napríklad verit ci neverit v krestanstvo(domace nabozenstvo)? Kazdy sa na tom pohada ateista s veriacim? Staci sa nato pozriet inym pohladom, ze ak boh existuje a budem verit tak to bude ok, ak nie tak nic sa nestane.
Ale ateista vyhra iba ak nebude existovat boh. Verit je ekonomicko výhodne (verit = v boha, nie v darmozracov, cirkev, ktory okradaju).
Takych problem je spusta, a podla mna sa daju vyriesit (aj obycajne, vsedne)
napríklad ten ateista a veriaci, ateista vraví že Boh neexistuje, a veriaci že existuje.
Oni devaja umrú lenže ak Boh neexistuje tak ateista -vyhral-.
Lenže ak Boh existuje tak veriaci má večný život v nebi u Boha, a ateista do neba nepríde, takže si sám vyberá to najmenej čo može. Svoj koniec má totiž v obidvoch prípadoch v prvom umre,v druhom bude v smrti. Takže pri hádke má veriaci väčšiu pravdivostú hodnotu oproti ateistovi...
určite by som hádky/rozhodnutia a pod. nevyriešila matematickým rozumom, matematika je stále tá istá, patrí to skôr do logickej a technickej časti a pocity/rozhodnutia sú skôr psychická časť, každý má iné zmýšľanie
A co ak maju pravdu moslimovia? Co ak maju pravdu hinduisti? Co je potom matematicky najvyhodnejsie? Byt ateistom, krestanom, hinduiston, moslimom, pastafarianom, cim?
taketo globalne problemy sa vyriesit nedaju, a zvlast nie matematicky, kedze existuje ista rovnovaha tak ako je jing a jang, dobro a zlo, tak isto aj k matematickemu rozumu existuje nematematicka sprostost, a ta casto v prirode prevlada
fyzika je slecna matematika s viac zakonmi a premennymi ... nieco sa da vyriesit pomocou toho, nieco nie ... ale matematika ti vie dat odpoved na vsetko, ale ty musis vediet aku otazku polozit, ... moze to byt otazka ktora bude obsahovat 27804 pravidiel a 3457894124 premennych (napr. na let osi v piatok vecer 23.8.2013 o 14:52 z bodu A do bodu B a potom do bodu C atd. a dokola dokola sa nabaluju rovnice, zakonitosti, vyrazy a nakoniec pochopis preco ta osa tak letela ako letela) a stale je to matematika
viera? milion premennych dnu - vyvoj cloveka, prostredie, rodina, zomrel mu niekto?, ma zle znamky v skole?, bije ho niekto?, hraval sachy zamladi? uz nie je panic/panna? ... to je vela faktorov na zahrnutie do rovnice ktoru vymyslis vztahmi k tomu a vypluje to nieco ... na toto ale neexistuje vypoctova kapacita (vsetky tie premenne maju vztahy medzi sebou, casove, priestorove, logicke, statisticke atd.)
matematika je pochopenie .. nic ine ... proste "toto chapem", "toto tak je", "aha", "fiha", "uha", "toto je jedina odpoved, toto"
Milujem argumentáciu Pascalovou stávkou. Takže veriť je výhodné, príjemné. Predpokladám, že by bolo tiež príjemné a výhodné veriť, že máte doma na záhrade (poprípade na balkóne) ukryté milióny €. To je určite príjemné, nie? Tak prečo v to neveríte? ... Ako môže mať VIERA väčšiu PRAVDIVOSTNÚ hodnotu? Zvlášť viera, ktorá je udržiavaná z vypočítavosti. Pocit "príjemnosti", "výhodnosti" v žiadnom prípade nezvyšuje pravdivostnú hodnotu daného tvrdenia. (Bude moje tvrdenie o ukrytých peniazoch pravdivejšie ak zvýšim sumu, ktorá je tam údajne ukrytá?)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
Ale ateista vyhra iba ak nebude existovat boh. Verit je ekonomicko výhodne (verit = v boha, nie v darmozracov, cirkev, ktory okradaju).
