Pretože som clovek, ktorému uplne staci mat tych par mojich najdolezitejsich istot, najbližších ludi okolo seba, pri ktorých sa cítim bezpečne, psika. Radsej ako byt slobodna, cestovat, mat slobodu slova a tak. Ale vazenie by som nedala. No to tiez len preto, ze tam by som ten pocit bezpečia a istot samozrejme nemala.
Takže urcite nie som typ človeka, ktorý by za socializmu dokázal ujsť, vzdať sa celého zazemia, blízkych ludi, známeho prostredia.
Nehovoriac o tom, ze ľudia v dnešnej dobe si zamienaju pojem sloboda z niecim, ako nedodrziavat opatrenia, neockovat sa, ntestovat sa, nenosit ruska, robit vulgárne steajky a blokovať mna nekolik hodin dopravu... A zneužívajú na to prave pojem "sloboda", takže aktualne mam voci tomu slovu tak trochu kratkodobu averziu. Obmedzuju tym najma skutocnu slobodu nas ostatných
Chcel som sa vyjadriť ale rýchlo som zistil, že to je oveľa zložitejšia otázka ako sa zdá. Ale v skratke, sloboda je ilúziou a tú môže mať človek aj keď slobodný nie je. Rovnako to funguje pri bezpečí a istote. Sú to len presvedčenia o nejakom stave. Myslím si, že v rovnakom prostredí/režime sa vždy budú nachádzať ľudia, ktorí na jeho základe budú cítiť viac istotu a ľudia, ktorí budú pociťovať viac slobodu. Mne je to asi jedno. Za svoje pocity som nakoniec aj tak zodpovedný len ja a nikto iný.
Boh nám dal slobodnú vôľu, preto je na každom, ako s ňou naloží...
ktorú cestu si vyberie...
otázne je, či nie je násilne vedený k obmedzovaniu vlastnej existencie, tak, ako to vidno na Slovensku a v iných krajinách...
Dobrá otázka… ale ja by som povedala, že pre mna bezpečie a istota znamenajú slobodu… lebo bez bývania a prace by som napr bola odkázaná na niekoho iného…
@tequila@4 veď si to definuj sám - sloboda je podľa mňa stav, kedy o každom aspekte svojho života rozhoduješ ty sám, neprítomnosť slobody zase znamená, že existuje nejaký opresor, ktorý ťa obmedzuje, niečo ti prikazuje a tak ďalej. bezpečie - garancia vymožiteľnosti tvojich práv, sociálne istoty - trebárs sociálne dávky alebo dôchodok - proste že sa o tvoje potreby v prípade núdze postará niekto iný. absencia bezpečia nemusí nevyhnutne znamenať, že si ohrozený, len si v prípade núdze za seba zodpovedný ty sám a je už tvoja vec, či sa proti nejakej nepohode poistíš, našetríš si na horšie časy alebo sa obrátiš na nejakú charitu, len ti proste v momente, keď prídeš o obživu a strechu nad hlavou nikto negaratuje, že sa o teba postará.
@lukaso121 sloboda aká len chceš, ale v tomto prípade pre mňa úplná sloboda. len tým teraz nemyslím slobodu ako rodinný stav - ak si dobrovoľne vo vzťahu s nejakou osobou, je to taktiež tvoje slobodné rozhodnutie.
@lenkaska1 tak to bývanie si si asi zabezpečila ty sama, nikto ti ho negarantuje, nie? práca ja tiež niečo, čo si len tak od niekoho nedostala, predpokladám.. takže z môjho pohľadu je bývanie aj práca sloboda - tvoje dobrovoľné rozhodnutie si zakúpiť/prenajať priestor, kde budeš bývať, dobrovoľné rozhodnutie niekomu predávať svoju prácu a čas za peniaze. istota by to bola, keby teraz niekto povedal, že každý má právo na byt a prácu a rozdával by to zadarmo.
presne o tomto sme sa minule bavili s kamosom, s ktorým som mala “rande” a zhodli sme sa zatiaľ vo väčšine názorocj a predstavách o živote a aj na tom, že sloboda je najvyššie privilégium.
