@5 to je taký absolútne bezobsažný pojem, ktorým sa sami sebe snažia ajťáci dodať akési "čaro" a "výnimočnosť".
Podobne, ako ženy rady používajú výraz ženská intuícia.
takym foram sa oblukom vyhybaj. "programatorske myslenie" by som vo vseobecnosti oznacil za synonymum kritickeho resp. logickeho myslenia. povedat "ja mam programatorske myslenie" je teda vlastne to iste, ako povedat "ja som inteligentny". dokazat, ze som inteligentny, sa da ale asi miliardou lepsich sposobv nez ohananim sa frazou "ja som inteligentny". a kazdy inteligentny clovek by na to mal prist. cize, ak niekto nieco take zahlasi, tak pravdepodobne az taky inteligentny nebude.
osobne si myslim, ze sa nim casto ohanaju prave taki ti programatori, ktori sice v praxi nie su prave zazracni, no vo vnutri ich to priserne zerie, a tak chcu mat aspon nieco, cim sa budu moct povysovat nad "beznych smrtelnikov".
a ked chces nejake relevantne forum o programovani, tak » stackoverflow.com je alfa a omega
a vonkoncom netusim, pre kieho bohovu mariu by niekto o "programatorskom mysleni" pisal na programatorskom fore to je jedna z najviac kontraproduktivnych veci o akych som sa za posledne tyzdne dozvedel. ved ked je to raz programatorske forum, tak tam asize chodia programatori, a teda by sa tam malo rozoberat programovanie. fakt v tom nevidim iny ucel, nez vzalomne sa tlapkanie po chrbte a ukazovanie nahodnym navstevnikom, ze "aha, ake ja mam programatorske myslenie a ty nemas!!!".
pobavilo, no doposial som sa nad tymto nikdy nezamyslal, no ako sa ukazalo, je to celkom vesela tema
Programatorske myslenie je myslim ten sposob myslenia, kde v kvetinacoch, ktore stoja v jednom rade vidis pole. A ked ich chces zoradit, tak nejdes od oka, ale myslis na nejaky konkretny algoritmus. Myslis na to, ze by bolo vhodne ich zoradit tym a tym algoritmom, pretoze su ciastocne zoradene a teda by iny algoritmus tu zbytocne stracal cas. Ked vidis obycajnu vec, obycajny problem a ty vidis riadky kodov vo svojom oblubenom programovacom jazyku, ktore odzrkadluju sposoby, akym sa cely ten problem da prenest do sveta pocitacov. Vidis nieco a ty vidis ekvivalent v kodoch. Vidis, ze to pre cloveka neni problem pochopit. Vidis, ze ty by si s tym nemal problem. Ale vidis uskalia pocitacovych jazykov. Vidis ich obmedzenost, ako treba vsetko po poriadku oznacit, vyznacit, vymedzit, zaistit riesitelnost, vytvorit algoritmus, overit algoritmus, potvrdit konecnost algoritmu... Bezny clovek takto nerozmysla. Programator ano. To je myslim to programatorske myslenie.
To je logicke myslenie. Je to analizavani problemov, vyhodnoteni a vytvoreni algoritmu. Ak ti dava @7 zmysel tak potom to nemas a zabudni na programovanie. Bude pre teba vhodnejsia socialna praca.
dost zle sa to opisuje, ale skusim...
jedna cast je tvorenie konzistentnych mentalnych modelov, tzn vies si z pozorovania vytvorit predstavu o tom ako a preco nieco funguje, a nezalezi ani tak na tom ci je dana predstava realne spravna, ako skor na tom ci vies potom vramci nej pracovat bez toho aby si zabudal na jej pravidla a obmedzenia. tato schopnost je vraj do velkej miery, cize bud ju mas alebo nemas.
