Zisťujem, že cenovo ntb aj pc vychádza cenovo rovnako pri rovnakých parametroch. Len pc sa dá donekonečna opravovať, ntb nie, ale zase pc so sebou nikde nevezmeš... takže sa pýtam vás, čo uprednostňujete a prečo?
zavisi aj od toho, ci mas napriklad i tablet, a ake bude vyuzitie kupovaneho stroja..kym som nemal tablet, moja jedina volba bola ntb, prave kvoli moznosti prenosu..teraz, ked uz tablet mam (co mi zarucuje potrebnu mobilitu a umoznuje vykonavat ukony, ktore potrebujem), volil by som teraz skor neprenosne zariadenie
sak prave to, ze ntb sa ti po (prinajlepsom) piatich rock dojebe a mozes ho vyhodit :/ ja som si ale aj cez to kupila notebook prave kvoli @2 a mozem ho vsade vlacit a idem studovat do viedne, tak tam sa hodi. ale ked nepotrebujes byt s notebookom mobilny, tak ber komp
to ze desktop sa nedá používať v posteli nie je celkom pravda, ak môžte dať monitor blízko k posteli tak je to super ja to mám tak a nemenil by som. bezdrôtová klávesnica s myšou, žiadne káble, žiadne nabíjanie
No iste, si sa s koňom zrazil notebook nikdy nebude na takej výkonovej úrovni ak stolný počítač v rovnakej cenovej hladine to je blud. Ja mám supervýkonný stolový počítač na ktorom spustím hocijakú súčastnú hru na full HQ a za tú cenu by som určite nemal notebook ktorý toto dokáže. Všetky počitačové operácie vykonávam doma v súkromí takže vonku mi je noťas na velké kulové iba raz som si povedal že by sa mi hodil prenosný počítač a to keď som mal prázdne okno v rozvrhu v škole aby som si mohol niečo zahrať počas čakania inak nic z teho.
ehm rovnaký výkon PC a noťasu za rovnakú cenu ??? tak to ani náhodou
a mám aj PC aj noťas, PC mám slušne nadupanú mašinu na gemblenie a noťas mám len kvôli škole, pokiaľ by som ho nepotreboval nosiť zo sebou tak ho nekúpim
@epedo ja to mam teraz tak, fullHD monitor s TV tunerom, paráda. Ale myslel som, že do školy ho nevezmem.
@jeko som si porovnal poskladaný pc s podobnými súčiastkami ako notebook s takými istými parametrami. PC vychádza tak o 10-100 € lacnejšie, ale to som zarátal tie najlacnejšie veci z výberu, nezarátal som vôbec klávesnicu, myš ani monitor.
Kvôli práci musím mať notebook. Takže to mám celkom jednoznačné. Ak ale nemáš prácu alebo štúdium ktoré vyžaduje mobilný počítač volil by som asi ten stolný. Internet na blbosti má už dnes skoro každý v mobile.
Môj nb by som nevymenila ani za najlepší počítač na svete...
Je výkonný vyzerá k svetu a čo je hlavné pre mňa ,mám ho v posteli celé dni,na matraci ( ak zmením polohu tak na prikrývke ) a nič sa mu nerobí ♥ len tá cena O.o
@epedo jezis jati normalne zavidim ja preto chcem kvoli tej postlei proste pohodlie chcem mat notebook ale toto u mna by asi nebolo moc realne kedze to ja tu mam tisic kablov a tu bezdrotovu klavesnicu a mys nemam iked toje najmenej hej
@19 no dobre, našiel som dve HP PC zostavy, ktoré majú lepšie parametre, sú cenovo narovnako akurát nie je k nim monitor a nevidím tam ani sieťovú kartu (LAN predpokladam že bude integrovany...)...
@filipkoo ja keď som sa s tým zabával tak za cenu noťasa mi vždy vyšiel komp o čosi výkonnejší, jop a pokiaľ je grafika s rovankým označením aj v PC aj v noťasi tak tá v noťasi nebude nikdy tak výkonná ako PC verzia aj keď ide o "tú istú"
@filipkoo Medzi stolným PC a notebookom slovo podobný neexistuje je medzi nimi obrovská priepasť to sa nedá porovnať. Samozrejme keby si si nechcel kúpiť hráčsky notebook za 2000 - 3300 Euri to sa už dá porovnávať.
