Tak vieš čo, drogy sa delia na viacero skupín... Jednoducho povedané, silné, tvrdé, ľahké...
Ale pokiaľ máš 17 a ocitla si sa v partií teraz cez leto v ktorej sa vyskytujú ľudia, ktorí s drogami majú každodenný styk alebo aspoň príležitostne, tak pozri... Toto fórum možno zakladáš pod tým, že ťa ponúkajú niečim a nevieš čo ti to spraví...
Poviem ti takto, vyskúšaj ak máš možnosť a uvidíš aký efekt to bude mať na teba... Ale POZOR... Pokiaľ sa ti zapáči, tak prestaň.
Treba mať skúsenosť v živote aj s takýmito vecami, ale nie je to vec, ktorá by ťa mala napĺňať.
A na záver ešte podotknem. Máš celý život pred sebou, tak na takéto veci ani nemysli, nie je to nič pekné, keď človek tomu podlahne.
P.S. Ak si to ty na fotke, nechaj si narásť vlasy aj z boku, budeš vyzerať krajšie... Tento štýl sa nosil v roku 2013
@majojo ''Treba mať skúsenosť v živote aj s takýmito vecami'' - na toto si ako dosiel ty premudry ? Poznam kopu ludi co s drogami nemali nikdy skusenosti a ziju stastne zivoty. jaj, lebo teraz je in vsetko vyskusat...
@xy12345 Nehovor mi hneď premudry ale pohoda...
Myslel som to z tej perspektívy, že predstav si, ako si prvý krát ochutnal alkohol.
Teraz keď si si to už predstavil, tak sa ešte na chvíľku pozastav... bolo to pred 18tími rokmi tvojho života, že áno? (Ak nie, tak sry, ale držme sa toho. )
Do 18tich rokov si vyskúšal, aké je to byť nadrbaný niekde v centre mesta alebo niekde s partiou vonku pri stanoch na okraji lesíka pri ohni alebo niekde na festivale, to je jedno. Hlavné je, že si to vyskúšal do svojich 18tich rokov. Pil si prakticky neplnoletý, čiže bol vtom trochu aj adrenalín. Hlavnou myšlienkou je to, že keď si dovŕšil 18ty rok života a zo zákona si už mohol užívať alkohol + cigarety, tak nelákalo ťa to ísť do obchodu to hneď vyskúšať...
Hovorí sa, že boli aj také prípady, ako niekto dlhé roky aj do 25rokov neochutnal alkohol aj keď prakticky už od 18 mohol, no po 25tich rokoch to vyskúšal a prepadol tomu tak, že nedokončil VŠ, začal sa stretávať s rôznymi partičkami, fetkami atď, kde sa len chlastalo, drogovalo a nič nerobilo. A tak sa skončil možno niekoho nádejný, budúci, úspešný život
Dúfam, že chápete ako som toto všetko myslel. PEACE
@majojo kedze mas len 18nast tak ta chapem... ja mam skor skusenost (dokonca aj z rodiny) ze ked zacne s drogymi mlady napriklad 16 rokov tak sa to s nim MOZE TAHAT aj do povedzme 21tky... lebo drogy su zvacsa navykove a to je to alfa omega ze su navykove a dalsia vec zdraviu skodlive- niektore viac a niektore malicko ... ja som drogy nikdy nemal a vobec ma to nelaka, netaha, proste nic ... teraz som nepisal k lahkym drogam ako alkohol cigarety neurol, netvrdim ze tie su ok, ale to je ine
káva je droga. cigarety sú droga. čokoláda tiež. alkohol tiež. tráva tiež.
krokodíl tiež.
príliš široká kategória na to aby pri nej takáto všeobecná otázka dávala zmysel.
niektoré vedia mať význam, napríklad väčšina ľudí čo vyskúšala LSD ten zážitok zaraďuje do trojice najdôležitejších transformačných zážitkov svojho života.
a na druhú stranu obrovské množstvo ľudí čo niekedy vyskúšalo heroín buď zomreli na predávkovanie, alebo tých pár čo to prežilo a dostalo sa z toho sú šťastní že sa im z toho podarilo vyhrabať.
ak ťa táto téma zaujíma, odporúčam preštudovať si normálne poriadne info o konkrétnych kategóriách a typoch, od biologických, účinkov po psychologické. máš internet, máš všetky tie informácie na dosah.
