Slovensko
Podľa mňa sme super krajina veď aj európski lídri povedali že sme momentálne jeden z európskych tigrov najmä kvôli obrovskému ekonomickému rastu
Pôjdem proti prúdu a nebudem tvrdiť že je tu na kokot keď sa cítim skvele.
Aj vonku vidím 10 ročne deti s iPhonom X v ruke alebo minimálne s aspoň nejakým iPhonom
Ja mám nestabilný príjem a je pravda že som si v minulosti keď som chcel niečo väčšie a zrovna nemal tak som si musel požičať ale nemal som problém to splatiť mne sa tu páči či už krajina, ekonomika alebo čokoľvek iné len ľudia sú často kokotní
Nehlasoval som, lebo vo všeobecnosti neviem povedať.
Pre seba môžem povedať, že ísť do zahraničia bola výborná skúsenosť a predpokladam, že nikdy nebudem banovat. Ale chystáme návrat na SVK a myslím, že ani to nebudem banovat. Cítim sa tam doma, mám rád Slovensko (napriek mnohým veciam, čo tam nemám rád) a chcel by som v svojej maličkej miere prispieť k tomu, aby tam bolo dobre.
Neviem, nemám so zahraničím zas toľko skúseností...ale ešte počas strednej som bola na 4 mesiace v GR...a občas to nie je iba o peniazoch, toľko môj postreh. Minimálne som zažila úplne inú mentalitu ľudí..ľudí príjemných, ktorí možno bývajú v polorozpadnutých domoch a na dvore majú 30-ročné auto prípadne žiadne...ale ktorí pôsobia omnoho spokojnejšie, po práci (vo väčšine prípadov sezónnej, i keď sa mi nezdali až takí lenivci ako všetci vravia ) idú spolu ako rodina na pláž, do aquaparku, na zmrzku alebo sú spolu iba tak na terase a hrajú sa s deckami, úplne bežne sa mi prihovárali ľudia na ulici..nie starí chlípnici ako je tomu u nás, ale ľudia s takým úprimným záujmom, že odkiaľ som a prečo som vlastne tam a tak..neviem, každý vidí tie výhody nejak inak. Mne osobne bolo lepšie tam, lebo sa tam ľudia tak nenaháňali, mali svoju pohodu..ale natrvalo by som tam byť nechcela, skúsenosť to bola super, ale tu mám rodinu..no a v podstate ja mám Slovensko rada, len tí ľudia...No a teraz cez leto plánujem ísť do NL..ale už kvôli peniazom, tak uvidím..
Tak zalezi na okolnostiach, no jedna vec sa uprieť nedá, len na Slovensku budeš naozaj doma. Inde nie. Pobyt v zahraničí mi dáva zmysel len vtedy, ak sa ide človek učiť jazyk prípadne ešte si našetriť peniaze. Inak nie.
Ak si do úvahy zoberiem priemerne zarábajúceho Slováka a napríklad Brita, tak tam benefit nevidím. Síce v Británii človek viac zarobí ale aj viac spravidla minie a bývanie je tam ešte nedostupnejšie ako na Slovensku. Ďaľšia vec je tá, že ak niekto robí v Británii na nejakej pozícii typu všeobecný administratívny pracovník, tak na Slovensku by si s takou praxou našiel možno aj porovnateľne platenú prácu. Čiže skutočne ak má niekto aj prax, tak dôvod aby som tam zotrval nevidím
chodim na SK uz len na dovolenku, obcas na navstevu, neplanujem sa vratit natrvalo... dovod? Peniaze, priatel, praca, lepsi ludia, zivotny standard, zdravotníctvo, služby, potraviny, bývanie, proste všetko lepšie...
@vsakpredsajaa Problémom nieje ani tak životná úroveň, veď povedzme si úprimne, že ľudia vyhadzujú peniaze na sprostosti a nevedia sa uskromniť, samozrejme zasa nehovorím že tu nieje chudoba, tá tu je, a hlavne u ľudí čo celý život pracovali a teraz majú mizerný dôchodok, toto je to zlé samozrejme. Ale výrazné negatívum Slovenska je v kolabujúcom zdravotníctve, v zle systémove nastavenom školstve, nepodpore domácich živnostníkov, v mizernej ochrane životného prostredia a samozrejme aj v korupcii. Ale zase keď to porovnám s našimi susedmi, tak okrem Rakúska a čiastočne aj Poľska, je to veľmi podobné (hlavne v HU)
Ja svoju budúcnosť na Slovensku nevidím, hoci sa tam pravidelne vraciam kvôli rodine atď. Ale žiť v krajine kde nič okrem gigantickej korupcie nefunguje ma nebaví. Náhodou bude človek potrebovať lekára tak kam pôjde? Do tých slovenských plesnivých nemocníc, kde si už aj vlastné lieky a infúzie musíš brať?! Proste táto krajina vďaka zlodejom a apatickým občanom pôjde ku dnu. Ja som rád, že som už dávno preč.
