@palec223 No ja som sa nikdy neučila tisíce slovíčok naspamäť a to ovládam viacero jazykov
To je len starý štýl učenia jazykov z čias hlbokého socializmu, ktorý bohužiaľ na slovenských školách stále prevláda a ktorý mnohým ľuďom znechutil učenie jazyka
A teda ja sa učím jazyky a priateľ sa učí programovací jazyk a imho je to podľa mňa dosť rovnaké. Na to, aby si vedel dobre programovať sa musíš naučiť nejaké základy toho jazyka. Keď sa učíš cudzí jazyk, tak najprv sa musíš naučiť základné frázy. Potom pomaly začneš chápať logiku toho jazyka, tak sa učíš skladať zložitejšie vety. A potom je to u oboch už len o tom, že musíš vycvičiť mozog, aby dokázal rozmýšľať v tom jazyku (či už programovacom alebo cudzom.
neviem, nikdy som sa nenaucil "zlozity programovaci jazyk" a nikdy som sa nenaucil finstinu
Ale ak by som to mal nejak odhadnut, je pre mna dost tazke ucit sa jazyky.. mna to proste nejak nebavi.. som vobec rad ze som sa ako tak naucil po anglicky, moj gypsy patrixo english free style
co sa tyka programovania, je to hlavne o logike.. cize to mi vie davat zmysel.. tak asi by to bolo pre mna jednoduchsie..
Na druhej strane, su ludia, ktori na programovanie akosi nemaju "bunky" a asi by sa mohli akokolvek snazit a naucili by sa to len tazko.. takze je to asi individualne
@tralalibang Da sa na ucit aj tisice slovicok ale hravou formou tak ako to robia polygloti. Napriklad vyborna aplikacia je Anki kde si ku slovicku vies pridat cokolvek... Alebo Goldlist... Ja osobne pouzivam Anki..
@palec223 No tak samozrejme používam aj nejaké učebnice, hlavne na gramatiku a na precvičenie si nájdem nejaké zaujímavé príklady a cvičenia na nete. To je hlavne kvôli gramatike. Na začiatok sa nejakým slovíčkam nevyhneš, lebo potrebuješ získať nejakú slovnú zásobu v tom jazyku, aby si bol schopný porozumieť aspoň základné frázy.
No a keď už viem jazyk lepšie, tak napríklad sa snažím čítať o veciach, ktoré ma zaujímajú v tom jazyku. Najprv sa snažím hľadať jednoduchšie veci, slovíčka, ktoré sa často opakujú a nepoznám ich si vygooglim a zapíšem (už len tým, že si ich zapíšeš si ich pravdepodobne zapamätáš), zvyšné slovíčka, ktoré nepoznám, sa snažím nejako vyvodiť z kontextu. No a inak treba byť čo najviac v kontakte s tým jazykom, aby si mozog na ten jazyk zvykol. To znamená veľa pozerať videá, filmy v tom jazyku, najprv s českými titulkami, potom sa snažiť postupne preladiť na titulky v tom jazyku a čoraz viac sa snažiť existovať bez nich. Počúvať hudbu v tom jazyku.
Suverénne najviac pomôže, keď si nútený v tom jazyku rozprávať. Takže mne osobne sa vždy najlepšie učilo s lektorom, ktorý je rodilý To človeka za pár mesiacov dokáže vyšvihnúť kľudne aj o jednu jazykovú úroveň vyššie ak sa tomu jazyky venuje aj pomimo tých hodín samozrejme.
Hlavne sa pri všetkom, čo robíš, netreba stresovať tým, že nepoznáš všetky slovíčka. To nebudeš poznať nikdy, ani keď budeš v tom jazyku na úrovni C1/C2. Však nakoniec ani v slovenčine všetky nepoznáš.
