- moj fotrik je polovnik...a nemam nic proti nim...ale ja polovnik urcite nebudem
- oni nie len zabijaju ale aj krmia a pomahaju udrziavat rovnovahu v prirode aby neboli rozmnozene zveri a tak ....
Nemam proti nim nic pokial ma nikto nenuti jest to co v nasich lesochv postrielaju....vraj je to relax...akoze nemusi to byt az take zle sediet si cely den niekde na postriezke ,popijat pri tom a viest tie prudko zaujimave pivne temy ...a so stupajucim promile abnormalne stupa nekrvilacnost toho posedenia
@1@2 no ešte ich chváľte, že ako tak sa snažia naprávať čo napáchali, to nieje ochrana to je len naprávanie následkov čo spáchali. Zdravý profil prírody tu nebude kým ľudská rasa nevykape. Rovnováhu v prírode udržujú predátory - prirodzení, tí so zubami, drapákmi a hladom ktorý potrebujú ukojiť a nie znudený homo s. sapiens ktorý nespraví ani krok, len počká kým mu zver sama vbehne pod mušku a on ju len znesie zo sveta.
@4 suhlas.. ja tiez nerozumiem polovnikom. podla mna je ochrana nieco ine, ako strielanie. polovnici su s puskami velkymi frajermi, ale dokazu si ulovit zviera tak ako medved, liska, vlk? nedokazu co by robil bez pusky?
a co sa tyka prikrmovania - zbytocnost. priroda nepotrebuje pomoc cloveka. clovek ju len nici. pomohla si aj ked tu clovek nebol..
@4 - presne tak rovnováhu v prírode udržiavajú predátory... a kto je najväčší predátor na svete? človek... teda poľovník. nie som sa bezhlavé vraždenie zvery no povolený odstrel nebezpečnej zvery schvaľujem i korigovanie stavov premnoženej zvery.
ak máte opačný názor môžte sa ísť niekdy prejsť nízko tatranským lesom a keď vám šialený medveď rozhryzie hlavu na cucky, alebo vám bude chodiť každý večer trieskať okolo domu a ohrozovať vaše deti, potom prídite znovu duchaplne prispieť do tejto ankety - mimochodom dosť neobjektívnej
zaujimava anketa, ktora sa priklana iba na jednu stranu a svojimi do predu napisanymi odpovedmi nedava moznost pre inych ludi aby prejavili svoj nazor. lebo odpovede su iba negativne. prejavuje sa tu subjektivita cloveka, ktory zalozil tuto anketu.
co ak chcem odpovedat kladne? nesudte cloveka podla jeho povolania. napriklad doktor ma byt dobry a mame mat na neho iba pozitivne myslienky, lebo zachranuje ludom zivoty? ale nie je to tak vzdy. kolki z nich zamerne zabijaju a poskodzuju ludi. tak isto mozeme chapat polovnikov. oni zabijaju zvierata, to je jasne, ale niekedy aj musia, pre dobro zvysneho okolia. treba sa na to pozerat z viacerich uhlov pohladu, nie iba z jedneho ako ty-co si zalozil tuto anketu
@arugad - tvoje tvrdenia pises na zakladne nevedomosti..
nebezpecna zver? zver nie je nebezpecna, nebezpecny je len clovek. zber si brani uzemie - ktore jej obsadzuje clovek. zver nie je premnozena, premnozeny je clovek. je nas 6mld..
medvede zliezaju k obydliam preto, lebo nemaju potravu - vsetko im vyzerie clovek. maliny, lesne plody, huby, vsetko.
Touto anketou si vyjadril svoj nazor a nechcel si vediet nazor inych ludi. Pretoze tam su len same negativne moznosti..co ked niekto chce opovedat na polovnikov v dobrom?
ako bez urážky ale dosť odveci anketa... poľovník je povolanie ako každé iné...by si tu mohla dať, čo si myslíte o vojakoch, zubároch, hocikoho...každé povolanie má svoje za a proti...ok mňa tiež neteší, že zabíjajú zvieratá, neviem pochopiť ako môže niekto jesť mäso z jeleňa a tak...ale tak niekto nevie pochopiť ako ja môžem jesť čoilen kuracinu, takže zbytočne sa chytať za hlavu asi... najhoršie sú tie otrasné trofeje...bla... ale poľovníci či lesníci robia pre les veľa dobrého
priroda je tu od nepamati...stale si poradila sama...aj ked tu clovek nebol..preco by zrazu potrebovala pomoc od ludi? vobec to nepotrebuje..to len ludia sa potrebuju vsade pchat..aj tam kde ich netreba..
polovnici su len zamienka.. nevidim ziadnu ochranu prirody..
prikromovanie nie je ochrana - priroda to zvladla aj bez ludi
regulacia nie je ochrana - pred kym, cim? premnozenim? je to na zvieratach, su slobodne tvori, mozu sa mnozit ako budu chciet. premnozeny je len clovek.
agresivne zvierata - blbost, chrania si svoje teritorium, kde clovek nema co robit
@xhtml - tvoj pohľad na vec je až príliš romantický na túto dobu... nikto tu neobhajuje lovenie zvery pre zábavu či potešenie. poľovníci sú povolanie ako každé iné a okrem toho že strieľajú keď je treba (a je treba, pretože snáď človek nebude ustupovať zvieratám pri stavbe svojich obydlí - sme inteligentnejší a tak máme prevahu, tak to v prírode chodí, silný pohltí slabého), prikrmujú v zime čož dosť pomáha prežiť tým pár kusom stád čo o to stoja, starajú sa o choré, ranené, či odvrhnuté zvieratá. starajú sa o bezpečie v lese, snažia sa ustrážiť pytliactvo atď. pohľad na vec, že len strieľajú po úbohých zvieratkách je jednostranný
@21 tak clovek moze prist do obydlia zvierata a vypudit ho odtial, ale ked sa medved co len priblizi k obydliam ludi, tak ho chcu hned strielat..trochu cudne..clovek moze vsetko a zviera si moze brnkat po nose?to je na hlavu, ze jeden moze vsetko tomu druhemu a ten druhy nemoze nic a ked si aj nieco dovoli, ma to zratane..
priroda sa o seba vie postarat sama...ked dopusti priroda, aby bolo nejake mlada odvrhnute...alebo aby bolo nejake zviera zranene a tym odsudene na smrt, nie je to preto, aby nedoslo k premnozeniu?tym, ze oni sa do toho oni montuju narusaju prirodu...
kedy je potreba strielat? tvoje tvrdenie, ze clovek nebude ustupovat pred zvieratami je smiesne. zvierata tu boli pred clovekom a clovek je teraz premnozeny - preto mu musia ustupovat? cudne tvrdenie.
inteligencia nie je argument. mat moc je argument. keby sme boli, ako pises, inteligentni, snazili by sme sa zit s prirodou v sulade a v harmonii, ist vedla seba, nie proti sebe. inteligencia je podla teba moc, nadvlada? si chory?
myslis si, ze zvierata potrebuju nasu pomoc? ked bol clovek, bolo to na nich a priroda funguje dalej.. naco to menit? ukaz mi ranene zviera, ktore samo pride za clovekom.. oni nas nepotrebuju, to len clovek sa im pcha do riti.
clovek je silnejsi predator? postav cloveka bez zbrane pred svorku vlkov, medveda alebo jelena. este stale je silnejsi? co to tu pises za nezmysli..
ano, polovnici len strielaju po zvieratach, pre zabavu, pre samotne strielanie - ochrana a pod veci su len zamienka.
@24 myslím, že sa môžem prikloniť k názoru to s tou inteligenciou ma naozaj pobavilo ale na druhej strane má kolega pravdu aspoň čo sa týka toho starania sa, ale aj tak to je strielanie zvierat a s tými povolovaniami by som aspoň tú cenu vyhnal oveľa vyššie... už len preto, že oni nám nič nerobia...
jebnutý človek čo založil anketu s takýmito možnosťami... určite nevie čo to poľovníctvo je... to že si poľovník niečo občas zastrelí je prirodzená odmena za celoročnú starostlivosť o zver... ale 99% poľovníckej činnosti nemá so zabíjaním nič spoločné...
@xhtml - žiadne niekto tu bol pred niekym neexistuje... ako mi dokážeš že nejaký jeleň tu bol skôr ako pračlovek? alebo skôr ako akýkoľvek vývojový predok človeka? my sme najinteligentnejší a najmocnejší v celej prírode a sme tiež súčasťou prírody. ak by boli medvede inteligentné miesto ľudí, nepochybujem o tom, že by teraz strieľali po ľuďoch. ale nie sú a tak to je. poľovníci sú prvá línia v ochrane prírody a zároveň medzník medzi šialenými tyranmi zvierat a posadnutými ochráncami prírody na akého mi pripadáš i ty.
prečo by som staval človeka pred svorku neviem akých tvorov? že nedospeli do štádia aby svoje pazúry zamenili za zbrane je ich vývojový nedostatok nie môj. ty postav medveďa pred človeka v tanku, uvidíme ako to dopadne.
neznášam túto fanatickú ochranu zvieratiek a prírody. netvrdím predsa že chcem vyrúbať všetky lesy či vystrieľať všetkú zver, no nech mi tu nemudrujú ľudia čo s radosťou hodia odpadok vedľa koša a žerú hovädzie mäso (netvrdím že ty si taký). ako som povedal poľovníci sú prvá línia ochrany prírody. nie teroristický greenpeace, nie zaostalé združenie Vlk a jemu podobné, ale poľovníci.
