Podla mna kruta realita i ked v poslednej dobe uz menej ako v minulosti ale stale to tu je v tom negativnom zmysle slova. Aj ked som na strane zien v tomto, tak mnoho krat ma ich spravanie nuti zamysliet sa nad tym, ci by som nemal zmenit nazor. No ale praca je praca si myslim a vie ju spravit rovnako zena ako muz teda take vseobecne,nemyslim nieco co je vyslovene parketa zien alebo muzov,lebo je ine chciet zenu na tazku fyzicku pracu napriklad
v podstate suhlasim so vsetkymi, len este nejake slecny (ked uz je to o nich) by sa mohli zapojit..s tou skolou ako pise matus33 je to otazne- u nas na zakladke boli baby horsie vzdy viac bab fajcilo, a mali o dost starsich frajerov (co im ucitelky asi zavideli)
a co sa tyka zamestnania tam su mozno preto znevyhodnovane, lebo sa zamestnavatel obava, ze mlada si bude chciet zakladat rodinu, pojde na matersku a tak..
No, u nás na výške je prevaha báb a akonáhle sa v dajakom krúžku vyskytne jeden chalan, profáci sa na neho obracajú vždy ako na jediného chytrého "vás sa kolega ani pýtať nebudem, vy to viete"... a tiež mali párkrát prednášajúci všelijaké sprosté reči... "slečna, môžete prísť do kabinetu a ukázať mi čo viete, ha ha ha" ... tak čo s nimi...
ale v práci som sa doteraz diskriminovaná necítila, skôr naopak, brigádujem v obchode a ked´ sme posledne hľadali nové brigádničky, museli to byť len dievčatá čo sa mi zdá smiešne, lebo je to úplne jedno či je to chalan alebo baba, ide o vystupovanie, šikovnosť a spoľahlivosť.
@tenario@Fr4nk1 Nesúhlasím s Vami, možno, že niekde v škôlke to máme ľahšie, ale čo sa týka zamestnania, je to oveľa ťažšie. Napríklad kvôli tomu, že aj ked žena pracuje rovnako ako muž má vo väčšine firiem oveľa menší plat, takisto veľa zamestnávateľov radšej zamestná muža, lebo sa bojí, že žena pôjde na materskú, ak má deti, tak sa bojí, že bude s nimi doma a podobne.
Muži to v zamestnaní a pri jeho hľadaní majú oveľa ľahšie kao ženy...
zober si už len diskrimináciu v záležitostiach jazyka.
prečo sa povie: milí žiaci a nie milé žiačky? aj keď zastúpených rovnako veľa žien ako mužov, dokonca ak by tam bol aj čo i len jeden chlap a veľa žien, sme schopní povedať milí žiaci.
nuž, tradície?
...sa mi veľmi páčil blog na túto tému od @shelia :
@sisska dakujem, ze si upozornila na moj blog. ak sa niekto naozaj zaujima o tuto temu diskriminacie na zaklade zenskeho pohlavia, tak odporucam precitam tento blog
@Ewee tipujem dobre ekonomicku ? a tie narazky maju chlapi, ze? to nam musis prepacit, niekedy neodhadneme situaciu a snazime sa byt velmi vtipny (je to individualne ale stava sa)
Sisska zaujimavy postreh v zaujme nestrannosti blog prestudujem som sice chlap ale som za rovnopravnost..raz som zucastnil prednasky ohladom leadershipu (ako viest team, pozn autora ) a tam nam tiez zdoraznovali dolezitost vyvazeneho pracovneho teamu a fakty, ktore postrehne zena,resp taky iny pohlad na problematiku (nie nadarmo sa hovori ze muzi su z Marsu a zeny z Venuse)..
@belzeboss Napríklad v novinách, časopisoch bol už veľa krát prieskum platov a tam sa vždy ukázalo, že ženy, ktoré sú na rovnakom poste ako muži zarábajú o 20 až 30 percent menej ako muži.
Stále je zaužívané niečo také, že žena nepotrebuje zarobiť veľa peňazí a preto im nedajú vyšší plat, ale mužov každý berie ako živiteľov rodín a sú im ponúkané oveľa vyššie platy.
Aj ked je napríklad slobodná, rozvedená a peniaze potrebuje a určite nie je fér, že sa rovnakú prácu nedostane rovnakú prácu.
je to uz tradiciou zauzivane vo viacerych jazykov, co stym teraz ze sa to nepaci par feministkam 21. storocia? Mam snad preratavat pohlavia a az potom urcit ci poviem vazeni alebo vazene?
Keby ste menej riesili kokotiny ako toto alebo platy, tak by ste ani neboli diskriminovane. To ze zamestnavatel da niekomu vacsi inemu mensi plat, je snad jeho vec. Keby si zena zalozila uspesnu firmu, tak by mohla uprednostnovat zeny a davat im vacsie platy... preco sa to uz nestalo?
Muzi su napriklad diskriminovany, ze pri rozvode ich vacsinou zena osklbe, takmer vzdy dostane do opateri deti, a muzovy ostava uz len platit alimenty.
Slobodna aj rozvedena, moze stale otehotniet. nasla by si pracu, chodila by do nej par mesiacov za rovnaky plat, potom by odisla na matersku, a zamestnavatel by ju musel platit pocas celej materskej. Toto tiez nie je fer z pohladu zamestnavatela...
no u nas na vyske je to presne opacne panie inzinierky vzdy uprednostnuju chalanov a baby su v keli no a pani inzireri - ako kedy...ale skor sa u nas stretavam s nazorom (studujem na STU) ze zenam to ide horsie, ze zeny nevedia toto a hento, ze chalani su sikovnejsi na toto a na toto....
