mám problém a dosť veľkú dilemu,neviem či mám ísť maturovať z dejepisu,chodím do gymnáziá,a zvolila som si semináre Noska,dejepis,Sj ,a AJ ..možnosť zmeniť si to je ešte na začiatku,horšie to bude potom ...dejepis ma síce aj baví,ale veľmi sa bojím maturo
ja som maturovala z dejepisu este k tomu po anglicky a bolo to v pohode ucila som sa na to ovela menej jak na nosku a dala som to za 1 ak ta to bavi a ide ti to myslim ze by nemal byt problem
úplne zbytočne riešiš to, či maturita z dejepisu bude príliš náročná alebo nie... absolútne zbytočne... ty (snáď ešte stále) máš také známky, že aj keby si na mature povedela, že Napoleon bol astronaut, ktorý priletel z planéty KdeBoloTamBoloTuNičNeboloLenPizzaHamHam, tak ti tú maturu dajú.... lebo vždy hodnotia nielen pripravenosť na maturitu, ale aj celé 4 roky štúdia, tie sú dokonca dovolím si tvrdiť občas aj dôležitejšie než samotná maturitná skúška... (moja skúsenosť)... takže sa nemáš čoho báť...
a teraz K VECI - dejepis alebo psychológiu... zvládneš obe
dejepis? och bože aký to úžasný predmet...milovala som dejepis...
jediný problém ktorý som mala s prípravou na maturu bolo, že som nevedela do akej hĺbky si mám to učivo preberať...ale nakoniec to bolo úplne super, vytiahla som si humanizmus a renesanciu, čo nebolo až tak klasicky dejepisné, ale dalo sa...
Matura z dejepisu je pre mňa doteraz záhada. Zistila som, že som nevedela ani jednu otázku celú z toho množstva okrem jednej... a tú som si vytiahla... Šťastie ako sviňa. Ale záleží aj od profesora. Keby sa mám znovu rozhodnúť, urobím to isté, s tým rozdielom, že tentokrát by som sa učila...
@ladyfox Dovolím si s tebou nesúhlasiť. Aká záchrana, prosím ťa? Ako ťa môže zachrániť fakt, že nič nevieš napr. o Veľkej gréckej kolonizácií? Alebo o Vnútropolitickom zápase v povojnovej ČSR? Či myslíš, že sa vykecáš v pohode ako na noske alebo litike z ukážky? hm?
@mariol Ja osobne som z dejepisu nikdy nematurovala. Len vravím, že u nás napríklad na gympli je dejepis vždy považovaný za záchranu a to "najmenšie možné zlo" spolu s geo a nos
@ladyfox .. ale triedneho jebne, keď poviem, že ja idem .. mám najhoršie známky z triedy, lebo som lenivá .. no dúfam, že dajak bude .. mne aj 3 by bola dobrá, len nech prejdem
@purpledrug666 ty jedna kolaborantka najvyššieho kalibru! rozhodovať sa medzi mňam a fuj! hrozné s tebou No veď zato že vy Attresa a my me fasli starého.. Tak, čo už...
Hlavne si vyber by Ťa to bavilo sa učiť a nechcem strašiť ale fyzika bude makačka, ak si ju vyberieš.
problém je, že mne sa nechce učiť nič, iba slovinu .. ale posledný rok, tak budem musieť konečne makať a nie žiť len z vedomostí, čo som pochytila v škole
no u nás sú tak, že buď biola a chémia, na čo sme my mali Rieč. , s kt. som mala nočné mory, tak to nie je pre mňa , alebo Nosku a Geo, ale geo nechcem , zato premýšľam nad ostatnými .. a piatu mám nepovinnú matiku ... len nech ma zoberú na výšku, to je hlavné ..
no je to ťažký predmet ,ľudia,či chcete alebo nie ,je to ťažké ...a psychola je súčasťou Nosky,ale dá sa z nej samostatne maturovať ale ked vravíte ,že dejepis je v pohode a dá sa to zvládnuť ..tak v pohode ...
@tomice27 áno,mám ešte stále rovnaké známky -samé jednotky pre info ale nemyslím ,že u nás by ma prehodili cez maturu keby som povedala ,že NApoleon bol astronaut zrovna máme tam prísnych profesorov ,ved vieš ....
len ľudia,chápete mám celé roky samé jednotky ,lenže neviem ,čo chcem v budúcnosti,a načo sa zbytočne budem bifliť rok dejepis ,ked aj tak ho nikdy nevyužijem ?je to ťažké ....dilema veľká
@livinka113 ježiš,že po anglicky nestraš ma to by som nezvládla a baví ma ,ale zase nie až tak,aby som s ním šla niečo dalej (študovať napr historiu.-chápeš )a mám perfektné známky z neho a aj sa snažím ,len nemám až tak veľmi dobrú pamäť na tie roky : disappointed:
@natuska6262 nerieš teda, z ktorého predmetu je ťažšia matura... rieš to, čo chceš robiť v živote... a na to ti je zbytočne vedieť, či sa dá zvládnuť matura z dejepisu alebo nie... zvládneš maturu z čohokoľvek (okrem matiky samozrejme...), takže nerieš to, akú maturu zvládneš... rieš fakt len to, čo chceš v živote robiť... dejepisom sa neuživíš... ja by som ti odporúčal psychológiu, na tú sa hodíš viac...
