ja by som sa v buducnosti rada trosku viac angazovala v tejto teme, napriklad este na skole ma bavilo medicinske pravo a vsetky tieto geneticke zalezitosti/darovacky ako su pravne osetrene. chcela by som sirit viac povedomie o tychto veciach medzi ludmi, lebo si myslim, ze organy su jedno z najvacsich "bohatstiev" a je brutalne az nezodpovedne, kolko organov sa pochovava s mladymi ludmi...a mozno len preto, ze rodiny si ten mechanizmus ani nevedia predstavit a zda sa im to ako posledne co by mali v pripade smrti mladeho cloveka robit....a to je velka skoda. nikdy nevieme, ci niekedy aj nas zivot nebude zavisiet od toho, ci nam niekto daruje organ.
@willbebetter asi ano ale to, že by som ho prijal neznamená, ze musím aj ja dať svoj. Áno bol by som nesmierne vďačný za záchranu života a dotyčnému, ktorý sa na základe vlastného presvedčenia rozhodol darovať svoje orgány a spraviť tak dobrú vec pre druhých.
To že ja by som svoje nechcel dať, neznamená źe som horši človek alebo si nezaslúžim ten orgán.
@12@14 ty vole, to je psycho ty kokos, pre kristove rany
Bezevšeho by som darovala svoj orgán po smrti a príde mi absolútne retardované napísať niečo ako @12 , že nechcem aby časť zo mňa fungovala niekde inde po mojej smrti. A prečo? OMG prečo? Uvedomiť si, že niekde vďaka mne mohol žiť ale umrel, lebo mám nejaký svoj nelogický tvrdohlavý postoj. Načo mi bude ten orgán po smrti? Aby ho rozožrali červy ty kokos. Ale jasné, prijať by už prijal orgán. Ježiši kriste... z tohto mi je na grcanie.
@willbebetter ked sa docitas nejake fasa veci o tom, tak ma tagni alebo čo..alebo mi posli kludne clanky
resp.ked zistis niečo prakticke ohladne toho darovania organov
diky
moje vnutorne organy bez problemov avsak keby niekto chcel napr. cast mojich oci alebo kozu, to uz by som asi zavahala aj ked, koniec koncov uz by mi boli nanic
@rocafella neodsudzujem ta, lebo tiez som mala k tomu niekedy taky postoj, ale povedz mi, na co ti budu tvoje organy po smrti? no mne uz na nic a ked by mali pomoct komukolvek a zachranit mu zivot tak budem rada
K*rva inak do mňa idú p*čovať za vlastný názor prečo vždy ak má člo ek vlastný názor je hneď zlý? Nie je to moja osobná vec?
@milgamman preco to nemozem proste chciet ostat zachovany tak ako som prisiel na svet? Každý ako vždy múdruje o tom čo je správne a čo nie...
Je to len a len moja vec.
@rocafella nechcem ta za tvoj nazor dissovat ani nic len pri poslednom tvojom prispevku mi v hlave napadla otazka chces odist z tohto sveta taky ako si prisiel ale napr odide ti pecen, daju ti pecen niekoho ineho, umries a co potom? budes chciet aby ti vratili tvoju staru poskodenu pecen alebo pribalili alebo ako? nebudes mat problem byt pochovany s niekoho inym organom?
@tanickina ano to je pravda co pises, ale v praxi sa respektuje suhlas/nesuhlas rodiny, pokial tam nie je odopretie darovania - presne ako pises, ze sa za zivota clovek vyjadri a pred notarom potvrdi, ze darca nechce byt. Teda aspon tak nam bolo hovorene, hadam sa nic nemenilo odvtedy, musím to ceknut.
@rocafella samozrejme ze ta neposudzujem, ci si horsi ci lepsi clovek podla toho, ci chces/nechces dat svoje orgány. Je to sice velke sebectvo a nevyspelost podla mna /nedať/ ale ako pises - mas na to pravo. Na co pravo podla mna nemas, je prijat organ od niekoho ineho, ak ty sám svoj odmietas dat. Podľa toho usudzujem ze si horší clovek ako niekto, kto je natolko uvedomely ze vie, ze funkcne organy nemaju koncit ako potrava pre cervy alebo sa spalit. To su dve rozdielne veci.