ale napríklad ja osobne si o tráve myslím že každý by ju mal aspoň dvakrát v živote skúsiť (lebo mnohým na prvý raz nič nerobí). lebo... skrátka zmenené stavy vedomia sa nedajú nijak pochopiť kým si ich nezažiješ, a dokonca často ani keď si ich zažiješ tak ich potom nevieš opísať. ale vie to človeka veľa naučiť o tom ako jeho vnímanie a psychika fungujú, čo všetko dokážu, kde sú ich reálne hranice, a kde sú obmedzenia toho štandardného vnímania.
ale to chce iný prístup, nie ísť do toho bez informácií len tak impulzívne že haha srandičky, alebo že whatever mám v paži. a ani nie tak že random zlhtneš prvú vec čo ti niekto podá. ale normálne po rozhodnutí sa, a zistení si rizík, a s rešpektom. so snahou a ochotou skúmať čo to robí, čo skrz to o sebe môžeš zistiť. alebo aj nevyskúšať, ak sa rozhodneš že ti to za tie riziká čo si zistíš nestojí. to už je na tebe.
každopádne existujú dve základné kategórie - tie čo vytvárajú fyzickú závislosť, a tie čo nevytvárajú fyzickú závislosť. tej prvej kategórií odporúčam vyhnúť sa úplne. a zároveň aj tak tie zaujímavé (tráva, LSD, mdma, lysohlávky) spadajú do tej druhej.
@majojo ja Viem ake drogy sú aj vela vecí ohladne toho .. forum som zalozila len skrz to ze som chcela vediet aky nazor maju nato ludia ci pozitivny alebo negativny .. alebo tak .. ze ak.nieco vyskusali tak podelit sa o nejaky ten zazitok.skusenost a ten uces sa mi paci a je mi jedno.kedy sa nosil ja si nejdem to.co je prave teraz in
@midnight zle som sa vyjadrila xhcela som vediet ze aky ludia maju ktomu vztah , postoj nazor ,ci maju skusenost negativnu pozitivnu .. na drogy myslela som skor tvrde
@timia no takto, neurol je oficiálne LIEK ale aj PSYCHOTROPNA LATKA ( teda droga ) .... ja osobne by som to zaradil medzi mäkké drogy, niečo ako alkohol, cigarety, lebo to stručne povedané nieje škodlivé, keď sa to užíva s mierou ale zas je to návykové - keď sa to dlhodobo užíva,povedzme že 2 mesiace a viac. Ale na SR mame trosku pripečený právny systém a keby si to niekomu napríklad predala a riešila by to polícia, tak ta účinná latka je na zozname psychotropných látok ( čiže sa to berie ako klasická droga ) a mohla by si mat problémy, vážne...
Neurol je práveže dosť tvrdá droga by som povedala.. Ľudia poriadne naklepaní z Neurolu (nemyslím teraz z jednej tabletky ale fakt zjebaní) dokážu robiť veci čo by v živote neurobili a vyzerajú oveľa 'nafetovanejšie' než napr. ľudia hoc na piku či heroíne.
Pôsobil som ako terapeut drogovo závislých. Ako spomenul @5 , citujem: "mnohým na prvý raz nič nerobí". Mnohým. Ako vieš že patríš medzi "mnohých"? Príliš často som mal klientov z tej skupiny ktorým ublížilo že "však som len chcel vyskúšať". Okrem toho je pravda že "nič nerobí" by sa dalo lepšie povedať: mnohí necítia že by im to niečo robilo. V posledných rokoch sa venujem najmä deťom narkomanov. Viete si predstaviť novorodenca s absťákmi? Myslím že všetci moji vtedajší klienti začínali marihuanou. Aj preto som striktne proti tejto droge. Nevylučujem však drogy na lekársky predpis. To o čom hovorím sú drogy, ktoré spôsobujú dlhotrvajúcu fyzickú alebo psychickú závislosť. Nehovorím teda o káve ako sa to tu niekot pokúša zahmlievať a zľahčovať. Je to vážna vec. Naozaj smrteľne vážna.
@kuko1965 Páči sa mi váš názor ohľadne toho že ako môže vedieť či patrí medzi mnohých ... Pretože naozaj nie je vylúčené že by to s človekom nič zlé nenarobilo ...
