"Ekonomický a technologický rozvoj, ktorý po sebe nezanecháva svet ako lepšie miesto, nemožno považovať za pokrok.“ toto povedal pápež, a aj keď nepatrím medzi obhájcov kat. cirkvi, súhlasím s ním. Väčšina politikov keď hovorí o pokroku, väčšinou spomína
Najviac sa zaujímam o osobný pokrok,ale čo sa týka toho celospoločenského a politického,nie je podľa mňa dôležitý ukazovateľ počet vyrobených áut a priemerná mzda,ktorá je pre pomerne veľký počet len nič nehovoriacou a nič neriešiacou štatistikou.Dôležitejšia je skôr transparentnosť,fungovanie justície a nezneužívanie moci a v týchto veciach zatiaľ bohužiaľ pokrok nedosahujeme. A čo sa týka globálneho pokroku,ten by sa mal prejaviť najmä v myslení ludí,v tom ako sa k sebe správajú.Vyspelá technologia je nám nanič,ak sa bude diať na svete i nadalej to,čo sa deje v súčasnosti.
@riddler fungujuca justicia, zmena myslenia, to su podla mna skor prostriedky ako sa k pokroku prepracovat, ale co by malo byt na konci? Aky je to lepsi svet? Ten, kde ma čo najviac ludi smartphone? Alebo ten kde je najviac bohatych? Alebo ten kde je co najviac ludi spokojnych? Alebo....? Keby bolo stastie meratelne, osobne by som za najlepsi svet povazoval ten kde je ho najviac...
@pravnik podľa mňa by na konci tohto snaženia a vývoja mal byť svet,kde nie sú vojnové konflikty,kde má každý právo na spravodlivosť a nikto nežije v chudobe.Nevravím,že všetci musíme byť boháči,len aby mal každý to základné,čo k životu potrebuje.
ja vnimam ako pokrok urcite zlepsenie a zdokonalenie danej oblasti, ktore ludom prinasa uzitok. dobry priklad je pokrok v medicine - kedysi ludia umierali na choroby, ktore dnes povazujeme za bezne a dokazeme ich vyliecit. z narocnych zakrokov sa stava jednodnova chirurgia, nove metody a technologie nam umoznuju efektivne liecit ludi, zbavovat ich bolesti a skvalitnovat im zivot. ti, ktori boli v minulosti pre svoje zdravotne problemy odpisani sa dnes mozu zaclenit do zivota a normalne fungovat. samozrejeme, ze ani v dnesnej dobe sa neda vyliecit a vyriesit vsetko, ale ked si porovname minulost tak mozeme povedat, ze medicina zaznamenala za poslednych 100 rokov obrovsky pokrok.
ekonomicke statistiky su druha vec a tam uz je na mieste sa zamysliet, ci naozaj prinasaju zlepsenie alebo su to len nic nevypovedajuce stupajuce cisla. mzda stupa ale stupaju aj naklady na zivot, automobilovy priemysel nezohladnuje dopyt a produkuje nadbytok aut, ktore potom koncia na "cintorinoch novych aut" atd. to sa ako pokrok vnimat neda.
@atropabelladona taky pokrok v medicine je len pokrok ciastocny a nedostane sa ku kazdemu. Uz dlho nevynasli nic zasadne co by sa dalo lacno distribuovat velkemu poctu ludil. Navyse pokrok v jednej oblasti moze znamenat cestu spät v inej oblasti. Dostáva zabrat najmä naše životné prostredie, ktore nicime v mene niecoho co v skutocnosti nie je pokrokom ale jednosmerkou do pekla... Svet je plny zlozitych vztahov a je tazke ich pochopit a este tazsie ovplyvnit, ale zda sa mi ze ludia sa ani nesnazia - vravia si: nejako bolo, nejako bude, hlavne ze teraz je pohoda... pritom sa takmer vsetci prognostici zhoduju ze bude zle...
@pravnik je pravda ze pokrok v jednom moze znamenat krok spat v inom a prave v tom spociva relativnost vsetkych nasich tvrdeni. zalezi aj na uhle pohladu napr. dnes ziju ludia dlhsie nez v minulosti, co sa da povazovat za pokrok, ale tym padom starsi dokazu dlhsie zastavat svoje spolocenske pozicie a mladi sa nedokazu presadit. kazda nova situacia so sebou prinasa dalsie nove situacie a vsetky tie zlozite vztahy a suvislosti clovek nema sancu za jeden zivot pochopit. je to ako puzzle, kazdy kusok je sucastou niecoho velkeho. zivotne prostredie viac nez nas pokrok ohrozuje nasa ludska lahostajnost. zda sa Ti ze sa ludia nesnazia chapat a premyslat, ale co chces od ludi, ktori ani nedokazu hodit svoje smetie do bedne, pripadne hodit smetie do spravnej bedne?
