Pretože v poslednej dobe vela ludi nazýva klasickou chrípkou skoro každé ťažšie ochorenie. Pritom ja poznám len relatívne malo ludi, ktorí by aspon raz (okrem detstva, čo si uz ani nepamataju) klasicky virus chrípky naozaj prekonali...
@kerrang Asi 2 roky dozadu som to tu detailne opisovala na asi pol A4, tak sa mi uz velmi nechce znova do toho Ale skúsim si nájsť niekedy cas to spísať. Ja to viem urcit so 100% istotou, nie je to ťažké. Len vela ludi za posledných 10-20 rokov chrípku ani nemalo, tak si to casto zamienaju s inými infekciami.
Jj tiež vidím ako veľa ľudí na prechladnutie hovorí "chrípka". Neviem, kedy som mal naposledy chrípku, muselo to byť dosť veľa rokov. Jedine ak som mal nejaky ľahký priebeh, tak som to možno nevedel odlíšiť
Jaj, zle som klikla a zahlasovala lebo sa mi obrazovka posunula ale asi viem rozlíšiť, i keď ja bývam fakt málokedy chorá a keď tak, je to iba také prechladnutie. Čo viem, tak som bola tak dosť chorá naposledy pred 4 rokmi ale to asi tiež nebola chrípka myslím.
Neviem. Len ked mi dr povedala ze chripka. Ked mi povie angina tak angina. Inak si davam probiotika a byvam zdrava a dokazem odchytit kaZdu chorobu svojim tajnym postupom.
@ladydoga@kerrang@saddath
Ja som mávala chrípku len v detstve a potom az pred 5 rokmi. Vždy to prebiehalo rovnako (u mna aj mojej rodiny). Asi najcharakteristickejsi znak je, ze ten nastup u chripky je enormne rýchly. Človek sa cíti uplne zdravý a prakticky z minúty na minútu dostane vysokú horúčku, velmi silnú zimnicu a musi si okamzite ľahnúť. Ta horúčka je obvykle 39-40 neprestajne. Obrovská slabosť a vycerpanie, VELMI silna bolesť celého tela - svalov a hlavy. Všetky tieto príznaky prídu obvykle naraz a extrémne rychlo (do par minut, a to z úplného "zdravia"). Dalej býva dost časte zvracanie - najmä u deti, velka nevoľnosť. Je problem v posteli sa vobec pohnut, aj len otočenie sa na bok neuveritelne vycerpa. Sadnúť si je neuveritelne ťažké a postaviť sa ci pomalicky prejsť aspon par krokov bez pomoci priam nemozne. Sialene sa rozbusi srdce, roztočí hlava a jedno postavenie pripomína "týždňový horolezecky vystup bez spanku". Človek sa snazi len vydržať zo sekundy na sekundu (vyzerá to ako vecnost), nedokaze sa sám ani napit a uz vobec nie vziať si do ruky mobil - nič, len lezi bez pohnutia a snazi sa vydržať. Ja som ako mala casto skončila v nemocnici kvôli silnej dehydratacii, lebo som každých 15 minut zvracala a neudržala v sebe ani malu lyžičku vody. Toto trvá v priemere 3 dni (teda omnoho kratšie ako pri covid). No este aj potom býva človek niekoľko tyzdnov extrémne slaby, môže sa vyskytovat neprestajne búšenie srdca, každých par krokov ho velmi vycerpa, zadycha sa...
U mna aj mojej rodiny to prebiehalo vždy takto, identicky. Takže u seba to rozpoznať viem. Co ale neznamená, ze by som to s istotou dokazala u ineho človeka. ...Ucinna liečba chripky neexistuje, len symptomaticka. Takže napr. paralen každé 4 hodiny, studene zábaly, obklady.
A teda síce to zvracanie býva väčšinou len u deti, ale ja aj počas tej chrípky pred 5 rokmi som stale zvracala a pila len po cajovych lyzickach.
Este chcem dodat, ze aj pri iných ochoreniach môžu byt samozrejme horúčky, zimnica atd. Lenže toto ma tak velmi špecificky priebeh cele, ze sa to ťažko da s niečím inym zmylit... Aspoň teda obvykle a pokial to ma klasicky priebeh.
U deti je chrípka relatívne častá, naopak u dospelých sa vyskytuje len velmi zriedkavo (raz za niekoľko rokov) alebo vobec. Ja som ju mala za posledných 15 rokov let ten jeden krát a to bývam dost casto chorá.
Ja len ze poslednou dobou každý porovnava covid s klasickou chrípkou, ale mozno keby vedeli, čo je to skutocne chrípka a ako enormnu zataz predstavuje pre organizmus, tak by to tak velmi nezlahcovali.
Nehovoriac o tom, ze chrípka mava obvykle velmi ťažký priebeh u deti, covid naopak u starších. To je tiez celkom zasadny rozdiel.
Su urcite rozdiely, podla ktorych moze aj pouceny laik poznat, o co pravdepodobne ide. Ale keby to bolo take absolutne jednoznacne, nemuseli by prakticky lekari mat v ambulanciach diagnostiku CRP
@burn Preto vravím, ze to takmer s istotou dokážem urcit len u seba, teda aspon v tých pripadoch, kedy to prebiehalo takto identicky. Ta otázka sa skor tykala tejto "doby", pretože každý o chrípke hovori a zlahcuje ju, ale pritom veľká väčšina ludi ani nevie čo i len zakladne rozdiely medzi inou virozou/bakterialnou infekciou a klasickou chrípkou.