@23 - k prvému odstavcu tvojho príspevku len toľko, tak to už proste chodí. nikto neustúpi slabšiemu a človek už vôbec nie. s mocou máme i sebeckosť. ja sa tu aspoň nehrám na nejakého svätuškára
"Nedávno, vlastne iba túto zimu sa stal tento prípad.
Stoosemdestiat poľovníkov na terénnych autách ozbrojených puškami, okľúčilo mladučkú vlčicu na východnom Slovensku. Vlčica mala približne dva roky, ešte nedospelá. O rok mohla mať vĺčatá, našla si aj samca.
Nenormálne veľké množstvo poľovníkov však vlčicu obkľúčilo blízko poľských hraníc. 40 honcov a 180 poľovníkov na terénnych autách uštvalo vlka. Nechýbalo jej veľa, pár skokov a mohla byť v Poľsku s celoročnou ochranou. No nemala šťastie. Poľovníci pokrikovali v pohone, na psy a ozývali sa výstrely. Jeden z nich trafil aj vlčicu, nedalo sa utiecť, bola obkľúčená, rana do zadnej časti tela ukončila jej život, ktorý mohol trvať aj viac ako 16 rokov. Poľovníci sa zhŕkli okolo mŕtveho zvieraťa a fotografovali svoj hrdinský čin- 180 poľovníkov na jednu mladú vlčicu. Veľké hrdinstvo. Obdivovali výkonnosť svojich pušiek s veľkými a ťažkými brokmi, ktoré urobili do tela zvieraťa hlbokú smrteľnú ranu. Do zvieraťa bez možnosti obrany, bez možnosti úniku, bez možnosti zachrániť sa a žiť ďalej, niekoľko rokov vychovávať vĺčatá, loviť, tešiť sa zo slobody, z vĺčat, žiť si život ako slobodný divý tvor. Navždy vyhaslo svetlo v jej šikmých očiach, zmizol tvor patriaci do lesa, rovnako ako smrek alebo jedľa. Zmizol kvôli zlepšujúcej sa technike pušiek, puškohľadov, terénnych áut- vecí, ktoré nepatria do lesa. Len stiahnutá koža a hlava ju pripomenie, hlava, kde budú umelé oči, rovnako mŕtve, bez svetla ako koža. Dlho sa bude vyprávať hrdinský čin, dlho sa bude chváliť udatný lovec vlkov so svojimi 180-imi pomocníkmi...zabil zviera, krvilačné, škodlivé a nebezpečné, bol to hrdinský čin. Len jedľový les si spomenie, len ten bude pustejší...bez vlka, bez svojej neoddeliteľnej časti.
Klikněte pro zavření oknaKlikněte pro zavření oknaKlikněte pro zavření okna
Samozrejme toto nie je jediný prípad. Tak, poznám poľovníkov, ktorí si pekne-krásne vyjdú tých 300m za dedinu autom, aby ich náhodou nohy neboleli a autom zájdu až na pole alebo lúku, potom stiahnu okienko, vystrčia pušku cez okno a čakajú pekne v aute. Potom si aj rovno z auta zastrieľajú. Neuveriteľná námaha...a potom tu budú niektorí šíriť nezmyselné historky, ako oni poznajú lesy a ako sa oni nachodia...veru lesy poznajú, ale zpoza okna auta. Je zaujímavé, že u nás na chate všetci v dedine hovoria, že čo poľovník, to pytliak, všetci poľovníci tam pytliačia...to je naozaj záhada, však poľovníci sa snažia presvedčiť každého, ako oni bojujú proti pytliačeniu a akí sú oni ochrancovia prírody a ehm...zvierat. Veľmi zaujímavé, že podobné prípady sa nestávajú len u nás na chate..."
@arugad - praclovek nelovil zvierata v takom mnozstve, ako sa lovia teraz, 'nepomahal im' a nelovil ich takym sposobom, ako teraz.
pochybujem, ze by medved zmyslal rovnako hlupo, ako clovek..
clovek je najspodnejsi tvor na tejto planete, hlavne preto, lebo sa povazuje za NAJINTELIGENTNEJSIEHO..
nastuduj si nejake veci o tom, ochranar prirodu ochranuje (pred clovekom, nie pred prirodou samou). ochranar zvierata nezabija.. neviem, o co sa tu snazit, su to proste fakty.
teraz pozerám že má napísené 24 rokov!!! preboha ak je to pravda, tak si museu chodiť asi do osobitnej školy ked pišeš takto anketu s takýmito možnosťami...
Poľovníctvo je dôležitým článkom spoločnosti. pre poľovníctvo ešte žiadny druh nevyhynul... ale pre neodborné zásahy človeka do prírody, pre znečistenie, pre zlú upravu terénu odvodňavanie biotopov, alebo zavodňovanie ako sa to človeku hodí... to je skutočné ničenie prírody a zabíjanie zvierat. Poľovníctvo je potrebné pre ochranu prírody... hádžete vinu na tých čo prírodu chránia, a nepozrieš sa na to že cesta po ktorej ideš každý den do roboty, ide cez miesto kde bol kedysi močiar a kôli nej vyhynulo množstvo zvierať, množstvo vtáctva stratilo obživu...
chlieb čo ješ každý den, kôli nemu hynie každý rok pri žatve množstvo mládat srniek zajacov... poliam museli ustupit lesy...
nikto neustúpi slabšiemu a človek už vôbec nie. s mocou máme i sebeckosť
presne vystihnuté klobúk dole , ale toto isté sa presúva medzi ľudí, ak budeme zastávať toto stanovisko, tak som zvedavý čo príde .. toto jem oc obšírna téma a nemám ani na ňu chuť reagovať lebo mi je zle zo všeoebcného zabíjania zvierat..
človek ako najväčší predátor neudržiava rovnováhu skôr vytvára chaos a nestabilitu
@xhtml - ale áno, každý kto má moc a navrch nad druhého je hlúpy
ochranári zamedzili odstraňovaniu škôd na niektorých miestach po víchrici v tatrách. teraz tam besnejú škodcovia a odumierajú aj živé stromy. na tvojom mieste by som sa lepšie pozrel na činnosť tých za ktorých sa staváš, pretože ochranári sú práve tá najväčšia zberba spomedzi nás.
@arugad , pocuj, ty si tupy nechapes, ze TO JE PRIRODA? NECHAPES, ZE TO TAK MA BYT?
"ochranári zamedzili odstraňovaniu škôd na niektorých miestach po víchrici v tatrách. teraz tam besnejú škodcovia a odumierajú aj živé stromy."
to je priroda.. ked tu nebol clovek, myslis, ze co sa robilo? ty musis mat riadne male iq, ked silou mocou nechces pochopit, ze priroda si pomoze aj sama..
@xhtml "clovek je najspodnejsi tvor na tejto planete, hlavne preto, lebo sa povazuje za NAJINTELIGENTNEJSIEHO.."
kokos, to co ti pada z ust?? tak si chod pokecat s nejakou srnkou alebo tak, ak sa ti zdame my tu taki sprosti a mas pocit, ze su oni vyssie...
stavas zvierata tam, kde proste nie su...jedna vec je, ze zabijat ich je vazne humus, druha, ze premnozenie...ze priroda sa postara??? sa zobud, kde sme my, priroda uz nefunguje, tak ako si priroda chrani ich, tak si my musime chranit sami seba...uz vidim jak by si si nechal svoje mesto pohltit lesom ked bude privela lesnej zveri, sak priroda sa prave postarala a ja to musim akceptovat...
@sitnxan ti ktori kydaju na polovnictvo sa tomu ........rozumeju. Neviete o com polovnictvo je a co ma na starosti. Vidite len pusku a krv. To je dost ubohe. Radsej keby zakladate diskusie k temam ktorim sa rozumiete. Polovnictvo je ochrana prirody a zveri. Bolo tu vzdy a vzdy tu bude. Vy si to asi predstavujete tak ze sedim doma pri telke a dostanem chut si ist zastrielat na jelene tak jednoducho zoberiem Nivu a idem na to ..domov si donesem 5 kusov vysokej a budem mat styri plne mraznicky masa?
Velke percento polovnikov nikdy neulovilo ani jelena co nemali moznost a povoleenie. Odsudzujete nieco do coho sa nerozumiete. A uz ked mi nejaky blavak ide vysvetlovat co je polovnictvo ide ma roztrhnut...
"Poznám prípady, keď diviaky napadli polia, kde urobili značnú škodu-"
ale tie polia, to je zem, ktora patri prirode to neni majetok cloveka.. o akej skode sa bavime? clovek robi asi 20 biliard krat viac skody ako nejake nevinne diviaky..
@41 a o com sa teda bavime?? o tom ako si priroda pomoze sama, hej?? a ty strasny samaritan jej drzis palce, lebo si ako maly videl Bambiho...
ty zastavas jedno, ja druhe, ktore si sa ani neunuval dat do moznosti, sak spojme sa zeleni a bude dobre, zadupeme polovnikov do zeme...
a co si myslis, preco sa opatrujeme proti premnozovaniu?? vlastne to je asi podla teba na inu temu, sak problemy riesime ked nastanu, hovori ti nieco pojem PREVENCIA??
@xhtml a nam pomoze kto ty nadpozemsky IQ-ac??
inac, drsne argumenty, kto s tebou nesuhlasi, proste ma male IQ...strasne si vsetkych zrusil...to vazne potrebujes zakladat fora aby si sa mohol hadat a zistit, ze mas spolu s lesnou zverou najvyssie IQ na zemi??
