Ahojte, zháňame s kamošom a kamarátkou divadelnú hru pre tri alebo štyri osoby, hlavne nech sú tam dvaja chlapci a jedno alebo dve dievčatá. Ak viete o niečom, mohli by ste to napísať do komentu. Ďakujeme vopred
hra po Zkoušce od Bergmanna má tri postavy, ale dve ženské a jednu mužskú.
ale hlavne je to tak kurva ťažká hra, že by ste to nezahrali, takže by bolo fajn, keby si vedel sám pre seba špecifikovať, čo chcete hrať a čo zvládnete
zdvihnite zadky a zájdite si do knižnice sa popozerať po hrách. alebo sa spýtajte niekoho na škole, na toto je dobré mať nejakého tutora, ktorý vám pomôže.
@marleymt Maximálne do hodinky, komédia alebo dráma, a scéna nech je jednoduchá, žiadne prehnané veci @grietusha v knižnici sme tiež včera boli a nič, len samé také že 5 a viac postáv
@osi16 myslela som si že niečo také nenáročné...hm, ja by som spravila nejakú rozprávku či má to mať nejaké špeciálne publikum?
komédia a dráma, to sú pomerne zložité žánre na začiatok podľa mňa...
@osi16 nemyslela som to tak že by ste boli neskúsení, len som si nejak tak vyvodila, že v tomto zložení idete hrať prvýkrát, keďže neviete nájsť vhodnú hru pre takýto počet postáv...a vek som si ani nevšimla len mi to prišlo také, ako keď som ja robila predstavenia s pár ľuďmi, bez peňazí a potrebovala som niečo nenáročné, ale my sme si všetko písali sami a bolo nás minimálne 6...
a rozprávky boli vždy najjednoduchšie zo všetkého, teraz mi napadla jedna pomerne neznáma rozprávka, ktorú by ste odohrali dvaja chalani a jedna alebo dve baby...a je to komické, nenáročné na scénu, ale vyžaduje to detské publikum...preto som sa pýtala na publikum
@marleymt Jaj prepáč No nevadilo by kebyže je to rozprávka. My traja sme už hrali lenže to bolo z prostredia psychiatrie, členom nášho divadla sa to páčilo lenže sme sa s tým báli pokračovať nakoľko sme sa báli ako to kto pochopí.
Kľudne napíš názov rozprávky. Ďakujem pekne
@osi16 daj mi mail, poslala by som ti potom aj rovno scenár keď ho vyhrabem. len je to pomerne staré, mohli by ste do toho vložiť aj niečo zo súčasnej doby
@osi16 Keď neviete nájsť hru, tak si pokojne zdramatizujte nejakú prózu. Keďže už máte s divadlo skúsenosti tak by to pri zvolení dobrého textu nemuselo byť také náročné.
Z súčasných hier skúste niečo možno niečo od Klimáčka alebo si nájdite zborníky Dráma, ktoré vydáva každý rok Divadelný ústav alebo aj niečo zahraničné. Prípadne si pozri stránku divadla Ticho a spol. : » tichoaspol.sk/databaza-hier... nie sú tam celé texty, ale keby ste im napísali a povedali o čo ide, tak by sa s nimi určite dalo dohodnúť.
Hry bývajú niekdy uverejnené aj v časopise Javisko.
@osi16 no vidis... oni budu vediet o niecom. Su to stari harcovnici
Je vela moznosti ako robit divadlo. Najjednoduchsie je zobrat nejaky text a tento text bez nejakych uprav zahrat.
Mozno trocha lepsie je vziat nejaky namet (film, kniha, poviedka, serial, blog...) a ten nejako zdramatizovat, barz si z toho vyskrtnes vacsinu postav a z deja ostane len nadpis.
Mozes si nejaku hru napisat aj uplne sam, ale aj na to treba mat vlohy...
Mozes inscenaciu vytvorit ako skladacku. Tu ti odporucam, aby si si vyhladal informacie o divadle DISK. Proste vytvorite hru ako puzzle, zlozenu z niekolkych nezavislych fragmentov, takych nejakych performancov... nieco ako vytvarne obrazy, ak ma chapes...