Ved skoro o tomto som pisal v jednom fore, ktore tu bolo nedavno. Ze ludia, ked im je zle, tak pripustaju iba dve moznosti, prechladnutie a chripku, no vlastne tri, od zaciatku tohto roka (od vypuknutia pandemie) to aktualizovali na prechladnutie, chripku a koronu, a pritom existuje tolko virusov, ktore celorocne alebo sezonne utocia. A to este nepocitam bakterialne infekcie.
@azizi ja som to síce nevidel, ale nevadí, nemusíš sa tým tak silno zaoberať.. ...to mi ušlo zrovna, tiež tu nie som vždy ...ale nemám to ako porovnať, keď našťastie som covid nemal, iba tie klasické chrípky, pričom ani nie tak často a len dosť mierne všetko
@azizi To je pravda. Teraz v dobe covidu mam pocit, ze k tomu skoro kazdy chce nieco povedat a mysli si, ze ma co, pretoze skoro kazdy niekedy zazil "chripku"
@staphylococcus samozrejme, ze som myslela infekciu dýchacích ciest, angínu a pod. Myslím, ze sa každý sa vie dovtípiť, čo som mala na mysli. Nerada to vsetko dávam do jednej škatuľky "prechladnutie". Ja uz neviem, či pôsobím ako úplný idiot, alebo čo... OK, niekedy mozno hej, ale aj tak
@staphylococcus Tak ale povedzme, že taká angína alebo zapal pľúc sú infekcie, ale urcite by ich nikto nenazval prechladnutim jednoducho som verila, že sa každý automaticky dovtipi o čo ide, keď to porovnavam s chrípkou.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Ja som mávala chrípku len v detstve a potom az pred 5 rokmi. Vždy to prebiehalo rovnako (u mna aj mojej rodiny). Asi najcharakteristickejsi znak je, ze ten nastup u chripky je enormne rýchly. Človek sa cíti uplne zdravý a prakticky z minúty na minútu dostane vysokú horúčku, velmi silnú zimnicu a musi si okamzite ľahnúť. Ta horúčka je obvykle 39-40 neprestajne. Obrovská slabosť a vycerpanie, VELMI silna bolesť celého tela - svalov a hlavy. Všetky tieto príznaky prídu obvykle naraz a extrémne rychlo (do par minut, a to z úplného "zdravia"). Dalej býva dost časte zvracanie - najmä u deti, velka nevoľnosť. Je problem v posteli sa vobec pohnut, aj len otočenie sa na bok neuveritelne vycerpa. Sadnúť si je neuveritelne ťažké a postaviť sa ci pomalicky prejsť aspon par krokov bez pomoci priam nemozne. Sialene sa rozbusi srdce, roztočí hlava a jedno postavenie pripomína "týždňový horolezecky vystup bez spanku". Človek sa snazi len vydržať zo sekundy na sekundu (vyzerá to ako vecnost), nedokaze sa sám ani napit a uz vobec nie vziať si do ruky mobil - nič, len lezi bez pohnutia a snazi sa vydržať. Ja som ako mala casto skončila v nemocnici kvôli silnej dehydratacii, lebo som každých 15 minut zvracala a neudržala v sebe ani malu lyžičku vody. Toto trvá v priemere 3 dni (teda omnoho kratšie ako pri covid). No este aj potom býva človek niekoľko tyzdnov extrémne slaby, môže sa vyskytovat neprestajne búšenie srdca, každých par krokov ho velmi vycerpa, zadycha sa...
U mna aj mojej rodiny to prebiehalo vždy takto, identicky. Takže u seba to rozpoznať viem. Co ale neznamená, ze by som to s istotou dokazala u ineho človeka. ...Ucinna liečba chripky neexistuje, len symptomaticka. Takže napr. paralen každé 4 hodiny, studene zábaly, obklady.
Este chcem dodat, ze aj pri iných ochoreniach môžu byt samozrejme horúčky, zimnica atd. Lenže toto ma tak velmi špecificky priebeh cele, ze sa to ťažko da s niečím inym zmylit... Aspoň teda obvykle a pokial to ma klasicky priebeh.
U deti je chrípka relatívne častá, naopak u dospelých sa vyskytuje len velmi zriedkavo (raz za niekoľko rokov) alebo vobec. Ja som ju mala za posledných 15 rokov let ten jeden krát a to bývam dost casto chorá.
Ja len ze poslednou dobou každý porovnava covid s klasickou chrípkou, ale mozno keby vedeli, čo je to skutocne chrípka a ako enormnu zataz predstavuje pre organizmus, tak by to tak velmi nezlahcovali.
Nehovoriac o tom, ze chrípka mava obvykle velmi ťažký priebeh u deti, covid naopak u starších. To je tiez celkom zasadny rozdiel.
Co je "bezne virusove/bakterialne ochorenie"?
Lebo akoze, beznych virusovych a bakterialnych ochoreni je po 3 pice a vobec nemusia mat prejavy posobne chripke???