rozišli by ste sa s dievčaťom, ktoré by odmietalo sa s vami vyspať pre svoje presvedčenie, že to chce, napríklad, až po svadbe? Alebo by ste sa prispôsobili tejto "krutej" podmienke? A prečo?
keby som mala takeho chlapa, co sa navyse bude s odovodnenim obracat na svoju vieru, tak to vyriesime tak, ze ho prvykrat chytim za ruku az po svadbe a prvy bozk (na lice/ usta/ celo) dostane tiez az po svadbe
ani ja by som nekupoval macku vo vreci ...ale zase ...ani by som sa zatial nerozisiel ..ale po 2-3 rokoch vztahu by to bol taky problem? preco prave az po svadbe? co bude lepsie?
@lilta tuto temu si mohla prispôsobiť aj opačne že baby, keby ste mali chalana silno veriaceho, ktorý by bol za sex až po svadbe, prispôsobili ste sa??
Neprisposobil... ak po svatbe zistim, ze sa vlastne vobec nepritahujeme, alebo sme v tejto oblasti jednoducho odlisni? Prip. ak by to tak nejak fungovalo, potom po niekolkych rokoch manzelstva by sex bol znovu na tretej kolaji?
Okrem toho je jasne, ze to dievca bude bud velmi konzervativne, alebo krestanka, vacsinu hodnot by sme mali uplne odlisnych. Tahat to do manzelskych extremov logicky asi nie
obrátim to... mať takého chlapa, tak to ukončím, však aj keby som sa prispôsobila, budú tam predsa aj iné rozkoly, keď je to kvôli presvedčeniu. a logicky majú byť spolu takí ľudia, ktorí túto otázku vidia rovnako a nie takí, kde to jeden považuje za hovadinu, ale prispôsobí sa.
Akože, kedysi sa to dalo pochopiť, keď sa ľudia brali v 20-tich rokoch (teda nie že by kedysi ten celibát dodržiavali), no dnes keď sa svadba koná väčšinou tak okolo 30-ky je to trocha hlúposť.
Okerem toho, sex je celkom dôležitá súčasť manželstva. Veď aj na aute si zajazdiš pred tým než ho kúpiš aby si vedela že je všetko ako má byť, nie? Teraz si predstav, že tvoj partner by súhlasil a po svadbe by si zistila že sa mu nepostaví a teda je impotent. Nikdy žiadne deti. Čo by si spravila?
@lilta je to strasny nezmysel...spiatocnicke nazory cirkvi uz nikoho nezaujimaju lebo doba je uz ina...Kedysi ked sa ludia brali v 15tich rokoch to bolo spravne lebo sexovat ako 12-13 rocni by asi nebolo dobre ale v dnesnej dobe kde ma prednost najprv skola ,praca a svadba je az potom je to absolutna hovadina...Z medicinskeho hladiska je to tiez riadna sprostost lebo clovek do 25 rokov je navrchole sil a vtedy je vhodny cas na reprodukciu a branit tomu koli nejakym hlupym nazorom je smiesne...plus sex je zdraviu prospesna cinnost ktora je navyse velmi prijemna a mala by sa vakonavat co najviac a nie ju oddalovat ...partneri si po sexualnej stranke musia rozumiet...
Ak vam to neklape v sexe je to krizaza, ver tomu ak Ho neuspokojis tak si najde inu moznost ako si vybit svoju energiu, znie to divne ale chlap je uz taky od prirody, potrebuje mat sex,Takze moja mila sup sup mu ponuknut lasturu pokial si nenajde inu lasturku
ja si to otočím...ale vlastne neviem, či by to bol dôvod na rozchod...Asi aj áno, po takom roku by sme ten sex už aj tak mohli mať, keď nie skôr...Aký je v tom rozdiel? Nechápem...
Mám pocit, že ste sa tu viac-menej zhodli, ale zase... povedzme, že máme pár - vzájomne si úplne sedli, jediná vec ktorá by mohla robiť problém je to, že ona je kresťanka a on je neveriaci. Ona ale nenúti jeho, aby náhle začal veriť a on zase akceptuje jej "až po svadbe". Myslíte, že by sa mali rozísť len kvôli sexu, keď vo všetkom ostatnom sú "pre seba ako stvorení"?
