujeme nabozenstvo, lebo mame fyziku a technologie. To je jedno.
@7 Drumpf simuluje, sa nazdávam (jednoduchou by som jeho fabrikovanú perzónu nenazval, adekvátnejší termín by bol slaboduchosť). Je to celé len pokračovanie reality show, dnes už politika nie je na to, aby dávala zmysel, ale aby zabávala masy.
Inak je dľa mňa málo zmyslu v porovnávaní týchto extrémne oprostených, polarizovaných hypotetických situácií. Je to voľba medzi "veľkým" a "ešte väčším zlom". Realita je vždy zložitejšia. Nechcem nejak paušalizovať, ale imho princíp akumulovanej moci sám o sebe je problémom - bez ohľadu na to, kto ju drží. Takže sa môžeme baviť o tom, do akej miery to prispeje k nerovnosti, koľko utrpenia a neprávostí to spôsobí, ale fpodstate ide o jedno a to isté.
Samotný pojem "vlády", "vládnutia niekoho nad niekým" je v mojom ponímaní (ktoré je, nepochybne, silne ovplyvnené ľavicovo-libertariánskou ideológiou) až obscénny a nepatrí do 21. storočia - iba ak do historických spisov.
Ked je niekto kruty a zly ale je mudry tak to mozem chapat aj tak ze je kruty a zly iba k tym ludom co si to zasluzia? Alebo je kruty a zly ku vsetkym akurat s tym ze je mudry v zmysle inteligentny?
hlúpy nemusí nutne znamenať že je aj zlý,dost vela nacistov boli vzdelaní ludia a tým boli ešte horší lebo si niekde vnutri museli byť vedomí že to čo robia je zlé
@kuko1965 to mi vysvetli, preco je kruty clovek hlupy. vezmime si krajiny postihnute hladomorom, do ktorych sa posiela humanitarna pomoc. neposlat im tu pomoc by bolo krute, lebo by vela ludi umrelo. na druhej strane, prestali by sa tolko mnozit, situacia by sa stabilizovala a zilo by tam len tolko ludi, kolko sa tam dokaze uzivit. nikto by nehladoval a vsetci by uz naveky zili stastne. tak ako teda, je "krute" rozhodnutie naozaj take hlupe a zle? je mudrejsie a lepsie dopustit, aby sa trapilo mnohonasobne viac ludi po cele generacie?
@notme Krutý človek je hlúpy preto, že nie je dostatočne múdry na to, aby vedel vymyslieť spôsob ako veci zvládnuť bez krutosti.
Napríklad - posielať humanitárnu pomoc len dovtedy, kým sa nevytvoria podmienky pre tých ľudí tak, aby nehladovali - napríklad ich vzdelať, vychovať, a podobne. Mám klientov narkomanov. Je kruté im nedať drogy? Múdre riešenie môže byť aj kruté. Ako to rozlíšiť? Láskou. Hľadať to čo je pre toho druhého dobré. Ani humanitárnou pomocou sa nedá všetkých zachrániť. Aj táto diskusia má význam len vtedy ak začneme zapĺňať prázdnotu ktorou je krutosť láskou. Kresťanstvo prikazuje aj lásku k nepriateľom. Pre mňa je to normou. Nehovorím že sa mi ju darí dosahovať. Snažím sa. Mne to stačí.
kazdopadne, sam pripustas, ze mudre resp. spravne riesenie moze byt krute. tie drogy su este omnoho lepsi priklad nez moja humanitarna pomoc. iste vies, cim si prechadza clovek na odvykacke od opiatov. vedome cloveku sposobit taku bolest je nepochybne krute. a napriek tomu sa to robi (a mozno to robis aj ty), lebo je to spravne. tak kde je teda problem? preco je krutost hlupa, ked je v mnohych situaciach nevyhnutna a spravna?
@notme
Áno. Myslím si že nikto nie je úplne múdry. Múdrosť nás nekonečne presahuje. Súhlasím s tým že neexistuje jediný múdry človek. Sú však ľudia, ktorí sa o múdrosť usilujú.
