Ahojte : )
Rozhodla som sa zalozit forum, lebo viem, ze je tu celkom dost cestovatelov a ja sa zatial moc do tohto nevyznam, tak by sa mi hodii dobre rady.
Vec sa ma tak, ze v juni snad zdarne zostatnicujem a potom by som az do zaciatku magistra chcea by
@ssnehulienka som si ista, ze tam je pekne, ale mna akosi krajiny zapadneho balkanu vobec nelakaju :/ (mala som o nich cely semester predmet tak uz aj preto ich mam asi dost)
ja byť tebou ´(=mať taký počiatočný kapitál), tak sa vyberiem na dobrovoľníčenie.
například na workaway.info sa zaregistruješ úplne za minimálny poplatok a potom môžeš chodiť ľuďom pomáhať napr. na farmy a tak za ubytovanie a stravu a precestuješ tak celkom dosť.
ja som si napr. takto riešila dvojtýždňový pobyt (ktorý som bohužiaľ musela zrušiť) u írskeho umelca, ktorému by som pomáhala so zvieratkami a mohla by som využívať jeho ateliér a podobne.
@grietusha ja som nad dobrovolnicenim uvazovala a chcela som ist do afriky, ale vacsina stranok co osm vtedy pozerala potrebovala, aby sa to vybavovalo vsetko aj rok dopredu. no a toto postatnicove leto by som fakt chcela vyuzit na bud totalny oddych alebo ked uz tak zarabanie. dobrovolnicenie je sice skvele, ale musim mysliet aj na to, co bude potom, ked sa vratim
mám kamaráta, má 40, predal všetko, čo mal (dom, auto, vybavenie a tak podobne), a už je asi 4 roky na cestách. na Galapágach ako dobrovoľník pracoval s korytnačkami, inde zasa s koňmi atď.
(on na to kapitál má, je to nórsky geodét pôvodne )
podľa mňa je to úplne najlepšia cesta, ako spoznať svet, miestnych, kultúru, zapojiť sa do rôznych vecí atď.
Hm, v zavislosti od toho aké a ako vieš jazyky, ale čo sa Európy týka, tak jednoznačne Taliansko. Z vlastnej skúsenosti a predovšetkým skúseností bývalých kolegýň si tam baba zo Slovenska ľahko nájde prácu aj ubytovanie ako čašníčka, ľudia sú veľmi milí a ústretoví a je tam fakt teplo.
plus s takým počiatočným kapitálom by si tam kludne ten mesiac prežila a dovtedy isto volačo nájdeš a možno tam nakoniec aj zostaneš ako niekoľko mojich známych, ktorí tiež išli na leto a ostali na trvalo
@kittyboo ale dobrovoľníčenie nemusí byť zrovna, že do Afriky pôjdeš robiť potrubia.
dobrovoľníčenie je práca, ktorú robíš zdarma a nemusíš na ňu mať kvalifikáciu. ak niekomu budeš čo i len dve hodiny denne dojiť kravy a zvyšok dňa máš pre seba a dostaneš za to ubytko a stravu v cudzej krajine, nie je to skvelá voľba?
na workaway.info kontaktuješ práve človeka, ktorý niekoho hľadá a dá sa to vybaviť aj v priebehu mesiaca.
a btw, iný môj kamarát dve letá po sebe sa vybral do nórska stopom a pýtal sa šoférov, či nechcú doma pomocníka. tak potom pomáhal na jednej farme (opravoval veci, sem tam spravil večeru, pomohol s niečím, ale väčšinu času mal voľno, člnkoval sa, behal okolo fjordov, po horách, písal listy). mal stravu, ubytko a ešte aj vreckové od nich.
nepredstavuj si dobrovoľníčenie tak strašne byrokraticky.
@grietusha ja to chapem, ale ja som vyslovene chcela ist do afriky a pomahat napr. v skolach a podobne. ale co pozeram tu stranku vyzera to dobre a ze by to mohlo byt presne to co chcem
alebo by som sa ešte pozrela aj na pracovné stáže v zahraničí: dostaneš prax. pokukaj sa na mladiinfo.com
alebo v odbore, ktorý študuješ, si pohľadaj organizácie, ktoré ťa zaujímajú a kontaktuj ich rovno, či by nemali záujem o stážistu.