A najnovsi trend v divadle - divadlo dokumentu. Teda vezmes nejaky dobovy text, alebo urobis anketu medzi ludmi na nejaku temu, alebo vezmes nejaky navod na pouzitie... to je jedno. Podstatou je, ze si vytvoris predstavenie z textov, ktore nebudes upravovat. Teda budes ich musiet upravit, ale len tak ze ich vyskrtas. Ide o to, aby si ty ako autor, nepodaval svoj vlastny nazor, ale nazor respondenta/autora textu... je to na dlhsie, aby som ti tuto temu opisal, ale nejak tak to je
@osi16 inak, napadli ma este mena 2 autorov, ktori sa celkom zaujimavo vedia zdramatizovat - Roald Dahl a Daniil Charms
obaja su to poviedkari, Charms je taky dost uleteny, ale zaroven genialny... » charms.kx.cz/ukazky.html...
Moja oblubena je poviedka Sen, ktoru som videl zdramatizovanu uz parkrat...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
zháňali ste už niekde okrem tohto tu?
nenašli?
potom je ešte jedna možnosť- nevieš nájsť, napíš si
mne osobne teraz zrovna nič nenapadá, už je to pomerne dávno, čo som ja odišla z divadla, ale ak si na niečo spomeniem, tak ti to sem pošlem
ale hlavne je to tak kurva ťažká hra, že by ste to nezahrali, takže by bolo fajn, keby si vedel sám pre seba špecifikovať, čo chcete hrať a čo zvládnete
zdvihnite zadky a zájdite si do knižnice sa popozerať po hrách. alebo sa spýtajte niekoho na škole, na toto je dobré mať nejakého tutora, ktorý vám pomôže.
ale to sú všetko veľmi ťažké hry pre vašu vekovú kategóriu
@grietusha v knižnici sme tiež včera boli a nič, len samé také že 5 a viac postáv
komédia a dráma, to sú pomerne zložité žánre na začiatok podľa mňa...
a rozprávky boli vždy najjednoduchšie zo všetkého, teraz mi napadla jedna pomerne neznáma rozprávka, ktorú by ste odohrali dvaja chalani a jedna alebo dve baby...a je to komické, nenáročné na scénu, ale vyžaduje to detské publikum...preto som sa pýtala na publikum
Kľudne napíš názov rozprávky. Ďakujem pekne
hej jasné, my to vždy tak robíme že tam dáme niečo ešte modernejšie, dačo poškrtáme a tak
Z súčasných hier skúste niečo možno niečo od Klimáčka alebo si nájdite zborníky Dráma, ktoré vydáva každý rok Divadelný ústav alebo aj niečo zahraničné. Prípadne si pozri stránku divadla Ticho a spol. : » tichoaspol.sk/databaza-hier... nie sú tam celé texty, ale keby ste im napísali a povedali o čo ide, tak by sa s nimi určite dalo dohodnúť.
Hry bývajú niekdy uverejnené aj v časopise Javisko.
Je vela moznosti ako robit divadlo. Najjednoduchsie je zobrat nejaky text a tento text bez nejakych uprav zahrat.
Mozno trocha lepsie je vziat nejaky namet (film, kniha, poviedka, serial, blog...) a ten nejako zdramatizovat, barz si z toho vyskrtnes vacsinu postav a z deja ostane len nadpis.
Mozes si nejaku hru napisat aj uplne sam, ale aj na to treba mat vlohy...
Mozes inscenaciu vytvorit ako skladacku. Tu ti odporucam, aby si si vyhladal informacie o divadle DISK. Proste vytvorite hru ako puzzle, zlozenu z niekolkych nezavislych fragmentov, takych nejakych performancov... nieco ako vytvarne obrazy, ak ma chapes...
A najnovsi trend v divadle - divadlo dokumentu. Teda vezmes nejaky dobovy text, alebo urobis anketu medzi ludmi na nejaku temu, alebo vezmes nejaky navod na pouzitie... to je jedno. Podstatou je, ze si vytvoris predstavenie z textov, ktore nebudes upravovat. Teda budes ich musiet upravit, ale len tak ze ich vyskrtas. Ide o to, aby si ty ako autor, nepodaval svoj vlastny nazor, ale nazor respondenta/autora textu... je to na dlhsie, aby som ti tuto temu opisal, ale nejak tak to je
obaja su to poviedkari, Charms je taky dost uleteny, ale zaroven genialny... » charms.kx.cz/ukazky.html...
Moja oblubena je poviedka Sen, ktoru som videl zdramatizovanu uz parkrat...