@xhtml - počúvaj ty kokotko už ozaj pochop v tej svojej greenpeasáckej gebuli, že to čo bola príroda kedysi už nie je to čo je príroda dnes... proste to už nedosiahneš. človek škodil a škodí a keď sa teraz rozhodneme nechať všetko len na prírode, tak je tu ekologický kolaps do sto rokov. ale ty si zrejme myslíš že všetci môžme začať stavať domy do veľkej výšky, alebo hĺbky, len preboha nezasahovať viac do prírody a zvieratiek.
už si uvedom konečne že svet sa mení a akokoľvek si konzervatívny NEZMENÍŠ TO a jediné čo môžeš spraviť je ZMIERNIŤ TO. a radšej na mňa už nereaguj, lebo ak sa ma budeš snažiť urážať, rýchlo ma prejde chuť na normálnu debatu
@37 s tými škodcami máš pravdu, príroda si pomôže sama vždy si sama pomohla... ale za výrum niesú poľovníci, rúbať chcú tý čo z toho profitujú, im je príroda ukradnutá... oni vidia len peniaze a to že pomáhaju prirode hovoria iba preto aby mohli rúbať... oni su ničitelia prirody, nie poľovníci...
ano, chcem, aby pocuvali.. ale otvorit niekomu oci je tazke..
vsimajte si primitivne poznamky, ked uz clovek nema ako argumentovat - to je typicky priklad zlyhania logickeho uvazovania.
"nam pomoze kto ty nadpozemsky IQ-ac??"
to si ako naco napisal hentu vetu? si chory? nechapem..
"inac, drsne argumenty, kto s tebou nesuhlasi, proste ma male IQ"
nie, male iq ma clovek, ktory dokaze zabit akehokolvek ziveho tvora a odvolavat sa na ochranu prirody, pricom JE JASNY FAKT, ze priroda si sama pomohla miliardy rokov..
"keď sa teraz rozhodneme nechať všetko len na prírode, tak je tu ekologický kolaps do sto rokov"
to je problem ludi.. nie prirody uvazuj, pouzi mozog, ked nieco pises. rozmyslaj. trenuj iq, logicke myslenie. neviem uz ako by som to napisal lepsie.
"ale ty si zrejme myslíš že všetci môžme začať stavať domy do veľkej výšky, alebo hĺbky, len preboha nezasahovať viac do prírody a zvieratiek."
hlavne, ze ked do dediny zlezie jeden medved, ludia uz plackaju ..
@50 keby si priroda nedokazala pomoct, su tu miliardy vlkov napriklad, miliardy inej premnozenej a jedinej zvery.. akoze si nepomohla? s cim napriklad? poziare, zaplavy, vyhynutie jedneho druhu.. to je priroda.
@xhtml hmm, tusim pojdem zasadit strom na dialnicu, dojal si ma...
ved mas pravdu, to JE problem ludi...akurat ze my si ich riesime ako vieme a tak to aj vyzera...ano, prehana sa to, to vieme vsetci...
vies, zasah do prirody zo strany cloveka neznamena, ze ideme kynozit...len to, ze proste sa vyskytol problem...
Keby to je len o zabijani tak netreba robit skusky zlozene TAZKYCH otazok ...ktore trvaju 4-6 mesiacov. Na co by potom trebalo tie vedomosti o prirode, chorobach zveri, krmeni zveri, bologii a podobne?
Vela z vas si tu pletie PYTLIACTVO s polovnictvom...ospravedlnuje vas nevedomost
naozaj mám pocit, že to už dávno vôbec nie je o poľovníctvu . a inak vcelku zaujímavá diskusia konečne mám pocit, že som na diskusnom fóre a nie na prostriedku, ktorý využívajú deti , keď sa nudia
@60 to uz bolo ohladom polovnikov, nemaj boja...
zasah som trochu mozno zovseobecnil, ale ty tiez zovseobecnujes formou odpovede "to je priroda"...faktom je, ze opatrenia proti premnozeniu sa nikdy nerobia len tak zo srandy napriklad, ale ako reakcia na konkretnu rizikovu situaciu...
ale naco o chorobach zveri, naco o krmeni zveri? ako som pisal, zviera NEPOTREBUJE pomoc cloveka.. zvieratam je clovek ukradnuty.. tak naco sa im silou mocou pchat.. o boze. furt o tom istom, polovnici su a boli slepi. podla mna si polovnik mysli asi toto:
zvierata su hlupe, nedokazu prezit, musim im pomoct! rychlo im idem nasypat krmivo, lebo zobru, nedokazu si najst potravu.
@boo ziadne rizikove situacie neexistuju a aj keby - je to proste priroda. ved nech sa zvierata premnozuju, maju na to PLNE PRAVO, kedze su plnohodnotne, citiace a vnimajuce bytosti. nikto im nemoze pravo upierat im pravo na zivot. clovek, ked chce mat 15 deti, moze ich mat a nikto mu to nezakaze.. nikto mu ich nejde vystrielat, aby sa nahodou clovek nepremnozil.
@64 Ano jasne preto kazdu chvilu vidime v spravach Vychudnuta jelenica strazila plachost, pretoze bola hladna a vymrznuta. Preto medvede prekacuju smetiaky pri chatkach aby si nasli zradlo...
Zver potrebuje pomoc cloveka a to obzvlast cez zimu ked nieje dostatok potravy ...
dobre, koncim debatu.. az na par vynimiek je jasne, ze polovnik je clovek so slabomyselnim rozmyslanim, ktory NECHCE chapat fakty. opisoval som to v @64. koncim
@66 ty hlupy, ved tak si priroda reguluje vsetku zver.. aby nenastalo premnozenie. znova: precvicuj si iq, logicke myslenie, intelekt, rozmyslaj, uc sa.
@65 lenze ty porovnavas neporovnatelne...je jedno ako to kto vidi, proste my sme na rebricku prilis vysoko uz...
polovnici su a jednej strane opatrenie, na druhej pokus o OSPRAVEDLNENIE sa prirode za skody, ktore boli napachane, to znamena, ze aj ked MOZES mat pravdu a priroda sa postara, clovek si proste povie, ze poda pomocnu ruku a hotovo...ohrozene druha a take veci...
inac, len tak medzi nami, argument "to je proste priroda" uz mi leze krkom...nic v zlom asmozrejme
@xhtml - keby si ty mal nejaký mozog, alebo by aspoň nebol taký zelený jak je, možno by si si lepšie prečítal, že väčšina ľudí tu s tebou akosi nesúhlasí ale ži ďalej vo vlastnom zelenom svete, v ktorom ti nič nehrozí, my všetci máme príliš malé IQ na takého krakonoša
Za úcelom prikrmovania raticovej zveri budujeme v polovnom revíri krmidlá.
Ich konstrukcia závisí od druhu krmiva, ktoré sa v nich zveri predkladá a od druhu zveri, ktorej majú slúžit.
Pre raticovú zver na predkladanie objemového krmiva budujeme jednoduché rebrinové krmidlá so zásobníkmi a posuvnou strechou vo vertikálnom smere.
Krmidlá pre raticovú zver sa kombinujú s korýtkami, alebo zásobníkovými krmidlami na jadrové a granulové krmivo a solníkmi na predkladanie soli, minerálnych a medicinálnych lizov.
Korýtka na jadrové krmivo môžu byt aj so strieškov.
Výhodné sú samospádové krmidlá na jadrové krmivo vysýpa priamo s traktorovej vlecky.
Krmivo pod strecgou násypca nezmokne a neznehodní sa.
Diviacej zveri sypeme jadrové krmivo na zem.
Zver sa pri žraní dlhšie zabaví.
Z korýtkového krmidla by sa zver rýchle nažrala a rýchle by ho rozbila.
Niekedy sa oddelujú casti pre menšie druhy raticovej zveri a pre mládatá ohrádkami.
Zver prikrmujeme najmä v zimnom období.
Krmne zariadenia staviame na miestach, ktoré sú prístupné aj pocas zimy pri vyššej snehovej pokrývke.
Staviame ich v tzv. krmnych linkách tak, aby sme pri jednej ceste mohli naplnit a kontrolovat viaceré krmidlá.
Zároven musíme dbat na to, aby krmidlá boli na miestach, ktoré sú pre zver bezpecné a ktoré zver prirodzene vyhladáva.
Krmne zariadenia musia byt rozptýlené v polovnom revíri tak, aby sme pocas prikrmovacieho obdobia zver nekoncentrovali na jednom mieste nad únosnú mieru.
V blýykosti krmidiel sa stavajú kazatelnicové posedy, z ktorých zver pozorujeme.
Objem pripravených krmív sa vypocíta podla skutocných stavov zveri v polovnom revíri vynásobením krmnych dávok podla jednotlivých druhov krmív a poctom krmnych dní.
Obdobie prikrmovania sa hodí na spocítanie zveri v polovnom revíri, na zistenie pomeru pohlavia, vekového rozvrstvenia populácie, zdravotného stavu populácie a podobne.
Je vhodné na podávanie lieciv v krmnych zmesiach
@xhtml hehe ze na par vynimiek ved 99% ti nedalo za pravdu preto koncis debatu? Skus sa trosku vzedlavat v oblasti polovncitva a potom zakladaj podobne fora...
@73 to su pravidla cloveka.. priroda ma vlastne pravidla, zakon prezitia silnejsieho a preto nemoze nastat premnozenie (je to len slovo pre laickeho cloveka). zvierata sa mozu mnozit, ako chcu..
