ti co si to neviete normalne predstavit: Krcmar im nacapuje rovno dva litre do dzbanu, prvy z toho odpije polovicu(1lite), druhy z toho polovicu (0.5litra), treti z toho polovicu(0.25 litra)...a vsetci vypiju tolko kolko si objednali
@matus33 deci kofoly je normálne, však spolužiaci bývalí si raz objednali 4 deci kofoly ale deci piva ti nepredá nikto... teda, možno v nejakej dedinskej krčme ale tak buďme realisti...
@zamidari aj tak je to blbosť lebo kto ti bude čapovať po tisícinách litra? navyše, už to len celé začína hlúpo - nekonečne veľa ľudí proste nereálne
ked si 2 litre piva rozdelim na postupne na polovice a budem ho rozdelovat az na nekonecne male objemi, a potom by som ich zlial dokopy tak by som nedostal znovu 2 litre piva?
Hmmm, stale ta fraza "2litre to nikdy nedosiahne" to si asi pletiete limitu postupnosti so suctom nekonecneho radu. Limita postupnosti je nejake cislo ku ktoremu sa blizi postupnost ale "nikdy to nedosiahne". Sucet nekonecneho radu, je proste sucet vsetkych clenov postupnosti.
Ak by som sa spital "kolko litrov piva si objedna posledny clovek?", tak by ste vtedy mohli povedat ze 0 litrov ale nikdy to nedosiahne.
Budu mat proste spolu 2 litre a baste, podobne by som mohol zmetin tu postupnost na 0.9 + 0.09 +0.009+0.0009+.... a to by bolo vtedy spolu 1 liter, lebo 0.9periodickych=1
nekonecno nie je urcite cislo cize sa neda urcit ani posledny clovek co si da pivo a neda sa teda urcit ani mnzostvo da sa urcit odhad ale je mozne ze prave ten odhat bude nekonecno ? nie ... lebo nekonecno nekonci i ked sa moze blizit niakemu cislu takze nekonecno i ked je to mozno 1.9periodickych a mozno to prerastie 2.5
mozes kludne povedat ze to je 1.9periodickych, lebo 1.9periodickych=2, takze budu mat presne 2 litre
a nemohol si sa urcite doratat k 2.8, lebo priratavas stale mensie a mensie cislo, takze priratavas po pol hodine uz len stotiny miliontiny biliontiny,
skus scitavat postupne 0.1+0.01+0.001+0.0001+...0.00...01 a napis po kolkych hodinach sa dostanes ku jednotke
@matus33 Deci kofoly je úplne normálne, to pijú k borovičke a podobne bežne Odomňa si ale minule fagani pýtali pol deci kofoly v robote, ma chceli naštvať... Ale som sa nenechala rozhodiť a dala som im
lim x->oO 1+ 1/x vysledok = 2 nechapem, ako ludia mozu ale davat vysledky ako 10l (preco?) alebo 1l (1l ma uz prvy, co ti ostatni ?) ba ci dokonca 1^0.5 (nechapem ) to si fakt neviete ani predstavit ?
Nekonecne mnozstvo matematikov pride do krcmy. Prvy si objedna pivko, druhy si objedna pol pivka, treti si objedna stvrtinu pivka, ked barman spusti: "Vy ste fakt dementi!" - a naleje dve piva.
sak ked ako tu vsetci pisu, nikdy nebude dva, tak je to potom kolko? je to nekonecno..lebo furt si ten dalsi bude davat menej a menej, ale dva to nebudu, tak to bude nekonecne vela litrov, sice menej ako dva, ale vela smiley: preskakuje mi ach jaj
ach preboha..toto uplne neviem ani normalne pochopit ako si toto mozte mysliet mas meter dlhy motuz, odstrihnes a rozdelis ho na polovicu, jednu z tych 2och polovic rozstrihnes zase na polovicu, atd atd..myslis, ze keby si tie malilinkate ( pre chapavych nekonecne male ) casti spojila mal by ten motuz meter ( ako na zaciatku ) alebo by bol nekonecny ? preboha ved to pochopte logicky ne ? D
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
76 komentov
mohlo by to byť teoreticky aj to posledné, ale také sme sa ešte neučili
Mohol som zadat ze si pivo objenaju vsetci naraz, ale to je jedno.
Posledne ste sa urcite ucili, (1^0.5) je odmocnenina z jednej a to sa =1, to je len tak na pomylenie
hej
Aj keď neviem ako by mohli načapovať jednu biliontinu piva
ale inak dá sa objednať len malé alebo veľké pivo, inú mieru ti nikto nepredá
Kamarát si minule objednal deci kofoly. Dali mu ju do pohárika na teqilu
Keď je milá obsluha všetko sa dá vyjednať
nemusia to mat v samostatnych poharoch, ako som uz vyzzsie napisal, moze im nacapovat spolocne 2litre do jednej flasi alebo dzbanu
@26 @Icecreamtruck
sucet ciselneho radu 1+1/2+1/4+1/8+...=2, v com mas problem?
@matus33 deci kofoly je normálne, však spolužiaci bývalí si raz objednali 4 deci kofoly ale deci piva ti nepredá nikto... teda, možno v nejakej dedinskej krčme ale tak buďme realisti...
@zamidari aj tak je to blbosť lebo kto ti bude čapovať po tisícinách litra? navyše, už to len celé začína hlúpo - nekonečne veľa ľudí proste nereálne
a niektori sa ich zase neucili...
raz,dva,tri...nekonecno! naratal som
ked si 2 litre piva rozdelim na postupne na polovice a budem ho rozdelovat az na nekonecne male objemi, a potom by som ich zlial dokopy tak by som nedostal znovu 2 litre piva?
limiti mam daavno za sebou, tuto hadanku som nasiel na internete
Ak by som sa spital "kolko litrov piva si objedna posledny clovek?", tak by ste vtedy mohli povedat ze 0 litrov ale nikdy to nedosiahne.
Budu mat proste spolu 2 litre a baste, podobne by som mohol zmetin tu postupnost na 0.9 + 0.09 +0.009+0.0009+.... a to by bolo vtedy spolu 1 liter, lebo 0.9periodickych=1
a to sa tu uz minimalne 2*riesilo
howgh
mozes kludne povedat ze to je 1.9periodickych, lebo 1.9periodickych=2, takze budu mat presne 2 litre
a nemohol si sa urcite doratat k 2.8, lebo priratavas stale mensie a mensie cislo, takze priratavas po pol hodine uz len stotiny miliontiny biliontiny,
skus scitavat postupne 0.1+0.01+0.001+0.0001+...0.00...01 a napis po kolkych hodinach sa dostanes ku jednotke
to bol test s kalkulackou
2 mínus (1 deleno (2 na N) litra
čiže skoro dva litre
1 + 1/2 na 1 + 1/2 na 2 + ... + 1/2 na N
Veď chápeme sa hádam
Nekonecne mnozstvo matematikov pride do krcmy. Prvy si objedna pivko, druhy si objedna pol pivka, treti si objedna stvrtinu pivka, ked barman spusti: "Vy ste fakt dementi!" - a naleje dve piva.
. . . a jednemu 1/4 odpije
4. si objedná 1/8
5. si objedná 1/16
6. si objedná 1/32
7. si objedná 1/62
.
.
.
Ale teoreticky si nekonecne vela milovnikov piva pyta nekonecne vela litrov piva
A0 = 1 (prvy mal 1 liter)
q=1/2 (kazdy dalsi ma polovicu predosleho)
vzorec pre sucet nekonecneho radu
S = A0 / |1-q|
S = 1/(|1-1/2|)