Dilema- zostat v zahranici, alebo odist naspat za rodinov
ahojte,
(popredu by som rada povedala ze o blbe komentare nestojim)
takze v skratke, momentalne zijem v anglicku s mojim otcom, sestra uz odisla na vysku takze tu vydavam velmi malo, cize v podstate sme len dvaja momentalne. Anglicko zboznujem, skolu,
nechcelo sa mi to celé čítat,len po stvrtinu....ale tak kamaráti ti lepšiu budúcnost nezabezpečia,brat vyrastie a odíde a kontakt bude rovnaký ako teraz max....a je možné,že aj kamaráti odídu do zahraničia a ostaneš tam zas na tom istom
Moja najlepsia kamoska odisla na rok do Francuzska...je tam sama ako prst, je na strednej a nema ani 18 este...presne toto riesila, lebo jej ponukli zadarmo studium, lebo je najlepsia z triedy...rozhidovala sa, lebo aj ked bude studovat zadarmo, rodicia musia spravit velke financne opatrenia...je tam totalne opustena, lebo francuzi su narod studeni, ktory ma plne zuby nas pristahovalcov...nakoniec to prijala, ale nechce tam zit...ludia su rozni a ja ti nevravim ani A ani B...sprav podla srdca...poznam ludi, ktori 5 rokov cestovali po celom svete, india neviem kde sade....a nakoniec sa vratiki presne do toho svojho zaprdeneho mesta, odkail pichadzali...ale ma napr. Sestru, ktora odisla zo SVK Za lepsim zivotom a uspesne sa jej to dari, aj ked jej je dtale celkom smutno...
Pocuvaj srdcs. A nemyslim to ako frazu.
@mortinelka Aj ja som v zahranici a cnie sa mi. A tiez popravde neviem kde chcem byt. Rozhodne by som chcel vydrzat aspon si na byt nasetrit. Nastastie priatelka chodi casto za mnou. Ale neviem ci by som tam chcel byt na stalo.
Ak chces viac pokecat napis TS
Wau, to je zmätok v hlave. Ja by som ostala, aj tak v septembri odchádzam do Anglicka a už sa neplánujem vrátiť, lenže úplne z teba počuť, že tam trpíš, takže ak by si ostala, len by si týrala sama seba... a čo keby si si spravila strednú školu na Slovensku a potom, ak sa ti bude chcieť, sa vrátila na výšku do Anglicka?
(Inak, môžem sa spýtať, čo je to tá povinná neplatená prax, ktorú spomínaš?)
Kedze uz vies anglicky, sprav strednu na svk, tym nic nestratis, vyebr si jazyky a uc sa napr francustinu alebo nemcinu alebo rustinu... budes s kamaratmi. Na vysku mozes ist do inej krajiny EU...
Pokial sa nechystas robit atomovu fyziku, biologiu alebo inak specificku cinnost, je uplne jedno kde studujes, vsade je to vsetko to iste, od skoly to nezalezi, ked niekto nadava na SVK skoly a opovrhuje nimi, tak na 90% je to nejaky luzer co mu niekto ubyl ego...
nieco treba obetovat obcas. mozno keby si sa vratila, by si pochopila, ze ti zivot na SVK nic neda. si teraz v citlivom veku, ale po strednej pravdepodobne zacnes uvazovat inak a vratis sa do UK.
@cold to ked vystudujes tvoj odbor na vysokej, a dostanes kvalifikaciu, skor ako mozes pracovat musis ist na rok, niekedy dva roky pracovat k niekomu z tvojho odboru, cize v podstate ziskat skusenosti, inak ta nikto do prace nevezme, to je tu taky zakon. Blbe je to ze velka vacsina ludi nechce platit zato ze ty sa na nich prizeras takze v podstate zijes na nicom po cely ten cas
@mortinelka ja som sice riesila o dost inu situaciu, velmi som chcela odist do Norska, skrz skolu som sa tam dostala na semester, bolo super, vravela som si, ze skoncim skolu a vratim sa, lebo aj tak kamarati zo strednej rozprchnuti a ti z vysky sa s ukoncenim skoly rozprchnu, cize aj keby som ostala na Slovensku, musela by som zas zacat novy zivot... lenze som prisla domov a ten novy zivot tak nejak zacal tu skor, nez som stihla odist... a okrem toho mi ta slovencina a porozumenie "s vlastnymi" zacali byt vzacne, bola som s nevlastnou segrou (5 rocnou), ktora ma tiez ako surodenca potrebuje... a tak som sa rozhodla ostat. aspon zatial.
co tym chcem povedat je, ze ak sa teraz citis, ze sa chces vratit na Slovensko, tak sa vrat, ked si to nahodou rozmyslis, tak sa zas mozes vratit do UK predsa. je jasne, ze clovek vzdy musi nieco zahodit, vzdy musime nieco obetovat... otazka je - stoji ti to za to? z tvojich slov mam pocit, ze hej. a neboj, na strednej si najdes zas novych kamaratov, noaco, ze budes studovat dlhsie, to su take nepodstatne veci...
@prostemarek by ma zaujimalo, ci si ty nejaku skolu v zahranici studoval, ked vravis, ze je to jedno lebo to vobec jedno nie je bola som na semester v Norsku, s kopou inych zahranicnych studentov, nikto nas nesetril (ako sa zvykne hovorit, ze Erasmus je lazo plazo, my sme studovali dokopy aj s Normi a normalnymi zahranicnymi studentmi, takze ohlady sa nebrali) a mozes mi verit, ze my sme tam boli jedini strateni a ledva sme presli... je to preto, ze v zahranici sa (vacsinou!) na vysoku skolu nedostane pomaly hocikto, ako u nas a tak sa nemusia znizovat naroky kvoli slabsim studentom (cest vynimkam ako STU, matfyz UK, veterina v KE...)