@xhtml - ty si myslíš že keď každému napíšeš že má nízke IQ tak si ho vyradil z boja a vyargumentoval? kamarát každým ďalším príspevkom vyzeráš úbohejšie a úbohejšie... navrhujem ti lepšie si prečítať @Tenario -ve príspevky a možno sa ti zdvihne hmla spred očí
@75 lebo ma nepochopili.. odpovedzte mi niekto na tieto otazky:
1. naco prikromovat? priroda to ma zariadene sama, nikdy prikromovanie nebolo treba, pred tisickami, milionmi rokov.. naco teraz? opakujem - predtym priroda vsetko zvladla
2. ake skody na majetku? pole, les je majetok cloveka? pole je zem, ktora patri prirode.. kupil to pole clovek od niekoho? od koho a za kolko, ze si dovoli tvrdit: to pole je moje?
@77 jo, ked sme pri tom zakone prezitia silnejsieho, tak my sme zrejme najslabsi, len to nikto lesnej zveri neoznamil, ze jo??
zvierata sa mozu mnozit ako chcu a my tiez...a ak dochadza k interakcii, vyhrava silnejsi...tak teraz tipni, preco jelene nebehaju po mestach s puskami...
@arugad , hlavne, ze ty si tu dokazal s tvojimi tvrdeniami daco vynimocne.. napisal som tu toho dost, s tym iq asi dva krat.. preco sa chytas prave toho?
@71 akože preto, že nesúhlasí s väčšinou znamená, že nemá mozog ? .. náhodou ja beriem jeho argumenty o tom iq a tak pretože vy nevnímate čo hovorí on jemu je fuk čo vravíte lebo sa nevijadrujete k téme a idete mimo, takže nechápete čo chce povedať
@73 klobúk dole, ak nebudeš strielať vôbec zvieratá a len sa o ne starať tak máš môj rešpekt lebo z tvojich príspevkov cítiť, že s av tom vyznáš
@74 ty rád burcuješ ľudí okolo seba svojími názormi čo
@xhtml vies co? vzdavam to ..koncim...idem si to hodit ved ty si nedas nic vysvetlit a pritom trepes take hluposti ze to rozumny clovek nepochopi...
Posledna vec co ti poviem: Lov zveri tu je od kedy aj ludstvo samo. Clovek lovil a pouzival pri tom zbrane. Ale v tej dobe sa o zver ludia nestralali. teraz su ludia inteligentnejsi lovia zver -minimalne a staraju sa o prirodu ,les a krmenie zveri, liecenie zveri-ktore stoji samozrejme nemale peniaze.
Preco liecia choroby? No napriklad pre to: pojdes na prechadzku do lesa so svojim psikom -stretnete napr.diviaka , diviak psa pohryzie ale nijak vazne. Takze neberes za dolezite aby si isiel ku zverolekarovi. No pes nachytal od diviacej nejaku chorobu o ktorej nevies. O tyzden tvoj pes pohryzie nejaku babku na ulici ktora dostane taktiez tuto chorobu... a uz je to tu...Preco sa treba starat o zver ? To je len jeden z mnoha dovodov
@82 to si napisal peknu kravinu, ze zvierata sa mozu mnozit ako chcu tak, ako my..ved sa narodi o par kusov viac, ako stanovil clovek boh a uz sa idu strielat, lebo su premnozene
a nebehaju po mestach s puskami, lebo maju viac rozumu ako clovek a nehraju sa na bohov, ktori rozhoduju, ktoreho druhu kolko bude
@86 ako som napisal, k premnozeniu dochadza vtedy, ked nam horzi vytlacanie a podobne veci...vtedy plati zakon prirody, na ktory sa autor fora odvolava - silnejsi prezije...kto je silnejsi??
a keby uz slo o to, zvierata nemaju bunky nato, aby sa hrali na bohov
@xhtml - nie som jediný kto na tvoju IQ argumentáciu poukázal, skús si prečítať svoje príspevky a spočítaj koľkokrát si tu ľuďom narážal na výšku IQ. fakt nemá zmysel s tebou o tom debatovať, jediný kto ti môže zodpovedať tvoje otázky je tenario a úprimne sa mu budem čudovať ak na to bude mať nervy
@88 ked nam hrozi vytlacenie?kedy nam hrozilo vytlacenie? zvieratam vytlacenie hrozi..tym padom sme premnozeni..takze budu sa ludia strielat, aby sme nevytlacili vsetky zvierata?tak by to malo byt podla toho ako pises
a ludia sa akoze mozu hej?co im dava pravo rozhodovat kolko kusov tej ci onej zvery bude zit tam a tam?
@arugad .. pozri, na kazdu reakciu tenaria alebo kohokolvek som reagoval.. avsak, ked ten clovek potom napisal to iste po druhy, treti krat, az vtedy som narazal na jeho iq, pretoze som mu to vysvetlil, pricom on znovu napisal to iste.. kladol som otazky, napisal som ako sa veci maju - bud ziadne reakcie alebo ako pisal vyssie kolega, hned odbocka od temy.
cize sa pytam:
aka ochrana zvery?
preco prikrmovat, ked o to priroda neziada?
preco sa starat, ked to je vec prirody?
preco tvrdenie o premnozeni nejakeho druhu, ked je to nemozne?
preco tvrdit, ze zvierata v zime nemaju potravu a preto ich treba krmit? je to na prirode, je to o preziti. ZIMA sa stara o nepremnozenie..
naco liecit najdene zranene zviera? nestoji o to, je to vec prirody.
@90 tak to pozor, ja nehovorim, ze je to stanovovane nejak objektivne...sme rasa v tomto smere paranoidna, lebo dobre vieme, ze prirodu pod palcom nemame...ja len objasnujem, preco tie opatrenia su a tvrdim, ze svoje opodstatnenie maju...problemy s premnozenim zveri su vacsinou lokalne, nas napriklad v BA to nema sancu postihnut, ale ked je raz mestecko v horach, kde sa zrazu vysyktuje kamaradov z lesa moc, lidi si proste povedia, ze zakrocia...lebo sa o seba boja...
@93 ano, clovek kedysi lovil, ale pre potravu.. ohrozime ludstvo tym, ze polovnici prestanu strielat zvierata? myslim, ze nie..
to s tym krmenim som tu vysvetlil asi 10 krat.
k tomu diviakovi.. to su vsetko spekulacie, na rozdiel od FAKTOV, ktore tu pisem.. ak by mi aj diviak pohryzol psa a ten by uhynul, ano bolo by mi to luto, ale co by som s tym urobil? siel zabit toho diviaka? rovnako, diviak moze pohryzt hocijake ine zviera a to moze umriet/pohryzt/nakazit dalsie ine zviera, ale tak to v zivote chodi.
@93 keby si pochopil o čomu ide, tak by si to sem ani nedal! Myslíš, že jeho zaujíma choroba zvery ? . to , že sú choré sa prišlo oveľa neskôr a ak boli choré tak aj pred tým a hm mno ´"príroda" si to vyriešila sama
@xhtml odpoved "to su vsetko spekulacie" stoji fakt za to oki som debil a aj vacsina z nas tu nevieo co v polovncitve ide ..ale ty to vies si najlepsi ...proste na teba nemame ..dakujeme ze si nam ujasnil o co tam ide... pa
inac, jedna pikoska:
"Po prijati zakona o zbraniach a strelive s paragrafom o povinnych psychotestoch [zakon c. 62 z roku 1994], 40% polovnikov neurobilo psychologicke testy na psychiatrii."
*40 percent poľovníkov neprešlo pri vyšetrovaní v testoch na sebakontrolu, efektívne reakcie a frustračnú toleranciu. Ďalej v testoch na inteligenciu - intelektovú, rozumovú a sociálnu. Najhoršie dopadli pri identifikácii rizikových faktorov, kde sa špeciálnymi psycho-diagnostickými technikami skúmala regulácia správania, stupeň agresivity, výskyt protispoločenských postojov a pohnútok, a veľmi dôležité zložky osobnosti -impulzivita, explozivita, emotívna labilita, sociálne črty, egocentrizmus, komplexy a sklony k agresívnym prejavom až po nezrelosť a ľahkú ovplyvniteľnosť."
Nasledok: 70 000 polovnikov a ich rodinnych prislusnikov spisalo peticiu a tento paragraf bol okamzite zo zakona o zbraniach a strelive odstraneny. Ako zaujimavsot: tieto psychotesty neprekazali napr. sportovym strelcom."
@101 zase si nepochopil hovoril si ze v minulosti zver nikto neliecil len priroda sama ,,, ano to je pravda ale vtedy sa ludia dozivali 25 rokov a ked ich pohryzla chora zver umrli a nikto to nerieisl napriklad... ale kedze teraz su ludia vyspely tak tu zver liecia aby sa vyhli tymto chorobam a nasledne umrtiam zveri a podobne...