Pripúšťam že správne riešenie na dnešné pomery môže byť kruté. A tá krutosť je časť v tom riešení, ktorá je hlúpa. V prípade drog je hlúposť trojaká. Jedna vyplýva z hlúposti drogy užívať, druhá vyplýva z hlúposti ich liečiť takými primitívnymi a teda hlúpymi metódami ako to robíme dnes. Múdre by bolo v prvom prípade drogy neužívať, v druhom liečiť metódou, ktorá nespôsobuje krutosť. V budúcnosti budú možno metódy múdrejšie. Dnes používame hlúpe metódy, lebo múdre nepoznáme. Aj v minulosti špičkový lekári liečili krutými metódami, ktoré dnes považujeme za hlúpe a často aj škodlivé.
Krutý človek je hlúpy preto, že nie je dostatočne múdry na to, aby vedel vymyslieť spôsob ako veci zvládnuť bez krutosti.
Mimochodom... posledné roky stále častejšie držím v náručí miminká v absťáku.
@kuko1965 chapem. ale nemozes takto zovseobecnit slovo "hlupy" lebo ked su hlupi vsetci, tak to slovo straca svoj vyznam.
ono vsetko so vsetkym suvisi. mozno by sme mali lepsie moznosti liecby zavislosti, keby do vyskumu slo viac prostriedkov. mozno by bola medicina na takej urovni, ze by sme si mohli slahnut co by sa nam racilo a nenieslo by to so sebou ziadne negativne ucinky a nasledky. ale do vyskumu viac prostriedkov nejde, lebo idu na humanitarnu pomoc do afriky. (viem, ze to takto nefunguje, ale ide o ten princip). chcem povedat, ze si to vsetko vyzaduje cas a nikto na svete nepride a nevyriesi humanne vsetky problemy mavnutim carovnej palicky. nemozes dakoho oznacit za hlupaka na zaklade toho, ze nie je vsemohuci. do tej doby musime pouzivat krute metody a hlupy clovek je v tomto smere ten, ktory nevie posudit, kedy sa veci musia a kedy sa nemusia riesit kruto.
@thrwtchr tento film budem vždy odporúčať na počkanie Veľmi dobrý na zamyslenie
Čo sa týka topic, tak je to dobrá otázka a je to aktuálna téma by som povedal dnes tá severná kórea nám ukazuje krutosť ale zároveň keď sa pozriem na tých ľudí že dokážu tak žiť keď sa v tom narodili a nepoznaju moc nič iné tak šalejú a naozaj aj keby zosadili Kima tak oni su schopny robit nejake teroristické výpady proti USA. Celkom mi príde že tá hlúposť je lepšia ako keď ten človek veľmi dobre vie čo chce dosiahnuť
Máš pravdu že je to zovšeobecnenie. Snažil som sa vyhnúť konkretizovaniu lebo by som bol na stupnici úrovne hlúposti hodne nízko. Konkretizovať by sa ale dalo. Nikoho som však nechcel označiť za hlupáka. Za hlupáka nepovažujem nikoho. To by som si nedovolil aj vzhľadom na môj nízky stupeň múdrosti. Jediné čo môžem povedať že nejaká vec nie je dostatočne múdra. Súhlasím aj s tým čo píšeš, že sú tu dva mlynské kamene, medzi ktorými musíme rozlíšiť ak chceme niečo robiť s akútnymi problémami: jeden krutosť a druhý záchrana. Je tu však niečo čo je mimo tých kameňov a to je prevencia - teda predchádzanie. O tom však nie je táto téma. Keď hovoríme o tom momente rozhodnutia medzi krutosťou a záchranou dostávame sa do oblasti etiky, prípadne (v prípade veriacich) až do oblasti morálky. Tu už začínam byť subjektívny - lebo v prípade rozhodovania používam idealisticko-realistickú metódu lásky. To však je už za hranicou poslania tohto vebu.
Ako hovorí Twain štát by mal mať "despotizmus nebies" a mal by vládnuť človek, ktorý má neobmedzenú moc a bol od mala vychovávaný na túto funkciu, samozrejme musí byť nesmrteľný aby svoju dobre odvedenú prácu neodovzdal takému debilovi Trumpovy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
prezident usa alebo ruska
jedno horsie ako druhe
Inak je dľa mňa málo zmyslu v porovnávaní týchto extrémne oprostených, polarizovaných hypotetických situácií. Je to voľba medzi "veľkým" a "ešte väčším zlom". Realita je vždy zložitejšia. Nechcem nejak paušalizovať, ale imho princíp akumulovanej moci sám o sebe je problémom - bez ohľadu na to, kto ju drží. Takže sa môžeme baviť o tom, do akej miery to prispeje k nerovnosti, koľko utrpenia a neprávostí to spôsobí, ale fpodstate ide o jedno a to isté.