"Podľa mňa je pokrok ak sa usilujeme o svet ktorý má šancu prežiť čo najdlhšie a v ktorom bude čo najmenej ľudí trpieť chudobou a chorobami. Čo je pokrok pre vás?"
No a presne toto sa deje. 100 rokov dozadu vacsina nemala ani taku beznu vec ako je zachod a sprcha, bol 16 hodinovy pracovny cas, ludia nechodili na dovolenky, nemohli cestovat atd. Nikdy v nam znamej historii ludstva sa nemalo viac ludi lepsie ako je tomu dnes.
@tommyhot na druhej strane, nebol kazdy (druhy) clovek sledovany, myslim si, ze bytostne boli mozno aj slobodnejsi. aj ked podla mna to ide dolu vodou od antickeho grecka, neviem, ci je nejake obdobie, v ktorom by som vyslovene chcela zit. lebo teraz mozno su prilezitosti, ale len pre tych bohatych. protikladni k nim su chudobni ludia, co si nevedia najst pracu, ani ked sa snazia (ja myslim, ze napr. ty si sa vypracoval sam - ale nie kazdy bohuzial na to ma hlavu, nie ze by sa nesnazil). su obrovske rozdiely medzi bohatymi a chudobnymi, bohati bohatnu este viac, samozrejme na ukor chudobnych.. a z toho celeho rezimu je mi trochu nevolno. uz len z toho systemu -> narod sa -> chod do skoly -> chod do prace -> maj povinnosti -> pracuj cely zivot aby si mal peniaze na nahrobny kamen
@hoperpohroma tak to, ze je clovek sledovany je problem statneho zriadenia, nie trhu a podnikatelov ktory prinasaju pokrok. Co sa tyka toho, ze bohati bohatnu na ukor chudobnych, bolo to tak odjakziva a ten rozdiel sa nezvacsuje tak ako sa to vsade prezentuje. Idem teraz na pivo, ked sa vratim prelustrujem bookmarky, mam tam statistiky o tom, ze ten rozdiel sa za posledne desatrocia zvacsil len o desatinu percentualneho bodu. Je to sposobene tym, ze dnes je milionarov aj spomedzi povodnych chudakov radovo viac ako tomu bolo povedzme 100 rokov dozadu ked tu bola len bedac a par extremne bohatych ludi a nic medzi tym. Napriklad len v Hong Kongu je milionarov 1/7 vsetkych obyvatelov a to kedysi bol chudobny pristav okupovany anglicanmi.
"narod sa -> chod do skoly -> chod do prace -> maj povinnosti -> pracuj cely zivot aby si mal peniaze na nahrobny kamen"
Ako si zariadis, tak mas. Ja som z chudobnej rodiny, moja mamka mesacne zaraba to, co ja pasivnymi prijmami zarobim za par dni a henten system, ktory spominas sa ma netyka. Samozrejme ak niekto rezignuje na svoj zivot a problemy hlada vsade inde len nie v sebe (ak teda nie je zdravotne/mentalne postihnuty), potom sa tomu co popisujes nevyhne.
Keď som bol mladší, honil som si na fotkách v erotických časopisoch. Teraz si honím na fotkách dievčat na Birdze, niektoré sú rovnako odhalené ako tie v tých časopisoch kedysi. To je pokrok, in my opinion.
@tommyhot ja mam na svoj vek tiez slusmy income. ale nie je to zadarmo. a nie kazdy ma na to stastie, aj ked u mna sa o stasti hovorit neda, ja proste musim. ale nar na strednej som zbytocne zabila 4 roky zivota, neodisla som z nej o nic mudrejsia ako som prisla (teda hej, ale nie vdaka ucitelom) a za tu dobu som uz mohla normalne niekde byt plnohodnotny pracovnik
@tommyhot ako keby si ty nejake dokazy predkladal minimalne na slovensku sa od komunizmu VYRAZNE zvacsil rozdiel medzi bohatymi a chudobnymi... a co sa tyka toho ze sa na ukor chudobnych bohatne - ano, vzdy budu ty chudobnejsi robit na bohatsic, otazka ale je, ze ci musia byt tí chudobní až taky žobráci a tí bohatší až takí bohatší. Rozdiely , ktoré dnes existujú sú proste nespravodlivé a prerozdelovannie na základe toho ako sa kto narodí je proste morálne neobhajitelne. Mame rovnost rasovu, rovnost pohlavi, rovnost narodnosti, ktorych podstatou je to, ze ludi nediskriminujem za to akí sú. Pri majetku to však zrazu neplatí, lebo bohatým sú pažraví a prirodzene myslia len na seba a navyše sú to aj tí čo rozhodujú... Nehovorím, že je to len dnes, ale ľuďom chýba empatia a zmysel pre spravodlivosť, hlavne tým bohatým.
