konkretne ja na to nemam nejaky uceleny jednoznacny nazor, ale pod lampou bola o rozdeleni skvela diskusia a s niektorymi nazormi, ktore tam padli, sa aj celkom stotoznujem
@flysser pozri sa tu na moju profilovku a potom si otvor nejaku fotku z toho podujatia, nejalepsie spolocnu, nebude take tazke ma tam najst podareny si
Češi vedeli prečo sa deliť, teraz ak by sme boli ako Česko-Sloensko určite by sme mali oveľa silnejšie postavenie atď. v rámci EU napríklad.. no čo z toho, keď jeden pán múdri menom Mečiar na káve rozdeľoval od buka do buka, dokonca v nedávnej reportáži priznal, že sa v niečom aj os* dobre a češi získali ale vraj aj on mal fintu.. samozrejme, že žiadnu nemal len sa nechcel spraviť hlúpejším... rozpadom vlastne na Slovensku zaniklo to všetko dobre, čo poháňalo tuto krajinu, napr. čo sa týka priemysli, v tej dobe sme mali postavenie, ktoré už nikdy nedosiahneme, keďže sme teraz odkázaný na dovoz z druhých štátov.. dlhá diskusia,,,,
po prve, Cesi a Slovaci su dva rozne narody, nastastie podobne, ale nikdy by nevznikol "ceskoslovensky" narod....ale ak mam pravdu povedat, aj Moravaci sa snazia odlisit od Cechov
po druhe, to vobec nevadi, kludne mohla ostat federacia...ved aj vo svajciarsku sa na zapade hovori po francuzsky a na vychode po nemecky a nie je s tym problem
po tretie, ako tu uz bolo spomenute, CSFR by na medzinarodnej scene bol silnejsi stat, a jeho slovo by malo vacsiu vahu ako dnes - prakticky SK a CZ iba posluchaju silnejsich--myslim EU a NATO
po stvrte, nadavalo sa vtedy na "Pragocentrizmus", a aby bolo hl. mesto napr. v Brne....no teraz je na SK "blavocentrizmus" a v CZ stale ostal "pragocentrizmus", takze rozdelenie nezmenilo nic
po piate, dovody rozdelenia boli viac narodnostne ako ekonomicke, prip. politicke...
po sieste, celkovo by podla mna stacilo dat hlavne mesto fakt niekde do Brna - na moravu, trocha prestat sustredit moc v cesku, a bol by pokoj, ale potom by sa nasli dalsie dovody na rozdelenie...podla mna skor-ci neskor by sme sa aj tak rozdelili.........
Bola to škoda. Československo bol štát ktorý mal vo svete nejakú váhu a bola to značka. Nedá sa vlastne povedať že sme SA rozdelili. Naopak my sme boli rozdelený technokratom Klausom a zlodejom Mečiarom. Bolo nám to nadiktované z hora. Nedá sa to porovnávať ani s balkánskymi krajinami a ani s Belgickom, Írskom alebo Španielskom pretože u nás sa rozdelenie udialo bez súhlasu občanov. Medzi občanmi na to nebol mandát. Môžte argumentovať že to bolo bez krviprelievania lenže to nie je argument pretože nebolo za čo krv prelievať o rozdelenie stála len skupina hlúpych národniarov a nacionalistov.
Na druhej strane sme my ako Slovenský národ získali vyššie povedomie. V niečom nám to pomohlo v niečom uškodilo. Na to že sme z toho najprv vyšli podstatne horšie s Mečiarizmom na krku tak sme si nakoniec viac polepšili ako Češi.
@flysser Hrôza radšej nech nás Okrádajú Nadnárodné spoločnosti Nemcov Japoncov Korejcov Izraelitov Francúzov Číňanov a komplet celého sveta než by nás mali okrádať Česi...