@filus označeniam rozumiem, dokonca som rovnaké označenia nenašiel na nič, len podobné, ale dal som tie najlacnejšie veci na pc v rovnakých parametroch ako ntb a vyšlo to lacnejšie o 100 eur, a jak som spomínal, nedal som tam monitor, klávesnicu ani myšku...
ale čo som pozeral už predposkladané zostavy, tak všetky pcčka maju fakt dobre procesory, ale len dve som našiel, ktoré boli lepšie aj v grafike (ale všetko bez monitora). Tie veci za ten cenový rozdiel síce stoja, ale oproti praktickosti notebooku a životnosti pc sú tieto dve veci veľmi porovnateľné a preto táto anketa. Tak uznávam, že sú pcčka lacnejšie/výkonnejšie, ale nie je to také prevratné, ako kedysi.
@filipkoo no jasne, neda sa brat so sebou ale tuto funkciu plni u mna mobil s predplatenym internetom, takze sa pripojim aj kde nie je wifi. V tomto som ale jednoznacne zastanca PC: lepší výkon a nekonečná variabilita monitorov a príslušenstva
@epedo jop, ale tak hlavná motivácia je pre mňa nosiť ten notebook do školy a tam robiť všetko čo s tým súvisí, keď pozerám na spolužiaka jak má napríklad na informatike vlastný notebook oproti naším školským rozpadajúcim sa kusom plastu a železa (a kremíka, myslím že z neho sú karty robené), a že vie zistiť všetko hneď, urobiť, ukázať každému, prípadne stráviť nudné voľné hodiny alebo prestávky...
@creeson aj som povedal prečo, nečítaš pozorne... @25
také prehnané názory ako tvoje, že "podobnosť neexistuje" beriem s rezervou, lebo takí ľudia sú často sfanatizovaní a platí, že každý svojho boha chváli. Ale to sa neodvážim povedať, verím, že niečo o tom vieš, ale chcem ťa prinútiť argumentovať, takto keď povieš že podobnosť neexistuje tak sa naučím také hovno a aj tak sa budem musieť rozhodnúť podľa intuície...
@filipkoo už poskladané zostavy nepovažujem za rozumnú voľbu, pre bežného užívateľa ok, ale ja som nenašiel ani jednu čo by bola podľa mojich predstáv preferujem skladanie PC
@filipkoo No ale hádam si nemyslíš že ťa tu budem školiť z počítačov v tvojom veku som si komp zostavoval sám. Momentálne mám komp čo som si skrinku a chladenie k nemu navrhoval sám takže niečo predsa musím vedieť .
@filus aj ja určite uprednostňujem skladanie, výjde to lepšie a viac to spĺňa predstavy, ale tu ide o tú dilemu, že chcem nosiť pc do školy, ale či sa mi to za ten cenový rozdiel oplatí.
@creeson moje znalosti nijak nežiaria, ale komp si viem poskladať sám, veď moj 16 ročný počítač na ktorom sa teraz trápim funguje len na takom skladaní z toho, čo kto našiel... pôvodný plán bol taký ako tvoj, zariadiť si pc podľa svojho gusta, ale jak som prišiel na strednú, našiel som väčšie využitie pre ntb... ale tak isto jak som písal filovi hore, som zneistený...
@filipkoo Ale keď ho chceš so sebou nosiť tak potom čo tu riešiš veď hádam nebudeš nosiť 30kg stolový počítač +monitor a príslušenstvo so sebou do školy
@filipkoo tak keď od školy tak noťas neni o čom, alebo našetriť a noťas si kúpiť len taký provizórny a PC si spraviť dáky schopnejší poznám viacerých čo to takto riešili vrátane mňa
@creeson hej, ale je to túžba, nie nutnosť, nepotrebujem ho do školy, len by sa mi veľmi páčilo, keby som ho tam mal.
@filus nakoniec rozmýšľam, že moje požiadavky nie sú vôbec vysoké, že by mi stačil noťas i keď za tú vyššiu cenu a keď sa dobre zadarí a bude sa zdať, že mi ntb nestačí, tak zainvestujem aj do pc. Veď nie som jediný užívateľ, zíde sa aj ostatným...
Diky za info, rady, trpezlivosť a ospravedlňujem sa za moje možno nesprávne argumenty...
Rano berem do ruky ipad, cez den sedim za compom a vecer som za macbookom, lebo chodim s kamoskou na skype a viem sa rychlo presuvat zo stola do postele atd.. Cize idealne je mat vsetko a pouzivat to podla vyuzitia....
U mna prevazuje pocit zo skladania pocitacov. Da sa pri tom vyhrat ... ak je na to dost financii. A este jedna drobnost ... pocitac je v prevadzke aj niekolko rokov vkuse, vypina sa len pri obcasnej udrzbe a p.
