@Matti Ale je to akoby ti k narodeninám nikto nezablahoželal, len by si na teba doma každý spomenul. Aký by si mal pocit? Ja viem, že mŕtvi pocity nemajú, ale ako prejav úcty a spomienky k svojim predkom je slušné ísť tam aspoň raz za rok. Samozrejme by bolo ideálne, ak by to v nás fungovalo spontánne, hocikedy počas roka.
Ja by som neznevažoval takéto medziľudské, vonkajšie prejavy úcty, lásky, priateľstva a spolupatričnosti ako je slávenie a pripomínanie si rôznych sviatkov. Všetky sú tu na vyjadrenie vzťahu našej osobnosti k okoliu, v ktorom žijeme, či už k rodine, priateľom, našej krajine...
preboha, ho fakt musí byť podľa vás vždy a všetko pokrytecké? Vianoce, Dušičky, všetko...
no a čo, že nechodím cez rok na cintorín. nejako sa v tom nevyžívam, aby som chodila na také miesta, chytá ma tam taká úzkosť.
ale na Dušičky je to iné, je tam kopa ľudí, všade krásne sviečky a ja si tam niekde vždy sadnem a spomínam na tých, čo už zomreli.
nepredbieham sa v tom, kto bude mať viac vencov alebo krajší kahanec, ja vždy kúpim malý kahanček, zapálim ho a pozerám sa naň.
ja mám dušičky strašne rada. zastaví sa všetko okolo mňa a ja len spomínam, ako mi s tými, čo tu už nie sú, bolo kedysi strašne fajn. (minule som tam mrzla 2 hodiny a vôbec mi to nevadilo...)
@Ayreen Plný súhlas. Napísala si to za mňa a ušetrila robotu vysvetlovať to. Veľké ti díky.
Dôležité je tieto tradície si ctiť a povzniesť ich medzi činnosti, ktoré nás vnútorne obohacujú. Záleží na tom, ako to berieme my a nie pokrytci okolo nás. Tých je síce ozaj plno, ale ešte horší sú tí lenivci, čo na všetko kašlú s odôvodnením, že ostatní sú aj tak pokrytci. Tí pokrytci aspoň kúpia veniec, sadnú do auta, po polhodine zaparkujú, idú tam a zase späť, pokecajú so známymi a sú spokojní. Ale tí popičisti sa len lenivo válajú pred telkou, chrumú chipsy a odsudzujú všetko, čo by ich vytrhlo z ich bohorovnej vodorovnej polohy až časom nie sú schopní vykonať pre seba už nič duchovné.
@tunidlo asi sme sa nepochopili, nevadí, ale mne sa o tom nechce viac rozpisovať.
Proste, môžeš tam ísť o deň skôr, alebo aj 15. júla pre mňa za mňa, len sa mi zdá užitočné, keď ťa sem tam napadne urobiť nejakú duchovnú vec a ísť k hrobu niekoho, koho si mal rád. Ale ja ti to určite prikazovať nebudem, nemusíš ísť ani voliť, ani čítať knihy, ani počúvať hudbu ani hrať na klavíri, ani blahoželať mame k narodeninám, rob si čo chceš, trebars aj nič! Ale neber mi názor, že to tak nie je dobre.
@Tunidlo Pod duchovnými vecami myslím všetko, čo obohacuje tvoje vnútorné zmysly vnímania sveta, života, okolia, vplýva na tvoje pocity, duševnú pohodu a pomáha tvoriť tvoje myšlienky, názory,záľuby, postoje a schopnosť prenášať ich do života. Z toho dôvodu existuje odjakživa napr. umenie, filozofia, kultúra, ale k prostriedkom duchovného rozvoja radím trebars aj spomienky, skúsenosti, či lásku. Ak sa tomu nevenuješ, necítiš potrebu to mať, si oveľa ochudobnený. Ja by som bez tohto všetkého žiť nevedel. Proste mám rád tú duševnú stránku života, ktorá tvorí spolu s materiálnymi potrebami nejaký zmysel žiť.
@Tunidlo Tak teraz si si vybral z mojho názoru len každé piate slovo a zredukoval si si to po svojom do jednej vety. Ok, aj tak sa dá, len to už nie je môj názor.
Áno je to veľká množina, pretože je to celý komplex impulzov ovplyvňujúcich duševno a jedna vec vyvoláva potrebu inej, podobnej.
Ale vadí mi trošku, baviť sa na vážne témy s niekým u koho cítim v odpovediach iróniu a dešpekt. čau.
ja suhlasim aj s tym, ze mi to pride pokrytecke, ako sa ludia zrazu predbiehaju a smutia a zaroven si myslim, ze je to pekna myslienka, ale len pod tou podmienkou, ze chodia na hroby aj cez rok a nie len na sviatok
No ako podla mna ked za niekym smutime tak je to stav ktory nikdy neprejde ale naucime sa s tym zit... ale neprejde den kedy by som si aspon raz nespomenul a to chodenie na hroby je len formalita... nic to neznamena ... ano prist, uprimne si poplakat, pospominat na daneho cloveka a symbolicky zapalit kahanec thats all zivot ide dalej
ja nesmutim a nespominam na povel, ale niekoho proste treba donutit, aby aspon svojmu pribuznemu trochu skraslil hrob.............niektore su trestuhodne spustnute........
inac paci sa mi, ako vecer vsade horia sviecky........
ako v ,,Maria" od Blondie .......................a milion and one candle lights...................