Bohatstvo nie je zločin, ak k nemu človek prišiel poctivo. Nerozumiem ľuďom, čo závidia niekomu milióny a dožadujú sa rovnostárstva, pretože sami nie sú schopní sa v spoločnosti presadiť. Tí, čo hladujú častokrát nerobia nič preto, aby nehladovali. Ani tú zeleninu si nejdú zasadiť a radšej budú čakať, že to spraví niekto za nich. Akože nevravím, je plno slušných a poctivých, čo sa snažia, ale taký človek tiež môže žiť síce skromne, ale slušne. Prístup k zdravotnej starostlivosti či vzdelaniu je umožnený pre každého (teda aspoň v našej krajine). Ak si niekto myslí, že keď nemá na lamborghini alebo aspoň na iphone tak jeho život nie je plnohodnotný, je to iba jeho problém.
Bohatí majú iba zdanlivú moc, v skutočnosti ju má chudobnejší plebs, ale keď si nevedia zvoliť nikoho poriadneho, tak to nie je chyba bohatých.
@pravnik - ten rozdiel na Slovensku je vyrazny prave preto, ze si tu niekto voli 20 rokov zlodejov a potom sa ludia cuduju, ze nejaky matkoudavac Siroky ma vilu na Bahamach a zivnostnici oci pre plac.
btw pažraví nie sú iba bohatí. Pažravý je každý človek, ktorý na vrchol hodnotového rebríčka postaví samého seba. Egoistov a materialistov je všade dosť. Aj medzi chudobnými.
Chce to znát svoji cenu a jit si tvrdě za svým! Ale musíš umět snášet rány a ne si stěžovat, že nejsi tam, kde si chtěl, a ukazovat na toho nebo na toho, že oni to zavinili!
To dělaj zbabělci!
takže akože že to všetci takto nerobia ale niektrori ano ok
ja by som povedala že ludia nie su si rovni napr. čo sa tyka
do akej rodiny sa narodia- do bohatej alebo štastnej alebo
nie su si rovni čo sa tyka zdravia- aj ked to je na dlhu debatu- lebo niekto ma pokazene zdravie vlastnou vinou a niekto nie atd.
@trtken bohatstvo nie je zločin, ale častokrát je morálne neospravedlniteľné aby niekto dostával neúmerne veľké peniaze, lebo vždy je to na úkor iných, vždy....peniaze neplatia zvieratka ale ludia a od nich ich bohatí majú...
@pravnik
Vsak praveze ty si ten chamtivec. Tomu komu nezalezi na peniazoch je uplne u riti, ze ich ma niekto mnohonasobne viac.
Tak kludne rozdaj svoj majetok chudobnym africanom ked tak velmi tuzis po rovnosti s nimi. Pre mna su to lenive socky, co si nevedia dopestovat ani potravu a radsej sa venuju kmenovym vojnam, ako by mali nieco zlepsovat.
Bohatí nie sú bohatí preto, lebo sú bohatí, ale preto, že tie peniaze zarobili. A ked je niekto ochotný dat za tovar/sluzbu urcitu sumu tomu sa vravi obchod a slobodny trh.
@trtken neviem kde zijes... znacna cast bohatych je bohatych preto, lebo sa bohati narodili a jednoducho vsetko zdedili...nie preto ze by si zarobili.... a tvoje generalizovanie vo vztahu k africanom iba dava tusit ze rozumna debata s tebou nebude lebo tvoje vnimanie sveta je dost obmedzene... pravdepodobne vnimas iba niektore farby a tvary...
@hoperpohroma trochu som sa sekol, nebola to len desatina percenta, ale pointa ostava » www.cnbc.com/id/100286297... rozdiel medzi bohatymi a chudobnymi sa nezvacsuje tak ako je to vseobecne prezentovane.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
ekonomicke statistiky su druha vec a tam uz je na mieste sa zamysliet, ci naozaj prinasaju zlepsenie alebo su to len nic nevypovedajuce stupajuce cisla. mzda stupa ale stupaju aj naklady na zivot, automobilovy priemysel nezohladnuje dopyt a produkuje nadbytok aut, ktore potom koncia na "cintorinoch novych aut" atd. to sa ako pokrok vnimat neda.