@creeson pred rokom kamoš kúpil ntb na hry za 990€ všetko mu vtedy (neviem ako teraz od školy som ho nevidel) išlo na full takže ako ty píšeš 2000 3000€ za hráčky ntb je prehnané
@creeson pekna skrinka. Co sa tyka temy, tak jednoznacne pc, jedina jedinucka vyhoda notebooku je pouzivanie v exterieri a tym to konci. Porovnavat vykon pc a ntb v rovnakej cenovej hladine je smiesne. To, co mi vyrenderuje 3770k za polhodinu by mi notasrenderoval minimalne 4 hodiny a stavim sa ze by som k nemu musel dokupit chladiacu podlozku. Nanajvys kupis pc a mozes postupne pomaly vylepsovat, raz disk, raz grafika a raz za dlhsie obdobie prehodis dosku s procakom a ramkami. Stare veci predas za minimalne polovicne ceny. NTB by som dal do ruky kazdej zene a kazdemu inemu cloveku, kto chce kukat filmy a chodit si po birdzi. Kto chce gemblit alebo pracovat ako umelec tak jednoznacne desktop.
Jasné veď vieme svoje ale vysvetľuj to niekomu kto ma svoju uzatvorenú mienku. Fakty sú fakty tie nepustia hlavne že to my vieme a podľa toho sa riadime
@moonbeam No to asi preto že má 1 rok (vtedy to bola novinka) teraz sú už Ivy bridge. Podľa tvojho mesta v profile usudzujem že asi jeden ivy máš však?
@creeson 3770k@4.4GHz , cely zivot som bol na AMDckach a posledny Phenom bol pohodicka, potiahol vsetky hry bez problemov ale grafika ktorej sa venujem tam som bol obmedzeny, kupil som 2x drahsi procak a je zhruba 3x rychlejsi pri renderovani, zbytok je rovnaky...mam 16 giga ramky ale nepostacuje to, preto este jeden 16 gigovy kit objednam...a pokial nemas SSD tak si jednoznacne kup, je to druha vec po cpu ktora dokaze zazraky s rychlostou
@moonbeam No tak tomu už sa hovorí poriadný počítač Ten ani nevie že dajaká hra na ňom beží najhoršie je že graficka je najslabší článok zostavy ktorý ťa ako prvý začne obmedzovať keď zaostane za novou generáciou.
To s SSD viem len škoda že 1TB stojí 3 litre ešte stále majú prehnané ceny. Inak na moj MB by išiel ivy tiež
@creeson suhlasim, mam tam trojrocnu HD4850, sice stale mi potiahne vsetko na maximum, ale nie je tam to gamblerske fps 50-60 nevadi, naposledy som hral mozno pred polrokom mass effect 3, velmi nehram niet casu ale velmi sa mi paci Asus DIrectCu II HD6950 2GB, mal som ju v ruke, poriadny kus zeleza to je a ma to aj skvely vykon na svoju cenu...tak ked ma chyti gamblerska chut na nieco co mi nepotiahne aktualna tak si ju kupim
@moonbeam Ja svoju GTX460-ku som si vyberal kôly spotrebe nechcel som supervýkonný radiátor s príkonom trúby na pečenie Chcem byť trochu ekologický aj ekonomicky chcel som stlačiť spotrebu energie doma dolu čo sa mi aj podarilo na účtoch samé preplatky
Hmm... No ale tá HD6950 nevyzerá zle má dvakrát taký výkon ako moja a spotrebu približne rovnakú jediná chybička krásy je že má o dosť vyšiu teplotu v záťaži to by som mal v letných 35 stupňových horúčavách doma poriadné peklo
@creeson pozeral si presne tu o ktorej hovorim? Pretoze HD6950 robi vela vyrobcov a kazdy pouziva svoje ine nereferencne chladenie. Preto chcem tu Asusu ja tiez mam nereferencnu sapphire HD4850 a v zatazi mam 55 stupnov, referencna HD4850 mala cez sto v zatazi a hucala jak vysavac...
@moonbeam to poznám bratrancovi synovia (cca v mojom veku) si poskladali tiež pred rokom počítač a majú v ňom dajakú radeónku ale ten hluk (v záťaži) jak štartujúce lietadlo. Keď hráš niekoľko hodín tak ťa hlava z toho bolí a napína ťa na zvracanie Stále keď ku nám prídu tak mi hovoria ta ty máš jaky tichý počítač. A pýtajú sa ma či neviem prečo im to tak hučí. A čo som ja veštec ani neviem že čo tam do toho napchali dokonca samí to nevedia (rozobrať nemožno bo je v záruke).