@schizoofrenik ja s tvrdými drogami drogami nemám vpodstate žiadne osobne skúsenosti, neurol a lexaurin 3mg som nejaký čas užíval, (ale 3 krabicky) síce nie od psychiatra ale od neurológa na skúšku, a tie lieky boli úplne ok, ale samozrejme že som za to aby to človek užíval fakt len keď potrebuje - ja som to tiež neužíval pravidelne každý deň. Ved predsa nemôže to byt take škodlivé keď sa to používa ako liek... no z osobnej skúsenosti by som to nezaraďoval medzi tvrdé drogy ako je aj pervitín marihuana atd... ale ako som písal je to tak zaradené, takze tak. Asi dosť podstatne bude dávkovanie, keď to niekto užíva PRAVIDELNE tak sa stane zavisli, keď to niekto užíva príležitostne povedzme 1 tbl za 4 dni ako som užíval ja tak pochybujem... ved keby píjes alkohol pravidelne každý deň, podľa mna tiež by netrvalo dlho kým by si sa stal závislý
@15 ale vpodstate keď sa to takto zneužíva je dobre že je to zaradené medzi tvrdými drogami, no ale to som nevedel že sa dá zdrogovat aj s neurolom ....
@xy12345 heroín bol pôvodne liek proti kašlu, pervitín mal tiež lekárske využitie.
V mestách kde nie je heroín sa lekárske opiáty rozpúšťajú na lyžici a nastreľujú, nemôžeš tvrdiť že lieky nie sú nebezpečné, návyk si môžeš vypestovať aj ak budeš neurol užívať podľa receptu, a ver mi že tie lieky nie sú sranda, keď si dáš 3-4 tak ťa to úplne zbaví krízy odopiátov, síce nie na dlho, ale úplne.
@schizoofrenik jááj to sa ani vyjadriť nikto iný nemôže .. lebo iba ty máš pravdu všakže .. to že som tupá si odpusti pretože som ti z nosa nevyfrkla a ja s tebou slušne jednám
@willbebetter noo tomu ver a ešte vela premudrych ludí .. A ktým liekom .. neni to bohviečo ale kým to má lovek pod kontrolou a pomáha to tak to nie je až takéé zlé .. aj ked sa to može zvrtnúť to je tiež pravda ... ja som to mala od kamošky .. povedala že to je proti stresu
Načo sa pýtaš na názor iných keď máš svoj názor priklincovaný na papieriku do čela a nenecháš si ho strhnúť napriek tomu že ti 5 ľudí povedalo že trepeš pičoviny?
@schizoofrenik Pervitín vynašli nacisti. Celá nacistická armáda bola drogovo závislá (vrátane vedenia). Možno našťastie - lebo dopadli ako dopadli. Zo začiatku sa im darilo no napokon to bola katastrofa.
@kuko1965 ako viem že mnohým (špecificky tráva) na prvý raz nič nerobí?
zaprvé bol som jeden z nich, zadruhé stretol som viacerých takých.
že si neuvedomia že im niečo robí je kravina, keď pri druhom vyskúšaní zaúčinkovala tak tá zmena vnímania bol taký náraz na betónový múr, že... kravina že "nevšimnú si že im niečo robí". to sa nedá nevšimnúť.
a ak ani o tejto základnej veci nevieš, tak... si myslím že si nemohol byť príliš dobrý terapeut drogovo závislých.
a zasa väčšina ľudí čo ja poznám, čo hulia, sú úplne opačne, čokoľvek iné okrem trávy odmietajú a priam aj mierne až veľmi odsudzujú ľudí čo riešia čokoľvek iné okrem trávy. a so závislosťou na tráve za tebou asi málokto pôjde, takže jasne že sa stretneš len s tými čo "na nej začínali", lebo sa neskôr presunuli na tvrdšie.
totiž ja vlastne súhlasím s tým že "tráva je vstupnou bránou", ale úplne z iných dôvodov. podľa mňa je to preto ako sa o nej zvykne rozprávať na školách a protidrogových prednáškach, ako keby bola príšerný nebezpečný démon zhodný s heroínom. ale ľudia majú stále tendenciu, ak sú zvedaví, vyskúšať najprv tú. a keď vyskúšajú, a zistia že žiadny príšerný démon nie je, tak si povedia "hm, na protidrogových prednáškach mi o nej teda hystericky klamali, tak dosť možno s tou démonizáciou klamali aj o tvrdých, tak kašlem na ich klamavé kecy a budem si skúšať čo chcem".
inak povedané, z trávy spravili "vstupnú bránu k tvrdým" práve protidrogové prednášky a to ako sú stavané.