@tenario , dalsia hlupost.. cize, ked teraz prestaneme liecit VSETKU zver, ohrozi to ludstvo? myslim, ze nie.. naozaj, musim ti to znova zopakovat a mrzi ma to: ak mas male iq, precvicuj si ho. pouzivaj rozum, rozmyslaj, ako veci funguju a ako mi trebars nemohli fungovat. vsimaj si suvislosti, snaz sa chapat - len nebud zaslepeny
@107 ty už sa uvedom ono som to povedal na margo !!!!!!!!! fakt nechápete o čo mu ide a preto tu stále hovorí aj o IQ.. mne je fuk či sa dožili alebo nie to je jedno (aj tak to nie je ten vysoký vek teraz vďaka tomu, že polovník sa stará a ošetruje zviera, takže aj tak to je nepriamy dôkaz! a teda zas jeden argument od veci
kceš nejakú trápnu štatistiku, že koľko umiera ľudí ? už vidím ako tam bude jasne vyznačené, že xľudí umiera na chorobu prenosom zvierat
Mam male iq odchadzam z Birdzu...nema to cenu ked ma xhtml nema rad ..majte sa : disappointed:
Gratulujem vam @suryailikeu @xhtml
je pekne ze drzite vy dvaja spolu a vsetky nicky z diskusie idu proti vam moja ucta ... uz fakt off
@113 tak si uvedom, ze cokolvek sa povie proti nazoru "polovnici su napi*u", je od temy...ktokolvek nesuhlasi s xhtml, je vlastne vyargumentovany, lebo ma nizke IQ a priroda je taka...tak ako diskutovat, ako reagovat, ked ziadny argument neprejde cez jeho firewall??
suhlasim s @tenario , @sitnxan a @arugad .
samozrejme existuju aj zli polovnici,ktori to neberu seriozne a maju to len ako zabavku.. podla mna je to individualne.
@119 dobre, tvoje sracky.. ani si mi neodpovedal na otazky, ktore som sa pytal. tvoj problem je ten, ze nechces chapat fakty len vymyslas a odbacas od tem..
@120 a ty mas problem ten, ze tvoja tema nezahrna nic ine ako tvoj nazor (a nazor cteneho suryailikeu, ktory s nim suhlasi), preto zjavne stale odbaca, nemyslis??
@120 je tu dost nazorov, na skoro vsetky som reagoval.. zas tocis o tom istom. inac, pozri si graf. @122 uz som ich pisal vyssie.. je ich asi 5 alebo 6 .. nevies/nechces odpovedat
@125 preboha ved na vsetko som ti odpovedal..co ti to mam polopaticky vysvetlit? ja nemozem za to ze enchapes...napis mi otazky do TS a ja ti dam odpovede oki? Bud nechapes alebo nechces chapat a ked to je to prve tak je to s tebou dost zle...
@126 mas pravdu ..idem uz fakt off ...maj sa - mozno este cez mobil si kuknem tuto zmysluplnu temu
Ja ich teda nemusím. Na bicykli prejazdím 80% v horách, a dobrý pocit z toho nemám. Poznám X prípadov ako polovník zastrelil psa 50m od pána. Ja chodievam často po lúkach, kde sa poľuje, a ak je šero, radšej sa vrátim. Dôchodci niesú nebezpeční iba za volantom, ale aj s puškou v ruke.
takže : ujasnime si jednu vec. Človek nieje typický príklad predátora, neviem či čítate z môjho príspevku len to čo sa vám hodí, ale jasne som tam napísal, že ma mám na mysli predátora bez pušky. Hovoriť, že človek je na vrchole potravinového reťazca nieje také jednoznačné akoby sa zdalo na prvý pohľad. V prírode by bol človek potravou a nie lovcom nebyť nástrojov. Pozrime sa na človeka ako na zviera: kde má zbrane? Nemá dosť silné ruky aby dokázal rýchlo vyliezť na stromy, nemá zuby dosť silné aby sa bránil, nemá srsť a hrubú kožu ktorá ho ochráni pred útokmi. Uvedomte si, že človek by ako druh padol. Prirodzený predátor bojuje prirodzenými zbraňami, človek také nemá.
@131 x pripadov takze ty urcite v lese aj spavas aspon nevymyslaj stane sa to raz za cas a to je tiez na markize jojke v novom case a vsade...taak netrep
anketa je zla, pretoze v podstate dava moznost len na vyjadrenie jedneho nazoru
autorove zaujatie respektujem ale neschvalujem
anketa je uplne nanic:p
proti polovnikom nic nemam, pokial svoje povolanie beru vazne a tak akym ma byt
rovnako ako nemam nic proti doktorom, ktori bojuju za ludske zivoty a tym vlastne zabranuju prirodzenej selekcii, pretoze zachranuju aj plno jedincov, ktori by inak umreli:p
@132 clovek bol vybaveny nato, aby si nastroje vyrabal, co myslis?? nemame tesaky (preto tuhsia strava neni moc pre nas), nemam pazure, ani jed ani nic podobne...preto mame ake-take IQ a schopnost vyrabat veci...nehajim ludi, len ti hovorim, ake zbrane dal panbozko nam...
uvazuj, co je nebezpecnejsie, ako blbec pri moci??
tu by sa hodil na rovnakej urovni argument, ako pouziva pan xhtml, ak to chces vsetko nechat na prirode, tak sa nic nezmeni, bo to prave vdaka nej si tu ty, ja, ludia, zvery, vsetko...cize vlastne musis suhlasit s tym, ze to ona vytvorila ludi-polovnikov, ludi co ochranuju (podla teba hanlivo zasahuju) prirodu, nie? takze ak sa stavias za nazor, ze bez ludi by priroda fungovala prirodnejsie, tak si seres do huby, bo ona to ocividne zamysla inak, kedze sme tu...
PRE ZAKLADATELA ANKETY !!!!!
Co si myslite o polovnikoch?
Ani jedno z toho co si sem napisal. Ani jedna odpoved nevystihuje moj nazor... Trochu si nastuduj pracu polovnikov a potom odsudzuj... Vies oni su tu tak trosku na to aby vniesli rovnovahu do prirody ktoru clovek narusil uz davno... Chrania ine druhy pred zanikom a naopak zabranuju inemu druhu aby sa nepremnozil... Clovek si pomysli: "naco sa do toho starat? Ved priroda to robila odkedy vznikol zivot na zemi" Lenze to clovek este do prirody nezasahoval tak ako je tomu za posledne storocia... takze clovek by to mal aj navratit, co uz je samozrejme o niecom inom a je to asi nadludsky vykon... Ale kazdopadne polovnik je tu od toho aby prirodu chranil...
Mám rád takéto ankety je to celkom zábava čitať. V každom prípade sa tu nikdy nič nevyrieši lebo nikto nezmení svoj názor. Je to boj a nikto nechce prehrať. A ten kto prehrá si to aj tak neprizná podobne ako xhtml
Nesmies sa pozerat na veci len z jednej strany... Musis to premysliet z roznych uhlov, tak ak sa len da... Chapem tvoj postoj a tvoj nazor na vec... Nie je to az tak davno co som zastaval obdobny nazor... Lenze to ze si prestudujes veci z viacerych hladisk ti vnesie do tvojho zmyslania jasno a dostanes sa tak do postoja kedy chapes nazor spravne no nie si zastancom ani jednej "strany"... potom sa pozeras na vec striezvo... a este nechcem odsudzovat tvoj nazor ale keby si sa na to pozrel trosku inak pochopis a zmenis nazor... niekde si pisal ze kazdy je na inej urovni, no a ja nemam pocit ze by si bol na urovni vyssej ako ti co pisali opak tvojho nazoru... mozno to su ludia co sa pozreli na vec z inych uhlov a porozumeli jej lepsie ako ty... z tvojej ankety je citit ze mas na vec silno obmedzeny nazor a ze odmietas inu moznos porozumenia danej problematiky... Cela podstata veci sa skryva casto v minulosti co plati aj pri tejto teme... clovek nicil a nadalej nici prirodu aj ked sa snazi to napravit co i len odstrelom premnozenej zveri a prave tu sa treba pozriet na vec inak ako " ved sa mozu slobodne parit"... preco sa mozu slobodne parit? Pretoze v prirode sa nenachadza prirodzeny predator ktory ich populaciu usmernoval... A zase preco? Preto lebo clovek ho vyhubil... To je asi v skratke moj nazor...
No nemyslim ze s nim budes sympatizovat...
xhtml pozri tu uz nejde o to ci clovek zasahuje do prirody... ide o to ze v minulosti uz zasiahol tak ze dnes je to nutne pre rovnovahu... keby si vedel co vsetko clovek na tejto planete znicil a co zniesol zo sveta v prebehu minuleho storocia... kolko druhov zaniklo len kvoli hluposti ludskej rasy... lenze teraz je doba trochu ina... clovek rozumie prirode viac ako kedykolvek pred tym... veda a technika nam pomaha napredovat v chapani prirody ALE HLAVNE VYCHADZA ZO ZNALOSTI NASI PREDKOV KTORI V NEJ ZILI KAZDY DEN... teraz je zbytocne polemizova o polovnikoch... skus svoj hnev a nazor preniest na pytliakov alebo nezakonny vylov velryb a podobne... toto su problemi ktore by ta mali trapit a nie ujovia v horach co sa snazia udrzat zver v rovnovahe v akej bola kedysi davno este pred nami...
@146 udrziavat stav zvery v rovnovahe alebo v nerovnovahe je na prirode.. NIKTO nema pravo do toho zasahovat, rozhodovat o tom, ktore zviera moze/nemoze byt premnozene.
ak je nerovnovaha sposobena vplyvom cloveka, riesenie a napravu treba previest na cloveku, nie na zvierati..
@141 akurat si doúpravil obsah svojho hrubeho creva do svojej ustnej dutiny. Hovoris ze priroda sama nic nezmeni vacsiu blbinu som neocul. Kukni si toto za pár rokov by nebolo ani stopy o nás.
Xhtml, si strasne jednostranne a subjektivne zamerany. Chudatka odstrelovane zvieratka, priroda si pomoze sama, clovek je nic oproti zvieratam.