dalsia cast je to "typicke", schopnost silno racionalneho myslenia, proaktivneho vymyslania a implementovania rieseni na problemy na ktore narazis, schopnost samostatne posudit co vies a nevies, samostatne sa naucit to co nevies, vediet si najst info, kde co ako, spracovat to info a potom ho pouzit v praxi, vediet mysliet dopredu (na co dalsie sa potom toto co robim bude pouzivat) a do bokov (na co este ludia pouzivaju toto co robim okrem pripadov co mi napadli), vediet byt az absurdne exaktny aj n seba aj na comp lebo vies te jedna bodkociarka co chyba alebo je navyse je obrovsky problem, vediet si vsimat detaily, ignorovat svoje ego (ak to nefunguje nie je to preto ze blby pocitac, ale ze blby ty, bud si spravil chybu alebo niecomu s cim pracujes zle rozumies), mat trpezlivost, permanentne byt zmiereny s tym ze permanentne vies prilis malo a potrebujes sa naucit prilis vela a napriek tomu vediet v takejto situacii riesit veci, rozhodovat sa ako najlepsie vies a zapocitavt do tych rozhodnuti aj rozne varianty pre tie nezname elementy...
proste "programatorske myslenie" je prva koncentrovana forma analytickeho myslenia, takeho intenzivneho ake uz vacsina ludi v zivote neokusila a ani nebude musiet, ak nepracuju dakde vo vedach.
"myslenie v algoritmoch" je tiez pekne ale to ti vela nepovie.
schopnost pracovat na viacerych urovniach abstrakcie naraz, este. ale to mi napadlo lebo to suvisi s myslenim v algoritmoch. ten pojem zmysel ma, ale vysvetluje sa tazko. ani tak nie racionalne myslenie, to je stale prilis malo, potrebuje byt vysoko exaktne a analyticke.
Bože to čo je aké texty...
Ja ti to vysvetlím. Programátorské myslenie máš keď sa vieš naučiť bez problémov dobre programovať aj vo viacerých jazykoch a tak....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Podobne, ako ženy rady používajú výraz ženská intuícia.
osobne si myslim, ze sa nim casto ohanaju prave taki ti programatori, ktori sice v praxi nie su prave zazracni, no vo vnutri ich to priserne zerie, a tak chcu mat aspon nieco, cim sa budu moct povysovat nad "beznych smrtelnikov".
a ked chces nejake relevantne forum o programovani, tak » stackoverflow.com je alfa a omega
pobavilo, no doposial som sa nad tymto nikdy nezamyslal, no ako sa ukazalo, je to celkom vesela tema
jedna cast je tvorenie konzistentnych mentalnych modelov, tzn vies si z pozorovania vytvorit predstavu o tom ako a preco nieco funguje, a nezalezi ani tak na tom ci je dana predstava realne spravna, ako skor na tom ci vies potom vramci nej pracovat bez toho aby si zabudal na jej pravidla a obmedzenia. tato schopnost je vraj do velkej miery, cize bud ju mas alebo nemas.
dalsia cast je to "typicke", schopnost silno racionalneho myslenia, proaktivneho vymyslania a implementovania rieseni na problemy na ktore narazis, schopnost samostatne posudit co vies a nevies, samostatne sa naucit to co nevies, vediet si najst info, kde co ako, spracovat to info a potom ho pouzit v praxi, vediet mysliet dopredu (na co dalsie sa potom toto co robim bude pouzivat) a do bokov (na co este ludia pouzivaju toto co robim okrem pripadov co mi napadli), vediet byt az absurdne exaktny aj n seba aj na comp lebo vies te jedna bodkociarka co chyba alebo je navyse je obrovsky problem, vediet si vsimat detaily, ignorovat svoje ego (ak to nefunguje nie je to preto ze blby pocitac, ale ze blby ty, bud si spravil chybu alebo niecomu s cim pracujes zle rozumies), mat trpezlivost, permanentne byt zmiereny s tym ze permanentne vies prilis malo a potrebujes sa naucit prilis vela a napriek tomu vediet v takejto situacii riesit veci, rozhodovat sa ako najlepsie vies a zapocitavt do tych rozhodnuti aj rozne varianty pre tie nezname elementy...
proste "programatorske myslenie" je prva koncentrovana forma analytickeho myslenia, takeho intenzivneho ake uz vacsina ludi v zivote neokusila a ani nebude musiet, ak nepracuju dakde vo vedach.
schopnost pracovat na viacerych urovniach abstrakcie naraz, este. ale to mi napadlo lebo to suvisi s myslenim v algoritmoch. ten pojem zmysel ma, ale vysvetluje sa tazko. ani tak nie racionalne myslenie, to je stale prilis malo, potrebuje byt vysoko exaktne a analyticke.
Ja ti to vysvetlím. Programátorské myslenie máš keď sa vieš naučiť bez problémov dobre programovať aj vo viacerých jazykoch a tak....