@aguri500 Nemáš celkom pravdu. Naposledy čo som počula, v rámci sexuálnych aktivít sú muži naozaj na vrchole svojich síl do tej 25-ky, ale ženy až okolo tridsiatky
nooooooooo, mne sa podarilo chodiť s chlapcom 4 roky a bez toho a obaja žijeme bolo by fajn, keby vedel chalan počkať aspoň rok, najprv nech sa zistí, či si mentálne rozumieme a tak ostatné, ale mnohí nie sú ochotní urobiť ani to...
@galinka to si krásne napísala a preto si myslí, že keby v tomto prípade to chalan urobil (rozišiel sa), tak to potom asi úprimne nebolo, a najhoršie na tom je, že to často tak vyzerá, že chalan nie je úprimný, keď len čaká, kedy už konečne k tomu dôjde...
ja by som s takým ani nezačala poriadne chodiť ... keby som mala mať priateľa, ktorý je cirkvou tak zaslepený (mám pocit, že sex po svadbe je nápad cirkvi a nie náboženstva), tak by som s ním nebola (nehovoriac o tom, že by ma v nedelu ráno nikto nedonútil vstať kvôli kostolu)
@galinka hentomu nejak neverím, skôr možnosti, kde by boli obaja veriaci, ale jeden neuznával tieto praktiky a druhý hej... každopádne, otázka je postavená tak, čo by sme robili my ale samozrejme, všetko je možné
ako môj priateľ, je napríklad veriaci (aj keď nekostolový) a ja som ateistka, ja jeho presvedčenie rešpektujem a nesnažím sa ho presvedčiť o svojej pravde (už by som si pripadala ako jehovista) a on nesmie robiť to isté
na prvykrat by som sa tvarila ze okej...snazila by som sa ho zlomit ofc...za par mesiacov by ma to prestalo bavit nasla by som si milenca a neskor sa vykaslala aj na cely vztah ako taky.
no ja kebyze som chlap tak by som to asi do svadby nevydrzala a vobec celkovo ta vec cistoty pred svadbou..neodsudzujem ale s takym niecim by som asi docinenia mat nechcela
@lilta tak to sa asi fakt musia stretnut dvja ktori su na 100 percent presvedceni ze chcu cakat...lebo inak podla mna s tym stale bude mat jeden z dvoch problem
ludia maju obrateny rebricek hodnot....sex neni podla mna nieco co mozes mat s hocikym a pred svatbou...kebyze sa narodi dieta,aky to ma zivot,ked ma v takych pripadoch vecinou len mamu..?..urcite by mal byt podla mna az sex po svatbe.....ked sa dvaja maju aj neviem ako radi tak by sa mali najprv zobrat...ked su dvaja par tak podla mna navzdy.................................toť môj názor..
@lilta v prvom rade by som s takou ani nezačal chodiť. nechcem diskriminovať, alebo pôsobiť, hm, povrchne, ale vypovedá to niečo (nehovorím že v dobrom alebo v zlom, to je vec názoru/konkrétneho človeka) o jeho povahe, a na také povahy ktoré majú vo zvyku dodržiavať podobné veci príliš niesom.
...na druhú stranu predpokladám že ak by som na také povahy bol, tak by som mal na sex podobný názor, alebo by som ho aspoň bol schopný akceptovať. (ale zas istý si byť nemôžem, že)
Neprekážala by mi samotná myšlienka nesexovať, skorej by mi prekážalo to dievča - nemohol by som chodiť so zarytou kresťankou, porazilo by ma a neskôr v otázke či deti budú/nebudú chodiť do kostola, sväté prijímanie, birmovka, v tom by bolo dosť hádok.
@lilta - prečo by som sa mal smiať? myslíš že ja som sa nebál? že nebudem vedieť čo robiť, že sa mi nepostaví, atď... ale ak ťa chalan má rád, tak sa nemáš čoho, bude ohľaduplný, nemal by ti nejak ublížiť... proste "toto" je imho jedna z vecí o ktorých čím viac rozmýšľaš tým viac sa ich bojíš, a keď potom na ňu prídeš, (t)ak sa ti podarí prestať rozmýšľať, zistíš že je to super, a strach odíde sám. čoho presne sa bojíš? že to bude bolieť? že budeš "neschopná"/"nemotorná", alebo... ?