Tak potom máš pravdu môže byť to aj chladením pozeral som len základný model. Potom už nemám žiadné výhrady k tej grafike je dokonlá
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
plus ten aspekt s posteľou
a notebook zaberie menej miesta, čo je na intráku celkom plus
a mám aj PC aj noťas, PC mám slušne nadupanú mašinu na gemblenie a noťas mám len kvôli škole, pokiaľ by som ho nepotreboval nosiť zo sebou tak ho nekúpim
takže asi toľko k tomu
@jeko som si porovnal poskladaný pc s podobnými súčiastkami ako notebook s takými istými parametrami. PC vychádza tak o 10-100 € lacnejšie, ale to som zarátal tie najlacnejšie veci z výberu, nezarátal som vôbec klávesnicu, myš ani monitor.
Je výkonný vyzerá k svetu a čo je hlavné pre mňa ,mám ho v posteli celé dni,na matraci ( ak zmením polohu tak na prikrývke ) a nič sa mu nerobí ♥ len tá cena O.o
ale čo som pozeral už predposkladané zostavy, tak všetky pcčka maju fakt dobre procesory, ale len dve som našiel, ktoré boli lepšie aj v grafike (ale všetko bez monitora). Tie veci za ten cenový rozdiel síce stoja, ale oproti praktickosti notebooku a životnosti pc sú tieto dve veci veľmi porovnateľné a preto táto anketa. Tak uznávam, že sú pcčka lacnejšie/výkonnejšie, ale nie je to také prevratné, ako kedysi.
@filipkoo Tak načo sa nás pýtaš keď si hacker cez počítače a vieš všicko najľepšie
také prehnané názory ako tvoje, že "podobnosť neexistuje" beriem s rezervou, lebo takí ľudia sú často sfanatizovaní a platí, že každý svojho boha chváli. Ale to sa neodvážim povedať, verím, že niečo o tom vieš, ale chcem ťa prinútiť argumentovať, takto keď povieš že podobnosť neexistuje tak sa naučím také hovno a aj tak sa budem musieť rozhodnúť podľa intuície...
@creeson moje znalosti nijak nežiaria, ale komp si viem poskladať sám, veď moj 16 ročný počítač na ktorom sa teraz trápim funguje len na takom skladaní z toho, čo kto našiel... pôvodný plán bol taký ako tvoj, zariadiť si pc podľa svojho gusta, ale jak som prišiel na strednú, našiel som väčšie využitie pre ntb... ale tak isto jak som písal filovi hore, som zneistený...
@filus nakoniec rozmýšľam, že moje požiadavky nie sú vôbec vysoké, že by mi stačil noťas i keď za tú vyššiu cenu a keď sa dobre zadarí a bude sa zdať, že mi ntb nestačí, tak zainvestujem aj do pc. Veď nie som jediný užívateľ, zíde sa aj ostatným...
Diky za info, rady, trpezlivosť a ospravedlňujem sa za moje možno nesprávne argumenty...
cena/životnosť= PC
ergonomia = PC
praktickosť = NB
ak chceš na ňom hrať, tak si kúp herný notebook.
ak to chceš na niečo iné, kúp si notebook
Jasné veď vieme svoje ale vysvetľuj to niekomu kto ma svoju uzatvorenú mienku. Fakty sú fakty tie nepustia hlavne že to my vieme a podľa toho sa riadime
A vlastne tu je foto pred skladaním
mam rad futuristicke skrinky tak som si jednu zaobstaral
Práca a všetko ostané - vždy PC
To s SSD viem len škoda že 1TB stojí 3 litre ešte stále majú prehnané ceny. Inak na moj MB by išiel ivy tiež
Hmm... No ale tá HD6950 nevyzerá zle má dvakrát taký výkon ako moja a spotrebu približne rovnakú jediná chybička krásy je že má o dosť vyšiu teplotu v záťaži to by som mal v letných 35 stupňových horúčavách doma poriadné peklo
Tak potom máš pravdu môže byť to aj chladením pozeral som len základný model. Potom už nemám žiadné výhrady k tej grafike je dokonlá
Inak máš pravdu má dobré teploty min. o 15 grady menej jak referenčná Ale moja GTX460 má ešte o 20 menej
myslim ze aj tie komponenty vydrzia dlhsie