To je úplne jedno, ja si osobne myslím že aby mohol existovať pravý Komunizmus(Marx a Engels), to musí byť spoločnosť ešte vyspelejšia ako na pravú Demokraciu. Jasné že teraz nehovorím o komunizme v bývalom ZSSR(hlavne za Stalina), či dnešnej tzv: demokracií.
terajšiemu systému musím uznať tú genialitu. celý život si stavať vlastnú rakvu a nevedieť o tom. to proste nemá chybu. proste je to krásna myšlienka. presvedčiť človeka o tom že je všetko fajn a pritom z neho odkrajovať. obe strany sú spokojné.
No takže každý systém má nejaké pozitívne stránky....Či už ich má viacej, alebo menej.
Samozrejme, pokiaľ si odmyslíme ideológiu, prenasledovanie a pod, tak nájdeme niečo pozitívne aj na komunizme ( nikdy tu nebol a je navyše nereálny), socializme, národnom socializme (či už je to hitlerov alebo kohokoľvek iný), kapitalizme...
Podstatné je to, aby sa ľudia spamätali a vytvorili nejaký úplne nový systém, keďže ani tento kapitalizmus nie je bohvie čo...áno, má obrovské výhody (napríklad núti človeka neustále sa zdokonaľovať, súťažiť a platia také akoby zákony prírody), no netreba zabúdať aj na nedostatky,ako napríklad mafia, ľahké rozkrádačky a pod.
Dve idey . . . no ani jednu z nich sa nepodarilo presadit. Z toho jasne vyplyva ze nova idea by mala znamenat navrat k remeslam, jednoduchemu hospodarstvu a polnohospodarstvu a samozrejme k vymennemu obchodu. Kazdy nieco produkuje ako pre seba tak aj pre ostatnych. A jednoducha ochrana osoby a majetku, naprava skodny ci nepravosti. Tak trochu Klondike, tak trochu American Old West, tak trochu Old Europe
@puco90 & @aguri500 Máte široké povedomie o význame týchto pojmov.. Sorry ak sme sa nepohodli ale ja pod komunizmom nemyslím obdobie u nás od 1948 do 1989 a pod demokraciou obdobie u nás od 1989 doteraz..
@aguri500 kde sa mám pozrieť, kde je komunizmus?????? KĽDR(Kórejská ľudovodemokratická republika )???? Myslíš že to je komunizmus??? Tak ak si myslíš že toto je komunizmus, tak potom škoda tu vôbec niečo riešiť a vôbec sa o niečom tu s niekym baviť. Stačí si len zájsť do knižnice a naštudovať si čo je to komunizmus a demokracia a hneď zistíš ty a väčšina že ani jedno na svete neexistuje a ani poriadne nebolo. Síce demokracia na svete bola, ale nie ten bordel čo tu je dnes. Ďalej dôvodom toho že tu nie je a ani nemôže byť demokracia či komunizmus sme my ľudia a nič iné. A všetky negatíva či už v demokracií a komunizme sú kvôli ľuďom, museli a musia byť!
@pa3cek KLDR som na mysli nemal ale co tak napr. kuba , bielorusko...to su mi vyspele krajiny... uz som to raz pisal , komunizmus ma peknu myslienku ale je nepouzitelna.
@aguri500 To by bolo na dosť dlhú diskusiu už len to či je komunizmus buď nejaký vysnený stav spoločnosti alebo skôr nejaké hnutie, ktoré chce vytvoriť komunitu bojom proti podmienkam v ktorých žije - námedzná práca, peniaze, hranice, národy, vláda, polícia, náboženstvo, rasa..
Ale určite by sa tak nemalo nazývať nejaké štátne usporiadanie, to je blbosť.. Neverím v to čo začal Lenin robiť, ono to bolo len ukľudnenie nestabilnej situácie v nejakej krajine znárodnením priemyslu a vytvorením policajného štátu, čo s komunizmom nemá ništ.. Bol to štátny kapitalizmus (v tom zmysle že výrobné prostriedky nevlastnili súkromné osoby ale štát), no a ten sa ukázal ako menej efektívny ako starý súkromný kapitalizmus s voľným trhom. Leninisti sú pre mňa sociálni demokrati, ale nie komunisti.
@waagbistritz69 suhlasim aj ked demokracia za ery tazkeho sociku ci uz c rusku alebo ostatnych komunistickych krajinach fakt nebola...zvrtlo sa to do absolutnej totality...
@aguri500 Hej, je pravda že od demokracie to malo tiež ďalej ako súčasný systém.. Ale čo sa toho týka, je tu síce relatívny ´blahobyt,´ ale skús mať ako obyčajný človek zopár pôžičiek, bez ktorých sa dnes nezaobídeš ak chceš mať dom alebo byt, no a keby niektorí ľudia svoje názory na fungovanie sveta hovorili stále a nahlas, tak ak by ich nezavreli, tak by ich vyhodili z práce alebo podobne.. a keď potom bude kapať pod mostom tak sa môže utešiť že sa má lepšie ako v Kóreji čím sa samozrejme tamojšieho režimu nezastávam..
Ja len neverím že o niekoľko kilometrov od KĽDR je úplne dobrá a demokratická južná Kórea.. Odporúčam pozrieť film Štvrtá svetová vojna, alebo na youtube nejaké zábery ako juhokórejskí fízli zasahujú proti demonštrujúcim robotníkom..