Takych problem je spusta, a podla mna sa daju vyriesit (aj obycajne, vsedne)
alebo som vobec nepochopil to v @1
Oni devaja umrú lenže ak Boh neexistuje tak ateista -vyhral-.
Lenže ak Boh existuje tak veriaci má večný život v nebi u Boha, a ateista do neba nepríde, takže si sám vyberá to najmenej čo može. Svoj koniec má totiž v obidvoch prípadoch v prvom umre,v druhom bude v smrti. Takže pri hádke má veriaci väčšiu pravdivostú hodnotu oproti ateistovi...
a nabozenstva ?
prazdna mnozina
fyzika je slecna matematika s viac zakonmi a premennymi ... nieco sa da vyriesit pomocou toho, nieco nie ... ale matematika ti vie dat odpoved na vsetko, ale ty musis vediet aku otazku polozit, ... moze to byt otazka ktora bude obsahovat 27804 pravidiel a 3457894124 premennych (napr. na let osi v piatok vecer 23.8.2013 o 14:52 z bodu A do bodu B a potom do bodu C atd. a dokola dokola sa nabaluju rovnice, zakonitosti, vyrazy a nakoniec pochopis preco ta osa tak letela ako letela) a stale je to matematika
viera? milion premennych dnu - vyvoj cloveka, prostredie, rodina, zomrel mu niekto?, ma zle znamky v skole?, bije ho niekto?, hraval sachy zamladi? uz nie je panic/panna? ... to je vela faktorov na zahrnutie do rovnice ktoru vymyslis vztahmi k tomu a vypluje to nieco ... na toto ale neexistuje vypoctova kapacita (vsetky tie premenne maju vztahy medzi sebou, casove, priestorove, logicke, statisticke atd.)
matematika je pochopenie .. nic ine ... proste "toto chapem", "toto tak je", "aha", "fiha", "uha", "toto je jedina odpoved, toto"
Čím viac bohov, tým lepšie šance, nie?
Máš aspoň šajnu, čo je to pravdivostná hodnota?
No ale obmeňme trochu túto pascalovu stávku.
Pošli mi 100 eur a ja ti na oplátku pošlem nekonečne veľa eur.
V prípade, že to nevyjde, o veľa neprídeš, v prípade, že to vyjde, máš záruku nekonečného bohatstva.
Oplatí sa, nie?
Pošlem ti do TS číslo účtu.
Ak sa hráme s budúcnosťou a pravdepodobnosťami, tak sa dá pri troche predstavivosti s pravdivostnými hodnotami počítať.
Ak budem tvrdiť, že na kocke padne 6ka a môj kamarát bude tvrdiť, že nepadne, tak má k pravde bližšie ako ja, hoci výsledok dopredu nepoznáme.
Ale teda samozrejme to, čo napísal pyromaniak je somarina.
Milujem argumentáciu Pascalovou stávkou. Takže veriť je výhodné, príjemné. Predpokladám, že by bolo tiež príjemné a výhodné veriť, že máte doma na záhrade (poprípade na balkóne) ukryté milióny €. To je určite príjemné, nie? Tak prečo v to neveríte? ... Ako môže mať VIERA väčšiu PRAVDIVOSTNÚ hodnotu? Zvlášť viera, ktorá je udržiavaná z vypočítavosti. Pocit "príjemnosti", "výhodnosti" v žiadnom prípade nezvyšuje pravdivostnú hodnotu daného tvrdenia. (Bude moje tvrdenie o ukrytých peniazoch pravdivejšie ak zvýšim sumu, ktorá je tam údajne ukrytá?)
ISLO MI O TO, CI SA DÁ MATEMATICKYM ROZUMOM VYVODIT CO JE LEPSIE PRE MNA (bez ohladu ci je to pravda alebo nie, ci mam pravdu alebo nie).
Hej, samozrejme