@willbebetter ja som tým len jednoducho chcela povedať, že ked ľudia jednoznačne odmietajú darovanie svjich orgánov, mali by vedieť, že u nás to musiaaj jednoznačne vyjadriť. a ano, verím tomu, že nejaké opt-out a in nasleduje ako toria po tom, ako sa to reálne robí každopádne, tiež ma to zaujíma
hej a inak, mala by som sem asi nasmerovať tú tetu z lekárskej etiky, ktorá je extrémne mimo a je až prekvapivo iritujúca, možno keby mala priestor komunikovať svoje postojenesúvisiace s nejakou ľudskou osobnou autonomiou a slobodným rozhodovaním, netrápila by ľudí na škole.
Budem už mŕtva, je mi totálne, ale úplne totálne jedno ako sa naloží s mojou telesnou schránkou.
Či budem rozkrájaná na orgány, či budem zabalzamovaná a vystavená v zlatej rakve alebo či sa zo mňa stane sextoy pre nekrofilov, whoooo caaaaares
Ako uz bolo spomenute na Slovensku sme automaticky po smrti vsetci potencionalni darcovia organov pokial za zivota nevyjadrime nesuhlas @rocafella riadne pokrytecke zmyslanie nemyslis? Pan velkomozny si povedal ze nechce aby jeho telicku v truhlicke chybal nejaky organ aj keby malo kvoli tomu umret 5 ludi a este sa aj rozculuje ze preco by mal byt horsim clovekom ... O moj boze chlapce UVEDOM sa
@rocafella neurazím hlavne že z každého menej lichotivého slovka adresovaného na tvoju osobu ťa tu ide roztrhať od nervov som fejk a ty si zlý človek , bude ťa to prenasledovať v snoch ... bububu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Iná vec, skôr za života by som daroval blízkemu človeku napr. Obličku a pod.
To že ja by som svoje nechcel dať, neznamená źe som horši človek alebo si nezaslúžim ten orgán.
Bezevšeho by som darovala svoj orgán po smrti a príde mi absolútne retardované napísať niečo ako @12 , že nechcem aby časť zo mňa fungovala niekde inde po mojej smrti. A prečo? OMG prečo? Uvedomiť si, že niekde vďaka mne mohol žiť ale umrel, lebo mám nejaký svoj nelogický tvrdohlavý postoj. Načo mi bude ten orgán po smrti? Aby ho rozožrali červy ty kokos. Ale jasné, prijať by už prijal orgán. Ježiši kriste... z tohto mi je na grcanie.
Ak niekto dá peniaze ma charity a ja nedám tak som horší človek?
resp.ked zistis niečo prakticke ohladne toho darovania organov
diky
@milgamman preco to nemozem proste chciet ostat zachovany tak ako som prisiel na svet? Každý ako vždy múdruje o tom čo je správne a čo nie...
Je to len a len moja vec.
@tangerina Ty si taká blbá dakedy
@bebekex jasne
@rocafella samozrejme ze ta neposudzujem, ci si horsi ci lepsi clovek podla toho, ci chces/nechces dat svoje orgány. Je to sice velke sebectvo a nevyspelost podla mna /nedať/ ale ako pises - mas na to pravo. Na co pravo podla mna nemas, je prijat organ od niekoho ineho, ak ty sám svoj odmietas dat. Podľa toho usudzujem ze si horší clovek ako niekto, kto je natolko uvedomely ze vie, ze funkcne organy nemaju koncit ako potrava pre cervy alebo sa spalit. To su dve rozdielne veci.
Či budem rozkrájaná na orgány, či budem zabalzamovaná a vystavená v zlatej rakve alebo či sa zo mňa stane sextoy pre nekrofilov, whoooo caaaaares
Ale dojdi mi osobne vyjadriť svoj názor rád ťa pohostím