My tu síce máme možno dáke zdanie individuality, ale keď sa na to pozriem reálne, tak ľudia sú tupé stádo, čo sa necháva vodiť na porážku a byť klamaný ako sa tým hore páči V drvivej väčšine spoločnosti prevažujú stereotypné a konformistické postoje a to že niekto má rovný šilt a široké gate a niekto má dlhé vlasy a tričko Iron Maiden podľa mňa o individualite nie je.. Dá sa ale povedať že aj keď je to tu na hovno, tak som rád že ma za diskusiu na tomto fóre aspoň nezavrú, zatiaľ
@waagbistritz69 mas pravdu nie je to idealne ale napr. za komunizmu pozicky , podnikanie nebolo a ak si chcel auto tak si nanho setril roky (skoda 105s stala 37 000 kcs a bezny plat bol 1700kcs) na auto sa setrilo cely zivot , teraz mozes mat auto ake chces a nie jedno...tato doba je neporovnatelne lepsia .cim mas viac prachov tym mozes viac vyskakovat...bohuzial takto to je a inak to asi nebude...cista demokracia sa dosiahnut bohuzial neda alebo nastastie??? co sa tyka KLDR a juznej korei mas pravdu
@aguri500 Je pravda že dnes je to pre obyčajného človeka v niečom rovnaké a v niečom lepšie ako za bolševikov, ale stále je čo zlepšovať.. Len sa treba pozreť na stav životného prostredia.. Alebo tretí svet kde ľudia robia 12 hodín v jedovatom svinstve za asi 2 doláre na deň, to sme im spravili my, chceme prírodné suroviny, lacné oblečenie etc..
V politických stranách ale nie je riešenie, keďže tie ponúkajú len rôzne stratégie pre správu kapitalizmu (ešte aj tie strany ktoré sú nazývané komunistickými) a kapitalistická spoločnosť je rozdelená na triedy s protichodnými záujmami a už len preto jej stále hrozí rozpad a nie je trvalo udržateľná..
Som.za.socializmu.vtedy vsetko fungovalo bola praca veci boli lacne a teraz hlad bieda nezamestnanost kriza vsetko chatra a stoji i ked nevravim ze demokracia je zla len dost vela veci by trebalo zmenit k lepsiemu vybudovat pracovne miesta a pod viac platov dostavat podobne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Samozrejme, pokiaľ si odmyslíme ideológiu, prenasledovanie a pod, tak nájdeme niečo pozitívne aj na komunizme ( nikdy tu nebol a je navyše nereálny), socializme, národnom socializme (či už je to hitlerov alebo kohokoľvek iný), kapitalizme...
Podstatné je to, aby sa ľudia spamätali a vytvorili nejaký úplne nový systém, keďže ani tento kapitalizmus nie je bohvie čo...áno, má obrovské výhody (napríklad núti človeka neustále sa zdokonaľovať, súťažiť a platia také akoby zákony prírody), no netreba zabúdať aj na nedostatky,ako napríklad mafia, ľahké rozkrádačky a pod.
a iné stádo je lumpenproletariát a iné väčšina zložená zo všetkých vrstiev obyvateľstva..........
komunizmus nikdy a s nikým
..kvak..
Ale určite by sa tak nemalo nazývať nejaké štátne usporiadanie, to je blbosť.. Neverím v to čo začal Lenin robiť, ono to bolo len ukľudnenie nestabilnej situácie v nejakej krajine znárodnením priemyslu a vytvorením policajného štátu, čo s komunizmom nemá ništ.. Bol to štátny kapitalizmus (v tom zmysle že výrobné prostriedky nevlastnili súkromné osoby ale štát), no a ten sa ukázal ako menej efektívny ako starý súkromný kapitalizmus s voľným trhom. Leninisti sú pre mňa sociálni demokrati, ale nie komunisti.
Ja len neverím že o niekoľko kilometrov od KĽDR je úplne dobrá a demokratická južná Kórea.. Odporúčam pozrieť film Štvrtá svetová vojna, alebo na youtube nejaké zábery ako juhokórejskí fízli zasahujú proti demonštrujúcim robotníkom..
My tu síce máme možno dáke zdanie individuality, ale keď sa na to pozriem reálne, tak ľudia sú tupé stádo, čo sa necháva vodiť na porážku a byť klamaný ako sa tým hore páči V drvivej väčšine spoločnosti prevažujú stereotypné a konformistické postoje a to že niekto má rovný šilt a široké gate a niekto má dlhé vlasy a tričko Iron Maiden podľa mňa o individualite nie je.. Dá sa ale povedať že aj keď je to tu na hovno, tak som rád že ma za diskusiu na tomto fóre aspoň nezavrú, zatiaľ
V politických stranách ale nie je riešenie, keďže tie ponúkajú len rôzne stratégie pre správu kapitalizmu (ešte aj tie strany ktoré sú nazývané komunistickými) a kapitalistická spoločnosť je rozdelená na triedy s protichodnými záujmami a už len preto jej stále hrozí rozpad a nie je trvalo udržateľná..
» www.prole.info/cz/wcpw_czech.p...