Nerobilo by mi problém mať takýto vzťah, ak by ma ten človek napĺňal a sama som chodila s mužom bez vierovyznania a s veľmi kladným vzťahom k sexualite, ktorému neprekážalo, že odmietam telesnosť v takejto podobe v čase, kedy som si myslela, že som asexuálna.
Je blbosť hovoriť "vydržíme" to až do svadby? Čo vydržať? Aké vydržať? Pokiaľ si človek neuspokojí túto primárnu potrebu, tak sa to bude odrážať a vybíjať niekde úplne inde. To je za prvé a za druhé: Prečo nie pred svadbou? Ja tomu nerozumiem jednoducho. Aká nepoškvrnenosť? Aká čistota? Sex prináša (mal by prinášať) radosť a partnerov to zblíži viac ako všetko ostatné. A pokiaľ sa chránite poriadne, tak nič zlé z toho vzísť nemôže, ani nechcené dieťa, ani choroby. Tak smelo do toho!
POdla mna zas to entreba brat tak ze len chalani su taky sexuchtivi a ze uz len cakaju "kedy k tomu dojde". Ved keby im slo len o to tak hocikde na diske si mozu zasulozit, alebo s hosiakou co im da a nemusia koli tomu ist do vztahu. Keď už sa pre nejaku rozhodnu tak asi an to bude aj iny dovod ako len sex aspon v dnečnej dobe ked k nemu možu prist hocikedy hocikde a zadara.Toť moj nazor...
@lilta sex po svadbe ma jednu velku nevyhodu. Ked zistis, ze ti to v posteli s nim neklape, uz je neskoro. A nech si vravi kto chce co chce, tak spokojni partneri su taki, krori si sedia nielen mentalne ale aj sexualne.
Tak ja poznam minimalne 3 pary, ktore nemali sex pred svadbou. Jeden par je zasnubeny, a tie 2 pary uz mali svadbu a obidva cakaju babo. Takze je to diskutabilne. Je to celkom fajn, ale napr. oni chodili tak rok spolu a to si myslim, ze je este normalne ze pockali az do svadby, rok nie je az tak dlha doba. Ale ked niekto chodi x rokov pred svadbou, tak to sa neda dlho vydrzat.
@lilta : este chodis s tym chalanom? lebo ja som mala podobny "problem" ... ale to je na dlho
no, ja sa na to pozerám tak, ze pokial by som to ja vydržala do svadby (co je pravdepodobne asi ako, že peklo je zamrznuté) tak by som nikdy neverila chlapovi, ze by to popri mne vydrzal aj on....bolo by mi jasne, ze si tu chut na sex vybija s nejakou inou, preto by bol pri mne podozrivo kludny....a riskovat, ze sa u neho rozvinie s nou vztah plnohodnotny by som nechcela.....ale aj tak si myslim, ze by ma ten chlap nakopal do zadku s poriadnymi kopačkami, keby mu to poviem....@lilta ziaden strach, sexu sa nemas bat a kludne mu o tom strachu povedz, a on si da pozor.....
Zakladom dobreho a fungujuceho vztahu tvori vysoke percento to ze vam to v posteli klape, je to dolezity aspekt vztahu, ak by som mal cakat az po svadbe na to ze sa s partnerkou vyspim je podla mna velmi zle a to z dovodu ,,co keby sa zistilo ze to v posteli vobec neklape??,, potom vznika velka moznost neveri vo vztahu... Ale ak je to doticnej presvedcenie ze az po svadbe jej problem ona podstupuje vedome to ze je tu vyssia moznost neveri... Sex po svadbe? Zijeme predsa v 21 storoci....
@inequity no teda veria rovnako v boha...modlia sa atd...ale krestana davaju prednost priamemu styku s bohom,kdezto katolici to robia prostrednictvom knazov,biskupov atd...a krestania urcite nemaju olko podla mna blbych zvykov...ze kazdu nedelu ist do kostola,a este tie spovede,svete prjimanie..ja som rada ze som krestanka,tieto veci by som nevydrzala
Trošku necitlivo to poviem - medzi nerešpektovaním takejto somariny a "čakaním, kedy to konečne príde" je celkom rozdiel ...