Tak na uvod, nechapem ako niekto moze pochybovat o tom, ze clovek je najuspesnejsi tvor stvoreny evoluciou. To, ze ludstvo dominuje svetu, nie je nicim inym nez prirodzenym vyberom. Nasou zbranou nie su zuby ani drapy, ale prave ta INTELIGENCIA. A pusky ci atomove bomby su jej plodmi, rovnako ako biologia, medicina, veterina a ekologia, ktore su podla teba zbytocne, aspon tak mi to pride. Fakt je taky, ze priroda si v dnesnej dobe sama NEPOMOZE, pokial dojde k nerovnovahe. To mohlo platit predtym, nez existovala ludska civilizacia. Vtedy univerzalne platil zakon dzungle, ktory vsetko dal do rovnovahy. Ale dnes je priroda v rukach cloveka. Ci to znie dobre, alebo nie. A od cloveka by bolo vrcholne nemoralne a neadekvatne, aby nevyuzil svoje vedomosti a vydobytky, aby sa teda o zvierata a rovnovahu v prirode nestaral.
Zmen si nick XHTML na Medved_Grizly, bude ta to vystihovat viac.
moj otec je tiez polovnik...neda sa povedat ze som tymto jeho konickom nadsena ale taktiez treba uznat ze niekedy aj ,,zabijaci,, menom polovnici urobia nieco dobre...myslim ze je to vyvazene...
Polovnici nie su pytliaci, polovnici ochranuju prirodu.
Maju horarne, a staraju sa cez zimu o zvieratka, obcas nejake zvieratka zastrelia, ale chapme ich skor ako tych, co sa staraju o les, horu a lesnu zver.
Podla mna polovnik je nieco ako LEKAR, ktory lieci horu, stara sa o zvierata a dozera aby sa nepremnozili.
anketa, kde sa niekto snazi obhajit svoj subjektivny nazor, aj moznosti su tak spravene
pochybujem ze @xhtml niekedy videl co vsetko robia polovnici, akurat to ze obcas zabiju nejake zviera
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
168 komentov
- moj fotrik je polovnik...a nemam nic proti nim...ale ja polovnik urcite nebudem
- oni nie len zabijaju ale aj krmia a pomahaju udrziavat rovnovahu v prirode aby neboli rozmnozene zveri a tak ....
a co sa tyka prikrmovania - zbytocnost. priroda nepotrebuje pomoc cloveka. clovek ju len nici. pomohla si aj ked tu clovek nebol..
ak máte opačný názor môžte sa ísť niekdy prejsť nízko tatranským lesom a keď vám šialený medveď rozhryzie hlavu na cucky, alebo vám bude chodiť každý večer trieskať okolo domu a ohrozovať vaše deti, potom prídite znovu duchaplne prispieť do tejto ankety - mimochodom dosť neobjektívnej
co ak chcem odpovedat kladne? nesudte cloveka podla jeho povolania. napriklad doktor ma byt dobry a mame mat na neho iba pozitivne myslienky, lebo zachranuje ludom zivoty? ale nie je to tak vzdy. kolki z nich zamerne zabijaju a poskodzuju ludi. tak isto mozeme chapat polovnikov. oni zabijaju zvierata, to je jasne, ale niekedy aj musia, pre dobro zvysneho okolia. treba sa na to pozerat z viacerich uhlov pohladu, nie iba z jedneho ako ty-co si zalozil tuto anketu
nebezpecna zver? zver nie je nebezpecna, nebezpecny je len clovek. zber si brani uzemie - ktore jej obsadzuje clovek. zver nie je premnozena, premnozeny je clovek. je nas 6mld..
medvede zliezaju k obydliam preto, lebo nemaju potravu - vsetko im vyzerie clovek. maliny, lesne plody, huby, vsetko.
prikromovanie nie je ochrana - priroda to zvladla aj bez ludi
regulacia nie je ochrana - pred kym, cim? premnozenim? je to na zvieratach, su slobodne tvori, mozu sa mnozit ako budu chciet. premnozeny je len clovek.
agresivne zvierata - blbost, chrania si svoje teritorium, kde clovek nema co robit
priroda sa o seba vie postarat sama...ked dopusti priroda, aby bolo nejake mlada odvrhnute...alebo aby bolo nejake zviera zranene a tym odsudene na smrt, nie je to preto, aby nedoslo k premnozeniu?tym, ze oni sa do toho oni montuju narusaju prirodu...
kedy je potreba strielat? tvoje tvrdenie, ze clovek nebude ustupovat pred zvieratami je smiesne. zvierata tu boli pred clovekom a clovek je teraz premnozeny - preto mu musia ustupovat? cudne tvrdenie.
inteligencia nie je argument. mat moc je argument. keby sme boli, ako pises, inteligentni, snazili by sme sa zit s prirodou v sulade a v harmonii, ist vedla seba, nie proti sebe. inteligencia je podla teba moc, nadvlada? si chory?
myslis si, ze zvierata potrebuju nasu pomoc? ked bol clovek, bolo to na nich a priroda funguje dalej.. naco to menit? ukaz mi ranene zviera, ktore samo pride za clovekom.. oni nas nepotrebuju, to len clovek sa im pcha do riti.
clovek je silnejsi predator? postav cloveka bez zbrane pred svorku vlkov, medveda alebo jelena. este stale je silnejsi? co to tu pises za nezmysli..
ano, polovnici len strielaju po zvieratach, pre zabavu, pre samotne strielanie - ochrana a pod veci su len zamienka.
prečo by som staval človeka pred svorku neviem akých tvorov? že nedospeli do štádia aby svoje pazúry zamenili za zbrane je ich vývojový nedostatok nie môj. ty postav medveďa pred človeka v tanku, uvidíme ako to dopadne.
neznášam túto fanatickú ochranu zvieratiek a prírody. netvrdím predsa že chcem vyrúbať všetky lesy či vystrieľať všetkú zver, no nech mi tu nemudrujú ľudia čo s radosťou hodia odpadok vedľa koša a žerú hovädzie mäso (netvrdím že ty si taký). ako som povedal poľovníci sú prvá línia ochrany prírody. nie teroristický greenpeace, nie zaostalé združenie Vlk a jemu podobné, ale poľovníci.
@23 - k prvému odstavcu tvojho príspevku len toľko, tak to už proste chodí. nikto neustúpi slabšiemu a človek už vôbec nie. s mocou máme i sebeckosť. ja sa tu aspoň nehrám na nejakého svätuškára
"Nedávno, vlastne iba túto zimu sa stal tento prípad.
Stoosemdestiat poľovníkov na terénnych autách ozbrojených puškami, okľúčilo mladučkú vlčicu na východnom Slovensku. Vlčica mala približne dva roky, ešte nedospelá. O rok mohla mať vĺčatá, našla si aj samca.
Nenormálne veľké množstvo poľovníkov však vlčicu obkľúčilo blízko poľských hraníc. 40 honcov a 180 poľovníkov na terénnych autách uštvalo vlka. Nechýbalo jej veľa, pár skokov a mohla byť v Poľsku s celoročnou ochranou. No nemala šťastie. Poľovníci pokrikovali v pohone, na psy a ozývali sa výstrely. Jeden z nich trafil aj vlčicu, nedalo sa utiecť, bola obkľúčená, rana do zadnej časti tela ukončila jej život, ktorý mohol trvať aj viac ako 16 rokov. Poľovníci sa zhŕkli okolo mŕtveho zvieraťa a fotografovali svoj hrdinský čin- 180 poľovníkov na jednu mladú vlčicu. Veľké hrdinstvo. Obdivovali výkonnosť svojich pušiek s veľkými a ťažkými brokmi, ktoré urobili do tela zvieraťa hlbokú smrteľnú ranu. Do zvieraťa bez možnosti obrany, bez možnosti úniku, bez možnosti zachrániť sa a žiť ďalej, niekoľko rokov vychovávať vĺčatá, loviť, tešiť sa zo slobody, z vĺčat, žiť si život ako slobodný divý tvor. Navždy vyhaslo svetlo v jej šikmých očiach, zmizol tvor patriaci do lesa, rovnako ako smrek alebo jedľa. Zmizol kvôli zlepšujúcej sa technike pušiek, puškohľadov, terénnych áut- vecí, ktoré nepatria do lesa. Len stiahnutá koža a hlava ju pripomenie, hlava, kde budú umelé oči, rovnako mŕtve, bez svetla ako koža. Dlho sa bude vyprávať hrdinský čin, dlho sa bude chváliť udatný lovec vlkov so svojimi 180-imi pomocníkmi...zabil zviera, krvilačné, škodlivé a nebezpečné, bol to hrdinský čin. Len jedľový les si spomenie, len ten bude pustejší...bez vlka, bez svojej neoddeliteľnej časti.
Klikněte pro zavření oknaKlikněte pro zavření oknaKlikněte pro zavření okna
Samozrejme toto nie je jediný prípad. Tak, poznám poľovníkov, ktorí si pekne-krásne vyjdú tých 300m za dedinu autom, aby ich náhodou nohy neboleli a autom zájdu až na pole alebo lúku, potom stiahnu okienko, vystrčia pušku cez okno a čakajú pekne v aute. Potom si aj rovno z auta zastrieľajú. Neuveriteľná námaha...a potom tu budú niektorí šíriť nezmyselné historky, ako oni poznajú lesy a ako sa oni nachodia...veru lesy poznajú, ale zpoza okna auta. Je zaujímavé, že u nás na chate všetci v dedine hovoria, že čo poľovník, to pytliak, všetci poľovníci tam pytliačia...to je naozaj záhada, však poľovníci sa snažia presvedčiť každého, ako oni bojujú proti pytliačeniu a akí sú oni ochrancovia prírody a ehm...zvierat. Veľmi zaujímavé, že podobné prípady sa nestávajú len u nás na chate..."
pochybujem, ze by medved zmyslal rovnako hlupo, ako clovek..
clovek je najspodnejsi tvor na tejto planete, hlavne preto, lebo sa povazuje za NAJINTELIGENTNEJSIEHO..
nastuduj si nejake veci o tom, ochranar prirodu ochranuje (pred clovekom, nie pred prirodou samou). ochranar zvierata nezabija.. neviem, o co sa tu snazit, su to proste fakty.