@grietusha nie super kludne pis a nevies ako to lbizsie na tej stranke funguje ? ze ci je velka pravdepodobnost ze sa nieco najde, ci ja sa ozyvam niekomu alebo oni mne ? lebo nechcem len tak vyhodit 23 eur
ja by som najradšej išla niekde do grécka alebo na cyprus pracovať..
kamarátky tak chodia, už teraz to bude tretí rok.. a jednak si zarobili aspoň niečo, ubytko a strava zadarmo a kooopec voľného času pri mori..to je sen podľa mňa
takisto aj taliansko je fajn na toto, že aj práca aj oddych.. ale zas tam bez znalosti taliančiny asi ťažko..
@sheily pytala som sa teraz kolegu z cypru na to a hovoril ze teraz je clekom tazka situacia na cypre a ze malo prace. a hlavne co osm citala forka tak pisali ludia ze greci a henta oblast sa k cudzincom spravaju dost povysenecky
@georg21 jéééj, o tej stránke som nevedela, hneď sa nahlásim ako prezentujúca na ďalšie festivaly
@kittyboo ono je veľmi dôležité mať vyplnený profil. čím podrobnejšie, tým lepšie. najmä, pokiaľ si nová a nemáš referencie. výhoda je aj členské pre dvojicu, ktoré vychádza lacno (to ak by si chcela ísť aj s partnerom/kamarátom/kamarátkou) a je to teda na dva roky.
no, do profilu vlastne zadáš mimo iné aj to, ktoré lokality ťa zaujímajú alebo kade plánuješ cestovať. takže na základe toho je možné, že sa ti niekto ozve. mne sa práve ten írsky umelec ozval sám (referencie som nemala, na druhú stranu som mu poslala svoj couchsurfing profil, kde ich mám dosť - aspoň kvôli tomu, aby vedel, že nie som šulin ). ale samozrejme by som nepodceňovala vyhľadávanie a ozývanie sa. je veľká pravdepodobnosť, že niečo nájdeš, ale musíš naozaj komunikovať, písať, prečo tam chceš ísť, čím ťa zaujala ich ponuka, ich rodina a podobne. proste mať na pamäti to, že sa im ozývaš jako neznámy človek z netu, takže pôsobiť od začiatku tak, aby s tebou chceli nejaký ten čas u seba doma tráviť (napísať niečo v zmysle "nazdar, chcem ísť do írska, vy chcete dobrovolníka, môžem prísť?" je proste bullshit)
@grietusha super vlemi pekne dkaujem idem na to ! len mam dilemu ci regnut iba individual alebo couple lebo moj frajer bude vediet ci niekam ide asi az v juni a dovtedy nemienim cakat
@kittyboo jaj no neviem, kamošky čo boli tak sa teda nesťažovali a idú naspäť určite a považujú to za svoje najlepšie rozhodnutie, ale tak veľa závisí od šťastia asi
@kittyboo cez agentúru tuším nejakú.. ako síce majú plat len niečo okolo 400 eur..ale zas ako hovorím, kopec voľného času, ubytko strava zadarmo.. bože normálne im závidím fňuk škoda, že nemôžem ísť :/
@kittyboo inak tie letne mesiace su tam celkom dazdive najlepsie je tam februar-maj ... a nemusis vsetko minut ak sa nebudes kazdy den rozvazat na skutri, nieco ti urcite vystane
@kittyboo
no v princípe ked chceš ísť robiť mastera mimo, tak to Taliansko ma tú výhodu, že ak by si tam ostala tak sa vždy dá spraviť master tam, poznám pár ľudí ktorí tiež išli od piky a vratili sa minimalne na Erazmus
ja sa chystám po hneď po príjmačkách(snáď úspešných) s kamarátmi do Ázie. Kúpili sme lacné spiatočné letenky a letíme na Jakartu.Okrem leteniek nemáme nič vybavené. Ide nám viac-menej o zážitky, na ktoré budeme spomínať. Nevieme kde všade sa ocitneme, no Bali rozhodneme nevynecháme. Inak pobudneme tam 3 týždne, tak dúfam, že toho stihneme čo najviac. Jednoznačne choď cestovať, zarábať budeš počas semestra
Ak chces "teplunko" tak Thajsko je urcite super volba. Navyse su tam pekne plaze a je tam lacno. Ak nechces az take hrozne teplo (ale stale hrozne teplo) a chces to nizkonakladovo, tak juh Taiwanu. Moje naklady za marec boli 342 eur vratane byvania navyse tu mozes aj nelegalne zarabat ucenim anglictiny, co ti za mesiac (20 hodin tyzdenne) zarobi cca 1400 eur
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
například na workaway.info sa zaregistruješ úplne za minimálny poplatok a potom môžeš chodiť ľuďom pomáhať napr. na farmy a tak za ubytovanie a stravu a precestuješ tak celkom dosť.
ja som si napr. takto riešila dvojtýždňový pobyt (ktorý som bohužiaľ musela zrušiť) u írskeho umelca, ktorému by som pomáhala so zvieratkami a mohla by som využívať jeho ateliér a podobne.
