@porygon odkiaľ sa tam zobralo to krát (-1).pretože mne vysiel rovnaký vysledok ale práve bez toho znamienka -, práve preto, že som tam to krát (-1) nemala
díky, ten vzorech chápem, len zasa neviem, to musím zderivovať najskôr to 4-x na 1/2 a ešte aj samostatne (-x)...to je tiež podľa nejakého vzorca?...som vôbec nevedela, že ešte aj to x musím zderivovať...
ĎAKUJEM všetkým, že ste mi pomohli a ešte k tomu piatok večer
Naozaj si to vážim.
Ešte mám jeden príklad, ale s tým neviem vôbec pohnúť.
Znie takto: Obchodná spoločnosť realizuje svoj výrobok pri príjmoch R(x)=0,35 x(na druhú). Pri meraní objemu predanej produkcie x sa dopustila relatívnej chyby 0,25 %. Akej chyby sa spoločnosť dopustila pri výpočte celkových príjmov?
@monyca Pri derivacii zlozenych funkcii, ako je aj tato musis vzdy zderivovat vonkajsiu cast - to je ta odmocnina a potom vnutornu cast - to je to 4-x pod odmocninou a navzajom to vynasobis. Teda:
jasné, diky, tomuto príkladu už chápem...som nevedela, že je to zložená funkcia....Ale už keď viem, že je to zložená f. tak ten postup už viem, že najskôr sa zderivuje vonkajšia a potom vnútorná..ďakujem ešte raz
@monyca poprve znamienko mocniny je v texte(a vo vsetkych mat programoch) " ^ ", teda:
R(x)=0,35 x(na druhú)
sa da normalne zapisat ako: R(x)=0,35*x^2
a co sa tej relativnej chyby tyka, tak by to malo byt 0,25*2=0.5% (lebo na druhu je x), pre mocninovu funckiu sa relativna chyba siri krat absolutnou hodnotou exponenta
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
sorry
hej, tak mi to aj vyšlo...ale to sa este dalej pocita nie? a dalej mi to vyslo ze 1/2 krát 1/odmocnina(4-x) ...
ono toto je len časť z príkladu, ktorý mám počítať, a práve táto časť mi robí problém
mas to dobre len ti pred tych chyba znamienko -
(-x)'=-1
díky, ten vzorech chápem, len zasa neviem, to musím zderivovať najskôr to 4-x na 1/2 a ešte aj samostatne (-x)...to je tiež podľa nejakého vzorca?...som vôbec nevedela, že ešte aj to x musím zderivovať...
najprv zderivujes odmocninu a potom to das krat (4-x)' co je -1
Naozaj si to vážim.
Ešte mám jeden príklad, ale s tým neviem vôbec pohnúť.
Znie takto: Obchodná spoločnosť realizuje svoj výrobok pri príjmoch R(x)=0,35 x(na druhú). Pri meraní objemu predanej produkcie x sa dopustila relatívnej chyby 0,25 %. Akej chyby sa spoločnosť dopustila pri výpočte celkových príjmov?
Prepises si odmocninu na mocninu 1/2,
Zderivujes vonkajsiu cast (mocninu 1/2):
Doderivujes aj vnutornu cast (4-x):
Upravis:
Staci takto?
jasné, diky, tomuto príkladu už chápem...som nevedela, že je to zložená funkcia....Ale už keď viem, že je to zložená f. tak ten postup už viem, že najskôr sa zderivuje vonkajšia a potom vnútorná..ďakujem ešte raz
R(x)=0,35 x(na druhú)
sa da normalne zapisat ako: R(x)=0,35*x^2
a co sa tej relativnej chyby tyka, tak by to malo byt 0,25*2=0.5% (lebo na druhu je x), pre mocninovu funckiu sa relativna chyba siri krat absolutnou hodnotou exponenta
» en.wikipedia.org/wiki/Propagatio...