Samotný pojem "vlády", "vládnutia niekoho nad niekým" je v mojom ponímaní (ktoré je, nepochybne, silne ovplyvnené ľavicovo-libertariánskou ideológiou) až obscénny a nepatrí do 21. storočia - iba ak do historických spisov.
Napríklad - posielať humanitárnu pomoc len dovtedy, kým sa nevytvoria podmienky pre tých ľudí tak, aby nehladovali - napríklad ich vzdelať, vychovať, a podobne. Mám klientov narkomanov. Je kruté im nedať drogy? Múdre riešenie môže byť aj kruté. Ako to rozlíšiť? Láskou. Hľadať to čo je pre toho druhého dobré. Ani humanitárnou pomocou sa nedá všetkých zachrániť. Aj táto diskusia má význam len vtedy ak začneme zapĺňať prázdnotu ktorou je krutosť láskou. Kresťanstvo prikazuje aj lásku k nepriateľom. Pre mňa je to normou. Nehovorím že sa mi ju darí dosahovať. Snažím sa. Mne to stačí.
kazdopadne, sam pripustas, ze mudre resp. spravne riesenie moze byt krute. tie drogy su este omnoho lepsi priklad nez moja humanitarna pomoc. iste vies, cim si prechadza clovek na odvykacke od opiatov. vedome cloveku sposobit taku bolest je nepochybne krute. a napriek tomu sa to robi (a mozno to robis aj ty), lebo je to spravne. tak kde je teda problem? preco je krutost hlupa, ked je v mnohych situaciach nevyhnutna a spravna?
Áno. Myslím si že nikto nie je úplne múdry. Múdrosť nás nekonečne presahuje. Súhlasím s tým že neexistuje jediný múdry človek. Sú však ľudia, ktorí sa o múdrosť usilujú.
Pripúšťam že správne riešenie na dnešné pomery môže byť kruté. A tá krutosť je časť v tom riešení, ktorá je hlúpa. V prípade drog je hlúposť trojaká. Jedna vyplýva z hlúposti drogy užívať, druhá vyplýva z hlúposti ich liečiť takými primitívnymi a teda hlúpymi metódami ako to robíme dnes. Múdre by bolo v prvom prípade drogy neužívať, v druhom liečiť metódou, ktorá nespôsobuje krutosť. V budúcnosti budú možno metódy múdrejšie. Dnes používame hlúpe metódy, lebo múdre nepoznáme. Aj v minulosti špičkový lekári liečili krutými metódami, ktoré dnes považujeme za hlúpe a často aj škodlivé.
Krutý človek je hlúpy preto, že nie je dostatočne múdry na to, aby vedel vymyslieť spôsob ako veci zvládnuť bez krutosti.
Mimochodom... posledné roky stále častejšie držím v náručí miminká v absťáku.
ono vsetko so vsetkym suvisi. mozno by sme mali lepsie moznosti liecby zavislosti, keby do vyskumu slo viac prostriedkov. mozno by bola medicina na takej urovni, ze by sme si mohli slahnut co by sa nam racilo a nenieslo by to so sebou ziadne negativne ucinky a nasledky. ale do vyskumu viac prostriedkov nejde, lebo idu na humanitarnu pomoc do afriky. (viem, ze to takto nefunguje, ale ide o ten princip). chcem povedat, ze si to vsetko vyzaduje cas a nikto na svete nepride a nevyriesi humanne vsetky problemy mavnutim carovnej palicky. nemozes dakoho oznacit za hlupaka na zaklade toho, ze nie je vsemohuci. do tej doby musime pouzivat krute metody a hlupy clovek je v tomto smere ten, ktory nevie posudit, kedy sa veci musia a kedy sa nemusia riesit kruto.
Čo sa týka topic, tak je to dobrá otázka a je to aktuálna téma by som povedal dnes tá severná kórea nám ukazuje krutosť ale zároveň keď sa pozriem na tých ľudí že dokážu tak žiť keď sa v tom narodili a nepoznaju moc nič iné tak šalejú a naozaj aj keby zosadili Kima tak oni su schopny robit nejake teroristické výpady proti USA. Celkom mi príde že tá hlúposť je lepšia ako keď ten človek veľmi dobre vie čo chce dosiahnuť