(on na to kapitál má, je to nórsky geodét pôvodne )
podľa mňa je to úplne najlepšia cesta, ako spoznať svet, miestnych, kultúru, zapojiť sa do rôznych vecí atď.
plus s takým počiatočným kapitálom by si tam kludne ten mesiac prežila a dovtedy isto volačo nájdeš a možno tam nakoniec aj zostaneš ako niekoľko mojich známych, ktorí tiež išli na leto a ostali na trvalo
dobrovoľníčenie je práca, ktorú robíš zdarma a nemusíš na ňu mať kvalifikáciu. ak niekomu budeš čo i len dve hodiny denne dojiť kravy a zvyšok dňa máš pre seba a dostaneš za to ubytko a stravu v cudzej krajine, nie je to skvelá voľba?
na workaway.info kontaktuješ práve človeka, ktorý niekoho hľadá a dá sa to vybaviť aj v priebehu mesiaca.
nepredstavuj si dobrovoľníčenie tak strašne byrokraticky.
@miro777 nad talianskom som aj uvazovala : ) len je to hrozne vela moznosti a ja vobec neviem co by bolo uplne najlepsie
alebo v odbore, ktorý študuješ, si pohľadaj organizácie, ktoré ťa zaujímajú a kontaktuj ich rovno, či by nemali záujem o stážistu.
» www.cestounecestou.sk/...
Je lepšie, rozumnejšie, aby si sa rozhodla sama či chceš len oddychovať alebo aj pracovať a oddychovať...
kamarátky tak chodia, už teraz to bude tretí rok.. a jednak si zarobili aspoň niečo, ubytko a strava zadarmo a kooopec voľného času pri mori..to je sen podľa mňa
takisto aj taliansko je fajn na toto, že aj práca aj oddych.. ale zas tam bez znalosti taliančiny asi ťažko..
» www.dobranovina.sk/dobrovolnici-pr...
» www.afsslovakia.sk/dobrovolnictvo/...
» www.savio.sk/dobrovolnici/mi...
» www.misie.sk/index.php?optio...
» pisutova.blog.sme.sk/c/81520/Chcete-...
dobre, ze si zalozila tu temu
@kittyboo ono je veľmi dôležité mať vyplnený profil. čím podrobnejšie, tým lepšie. najmä, pokiaľ si nová a nemáš referencie. výhoda je aj členské pre dvojicu, ktoré vychádza lacno (to ak by si chcela ísť aj s partnerom/kamarátom/kamarátkou) a je to teda na dva roky.
no, do profilu vlastne zadáš mimo iné aj to, ktoré lokality ťa zaujímajú alebo kade plánuješ cestovať. takže na základe toho je možné, že sa ti niekto ozve. mne sa práve ten írsky umelec ozval sám (referencie som nemala, na druhú stranu som mu poslala svoj couchsurfing profil, kde ich mám dosť - aspoň kvôli tomu, aby vedel, že nie som šulin ). ale samozrejme by som nepodceňovala vyhľadávanie a ozývanie sa. je veľká pravdepodobnosť, že niečo nájdeš, ale musíš naozaj komunikovať, písať, prečo tam chceš ísť, čím ťa zaujala ich ponuka, ich rodina a podobne. proste mať na pamäti to, že sa im ozývaš jako neznámy človek z netu, takže pôsobiť od začiatku tak, aby s tebou chceli nejaký ten čas u seba doma tráviť (napísať niečo v zmysle "nazdar, chcem ísť do írska, vy chcete dobrovolníka, môžem prísť?" je proste bullshit)
@marek15693 vraj v thajsku by sa dao mesiac len tak zit ale zas mi je luto vsetko minut a neprist s nicim (okrme spomienok samozrejme
no v princípe ked chceš ísť robiť mastera mimo, tak to Taliansko ma tú výhodu, že ak by si tam ostala tak sa vždy dá spraviť master tam, poznám pár ľudí ktorí tiež išli od piky a vratili sa minimalne na Erazmus