no a celkovo, vzťah s niekym pre mňa nemusí vyť postavený na “istotách a bezpečí”, to podľa mňa nie je aj tak možné pretože nič nie je isté a nič nie je bezpečné. a ak by sme sa k tomu usilovali čo najviac priblížiť, zo života by sa stala nuda a stereotyp, jednoducho otrava.
pre mňa je dôležité budovať vzťah na slobode, dôvere, neobmedzovaní, voľnosti, jednoducho byť spolu a nie vlastniť jeden druhého. a byt spolu tiež neznamená byť nonstop spolu. každý má predsa právo aj na vlastný život, ktorý vo vzťahu radi zdieľame. podľa mňa je málo ľudí s takýmto nazorom a preto slobodné duše ostávajú často sami, pretože nenatrafia na podobne slobodného ducha s ktorým by zdieľali slobodu
hej, ale aj tak na to strašne tazklo odpovedat, lebo napr. je ina slboda, aka je v USA, ake je u nas, aka bola za socializmu a aka JE povedzme v severnej korei. cize vseobecne povedane je pre mne dolezitejsie bezpecie a istota, ale nie za cenu zivota v totalite
politicky, zo strany rodiny a v škole som vždy viac preferovala liberálnejší prístup a myslenie "out of the box", ale vo vzťahu jednoznačne stabilita a istota a to isté aj v prípade korona opatrení a očkovania, kde sa "slobodou" oháňajú totalitní jedinci
Veľmi potrebujem pocit istoty. Viem, že istota nie je nikdy (len smrť), ale ten pocit veľmi potrebujem. Sloboda je veľmi super a neviem si bez nej predstaviť žiť. Ja som taký samotár. Takže naozaj neviem, ako sa mám rozhodnúť. Nemyslím, že sú tieto dve možnosti nezlučiteľné.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Nehovoriac o tom, ze ľudia v dnešnej dobe si zamienaju pojem sloboda z niecim, ako nedodrziavat opatrenia, neockovat sa, ntestovat sa, nenosit ruska, robit vulgárne steajky a blokovať mna nekolik hodin dopravu... A zneužívajú na to prave pojem "sloboda", takže aktualne mam voci tomu slovu tak trochu kratkodobu averziu. Obmedzuju tym najma skutocnu slobodu nas ostatných
ktorú cestu si vyberie...
otázne je, či nie je násilne vedený k obmedzovaniu vlastnej existencie, tak, ako to vidno na Slovensku a v iných krajinách...
Ale ináč asi tak pol na pol
@lukaso121 sloboda aká len chceš, ale v tomto prípade pre mňa úplná sloboda. len tým teraz nemyslím slobodu ako rodinný stav - ak si dobrovoľne vo vzťahu s nejakou osobou, je to taktiež tvoje slobodné rozhodnutie.
@lenkaska1 tak to bývanie si si asi zabezpečila ty sama, nikto ti ho negarantuje, nie? práca ja tiež niečo, čo si len tak od niekoho nedostala, predpokladám.. takže z môjho pohľadu je bývanie aj práca sloboda - tvoje dobrovoľné rozhodnutie si zakúpiť/prenajať priestor, kde budeš bývať, dobrovoľné rozhodnutie niekomu predávať svoju prácu a čas za peniaze. istota by to bola, keby teraz niekto povedal, že každý má právo na byt a prácu a rozdával by to zadarmo.
pre mňa je dôležité budovať vzťah na slobode, dôvere, neobmedzovaní, voľnosti, jednoducho byť spolu a nie vlastniť jeden druhého. a byt spolu tiež neznamená byť nonstop spolu. každý má predsa právo aj na vlastný život, ktorý vo vzťahu radi zdieľame. podľa mňa je málo ľudí s takýmto nazorom a preto slobodné duše ostávajú často sami, pretože nenatrafia na podobne slobodného ducha s ktorým by zdieľali slobodu