Na zosnulých by sme mali spomínat po celý rok,ale tento sviatok nám umožnuje ,aby sme mali pracovnné volno (ked to nie je cez víkend),alebo napr.w takej Amerike sa tým vyznačuje haloween a velké zábavy v maskách . Ja nemám proti týmto sviatkom nič,áno,spomeneme si ,zabavíme sa na týchto akciách haloween a zídeme sa všetci na tom cintore ,ale mali by sme z ucty a lásky spomínat po celý rok na našich blízkych !!
ale to je jeden stych zmyselnejsich sviatkov jasne ze by sa malo spominat aj niekedy sa da ale teraz by sme si mali najst prave ten cas aby sme zasli cela rodina k hrobom a dali im tu uctu a respekt ktory im patri a proste nechad si len jeden den nato a venovat sa spomienkam hlavne tym dobrym
Mohol si mi aspoň vysvetliť, čo som zle interpretoval, nech mi je jasné, čo si tým vlastne chcel povedať a kedy človek vlastne nerobí dobre a pod. ...
No, mne zasa možno trošku vadí, ak niekto na základe takmer nulových vstupných údajov dokáže o dosť veľkej skupine ľudí usúdiť, že sú lenivci, ktorí pre seba nie sú schopní vykonať nič duchovné ...
No dobre, kecám, mne to nevadí, ja mám z toho celkom srandu ...
@36@Tunidlo Ja som nenapísal, že kto nechodí na všech svatých na hroby, je popičista a nerozvíja svoje duchovno, ale naopak, že existujú leniví popičisti, ktorý nemajú na nič názor, nič duchovné ich nezaujíma, doslova ignorujú čítanie literatúry, kultúrne akcie, neformujú si svoje myšlienky a životné postoje, nepracujú na svojom duševnom vývoji, ktorý je pre mňa možno dôležitejší ako fyzický. A títo ľudia nikdy nebudú cítiť potrebu pripomínania si sviatkov ako je napr. aj tento.
Len takto nerozumiem, aký zmysel malo písať sem o tých lenivcoch ...
Kým táto skupina mala zjednocovať ľudí, ktorí nechcú chodiť na hroby pri príležitosti pamiatky zosnulých, prípadne sa im tento zvyk nepáči, čo sa mi zdá, že ti nie je sympatické, tak to zmysel dávalo, že si ich takto vykreslil ...
Teraz sa mi zdá, že pointa toho, čo si napísal je zhruba rovnaká ako napísať, že niektorí ľudia sú brutálni pokrytci, ktorí na svojich zosnulých blízkych myslia jeden deň v roku, keď im to nakáže kalendár aj to asi takým spôsobom, že im pred hrob z povinnosti hodia nejakú hovadinu z obchodu ...
Je to proste niečo samozrejmé, bez nejakých ďalekosiahlejších dôsledkov, avšak je v tom dostatok emócií na to, aby to vyzeralo, že by si do tejto množiny najradšej hodil všetkých ľudí, ktorí sa k sviatku stavajú inak ...
pride mi to trapne ako kazdy rok iba v ten den vsetci chodia na cintorin , cely rok nic a zrazu si spomenu , myslim ze tam netreba chodit vobec , keby to ty mrtvy videli tak by urcite nechceli aby sme nad nimi stali a smutili
Americania z toho urobili sprosty Haloween co s tym nema absolutne nic spolocne , len skoda ze SR sa im strka do riti a za par rokov si uz aj nase deti budu kazdy rok obliekat te priblble kostymi
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
nemala tam byť Pamiatka zosnulých??
to môžeš povedať na hocijaký sviatok. a hlavne...smútiť a spomínať si na niekoho môžeš aj bez toho, aby si bola každý deň na cintoríne
Ja by som neznevažoval takéto medziľudské, vonkajšie prejavy úcty, lásky, priateľstva a spolupatričnosti ako je slávenie a pripomínanie si rôznych sviatkov. Všetky sú tu na vyjadrenie vzťahu našej osobnosti k okoliu, v ktorom žijeme, či už k rodine, priateľom, našej krajine...
Bumbalo sviatok, kedy sa vraj sluší ísť tam a tam a smútiť (podľa mňa úplne nádherná pointa )
A bumbalo ten sprostý businness okolo toho, že ľudia zbytočne míňajú peniaze na kraviny, akoby to mŕtvym malo pomôcť ...