@39 a cigarety su tiez magasvinstva, dedko skoro zomrel na rakovinu pluc, moj stryko bol alkoholik, pil hlavne domace a zomrel v 33jke... ked niekto nieje moc rozumny a da si 5 tbl aj ked na letaciku ma napisane ze 1 tbl/den max 4 tyzdne lebo hrozi riziko vzniku zavislosti, tak potom sa necudujem. ....
@33 kde som pisal ze je to sranda... nikde, ale to co pises sa naozaj tyka len tych co to chcu zneuzivat
@timia to co pisal v @25 je podla mna blbost, ak to nahodou uzivas podstatne podla mna je aby to bolo podla letacika a nie dlhodobo, najlepsie je ked to uzivas len prilezitostne, ale v ziadnom pripade nesmies zvysovat davky (inak ako je napisane na letaciku) . Ak to nahodou uzivas pravidelne a dlhsiu dobu musis zacat vysadzat / znizovat davky postupne napriklad ze kazdy tyzden znizis celkovu dennu davku o 10%-20% (podla toho ako dlho to uzivas) , tak by to malo byt bez problemov. Podla mna je to liek ked sa to uziva tak ako je napisane na letaciku, ked sa tie davky prekrocia tak sa to stava drogou. Citujem z adc.sk k neurolu: ''Tablety sa užívajú po jedle a dobre sa zapijú vodou.
Ukončenie liečby: Dĺžku liečby určí lekár. Liečbu treba ukončiť vždy postupne. Každé tri dni sa denná dávka alprazolamu môže znížiť maximálne o 0,5 mg. U niektorých pacientov treba znižovať dávku ešte po menších množstvách. Odporúča sa znížiť najprv obednú dávku.'' ..... Tie lieky su relativne prisne kontrolovane a su malo skodlive, dokonca podla man menej ako niektore volnopredajne, napriklad predavkovanie paralenom sposobi akutne zlyhanie pecene .... tolko moj nazor, ale myslim ze nieco podobne ti povie kazdy lekar...
@midnight Zrejme si nepochopil o čom hovorím. Nehovorím o pocitoch ale o tom čo sa s človekom deje. Ani nie tak s metabolizmom ale so psychikou. Obe prestavujú svoju funkciu. Ale možno nie som taký odborník ako ty. Je možné že ako píšeš som nebol "dobrý" a snáď si mal lepšie výsledky. Ale ja nezvyknem hovoriť svoje špekulácie ale to čo odznelo na odborných prednáškach. Ale chápem že mnohí radšej spochybnia závery odborníkov ako by sa vzdali slobody posrať si život.
Toto čo si napísal je úplne typické: "na protidrogových prednáškach mi o nej teda hystericky klamali, tak dosť možno s tou démonizáciou klamali aj o tvrdých, tak kašlem na ich klamavé kecy a budem si skúšať čo chcem". Hej. Klamali Ti. Hystericky Ti klamali. Zrejme preto aby mali viac klientov v protidrogových zariadeniach? Alebo prečo? Že im tráva smrdí? Všetko sú klamlivé kecy keď nechceš počuť pravdu. No ale Ty si odborník sám pre seba a Tebe podobných hrdinov. Svinstvo je že možno svojimi kecami stiahneš aj iných. Nesieš za podobné kecy za nich zodpovednosť. Ale neviem či vieš čo to slovo znamená.
U mňa nemožno povedať že by tráva bola vstupná droga.. Teda samozrejme bolo to aj u mňa prvé čo som kedy vyskúšala, ešte niekedy začiatkom strednej, ale vôbec ma to nebralo, ani po viacerých pokusoch, nepáčili sa mi tie stavy a pokladala som teda automaticky všetky drogy za pičovinu. Že toto proste nie je pre mňa, ja asi nebudem typ na drogy, radšej si raz za čas vypijem, to je aspoň sranda.. Ľudia čo hulili sa mi pravdupovediac až hnusili. No a potom som neskôr vyskúšala Tramal a povedala som si čo ti jebee, tak toto je niečo celkom iné, niečo čo mi celý život chýbalo, dokonalé šťastie, chuť ku každej činnosti, k životu.. A skončila som až pri heroíne
(ináč neviem či sa to zakladá na pravde, ale všimla som si, že veľa ľudí čo ľúbia hero vôbec nemusia trávu.. hm..?)