A rozhodne to neukazuje na úprimnosť, skôr na mieru oddanosti
A teraz to trocha otočím, ak by chalan kvôli svojmu presvedčeniu prehlásil, že s tebou musí mať sex do zajtrajšieho dňa a ty by si ho kvôli tomu nechala, bola by si neúprimná?
Keď človek má niekoho rád, je jedno či im to klape v sexe.... Podľa mňa láska prekoná aj poruchy v sexuálnej sfére... Vždy sa dá nájisť odborník, resp. nejaký poradca napr. manželská poradňa. Keď sa dvaja ľudia ľubia mýslim si, že sex nie je dostatočný dovod na rozchod prípadne rozvod.
Tak som chalan, nie som fanatik ale snazim sa byt skutocnym krestanom a vyskusal som vydrzat ... a uplne v poho. Dokonca mam pocit, ze nenahananim sexu na diskotekach som sa mohol sustredit na ovela podstatnejsie veci v zivote a sudiac podla mojej nelahkej startovacej linie a toho, co som doposial dosiahol - postavenie, respekt v okoli + najhodnotnejsie prijemna manzelka o ktorej si nemusim mysliet, ze si vrzne s hocakym nemcom aj ked ide na pol roka pracovne prec...
Predosly komentar som pridal iba v rychlosti. Skusim to strucne rozviest:
- sex je samozrejme podstatna sucast vztahu ale napriek tomu ho povazujem skor za korenie, kt. ma vztah zlepsovat. Ak je sex na prvom mieste, tipujem ze pri prvej nepohode sa "laska" zakolise.
- osobne si myslim, ze silna vzajomna pritazlivost je podstatnym ukazovatelom toho, ze sex moze skutocne klapat a do znacnej miery sa da predpokladat ako by sa partner/ka spraval/a v "posteli" aj zo signalov mimo nej.
- ak nechcu cakat obe strany je dost pravdepodobne, ze ta dobijana strana casom povoli, prip. nepovoli ale bude to smerovat k postupnemu oslabeniu vztahu az k rozchodu (Co je zrejme ten najvhodnejsi variant - osobne niekolko takych vobec nelutujem)
- pre vela diskutujucich: krestania, kt. chcu cakat nie su fanatici. Su to skor regulerni clenovia cirkevneho spolocenstva. Narozdiel od pokrytcov, kt. vedia co krestanska moralka kaze ale nekonaju tak. Je otazdne do akej miery tychto ludi mozno povazovat za veriacich. To je ako vyhlasovat nie som narkoman a zaroven brat koks.
- a co sa tyka mojej osobnej skusenosti cakal som do 28 a nemam vobec pocit, ze som nieco stratil, iba ak kus hedonizmu, kt. je zial casto podsuvany ako spravna napln zivota
- za zastaraly nazor nepovazujem cirkevne ucenie ale skor ideu, ze vacsina by mala rozhodovat, co je moralne a co nie. V starovekom Grecku vacsina ludi povazovala obcovanie starsich muzov s mladsimi za spravne a podobne v Kartagu vacsina povazovala za spravne obetovat bohom vlastne deti. Uvedomujem si, ze moje postoje su dost zriedkave ale nepochybne su spravnejsie ako kratkozrake reci o bezbrehom uzivani si. To nie je zlucitelne dokonca ani s ateistickymi teoriami zameranymi na trvalu udrzatelnost zivota na Zemi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
98 komentov
Okrem toho je jasne, ze to dievca bude bud velmi konzervativne, alebo krestanka, vacsinu hodnot by sme mali uplne odlisnych. Tahat to do manzelskych extremov logicky asi nie
@semhaforas to zneje nelogicky
dilema
Akože, kedysi sa to dalo pochopiť, keď sa ľudia brali v 20-tich rokoch (teda nie že by kedysi ten celibát dodržiavali), no dnes keď sa svadba koná väčšinou tak okolo 30-ky je to trocha hlúposť.
Okerem toho, sex je celkom dôležitá súčasť manželstva. Veď aj na aute si zajazdiš pred tým než ho kúpiš aby si vedela že je všetko ako má byť, nie? Teraz si predstav, že tvoj partner by súhlasil a po svadbe by si zistila že sa mu nepostaví a teda je impotent. Nikdy žiadne deti. Čo by si spravila?