@natuska6262 ale strasne lahke to sa dalo v pohode aj bez ucenia no fakt je to trosku taka fraska a este som maturovala z Nosky... a na vysku idem ja jazyky studovat chcela som na psycho ale nejdem
@nixxina a prečo nejdeš na psycholu ?ak môžem vedieť ?ved jasné matura zo psycholy je ľahká,a Noska,aj to by som brala lenže ja tiež rozmýšľam nad sociálnou a pracovnou psychológiou,lenže neviem ešte ..jazyky ? a to ťa tam ako priali ? ked si maturovala z tohto ?
@tomice27 lenže ja ešte neviem,čo chcem v živote robiť,mám pár vysokých škôl už vybratých ,resp.fakúlt (som si to cez prázdniny priebežne pozerala),ale nie som si istá,to sa uvidí až v zime pre čo sa rozhodnem,
dejepisom sa neuživím,ved to je ten prúser ,ale psychológia je zase náročná na psychiku -a vieš dobre ako som na tom po tej stránke a nemyslím,že sa ešte niečo zmení dovtedy ,psychologiu študovať to nie je len tak ,na to človek musí mať silné nervy a tie nemám ----
@natuska6262 po dlhom, 5 a pol sekundovom uvažovaní, ktoré veľmi bolelo (premýšľanie bolí), som dospel k záveru, že jediné, čo tebe môže pomôcť zlepšiť psychiku a mať silné nervy, je práve to, čo psychiku ničí a teda bolesť a trápenie... a teda si myslím, že čím viac by si počúvala bolestivé príbehy iných, tým viac by si bola voči nim odolná a bola schopná nezaujate a nestranne, bez trápenia pomáhať iným s ich problémami...
(biologicky povedané slovami zarytého antibiológa - ak do tela dostaneš baktérie a vírusy, telo si zvyčajne samo vytvorí protilátky a pred tými baktériami a vírusmi sa ochráni... a teda ak ty na seba pustíš cudzie problémy, starosti a trápenia, staneš sa časom voči tomu odolná, vytvoríš si protilátky)
ja by som ti teda odporúčal fakt radšej psychológiu... prípadne jazyky
@natuska6262 davala som si prihlasku na socialnu a pracovnu psychologiu do BA na komenskeho kde ma prijali ale vyjebala som sa na to ... aj do PO ma prijali a tiez som sa na to vyjebala ... po tom ako zistila ze do toho treba vrazit strasne prachy a psychologovia maju plat v priemere ako ucitelia tak dakujem neprosim a zasa ze by ma pomoc druhym az tak naplanala sa neda povedat,m a mtaurovala som teda klasicka no nos,sj,aj,psycho a stacilo mi to
@tomice27 viem,že premýšľanie bolí ,niekedy tak na nevydržanie,že človek rezignuje
-lenže ,ty nevieš čo sa posledné mesiace mi stalo (čo sa týka tejto psychickej stránky )tak teraz vieš sa mýliš ..ja ani nemôžem toto ...lebo by som to nezniesla ..a ked sa to tak vezme ani budúcnosť to asi veľkú nemá :/ale vieš čo ?rozmýšľala som ako ty pred pár mesiacmi a aj teraz tak uvažujem,že možno by mi pomohlo,keby som študovala aspon toto,lebo tam podľa mna naučia aj človeka ako zvládať záťažové situácie a ako pomôcť vlastne aj sebe ..nielen iným ..no nie ?ja neviem fakt ...
tvoje slovo antibiologa -amen
ale možno niečo pravdy na tom bude
@nixxina aj ja si chcem tam dať prihlášku na Komenského na soc a prac.psycholu,ale neviem,či to má zmysel,či sa uplatním aj inak,lebo vieš ja enchcem byť pravá psychologička,že pomáhať ľudom takto,terapie a tak ..to nechcem ....ale psychologia ako taka ma baví ..skúmať človeka a tak ...a vraj mám na to aj vlohy lebo som veľmi empatická a citlivá,lenže zase toto môže byť zbran proti mne samej ...
a tebe tak veľmi idú jazyky,ked ich ideš študovať ?a aké ideš štduovať ?