@semhamforas no neviem... človek nemôže za to, kde sa narodil a mal by som považovať za domov nejakú krajinu len preto, lebo som sa v nej narodil? Domov si človek vytvára a môže si ho vytvoriť kdekoľvek, kde bude spokojný, obklopený ľuďmi, ktorých má rád, ktorí majú radi jeho, tam, kde má nejakú budúcnosť a perspektívu. Pokiaľ ide o zárobok (aj priemerný) - neviem, ako v UK ale take BE alebo LUX - s tými sa Slovensko nedá absolútne porovnávať. Nielen že sú napr. v BE ceny potravín porovnateľné s tými na SK (obch. reťazce), teda napr. okrem cigariet alebo piva ale porovnávať sa nedá napr. ani bývanie. Kamarátka si so snúbencom prenajal nedávno 2-izb. byt v paneláku na sídlisku v Žiline, za ktorý platí 550,- € mesačne a z ktorého ju majiteľ môže kedykoľvek podľa zmluvy vykopnúť s mesačnou výp. lehotou. Okrem samotného bytu (bez balkóna) má ešte ako benefit pivnicu My sme si prenajali s priateľom trojizbový byt, kde platíme mesačne 850,- €, byt, ktorý má podlahové kúrenie, klimu a folie na oknách, kompletne vybavenú kuchyňu a je zariadený, TV a internet samozrejmosťou, recepcia, podzemné garáže, veľká lodžia, centrálny odpadový systém, na streche veľká terasa s grilom, bez výpovednej lehoty a čo je naprosto fascinujúce - keď ráno otvorím okno, mám výhľad na promenádu a Atlantik, nie na panelák oproti. A z toho, čo obaja zarobíme, sme si kvôli práci prenajali ešte jeden jednoizbák, aby sme, keď treba, mohli prespať a nemuseli dochádzať denne 3 - 4 hodiny autom alebo vlakom. Keď to zhrniem, tak čo sa bývania týka, zaplatíme mesačne necelú dvojku no stále nám ostane dosť na to, aby sme slušne vyžili... nie som si istý, či by sme takto dokázali vyžiť na Slovensku. A to nehovorím ani o stále omielanej téme kvality potravín na SK a v záp. Európe. Ceny napr. v Lidli sú porovnateľné s cenami na SK - kvalita aspoň o 2 triedy vyššia. Na Slovensku si ľudia závidia fakt aj choroby, pomaly každý nadáva na systém, krajinu, politikov, málokto je naozaj hrdý na Slovensko (má byť vôbec prečo?)... tu ľudia zmýšľajú úplne inak a sú hrdí na svoju krajinu, na svoj národ, na svojho kráľa... ľudia žijúci v monarchií väčšinou zmýšľajú inak než napr. Slováci. A už ani nechcem komentovať to, čo spomínal @Obrvonjottr - zdravotníctvo alebo školstvo... to je na SK fakt čistá katastrofa. Ako môže niekto považovať za domov krajinu, ktorá sa nedokáže poriadne postarať o tých, ktorí pre ňu veľa urobili, dreli celý život, de facto ju vybudovali a na staré kolená sú z nich takmer žobráci? A pritom majú slovenskí politici plnú papuľu rečí o tradičnej rodine a tradičných hodnotách... A prac. prax? To sa líši od odvetvia k odvetviu... ale len tak ako perlička - dostane v podstate čerstvo doštudovaný ekonóm, ovládajúci tri jazyky, v podstate ešte bez praxe resp. s minimálnou praxou získanou počas stáží ešte ako študent, na Slovensku nástupný plat 7 500,- €? No asi sotva...
Takže - mňa osobne fakt neťahá na Slovensko nič, kvôli čomu by som uvažoval niekedy o návrate, rád tam prídem na dovolenku, v lete mávam prázdniny, takže kľudne aj mesiac strávim v rodnom meste a okolí (malá Fatra, ani Tatry nie sú ďaleko) dám sa dole s pár kamošmi a kamoškami ale to je asi tak všetko.
Dôvod na to, aby som na Slovensku zotrval, nevidím
@salora s tým domovom som to myslel skor tak ako ta vnímajú ostatní ľudia a nie kde sa doma cítiš ty. Mozeme sa tváriť ako chceme, ze západ je neviem ako uvedomelí a čo ja viem čo ale ak príde na lámanie chlebu, tak s prisťahovalcami sa tam predsa len zaobchádza trosku inak ako s domácimi.