@aguri500 Nemáš celkom pravdu. Naposledy čo som počula, v rámci sexuálnych aktivít sú muži naozaj na vrchole svojich síl do tej 25-ky, ale ženy až okolo tridsiatky
o___________O
@cabajka12 čo aj ti viem? nie každý taký človek musí mať vymleté v hlave... ""
tolik ironie :d
silne pochybujem, z eby si ju nechal, najrpv by si musel najst taku, co by bola s takym hovadom ochotna si zacat
na prvykrat by som sa tvarila ze okej...snazila by som sa ho zlomit ofc...za par mesiacov by ma to prestalo bavit nasla by som si milenca a neskor sa vykaslala aj na cely vztah ako taky.
clovek potrebuje sex preboha
@lucia199513 au
...na druhú stranu predpokladám že ak by som na také povahy bol, tak by som mal na sex podobný názor, alebo by som ho aspoň bol schopný akceptovať. (ale zas istý si byť nemôžem, že)
@najivna Ten, ktorého poznám, zarytý fanatik celkom iste nie je.
o tomto som ti hovorila dnes :d :d
@lilta : este chodis s tym chalanom? lebo ja som mala podobny "problem" ... ale to je na dlho
Sak ale cakat do svadby to je moc nie?
WTF? sex až po svadbe
mas krestanov. to je jedna velka skupina. a ti sa dalej delia na napri. katolikov, evanjelikov ale aj pravoslavnych tu mas wiki zoznam
» sk.wikipedia.org/wiki/Kres%C5%A5...
Trošku necitlivo to poviem - medzi nerešpektovaním takejto somariny a "čakaním, kedy to konečne príde" je celkom rozdiel ...
A rozhodne to neukazuje na úprimnosť, skôr na mieru oddanosti
A teraz to trocha otočím, ak by chalan kvôli svojmu presvedčeniu prehlásil, že s tebou musí mať sex do zajtrajšieho dňa a ty by si ho kvôli tomu nechala, bola by si neúprimná?
@tunidlo asi máš pravdu...
- sex je samozrejme podstatna sucast vztahu ale napriek tomu ho povazujem skor za korenie, kt. ma vztah zlepsovat. Ak je sex na prvom mieste, tipujem ze pri prvej nepohode sa "laska" zakolise.
- osobne si myslim, ze silna vzajomna pritazlivost je podstatnym ukazovatelom toho, ze sex moze skutocne klapat a do znacnej miery sa da predpokladat ako by sa partner/ka spraval/a v "posteli" aj zo signalov mimo nej.
- ak nechcu cakat obe strany je dost pravdepodobne, ze ta dobijana strana casom povoli, prip. nepovoli ale bude to smerovat k postupnemu oslabeniu vztahu az k rozchodu (Co je zrejme ten najvhodnejsi variant - osobne niekolko takych vobec nelutujem)
- pre vela diskutujucich: krestania, kt. chcu cakat nie su fanatici. Su to skor regulerni clenovia cirkevneho spolocenstva. Narozdiel od pokrytcov, kt. vedia co krestanska moralka kaze ale nekonaju tak. Je otazdne do akej miery tychto ludi mozno povazovat za veriacich. To je ako vyhlasovat nie som narkoman a zaroven brat koks.
- a co sa tyka mojej osobnej skusenosti cakal som do 28 a nemam vobec pocit, ze som nieco stratil, iba ak kus hedonizmu, kt. je zial casto podsuvany ako spravna napln zivota
- za zastaraly nazor nepovazujem cirkevne ucenie ale skor ideu, ze vacsina by mala rozhodovat, co je moralne a co nie. V starovekom Grecku vacsina ludi povazovala obcovanie starsich muzov s mladsimi za spravne a podobne v Kartagu vacsina povazovala za spravne obetovat bohom vlastne deti. Uvedomujem si, ze moje postoje su dost zriedkave ale nepochybne su spravnejsie ako kratkozrake reci o bezbrehom uzivani si. To nie je zlucitelne dokonca ani s ateistickymi teoriami zameranymi na trvalu udrzatelnost zivota na Zemi.