@natuska6262 no tak poviem ti to rovno uplatnis sa s tym velmi tazko aspon na Slovensku lebo Slovensko je zaostale.... psychologia by bavila vela ludi ale ked to vystudujes nemas okrem toho co robit no ja ti neviem druhykrat by som si tam prihlasku uz nedala a rataj s tym ze z externej musis mat aspon ad 85% z aj aj sj ak tam chces ist
no co ja viem tak podla mna idu anglictina,nemcina,francuzstina,rustina ako nie prekladatestvo priamo
@nixxina ja viem,ze SR je zaostale ,viem ..hej ..ale zase mna to bavi a predsa ,pisu tam na profile fakulty,ze clovek sa uplatni s tou soc a prac ,psycholou hocikde vo firme ,alebo nejakej organizacii,lenze jasne ze plat to nebude velky ...hm ...
nepochopila som tym percentam ,este raz prosim ta
uf,ze jazyky ..drzim ti prsty nie je to nahodou to spoznavanie kultur,ci coho to ?
@natuska6262 máš pravdu, keby si to študovala, pomohlo by ti to zvládať záťažové situácie... keď už pre nič iné, tak aspoň pre toto by si mala študovať psychológiu, možno v pracovnom živote by ti to bolo nanič, no v osobnom.. tam by to teda mohlo spraviť zázraky k lepšiemu.. a ešte aké.. lepšie by si spoznala samú seba a naučila sa so sebou žiť..
@natuska6262 na profile fakulty pisu take kraviny ze s ami oci obracaju ked si citam to uplatnenie , oni vymyslia uplatnenie aj pre socialnu pracu chapes....
ze tam beru podla externej maturity a ze musis mat zo sj aj aj viac aspon ako 85% z matury na komenskeho
@nixxina aha,cize kraviny tam pisu ? to uplatnenie ?cize uplatnenie ziadne,ci ako mam tomu chapat ?
externa matura,cize podla matury normalnej no ved dvojky ,ja viem ,aby ma zobrali,to bude asi z angliny trosku problem ,ale ...
@tomice27 ale bohvie ,či by to mne už pomohlo,skôr myslím,že nie ,lenže ja potrebujem aj uplatnenie,nebudem predsa celý život doma ,to nechcem ..chcem aj dobre zarábať aj robiť ,to čo ma baví ...a to je ťažko
ja sama so sebou dokážem žiť ..aj ked s problémami,ale dokážem
@natuska6262 tak akoze da sa tam uplatnit v tom co tam pisu ale tak treba mat znamosti a tak no vies ako a slovenske firmy nenaberaju psychologov maju jedneho a staci im naco im je pracovnych psychologov kopa chapes no ja ti neviem
tak ja som mala sj-89 a aj-85 a zobrali ma letn tak tak
@nixxina toto je už celé odveci a na nervy už nemám nervy na také čosi : disappointed: ako riešiť školy a tak to je už úplne v pasé nezaujíma ma to už ...nervy som si už zožrala pri tom -a to si ešte len zožeriem,no ale hlavná vec,teraz sa sústrediť na maturitu a potom sa uvidí
@natuska6262 a mysla som tym ze ked dostuduje 80 ekonomov napr urcite sa uplatnia ryhclejsie ako 80 pracovnych psychologov... preto je pravnikov tak vela preto je tak vela uz skoro kazdeho...
no to som si hovorila aj ja a co mam z jednotiek hovno
Ja som taktiež maturant a musím sa rozhodnúť do piatku nad maturitnými predmetmi. Okrem povinných chcem NoS, je podľa mňa ľahká a otvára mi dvere do humanitných vied, ktoré tiež považujem za zvládnuteľné. Potom ale nastáva problém... Ekonomika, v mojom meste je ekonomická fakulta, ale ja by som chcel ísť skôr do Brna. Lenže k ekonomike budem zrejme potrebovať na väčšinu škôl matematiku, preto neviem či si ju dať ako dobrovoľný predmet maturitný. A ešte je tu dejepis, z ktorého som myslím si naozaj veľmi dobrý, ale nevidím s ním uplatnenie v krutej realite dnešného sveta, hoci rád by som si ho urobil, len pre dobrý pocit Poraďte mi prosím, je matematika na ekonomickom odbore ťažká? Mne nejde a obávam sa, že za rok to všetko nestihnem dohnať, mám naozaj šialené medzery.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
a teraz K VECI - dejepis alebo psychológiu... zvládneš obe
ale ja som mala dejepis a... sadla mi otázka, takže to bolo úplne v pohode
a ano je toho kvantum
jediný problém ktorý som mala s prípravou na maturu bolo, že som nevedela do akej hĺbky si mám to učivo preberať...ale nakoniec to bolo úplne super, vytiahla som si humanizmus a renesanciu, čo nebolo až tak klasicky dejepisné, ale dalo sa...
Ja som maturovala z matematiky a fyziky.