(Ak by niekto náhodou chcel vytiahnuť pojem úcta k mŕtvemu, tak na tú nech sa sústredia predajcovia, ktorí si na mŕtvolách nabaľujú vačky )
no a čo, že nechodím cez rok na cintorín. nejako sa v tom nevyžívam, aby som chodila na také miesta, chytá ma tam taká úzkosť.
ale na Dušičky je to iné, je tam kopa ľudí, všade krásne sviečky a ja si tam niekde vždy sadnem a spomínam na tých, čo už zomreli.
nepredbieham sa v tom, kto bude mať viac vencov alebo krajší kahanec, ja vždy kúpim malý kahanček, zapálim ho a pozerám sa naň.
ja mám dušičky strašne rada. zastaví sa všetko okolo mňa a ja len spomínam, ako mi s tými, čo tu už nie sú, bolo kedysi strašne fajn. (minule som tam mrzla 2 hodiny a vôbec mi to nevadilo...)
Dôležité je tieto tradície si ctiť a povzniesť ich medzi činnosti, ktoré nás vnútorne obohacujú. Záleží na tom, ako to berieme my a nie pokrytci okolo nás. Tých je síce ozaj plno, ale ešte horší sú tí lenivci, čo na všetko kašlú s odôvodnením, že ostatní sú aj tak pokrytci. Tí pokrytci aspoň kúpia veniec, sadnú do auta, po polhodine zaparkujú, idú tam a zase späť, pokecajú so známymi a sú spokojní. Ale tí popičisti sa len lenivo válajú pred telkou, chrumú chipsy a odsudzujú všetko, čo by ich vytrhlo z ich bohorovnej vodorovnej polohy až časom nie sú schopní vykonať pre seba už nič duchovné.
ale inak famóózné milujem to,a hlavne ked idem v neskorý večer..
Aj ja si myslím ...
Prekliati nech sú lenivci, ktorí neprospejú našej spoločnosti tlačením sa na cintorínoch, mor na nich za ich zvrátený postoj!
Proste, môžeš tam ísť o deň skôr, alebo aj 15. júla pre mňa za mňa, len sa mi zdá užitočné, keď ťa sem tam napadne urobiť nejakú duchovnú vec a ísť k hrobu niekoho, koho si mal rád. Ale ja ti to určite prikazovať nebudem, nemusíš ísť ani voliť, ani čítať knihy, ani počúvať hudbu ani hrať na klavíri, ani blahoželať mame k narodeninám, rob si čo chceš, trebars aj nič! Ale neber mi názor, že to tak nie je dobre.
Veď, ja by som práve rád spoznal podstatu toho názoru, prečo to nie je dobre ...
A v súvislosti s tým napríklad aj čo spadá pod "duchovné" ...
Dosť široká množina na to, aby bolo o človeku, ktorý nevykonáva chodenie po hroboch, povedané, že nerobí dobre, lebo nerozvíja duchovno, nie?
Áno je to veľká množina, pretože je to celý komplex impulzov ovplyvňujúcich duševno a jedna vec vyvoláva potrebu inej, podobnej.
Ale vadí mi trošku, baviť sa na vážne témy s niekým u koho cítim v odpovediach iróniu a dešpekt. čau.
inac paci sa mi, ako vecer vsade horia sviecky........
ako v ,,Maria" od Blondie .......................a milion and one candle lights...................
Mohol si mi aspoň vysvetliť, čo som zle interpretoval, nech mi je jasné, čo si tým vlastne chcel povedať a kedy človek vlastne nerobí dobre a pod. ...
No, mne zasa možno trošku vadí, ak niekto na základe takmer nulových vstupných údajov dokáže o dosť veľkej skupine ľudí usúdiť, že sú lenivci, ktorí pre seba nie sú schopní vykonať nič duchovné ...
No dobre, kecám, mne to nevadí, ja mám z toho celkom srandu ...
OK, v tom prípade som to predtým zle pochopil ...
Len takto nerozumiem, aký zmysel malo písať sem o tých lenivcoch ...
Kým táto skupina mala zjednocovať ľudí, ktorí nechcú chodiť na hroby pri príležitosti pamiatky zosnulých, prípadne sa im tento zvyk nepáči, čo sa mi zdá, že ti nie je sympatické, tak to zmysel dávalo, že si ich takto vykreslil ...
Teraz sa mi zdá, že pointa toho, čo si napísal je zhruba rovnaká ako napísať, že niektorí ľudia sú brutálni pokrytci, ktorí na svojich zosnulých blízkych myslia jeden deň v roku, keď im to nakáže kalendár aj to asi takým spôsobom, že im pred hrob z povinnosti hodia nejakú hovadinu z obchodu ...
Je to proste niečo samozrejmé, bez nejakých ďalekosiahlejších dôsledkov, avšak je v tom dostatok emócií na to, aby to vyzeralo, že by si do tejto množiny najradšej hodil všetkých ľudí, ktorí sa k sviatku stavajú inak ...