No a presne toto sa deje. 100 rokov dozadu vacsina nemala ani taku beznu vec ako je zachod a sprcha, bol 16 hodinovy pracovny cas, ludia nechodili na dovolenky, nemohli cestovat atd. Nikdy v nam znamej historii ludstva sa nemalo viac ludi lepsie ako je tomu dnes.
@hoperpohroma tak to, ze je clovek sledovany je problem statneho zriadenia, nie trhu a podnikatelov ktory prinasaju pokrok. Co sa tyka toho, ze bohati bohatnu na ukor chudobnych, bolo to tak odjakziva a ten rozdiel sa nezvacsuje tak ako sa to vsade prezentuje. Idem teraz na pivo, ked sa vratim prelustrujem bookmarky, mam tam statistiky o tom, ze ten rozdiel sa za posledne desatrocia zvacsil len o desatinu percentualneho bodu. Je to sposobene tym, ze dnes je milionarov aj spomedzi povodnych chudakov radovo viac ako tomu bolo povedzme 100 rokov dozadu ked tu bola len bedac a par extremne bohatych ludi a nic medzi tym. Napriklad len v Hong Kongu je milionarov 1/7 vsetkych obyvatelov a to kedysi bol chudobny pristav okupovany anglicanmi.
"narod sa -> chod do skoly -> chod do prace -> maj povinnosti -> pracuj cely zivot aby si mal peniaze na nahrobny kamen"
Ako si zariadis, tak mas. Ja som z chudobnej rodiny, moja mamka mesacne zaraba to, co ja pasivnymi prijmami zarobim za par dni a henten system, ktory spominas sa ma netyka. Samozrejme ak niekto rezignuje na svoj zivot a problemy hlada vsade inde len nie v sebe (ak teda nie je zdravotne/mentalne postihnuty), potom sa tomu co popisujes nevyhne.
uz len napr. silnym dokazom je osmicka zub ... niekedy bol vcelku potrebny, teraz sa vybera ako zbytocny (suvisi to s vela vecami)
Bohatí majú iba zdanlivú moc, v skutočnosti ju má chudobnejší plebs, ale keď si nevedia zvoliť nikoho poriadneho, tak to nie je chyba bohatých.
@pravnik - ten rozdiel na Slovensku je vyrazny prave preto, ze si tu niekto voli 20 rokov zlodejov a potom sa ludia cuduju, ze nejaky matkoudavac Siroky ma vilu na Bahamach a zivnostnici oci pre plac.
btw pažraví nie sú iba bohatí. Pažravý je každý človek, ktorý na vrchol hodnotového rebríčka postaví samého seba. Egoistov a materialistov je všade dosť. Aj medzi chudobnými.
Rocky to jasne zhrnul v pár vetách
ako sa v tom videu hovori o tom, že ludia nie su si rovni ?
Chce to znát svoji cenu a jit si tvrdě za svým! Ale musíš umět snášet rány a ne si stěžovat, že nejsi tam, kde si chtěl, a ukazovat na toho nebo na toho, že oni to zavinili!
To dělaj zbabělci!
takže akože že to všetci takto nerobia ale niektrori ano ok
ja by som povedala že ludia nie su si rovni napr. čo sa tyka
do akej rodiny sa narodia- do bohatej alebo štastnej alebo
nie su si rovni čo sa tyka zdravia- aj ked to je na dlhu debatu- lebo niekto ma pokazene zdravie vlastnou vinou a niekto nie atd.
čože? zarábanie peňazí je nemorálne? Ty dúfam, pracuješ zadarmo. Lebo v porovnaní s afričanom by si dostával neumerne vysoké peniaze. OMG
Vsak praveze ty si ten chamtivec. Tomu komu nezalezi na peniazoch je uplne u riti, ze ich ma niekto mnohonasobne viac.
Tak kludne rozdaj svoj majetok chudobnym africanom ked tak velmi tuzis po rovnosti s nimi. Pre mna su to lenive socky, co si nevedia dopestovat ani potravu a radsej sa venuju kmenovym vojnam, ako by mali nieco zlepsovat.
Bohatí nie sú bohatí preto, lebo sú bohatí, ale preto, že tie peniaze zarobili. A ked je niekto ochotný dat za tovar/sluzbu urcitu sumu tomu sa vravi obchod a slobodny trh.
Tento paper hovori o tom, ze od 13. storocia az do dnes si vyrazne polepsili hlavne nizkoprijmovi unskilled workers » www.econ.ucdavis.edu/faculty/gclark/...