Cudzie jazyky sú komplexnejšie než programovacie jazyky. Zároveň existujú ľudia, ktorí by sa naučiť programovať nedokázali, takže záleží aj na faktore individuality. Nie je to čiernobiele.
ja si nemyslim, ze naucit sa programovaci jazyk trva tolko casu proste presne ako pise midnight... ja som zrobila skusku z programka po vikende učenia. VIKENDE...ofc by som v tom jazyku vtedy nezrobila hru abola som rada, ze som presla, ale potom to uz az na par zadrhelov slo uplne samo
kdezto kebyze niekto predomna postavi japoncinu, tak aj po roku by som sa asi velmi bala ist do jap. restauracie, kde nehovoria anglicky sama
Prišla som sem len napísať, že po slovensky je fínčina a nie fínština, perkele
(A je to síce nie ľahký jazyk pre našinca, ale krásne logický, ešte aj tie nespočetné výnimky majú svoju logiku, keď človek trocha nahliadne do vývoja jazyka)
@mielikki ajaaajaaj, som sa trosku sekol a to som riadny grammar nazi. Ospravedlnujem sa, logicky mi to takto lepsie znelo a to mam este aj z tohto krasneho jazyka knihu ... A inak ano, co sa tyka gramatiky, tak mi to dava vacsi zmysel oproti inym jazykom
Naucit sa zaklady programovania (a plati to aj o C++) je imo radovo jednoduchsie ako naucit sa zaklady cudzieho jazyka. Hlavne teda ak uz vies nieco programovat.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
To je len starý štýl učenia jazykov z čias hlbokého socializmu, ktorý bohužiaľ na slovenských školách stále prevláda a ktorý mnohým ľuďom znechutil učenie jazyka
Ale ak by som to mal nejak odhadnut, je pre mna dost tazke ucit sa jazyky.. mna to proste nejak nebavi.. som vobec rad ze som sa ako tak naucil po anglicky, moj gypsy patrixo english free style
co sa tyka programovania, je to hlavne o logike.. cize to mi vie davat zmysel.. tak asi by to bolo pre mna jednoduchsie..
Na druhej strane, su ludia, ktori na programovanie akosi nemaju "bunky" a asi by sa mohli akokolvek snazit a naucili by sa to len tazko.. takze je to asi individualne
najdi mi hocijaky ludsky jazyk o ktorom plati to iste.
No a keď už viem jazyk lepšie, tak napríklad sa snažím čítať o veciach, ktoré ma zaujímajú v tom jazyku. Najprv sa snažím hľadať jednoduchšie veci, slovíčka, ktoré sa často opakujú a nepoznám ich si vygooglim a zapíšem (už len tým, že si ich zapíšeš si ich pravdepodobne zapamätáš), zvyšné slovíčka, ktoré nepoznám, sa snažím nejako vyvodiť z kontextu. No a inak treba byť čo najviac v kontakte s tým jazykom, aby si mozog na ten jazyk zvykol. To znamená veľa pozerať videá, filmy v tom jazyku, najprv s českými titulkami, potom sa snažiť postupne preladiť na titulky v tom jazyku a čoraz viac sa snažiť existovať bez nich. Počúvať hudbu v tom jazyku.
Suverénne najviac pomôže, keď si nútený v tom jazyku rozprávať. Takže mne osobne sa vždy najlepšie učilo s lektorom, ktorý je rodilý To človeka za pár mesiacov dokáže vyšvihnúť kľudne aj o jednu jazykovú úroveň vyššie ak sa tomu jazyky venuje aj pomimo tých hodín samozrejme.
Hlavne sa pri všetkom, čo robíš, netreba stresovať tým, že nepoznáš všetky slovíčka. To nebudeš poznať nikdy, ani keď budeš v tom jazyku na úrovni C1/C2. Však nakoniec ani v slovenčine všetky nepoznáš.
kdezto kebyze niekto predomna postavi japoncinu, tak aj po roku by som sa asi velmi bala ist do jap. restauracie, kde nehovoria anglicky sama
(A je to síce nie ľahký jazyk pre našinca, ale krásne logický, ešte aj tie nespočetné výnimky majú svoju logiku, keď človek trocha nahliadne do vývoja jazyka)
preto som porovnaval programovaci vs ludsky jazyk cisto z hladiska naucenia sa syntaxe. ospravedlnujem sa ak to z mojho komentu nebolo jasne.