Poľovníctvo je dôležitým článkom spoločnosti. pre poľovníctvo ešte žiadny druh nevyhynul... ale pre neodborné zásahy človeka do prírody, pre znečistenie, pre zlú upravu terénu odvodňavanie biotopov, alebo zavodňovanie ako sa to človeku hodí... to je skutočné ničenie prírody a zabíjanie zvierat. Poľovníctvo je potrebné pre ochranu prírody... hádžete vinu na tých čo prírodu chránia, a nepozrieš sa na to že cesta po ktorej ideš každý den do roboty, ide cez miesto kde bol kedysi močiar a kôli nej vyhynulo množstvo zvierať, množstvo vtáctva stratilo obživu...
chlieb čo ješ každý den, kôli nemu hynie každý rok pri žatve množstvo mládat srniek zajacov... poliam museli ustupit lesy...
presne vystihnuté klobúk dole , ale toto isté sa presúva medzi ľudí, ak budeme zastávať toto stanovisko, tak som zvedavý čo príde .. toto jem oc obšírna téma a nemám ani na ňu chuť reagovať lebo mi je zle zo všeoebcného zabíjania zvierat..
človek ako najväčší predátor neudržiava rovnováhu skôr vytvára chaos a nestabilitu
ochranári zamedzili odstraňovaniu škôd na niektorých miestach po víchrici v tatrách. teraz tam besnejú škodcovia a odumierajú aj živé stromy. na tvojom mieste by som sa lepšie pozrel na činnosť tých za ktorých sa staváš, pretože ochranári sú práve tá najväčšia zberba spomedzi nás.
"ochranári zamedzili odstraňovaniu škôd na niektorých miestach po víchrici v tatrách. teraz tam besnejú škodcovia a odumierajú aj živé stromy."
to je priroda.. ked tu nebol clovek, myslis, ze co sa robilo? ty musis mat riadne male iq, ked silou mocou nechces pochopit, ze priroda si pomoze aj sama..
kokos, to co ti pada z ust?? tak si chod pokecat s nejakou srnkou alebo tak, ak sa ti zdame my tu taki sprosti a mas pocit, ze su oni vyssie...
stavas zvierata tam, kde proste nie su...jedna vec je, ze zabijat ich je vazne humus, druha, ze premnozenie...ze priroda sa postara??? sa zobud, kde sme my, priroda uz nefunguje, tak ako si priroda chrani ich, tak si my musime chranit sami seba...uz vidim jak by si si nechal svoje mesto pohltit lesom ked bude privela lesnej zveri, sak priroda sa prave postarala a ja to musim akceptovat...
Velke percento polovnikov nikdy neulovilo ani jelena co nemali moznost a povoleenie. Odsudzujete nieco do coho sa nerozumiete. A uz ked mi nejaky blavak ide vysvetlovat co je polovnictvo ide ma roztrhnut...
este raz pripominam:
» www.birdz.sk/webka/tenario/b...
ale tie polia, to je zem, ktora patri prirode to neni majetok cloveka.. o akej skode sa bavime? clovek robi asi 20 biliard krat viac skody ako nejake nevinne diviaky..
ty zastavas jedno, ja druhe, ktore si sa ani neunuval dat do moznosti, sak spojme sa zeleni a bude dobre, zadupeme polovnikov do zeme...
a co si myslis, preco sa opatrujeme proti premnozovaniu?? vlastne to je asi podla teba na inu temu, sak problemy riesime ked nastanu, hovori ti nieco pojem PREVENCIA??
inac, drsne argumenty, kto s tebou nesuhlasi, proste ma male IQ...strasne si vsetkych zrusil...to vazne potrebujes zakladat fora aby si sa mohol hadat a zistit, ze mas spolu s lesnou zverou najvyssie IQ na zemi??
už si uvedom konečne že svet sa mení a akokoľvek si konzervatívny NEZMENÍŠ TO a jediné čo môžeš spraviť je ZMIERNIŤ TO. a radšej na mňa už nereaguj, lebo ak sa ma budeš snažiť urážať, rýchlo ma prejde chuť na normálnu debatu
vsimajte si primitivne poznamky, ked uz clovek nema ako argumentovat - to je typicky priklad zlyhania logickeho uvazovania.
"nam pomoze kto ty nadpozemsky IQ-ac??"
to si ako naco napisal hentu vetu? si chory? nechapem..
"inac, drsne argumenty, kto s tebou nesuhlasi, proste ma male IQ"
nie, male iq ma clovek, ktory dokaze zabit akehokolvek ziveho tvora a odvolavat sa na ochranu prirody, pricom JE JASNY FAKT, ze priroda si sama pomohla miliardy rokov..
"keď sa teraz rozhodneme nechať všetko len na prírode, tak je tu ekologický kolaps do sto rokov"
to je problem ludi.. nie prirody uvazuj, pouzi mozog, ked nieco pises. rozmyslaj. trenuj iq, logicke myslenie. neviem uz ako by som to napisal lepsie.
"ale ty si zrejme myslíš že všetci môžme začať stavať domy do veľkej výšky, alebo hĺbky, len preboha nezasahovať viac do prírody a zvieratiek."
hlavne, ze ked do dediny zlezie jeden medved, ludia uz plackaju ..
ved mas pravdu, to JE problem ludi...akurat ze my si ich riesime ako vieme a tak to aj vyzera...ano, prehana sa to, to vieme vsetci...
vies, zasah do prirody zo strany cloveka neznamena, ze ideme kynozit...len to, ze proste sa vyskytol problem...
Vela z vas si tu pletie PYTLIACTVO s polovnictvom...ospravedlnuje vas nevedomost
zasah som trochu mozno zovseobecnil, ale ty tiez zovseobecnujes formou odpovede "to je priroda"...faktom je, ze opatrenia proti premnozeniu sa nikdy nerobia len tak zo srandy napriklad, ale ako reakcia na konkretnu rizikovu situaciu...
zvierata su hlupe, nedokazu prezit, musim im pomoct! rychlo im idem nasypat krmivo, lebo zobru, nedokazu si najst potravu.
Zver potrebuje pomoc cloveka a to obzvlast cez zimu ked nieje dostatok potravy ...
polovnici su a jednej strane opatrenie, na druhej pokus o OSPRAVEDLNENIE sa prirode za skody, ktore boli napachane, to znamena, ze aj ked MOZES mat pravdu a priroda sa postara, clovek si proste povie, ze poda pomocnu ruku a hotovo...ohrozene druha a take veci...
inac, len tak medzi nami, argument "to je proste priroda" uz mi leze krkom...nic v zlom asmozrejme
a ešte jedna vec čo podľa teba jedli praľudia? biopotraviny ktoré pestovali?
Ich konstrukcia závisí od druhu krmiva, ktoré sa v nich zveri predkladá a od druhu zveri, ktorej majú slúžit.
Pre raticovú zver na predkladanie objemového krmiva budujeme jednoduché rebrinové krmidlá so zásobníkmi a posuvnou strechou vo vertikálnom smere.
Krmidlá pre raticovú zver sa kombinujú s korýtkami, alebo zásobníkovými krmidlami na jadrové a granulové krmivo a solníkmi na predkladanie soli, minerálnych a medicinálnych lizov.
Korýtka na jadrové krmivo môžu byt aj so strieškov.
Výhodné sú samospádové krmidlá na jadrové krmivo vysýpa priamo s traktorovej vlecky.
Krmivo pod strecgou násypca nezmokne a neznehodní sa.
Diviacej zveri sypeme jadrové krmivo na zem.
Zver sa pri žraní dlhšie zabaví.
Z korýtkového krmidla by sa zver rýchle nažrala a rýchle by ho rozbila.
Niekedy sa oddelujú casti pre menšie druhy raticovej zveri a pre mládatá ohrádkami.
Zver prikrmujeme najmä v zimnom období.
Krmne zariadenia staviame na miestach, ktoré sú prístupné aj pocas zimy pri vyššej snehovej pokrývke.
Staviame ich v tzv. krmnych linkách tak, aby sme pri jednej ceste mohli naplnit a kontrolovat viaceré krmidlá.
Zároven musíme dbat na to, aby krmidlá boli na miestach, ktoré sú pre zver bezpecné a ktoré zver prirodzene vyhladáva.
Krmne zariadenia musia byt rozptýlené v polovnom revíri tak, aby sme pocas prikrmovacieho obdobia zver nekoncentrovali na jednom mieste nad únosnú mieru.
V blýykosti krmidiel sa stavajú kazatelnicové posedy, z ktorých zver pozorujeme.
Objem pripravených krmív sa vypocíta podla skutocných stavov zveri v polovnom revíri vynásobením krmnych dávok podla jednotlivých druhov krmív a poctom krmnych dní.
Obdobie prikrmovania sa hodí na spocítanie zveri v polovnom revíri, na zistenie pomeru pohlavia, vekového rozvrstvenia populácie, zdravotného stavu populácie a podobne.