Ono asi zalezi od krajiny sestra zasa byva v Londýne a síce má na Londýn mierne nadpriemerný plat, tak to nepovažujem až za také terno. 1. Nájom je v Londýne drahší (aj ked v pomere k platom to nie je nic hrozné) ale kvalita spracovania domov tam je hrozná (povodne vybavenie a rozvody z pred 20-30 rokov, elektrina vedená v lištách, odpadová voda z podkrovia ide priamo na strechu a na rýnu (videl som to tam bezne) a tak podobe. Cena potravín je tam napr taka ista, fitko tiez vlastne drahšie su len sluzby. No v realite z toho platu co tam ma si nedokáže velmi kupit nehnuteľnosť v Londýne. Povedzme, ze by si v Londýne mala plat tak 2300 libier ak si si prisiel len našetriť tak fajn ale s praxou v GBR si podla mna najdes v pohode v BA pracu aj s platom 1500€ v cistom a z toho si na Slovensku lahsie zabezpečíš byvanie ako v Londýne z toho vyššieho platu.
Zasa známa bývala v Bruseli a vraj za výmenu splachovania platila tolko, ze by sa jej oplatilo zaplatit Slovákovi letenku aj ubytovanie aby jej to prisiel spravit Cize tiez to ma svoje nevýhody aj ked take drobne opravy si vacsina ludi asi vie spravit
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Podľa mňa sme super krajina veď aj európski lídri povedali že sme momentálne jeden z európskych tigrov najmä kvôli obrovskému ekonomickému rastu
Pôjdem proti prúdu a nebudem tvrdiť že je tu na kokot keď sa cítim skvele.
Aj vonku vidím 10 ročne deti s iPhonom X v ruke alebo minimálne s aspoň nejakým iPhonom
Ja mám nestabilný príjem a je pravda že som si v minulosti keď som chcel niečo väčšie a zrovna nemal tak som si musel požičať ale nemal som problém to splatiť mne sa tu páči či už krajina, ekonomika alebo čokoľvek iné len ľudia sú často kokotní
Pre seba môžem povedať, že ísť do zahraničia bola výborná skúsenosť a predpokladam, že nikdy nebudem banovat. Ale chystáme návrat na SVK a myslím, že ani to nebudem banovat. Cítim sa tam doma, mám rád Slovensko (napriek mnohým veciam, čo tam nemám rád) a chcel by som v svojej maličkej miere prispieť k tomu, aby tam bolo dobre.
Ak si do úvahy zoberiem priemerne zarábajúceho Slováka a napríklad Brita, tak tam benefit nevidím. Síce v Británii človek viac zarobí ale aj viac spravidla minie a bývanie je tam ešte nedostupnejšie ako na Slovensku. Ďaľšia vec je tá, že ak niekto robí v Británii na nejakej pozícii typu všeobecný administratívny pracovník, tak na Slovensku by si s takou praxou našiel možno aj porovnateľne platenú prácu. Čiže skutočne ak má niekto aj prax, tak dôvod aby som tam zotrval nevidím
Inak si myslím, že na Slovensku je dobre
Takže - mňa osobne fakt neťahá na Slovensko nič, kvôli čomu by som uvažoval niekedy o návrate, rád tam prídem na dovolenku, v lete mávam prázdniny, takže kľudne aj mesiac strávim v rodnom meste a okolí (malá Fatra, ani Tatry nie sú ďaleko) dám sa dole s pár kamošmi a kamoškami ale to je asi tak všetko.
Dôvod na to, aby som na Slovensku zotrval, nevidím
Ono asi zalezi od krajiny sestra zasa byva v Londýne a síce má na Londýn mierne nadpriemerný plat, tak to nepovažujem až za také terno. 1. Nájom je v Londýne drahší (aj ked v pomere k platom to nie je nic hrozné) ale kvalita spracovania domov tam je hrozná (povodne vybavenie a rozvody z pred 20-30 rokov, elektrina vedená v lištách, odpadová voda z podkrovia ide priamo na strechu a na rýnu (videl som to tam bezne) a tak podobe. Cena potravín je tam napr taka ista, fitko tiez vlastne drahšie su len sluzby. No v realite z toho platu co tam ma si nedokáže velmi kupit nehnuteľnosť v Londýne. Povedzme, ze by si v Londýne mala plat tak 2300 libier ak si si prisiel len našetriť tak fajn ale s praxou v GBR si podla mna najdes v pohode v BA pracu aj s platom 1500€ v cistom a z toho si na Slovensku lahsie zabezpečíš byvanie ako v Londýne z toho vyššieho platu.
Zasa známa bývala v Bruseli a vraj za výmenu splachovania platila tolko, ze by sa jej oplatilo zaplatit Slovákovi letenku aj ubytovanie aby jej to prisiel spravit Cize tiez to ma svoje nevýhody aj ked take drobne opravy si vacsina ludi asi vie spravit