@trash nechápem čo sem stále pletieš zahraničných investorov. proste česi nás vykorisťovali, tak ako pred tým v uhorsku maďari, to čo píšeš ty je pravda ale nemá to nič spoločné s tým o čom píšem ja
no.........z historického vývoja......1. Krát sme sa zjednotili po R-U, ptm nás rozdelila vojna, po vojne sme sa zjednotili a teraz sme opäť rozdelený.....podľa tejto postupnosti by malo nasledovať opätovné spojenie sa (premiéri ČR a SR otvorene hovoria o bližšej spolupráci vo viacerých oblastiach ekonomiky
Myslím, že niečo také ako národná hrdosť, vlastne hrdosť všeobecne, je neskutočná peachovina. Nikdy nepriniesla nič dobré, je to zlý, sfanatizovaný stav mysle. To, že je niekto narodení na mieste, ktoré DNES voláme Česko, alebo Slovensko, je úplne jedno. Dôležité je či sa budú mať taký ľudia lepšie keď budú mať spoločné volebné právo, volených predstaviteľov, menu, hranice... alebo, či sa budú mať lepšie, ak sa rozdelia a všetko budú mať každý svoje.
Ak by sme sa nerozdelili, SR by nestratilo dlhé roky v totalitnom režime pána Mečiara. Kultúrne by sme sa možno ľahšie vedeli obrátiť na obdobie medzivojnovej a povojnovej spoločnej republiky, ktoré považujem za ukážkové (možno až romantické). Bohužiaľ, snažil som sa to vygoogliť, ale na nete som nič nenašiel, no ak ma pamäť neklame, a teraz fakt pozor, učil som sa, že
Rozdelenie Česko-Slovenska bolo porušením ústavného zákona, pretože nedošlo k referendu o tejto otázke.
V krátkosti, rozdelili sme sa LEN PRETO, že samostatný štát mohol pán ujo Mečiar ľahšie ovládnuť a preto, že Češi videli, kam naši politický reprezentanti smerujú a tak urobili to najlepšie čo pre seba mohli.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Dobre že sme sa rozdelili keď bola vhodná doba. Inak by sme mali také problémy ako teraz majú v Belgicku alebo v Španielsku.
» www.zilinadnes.sk/mozaika/bolo-ro...
je to tak lepsie..
po druhe, to vobec nevadi, kludne mohla ostat federacia...ved aj vo svajciarsku sa na zapade hovori po francuzsky a na vychode po nemecky a nie je s tym problem
po tretie, ako tu uz bolo spomenute, CSFR by na medzinarodnej scene bol silnejsi stat, a jeho slovo by malo vacsiu vahu ako dnes - prakticky SK a CZ iba posluchaju silnejsich--myslim EU a NATO
po stvrte, nadavalo sa vtedy na "Pragocentrizmus", a aby bolo hl. mesto napr. v Brne....no teraz je na SK "blavocentrizmus" a v CZ stale ostal "pragocentrizmus", takze rozdelenie nezmenilo nic
po piate, dovody rozdelenia boli viac narodnostne ako ekonomicke, prip. politicke...
po sieste, celkovo by podla mna stacilo dat hlavne mesto fakt niekde do Brna - na moravu, trocha prestat sustredit moc v cesku, a bol by pokoj, ale potom by sa nasli dalsie dovody na rozdelenie...podla mna skor-ci neskor by sme sa aj tak rozdelili.........
Na druhej strane sme my ako Slovenský národ získali vyššie povedomie. V niečom nám to pomohlo v niečom uškodilo. Na to že sme z toho najprv vyšli podstatne horšie s Mečiarizmom na krku tak sme si nakoniec viac polepšili ako Češi.
@unspoken Zas o moc nie. Komunistická strana 20%.
Ak by sme sa nerozdelili, SR by nestratilo dlhé roky v totalitnom režime pána Mečiara. Kultúrne by sme sa možno ľahšie vedeli obrátiť na obdobie medzivojnovej a povojnovej spoločnej republiky, ktoré považujem za ukážkové (možno až romantické). Bohužiaľ, snažil som sa to vygoogliť, ale na nete som nič nenašiel, no ak ma pamäť neklame, a teraz fakt pozor, učil som sa, že
Rozdelenie Česko-Slovenska bolo porušením ústavného zákona, pretože nedošlo k referendu o tejto otázke.
V krátkosti, rozdelili sme sa LEN PRETO, že samostatný štát mohol pán ujo Mečiar ľahšie ovládnuť a preto, že Češi videli, kam naši politický reprezentanti smerujú a tak urobili to najlepšie čo pre seba mohli.