@kuko1965
"Ale ja nezvyknem hovoriť svoje špekulácie ale to čo odznelo na odborných prednáškach"
a ja zvyknem kombinovať mnoho zdrojov a svoje skúsenosti a spojiť z toho dokopy názor čo mi príde rozumný a vyvážený.
--Toto čo si napísal je úplne typické: "na protidrogových prednáškach mi o nej teda hystericky klamali, tak dosť možno s tou démonizáciou klamali aj o tvrdých, tak kašlem na ich klamavé kecy a budem si skúšať čo chcem"
--
ak si si nevšimol, čo očividne nevšimol, to nebol citát môjho názoru, to bol citát toho ako to, zdá sa, berie mnoho ľudí.
"Svinstvo je že možno svojimi kecami stiahneš aj iných. Nesieš za podobné kecy za nich zodpovednosť."
nesiem zodpovednosť za to čo hovorím, nie za to ako sa v reakcii na to ľudia zachovajú, za to nesú zodpovednosť oni sami.
a pri týchto veciach si dávam pozor aby som hovoril veci za ktoré v pohode budem zodpovedný. ak ti niečo vadí na propagácií informovania a vzdelania sa, a toho že ak má človek zvedavosť/potrebu skúsiť tak nech k tomu pristúpi opatrne a rozumne, to je tvoj problém.
tamto horeuvedené, na čo sa u protidrogových prednášok sťažujem, je podobný princíp a pointa ako to čo kritizujem na sexuálnej výchove typu "abstinence only". pretože to má presne tie isté účinky, očividne.
čo by ti malo byť jasné napríklad aj z toho (ak si sa naozaj drogovou problematikou zaoberal) ako to vyzerá v tých pár krajinách kde sú takmer všetky drogy legálne
ach drogy drogy poviem to takto všetko treba s mierou. Či už je to tráva alkohol alebo tvrdé drogy. Najmä na tvrdé drogy si treba dávať pozor mám s tým osobnú skúsenosť bral som pervitín síce nie nejak extra dlho a veľa ale preplo mi z toho a musel som na liečenie. Samozrejme vám môže zajebať aj z trávy , u každého je to individuálne, poznám ľudí čo brali všetko a veľa a boli v pohode no a k tomu že všetko treba vyskúšať no pervitín skúšať ozaj netreba. Je to sračka. Ale sú drogy čo by som rád vyskúšal napríklad MDMA som nikdy neskúšal a chcel by som to vyskúšať.
@aventine len som jemne prešla toto fórum očami a veta : "Najhoršie veci som porobila keď som mala Stilnox" je mi extrémne povedomá. Jeden z takých nevinnejších ale dosť výpovedných zážitkov je ranný pohľad na stenu v podnájme popísanú na kompletku centrofixou ... je to svinstvo a najhoršie, že keď sa mi do rúk dostane tak krabička tak viem že o 3 dni už nebude ani jedna tabletka...
@plavam_zivotom ja ani nebudem spomínať niektoré zážitky radšej.. A najhoršie je, že ich žerem stále, už mi to ani nič nerobí lebo mám príliš vysokú toleranciu, ale aj tak ich žerem, proste sa neviem ovládnuť keď ich mám.. Fakt až na to že z toho nie je fyzická kríza, je to horšie než heroín :/
@plavam_zivotom je to zmot to áno ale na každého všetko pôsobí individuálne .. ale nezastávam si to .. drogy všeobecne všetky sú zlé , menia vedomie človeka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
Ale pokiaľ máš 17 a ocitla si sa v partií teraz cez leto v ktorej sa vyskytujú ľudia, ktorí s drogami majú každodenný styk alebo aspoň príležitostne, tak pozri... Toto fórum možno zakladáš pod tým, že ťa ponúkajú niečim a nevieš čo ti to spraví...
Poviem ti takto, vyskúšaj ak máš možnosť a uvidíš aký efekt to bude mať na teba... Ale POZOR... Pokiaľ sa ti zapáči, tak prestaň.
Treba mať skúsenosť v živote aj s takýmito vecami, ale nie je to vec, ktorá by ťa mala napĺňať.
A na záver ešte podotknem. Máš celý život pred sebou, tak na takéto veci ani nemysli, nie je to nič pekné, keď človek tomu podlahne.