Hlavne si vyber by Ťa to bavilo sa učiť a nechcem strašiť ale fyzika bude makačka, ak si ju vyberieš.
ale šak váš bol celkom flipný či ee? ..
no hej, to je pravda, Attres je mladý sexoš
ouuu tak potom sa bojím ..
problém je, že mne sa nechce učiť nič, iba slovinu .. ale posledný rok, tak budem musieť konečne makať a nie žiť len z vedomostí, čo som pochytila v škole
no u nás sú tak, že buď biola a chémia, na čo sme my mali Rieč. , s kt. som mala nočné mory, tak to nie je pre mňa , alebo Nosku a Geo, ale geo nechcem , zato premýšľam nad ostatnými .. a piatu mám nepovinnú matiku ... len nech ma zoberú na výšku, to je hlavné ..
@tomice27 áno,mám ešte stále rovnaké známky -samé jednotky pre info ale nemyslím ,že u nás by ma prehodili cez maturu keby som povedala ,že NApoleon bol astronaut zrovna máme tam prísnych profesorov ,ved vieš ....
len ľudia,chápete mám celé roky samé jednotky ,lenže neviem ,čo chcem v budúcnosti,a načo sa zbytočne budem bifliť rok dejepis ,ked aj tak ho nikdy nevyužijem ?je to ťažké ....dilema veľká
@tomice27 lenže ja ešte neviem,čo chcem v živote robiť,mám pár vysokých škôl už vybratých ,resp.fakúlt (som si to cez prázdniny priebežne pozerala),ale nie som si istá,to sa uvidí až v zime pre čo sa rozhodnem,
dejepisom sa neuživím,ved to je ten prúser ,ale psychológia je zase náročná na psychiku -a vieš dobre ako som na tom po tej stránke a nemyslím,že sa ešte niečo zmení dovtedy ,psychologiu študovať to nie je len tak ,na to človek musí mať silné nervy a tie nemám ----
(biologicky povedané slovami zarytého antibiológa - ak do tela dostaneš baktérie a vírusy, telo si zvyčajne samo vytvorí protilátky a pred tými baktériami a vírusmi sa ochráni... a teda ak ty na seba pustíš cudzie problémy, starosti a trápenia, staneš sa časom voči tomu odolná, vytvoríš si protilátky)
ja by som ti teda odporúčal fakt radšej psychológiu... prípadne jazyky
-lenže ,ty nevieš čo sa posledné mesiace mi stalo (čo sa týka tejto psychickej stránky )tak teraz vieš sa mýliš ..ja ani nemôžem toto ...lebo by som to nezniesla ..a ked sa to tak vezme ani budúcnosť to asi veľkú nemá :/ale vieš čo ?rozmýšľala som ako ty pred pár mesiacmi a aj teraz tak uvažujem,že možno by mi pomohlo,keby som študovala aspon toto,lebo tam podľa mna naučia aj človeka ako zvládať záťažové situácie a ako pomôcť vlastne aj sebe ..nielen iným ..no nie ?ja neviem fakt ...
tvoje slovo antibiologa -amen
ale možno niečo pravdy na tom bude
@nixxina aj ja si chcem tam dať prihlášku na Komenského na soc a prac.psycholu,ale neviem,či to má zmysel,či sa uplatním aj inak,lebo vieš ja enchcem byť pravá psychologička,že pomáhať ľudom takto,terapie a tak ..to nechcem ....ale psychologia ako taka ma baví ..skúmať človeka a tak ...a vraj mám na to aj vlohy lebo som veľmi empatická a citlivá,lenže zase toto môže byť zbran proti mne samej ...
a tebe tak veľmi idú jazyky,ked ich ideš študovať ?a aké ideš štduovať ?
no co ja viem tak podla mna idu anglictina,nemcina,francuzstina,rustina ako nie prekladatestvo priamo
nepochopila som tym percentam ,este raz prosim ta
uf,ze jazyky ..drzim ti prsty nie je to nahodou to spoznavanie kultur,ci coho to ?
ze tam beru podla externej maturity a ze musis mat zo sj aj aj viac aspon ako 85% z matury na komenskeho
externa matura,cize podla matury normalnej no ved dvojky ,ja viem ,aby ma zobrali,to bude asi z angliny trosku problem ,ale ...
@tomice27 ale bohvie ,či by to mne už pomohlo,skôr myslím,že nie ,lenže ja potrebujem aj uplatnenie,nebudem predsa celý život doma ,to nechcem ..chcem aj dobre zarábať aj robiť ,to čo ma baví ...a to je ťažko
ja sama so sebou dokážem žiť ..aj ked s problémami,ale dokážem
tak ja som mala sj-89 a aj-85 a zobrali ma letn tak tak
uvidím ,vyskúšam čosi ,snad to vyjde sio šla bez skúšok na toho komenského ,či ?
jj bez skusok
no to som si hovorila aj ja a co mam z jednotiek hovno