Je vhodné na podávanie lieciv v krmnych zmesiach
zdroj: » www.pzi.sk/...
@71 keby si pouzil mozog, pochopil by si, ze ich nesuhlas prameni z nevedomosti.. kazdemu som tu vsetko vyvratil, kto vyvratil nieco mne?
1. naco prikromovat? priroda to ma zariadene sama, nikdy prikromovanie nebolo treba, pred tisickami, milionmi rokov.. naco teraz? opakujem - predtym priroda vsetko zvladla
2. ake skody na majetku? pole, les je majetok cloveka? pole je zem, ktora patri prirode.. kupil to pole clovek od niekoho? od koho a za kolko, ze si dovoli tvrdit: to pole je moje?
myslím že tu nad nami fakt vytŕčaš, škoda ťa
zvierata sa mozu mnozit ako chcu a my tiez...a ak dochadza k interakcii, vyhrava silnejsi...tak teraz tipni, preco jelene nebehaju po mestach s puskami...
@70 fú ty si úplne mimo ale nevadí
@71 akože preto, že nesúhlasí s väčšinou znamená, že nemá mozog ? .. náhodou ja beriem jeho argumenty o tom iq a tak pretože vy nevnímate čo hovorí on jemu je fuk čo vravíte lebo sa nevijadrujete k téme a idete mimo, takže nechápete čo chce povedať
@73 klobúk dole, ak nebudeš strielať vôbec zvieratá a len sa o ne starať tak máš môj rešpekt lebo z tvojich príspevkov cítiť, že s av tom vyznáš
@74 ty rád burcuješ ľudí okolo seba svojími názormi čo
Posledna vec co ti poviem: Lov zveri tu je od kedy aj ludstvo samo. Clovek lovil a pouzival pri tom zbrane. Ale v tej dobe sa o zver ludia nestralali. teraz su ludia inteligentnejsi lovia zver -minimalne a staraju sa o prirodu ,les a krmenie zveri, liecenie zveri-ktore stoji samozrejme nemale peniaze.
Preco liecia choroby? No napriklad pre to: pojdes na prechadzku do lesa so svojim psikom -stretnete napr.diviaka , diviak psa pohryzie ale nijak vazne. Takze neberes za dolezite aby si isiel ku zverolekarovi. No pes nachytal od diviacej nejaku chorobu o ktorej nevies. O tyzden tvoj pes pohryzie nejaku babku na ulici ktora dostane taktiez tuto chorobu... a uz je to tu...Preco sa treba starat o zver ? To je len jeden z mnoha dovodov
a nebehaju po mestach s puskami, lebo maju viac rozumu ako clovek a nehraju sa na bohov, ktori rozhoduju, ktoreho druhu kolko bude
a keby uz slo o to, zvierata nemaju bunky nato, aby sa hrali na bohov
a ludia sa akoze mozu hej?co im dava pravo rozhodovat kolko kusov tej ci onej zvery bude zit tam a tam?
cize sa pytam:
aka ochrana zvery?
preco prikrmovat, ked o to priroda neziada?
preco sa starat, ked to je vec prirody?
preco tvrdenie o premnozeni nejakeho druhu, ked je to nemozne?
preco tvrdit, ze zvierata v zime nemaju potravu a preto ich treba krmit? je to na prirode, je to o preziti. ZIMA sa stara o nepremnozenie..
naco liecit najdene zranene zviera? nestoji o to, je to vec prirody.
to s tym krmenim som tu vysvetlil asi 10 krat.
k tomu diviakovi.. to su vsetko spekulacie, na rozdiel od FAKTOV, ktore tu pisem.. ak by mi aj diviak pohryzol psa a ten by uhynul, ano bolo by mi to luto, ale co by som s tym urobil? siel zabit toho diviaka? rovnako, diviak moze pohryzt hocijake ine zviera a to moze umriet/pohryzt/nakazit dalsie ine zviera, ale tak to v zivote chodi.
@95 zatial som nijake vysvetleni logicke necital od teba na ten prispevok
_________________________________OFF -nemam nervy na to_______________________________
ja nie som smiešny ty si smiešny lebo ešte stále nevnímaš o čo mu ide !
inac, jedna pikoska:
"Po prijati zakona o zbraniach a strelive s paragrafom o povinnych psychotestoch [zakon c. 62 z roku 1994], 40% polovnikov neurobilo psychologicke testy na psychiatrii."
*40 percent poľovníkov neprešlo pri vyšetrovaní v testoch na sebakontrolu, efektívne reakcie a frustračnú toleranciu. Ďalej v testoch na inteligenciu - intelektovú, rozumovú a sociálnu. Najhoršie dopadli pri identifikácii rizikových faktorov, kde sa špeciálnymi psycho-diagnostickými technikami skúmala regulácia správania, stupeň agresivity, výskyt protispoločenských postojov a pohnútok, a veľmi dôležité zložky osobnosti -impulzivita, explozivita, emotívna labilita, sociálne črty, egocentrizmus, komplexy a sklony k agresívnym prejavom až po nezrelosť a ľahkú ovplyvniteľnosť."
Nasledok: 70 000 polovnikov a ich rodinnych prislusnikov spisalo peticiu a tento paragraf bol okamzite zo zakona o zbraniach a strelive odstraneny. Ako zaujimavsot: tieto psychotesty neprekazali napr. sportovym strelcom."
@110 to mam z kyberky
kceš nejakú trápnu štatistiku, že koľko umiera ľudí ? už vidím ako tam bude jasne vyznačené, že xľudí umiera na chorobu prenosom zvierat
to je jedno proste stále idete od témy
Gratulujem vam
@suryailikeu
@xhtml
je pekne ze drzite vy dvaja spolu a vsetky nicky z diskusie idu proti vam moja ucta ... uz fakt off
samozrejme existuju aj zli polovnici,ktori to neberu seriozne a maju to len ako zabavku.. podla mna je to individualne.
@122 uz som ich pisal vyssie.. je ich asi 5 alebo 6 .. nevies/nechces odpovedat
@126 mas pravdu ..idem uz fakt off ...maj sa - mozno este cez mobil si kuknem tuto zmysluplnu temu
hroza, tomu hovorim blbost
autorove zaujatie respektujem ale neschvalujem
anketa je uplne nanic:p
proti polovnikom nic nemam, pokial svoje povolanie beru vazne a tak akym ma byt
rovnako ako nemam nic proti doktorom, ktori bojuju za ludske zivoty a tym vlastne zabranuju prirodzenej selekcii, pretoze zachranuju aj plno jedincov, ktori by inak umreli:p
uvazuj, co je nebezpecnejsie, ako blbec pri moci??
Co si myslite o polovnikoch?
Ani jedno z toho co si sem napisal. Ani jedna odpoved nevystihuje moj nazor... Trochu si nastuduj pracu polovnikov a potom odsudzuj... Vies oni su tu tak trosku na to aby vniesli rovnovahu do prirody ktoru clovek narusil uz davno... Chrania ine druhy pred zanikom a naopak zabranuju inemu druhu aby sa nepremnozil... Clovek si pomysli: "naco sa do toho starat? Ved priroda to robila odkedy vznikol zivot na zemi" Lenze to clovek este do prirody nezasahoval tak ako je tomu za posledne storocia... takze clovek by to mal aj navratit, co uz je samozrejme o niecom inom a je to asi nadludsky vykon... Ale kazdopadne polovnik je tu od toho aby prirodu chranil...
No nemyslim ze s nim budes sympatizovat...
ak je nerovnovaha sposobena vplyvom cloveka, riesenie a napravu treba previest na cloveku, nie na zvierati..
@114 odmietam tvrdenie, že s ním držím !... v príspevku 84 som sa vijadril jasne
» owl.orange.co.uk/news/quirkies/d...
Nech sa paci...chcel si vidiet zranene zviera,co pride sao za clovekom
Sorry that story could not be found
Please try again later.
skus teraz
Tak na uvod, nechapem ako niekto moze pochybovat o tom, ze clovek je najuspesnejsi tvor stvoreny evoluciou. To, ze ludstvo dominuje svetu, nie je nicim inym nez prirodzenym vyberom. Nasou zbranou nie su zuby ani drapy, ale prave ta INTELIGENCIA. A pusky ci atomove bomby su jej plodmi, rovnako ako biologia, medicina, veterina a ekologia, ktore su podla teba zbytocne, aspon tak mi to pride. Fakt je taky, ze priroda si v dnesnej dobe sama NEPOMOZE, pokial dojde k nerovnovahe. To mohlo platit predtym, nez existovala ludska civilizacia. Vtedy univerzalne platil zakon dzungle, ktory vsetko dal do rovnovahy. Ale dnes je priroda v rukach cloveka. Ci to znie dobre, alebo nie. A od cloveka by bolo vrcholne nemoralne a neadekvatne, aby nevyuzil svoje vedomosti a vydobytky, aby sa teda o zvierata a rovnovahu v prirode nestaral.
Zmen si nick XHTML na Medved_Grizly, bude ta to vystihovat viac.
Maju horarne, a staraju sa cez zimu o zvieratka, obcas nejake zvieratka zastrelia, ale chapme ich skor ako tych, co sa staraju o les, horu a lesnu zver.
Podla mna polovnik je nieco ako LEKAR, ktory lieci horu, stara sa o zvierata a dozera aby sa nepremnozili.
Nemilte si polovnika/horara s pytliakom!
pochybujem ze @xhtml niekedy videl co vsetko robia polovnici, akurat to ze obcas zabiju nejake zviera
15 ty vole