@Zamidari tak teda vďaka štatistikám, ktoré hovoria, že sa dožívame vyššieho veku.. tak teda hromadne tým hnusným ženám dať dlhšiu pracovnú dobu, že sa im este aj za deti odrátava... no pfuj sííla pekelná
a niekedy je to výhoda byť ženou, to je jasné.. ale inokedy nevýhoda záleži od meridla veci. ešte teraz sa nájde, že za rovnakú prácu dostane žena menej zaplatené, iba preto, že je žena.. čo je dosť nespravodlivé....
ked som chodil na ZS, tak v skole v prirode sme chalani dostavali vzdy horsie izby nez dievcata. Raz sme mali izby bez dvery (vstupnych aj do kupelne ), inokedy baby zas dostali sukromnu chatku, a my sme mali jednotlive izby(male krypty) a pri nas samozrejme mali izbu aj ucitelky
ako chalani sme museli aj kazdy rok premalovavat vsetky lavice, ale jeden roz zasa dievcata museli zachnute farby na dlazke. Vtedy som pocitoval ohromnu skodoradost, ale neskor mi ich prislo aj luto ze sa museli plazit po zemi cuchat tie smradlave rozpustadla.
@D170 ja som chcel aby si napisala skutocny priklad, kde si sa s tym stretla alebo take nieco, nie prieskumy ktore napisal stary cas alebo + jeden den...lebo fakt neviem o nicom takom, viem, ze za mensiu robotu dostavaju mensi plat ale za rovnaku urcite nie..ak mi das priklad ktory ma ale presvedci tak OK..alebo aspon na ktorej profesii to tak je?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
a chlapec = hovädo nekultúrne drzé všetko ničiace.
a co sa tyka zamestnania tam su mozno preto znevyhodnovane, lebo sa zamestnavatel obava, ze mlada si bude chciet zakladat rodinu, pojde na matersku a tak..
ale v práci som sa doteraz diskriminovaná necítila, skôr naopak, brigádujem v obchode a ked´ sme posledne hľadali nové brigádničky, museli to byť len dievčatá čo sa mi zdá smiešne, lebo je to úplne jedno či je to chalan alebo baba, ide o vystupovanie, šikovnosť a spoľahlivosť.
Muži to v zamestnaní a pri jeho hľadaní majú oveľa ľahšie kao ženy...
prečo sa povie: milí žiaci a nie milé žiačky? aj keď zastúpených rovnako veľa žien ako mužov, dokonca ak by tam bol aj čo i len jeden chlap a veľa žien, sme schopní povedať milí žiaci.
nuž, tradície?
...sa mi veľmi páčil blog na túto tému od @shelia :
» www.birdz.sk/webka/shelia/bl...
ale inak sme často aj veľmi pozitívne diskriminovné, to je fakt.
@Adka279 v akom smere ste uprednostnovane?
Sisska zaujimavy postreh v zaujme nestrannosti blog prestudujem som sice chlap ale som za rovnopravnost..raz som zucastnil prednasky ohladom leadershipu (ako viest team, pozn autora ) a tam nam tiez zdoraznovali dolezitost vyvazeneho pracovneho teamu a fakty, ktore postrehne zena,resp taky iny pohlad na problematiku (nie nadarmo sa hovori ze muzi su z Marsu a zeny z Venuse)..
Stále je zaužívané niečo také, že žena nepotrebuje zarobiť veľa peňazí a preto im nedajú vyšší plat, ale mužov každý berie ako živiteľov rodín a sú im ponúkané oveľa vyššie platy.
Aj ked je napríklad slobodná, rozvedená a peniaze potrebuje a určite nie je fér, že sa rovnakú prácu nedostane rovnakú prácu.
vacsia mnalichernost ta uz netrapi?
je to uz tradiciou zauzivane vo viacerych jazykov, co stym teraz ze sa to nepaci par feministkam 21. storocia? Mam snad preratavat pohlavia a az potom urcit ci poviem vazeni alebo vazene?
Keby ste menej riesili kokotiny ako toto alebo platy, tak by ste ani neboli diskriminovane. To ze zamestnavatel da niekomu vacsi inemu mensi plat, je snad jeho vec. Keby si zena zalozila uspesnu firmu, tak by mohla uprednostnovat zeny a davat im vacsie platy... preco sa to uz nestalo?
aľe no, čo sa hneď čertíš? to bol len postreh...
Slobodna aj rozvedena, moze stale otehotniet. nasla by si pracu, chodila by do nej par mesiacov za rovnaky plat, potom by odisla na matersku, a zamestnavatel by ju musel platit pocas celej materskej. Toto tiez nie je fer z pohladu zamestnavatela...
ale nie som rozcerteny len ma dost zarazilo ze to bolo temou na nejakej prednasky na VS
veď je to celkom zaujímavá téma tak fajn, keď sa nečertíš
a niekedy je to výhoda byť ženou, to je jasné.. ale inokedy nevýhoda záleži od meridla veci. ešte teraz sa nájde, že za rovnakú prácu dostane žena menej zaplatené, iba preto, že je žena.. čo je dosť nespravodlivé....
ked som chodil na ZS, tak v skole v prirode sme chalani dostavali vzdy horsie izby nez dievcata. Raz sme mali izby bez dvery (vstupnych aj do kupelne ), inokedy baby zas dostali sukromnu chatku, a my sme mali jednotlive izby(male krypty) a pri nas samozrejme mali izbu aj ucitelky
ako chalani sme museli aj kazdy rok premalovavat vsetky lavice, ale jeden roz zasa dievcata museli zachnute farby na dlazke. Vtedy som pocitoval ohromnu skodoradost, ale neskor mi ich prislo aj luto ze sa museli plazit po zemi cuchat tie smradlave rozpustadla.
@Malapohroma jasny priklad diskriminacie chalanov