@1 2 , Nie pohužial toto je jedna z v ceci ktora ma bude este dlho stvat ze som nesiel na Erazmus, na druhu stranu to bolo vykryte inymi vecami. Europska legislativa urcuje, ze kazdy student v kazdej krajine EU kde bude studovat je si rovnocenni s domacimi, to ze ste boli aj vy ako erazmaci rovnocenni je super. Ked si niekdo vyberie na studium inu krajinu asi vie preco, ale pisat ze na SVK skoly su nahovno a hned napisat "ja idem do brna, do prahy alebo do kerej riti" bo som pocul od kamarata ze na svk su na hovno skoly a na hovno ta naucia a preto treba ist do cechov...... Pritom 90% ludi, nevyuzije ani 10% potencialu skoly... Ja som hodnotil svoj postoj ku skola v zahranici cez staze a sutaze co som chodil, celosvetova sutaz, europu zastupuje asi 12 statov , 40 univerzit cca ... vies kto to vyhrava? Slovaci a Poliaci... Ale zasa za jedna sutaz sa neda hodnotit celok, ale je to dobra brana do sveta a pre €€€€€€.
ku @1
Sprav ako to citis, ak trpis vrat sa, tym nic nepokazis... prihlasis sa na gympel, ak ta bavia jazyky pokracuj nimi, a po strednej, brat, kamarati a ty budete vacsi, a vysku mozes pokracovat v inej krajine a nie v UK, kde zaplatis za rok tazke prachy (ale to isto vies). V UK som bol iba chvilu, tazko hodnotit ako by sa tam zilo rok dva, ale v mojom okoli so boli ludia v UK, ostavali tam len kvoli peniazom, a posli radsej inde, bud dom alebo nieco medzi UK a slovenskom...
úplny súhlas s @14 .... bola som na chvíľu na univerzite v Salforde, najlepší študenti sme tam boli my, Slováci, aj na vzdelávacích programoch robíme záverečné skúšky najlepšie
a tetu mám v Prahe... myslela si, že utečie zo Slovenska za novým životom a konečne bude šťastná... bohužiaľ, nemá tam zatiaľ žiadnych známych (je tam skoro rok) okrem ľudí z práce, ktorí ňou pohŕdajú, pretože ako Slovenka im zaberá pracovné miesta, čo ich neskutočne štve a dávajú jej to aj dosť dobre najavo
Niečo podobné práve prežívam aj ja. Úplne ťa chápem, je to ťažké sa rozhodnúť dobre. Odkedy som preč, tak moja babička úplne oslepla a to ma veľmi trápi.
Každopádne sa musíš rozhodnúť tak, ako to cítiš vo svojom vnútri. A keď skončíš školu na Slovensku, stále môžeš odísť do zahraničia. Držím palce, aby si sa správne rozhodla
@cold hej hej, ale tu sa to neda cez skolu. Toto je nejaky specialny program, kde musis praxovat v tvojom obore a pokial este nemas titul, nikto ta nechce, by si len zavadzala, a to je nafigu, potom tie dva roky po skole su hrozne, musis chodit denno denne do neplatenej roboty, a este si aj niekde privyrabat aby si mala co jest a kde byvat
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Pocuvaj srdcs. A nemyslim to ako frazu.
Ak chces viac pokecat napis TS
(Inak, môžem sa spýtať, čo je to tá povinná neplatená prax, ktorú spomínaš?)
Pokial sa nechystas robit atomovu fyziku, biologiu alebo inak specificku cinnost, je uplne jedno kde studujes, vsade je to vsetko to iste, od skoly to nezalezi, ked niekto nadava na SVK skoly a opovrhuje nimi, tak na 90% je to nejaky luzer co mu niekto ubyl ego...
co tym chcem povedat je, ze ak sa teraz citis, ze sa chces vratit na Slovensko, tak sa vrat, ked si to nahodou rozmyslis, tak sa zas mozes vratit do UK predsa. je jasne, ze clovek vzdy musi nieco zahodit, vzdy musime nieco obetovat... otazka je - stoji ti to za to? z tvojich slov mam pocit, ze hej. a neboj, na strednej si najdes zas novych kamaratov, noaco, ze budes studovat dlhsie, to su take nepodstatne veci...
ku @1
Sprav ako to citis, ak trpis vrat sa, tym nic nepokazis... prihlasis sa na gympel, ak ta bavia jazyky pokracuj nimi, a po strednej, brat, kamarati a ty budete vacsi, a vysku mozes pokracovat v inej krajine a nie v UK, kde zaplatis za rok tazke prachy (ale to isto vies). V UK som bol iba chvilu, tazko hodnotit ako by sa tam zilo rok dva, ale v mojom okoli so boli ludia v UK, ostavali tam len kvoli peniazom, a posli radsej inde, bud dom alebo nieco medzi UK a slovenskom...
a tetu mám v Prahe... myslela si, že utečie zo Slovenska za novým životom a konečne bude šťastná... bohužiaľ, nemá tam zatiaľ žiadnych známych (je tam skoro rok) okrem ľudí z práce, ktorí ňou pohŕdajú, pretože ako Slovenka im zaberá pracovné miesta, čo ich neskutočne štve a dávajú jej to aj dosť dobre najavo
Každopádne sa musíš rozhodnúť tak, ako to cítiš vo svojom vnútri. A keď skončíš školu na Slovensku, stále môžeš odísť do zahraničia. Držím palce, aby si sa správne rozhodla
Je to tvoje rozhodnutie, ale aspoň tu máš ocina. Neviem, ja by som tu asi zostal. Na slovensko môžeš ísť cez prázdniny aj na 2 mesiace.