P.S. Ak si to ty na fotke, nechaj si narásť vlasy aj z boku, budeš vyzerať krajšie... Tento štýl sa nosil v roku 2013
Myslel som to z tej perspektívy, že predstav si, ako si prvý krát ochutnal alkohol.
Teraz keď si si to už predstavil, tak sa ešte na chvíľku pozastav... bolo to pred 18tími rokmi tvojho života, že áno? (Ak nie, tak sry, ale držme sa toho. )
Do 18tich rokov si vyskúšal, aké je to byť nadrbaný niekde v centre mesta alebo niekde s partiou vonku pri stanoch na okraji lesíka pri ohni alebo niekde na festivale, to je jedno. Hlavné je, že si to vyskúšal do svojich 18tich rokov. Pil si prakticky neplnoletý, čiže bol vtom trochu aj adrenalín. Hlavnou myšlienkou je to, že keď si dovŕšil 18ty rok života a zo zákona si už mohol užívať alkohol + cigarety, tak nelákalo ťa to ísť do obchodu to hneď vyskúšať...
Hovorí sa, že boli aj také prípady, ako niekto dlhé roky aj do 25rokov neochutnal alkohol aj keď prakticky už od 18 mohol, no po 25tich rokoch to vyskúšal a prepadol tomu tak, že nedokončil VŠ, začal sa stretávať s rôznymi partičkami, fetkami atď, kde sa len chlastalo, drogovalo a nič nerobilo. A tak sa skončil možno niekoho nádejný, budúci, úspešný život
Dúfam, že chápete ako som toto všetko myslel. PEACE
káva je droga. cigarety sú droga. čokoláda tiež. alkohol tiež. tráva tiež.
krokodíl tiež.
príliš široká kategória na to aby pri nej takáto všeobecná otázka dávala zmysel.
niektoré vedia mať význam, napríklad väčšina ľudí čo vyskúšala LSD ten zážitok zaraďuje do trojice najdôležitejších transformačných zážitkov svojho života.
a na druhú stranu obrovské množstvo ľudí čo niekedy vyskúšalo heroín buď zomreli na predávkovanie, alebo tých pár čo to prežilo a dostalo sa z toho sú šťastní že sa im z toho podarilo vyhrabať.
ak ťa táto téma zaujíma, odporúčam preštudovať si normálne poriadne info o konkrétnych kategóriách a typoch, od biologických, účinkov po psychologické. máš internet, máš všetky tie informácie na dosah.
ale napríklad ja osobne si o tráve myslím že každý by ju mal aspoň dvakrát v živote skúsiť (lebo mnohým na prvý raz nič nerobí). lebo... skrátka zmenené stavy vedomia sa nedajú nijak pochopiť kým si ich nezažiješ, a dokonca často ani keď si ich zažiješ tak ich potom nevieš opísať. ale vie to človeka veľa naučiť o tom ako jeho vnímanie a psychika fungujú, čo všetko dokážu, kde sú ich reálne hranice, a kde sú obmedzenia toho štandardného vnímania.
ale to chce iný prístup, nie ísť do toho bez informácií len tak impulzívne že haha srandičky, alebo že whatever mám v paži. a ani nie tak že random zlhtneš prvú vec čo ti niekto podá. ale normálne po rozhodnutí sa, a zistení si rizík, a s rešpektom. so snahou a ochotou skúmať čo to robí, čo skrz to o sebe môžeš zistiť. alebo aj nevyskúšať, ak sa rozhodneš že ti to za tie riziká čo si zistíš nestojí. to už je na tebe.
každopádne existujú dve základné kategórie - tie čo vytvárajú fyzickú závislosť, a tie čo nevytvárajú fyzickú závislosť. tej prvej kategórií odporúčam vyhnúť sa úplne. a zároveň aj tak tie zaujímavé (tráva, LSD, mdma, lysohlávky) spadajú do tej druhej.
Možno som bol tvoj klient
V mestách kde nie je heroín sa lekárske opiáty rozpúšťajú na lyžici a nastreľujú, nemôžeš tvrdiť že lieky nie sú nebezpečné, návyk si môžeš vypestovať aj ak budeš neurol užívať podľa receptu, a ver mi že tie lieky nie sú sranda, keď si dáš 3-4 tak ťa to úplne zbaví krízy odopiátov, síce nie na dlho, ale úplne.
Ale len k tym 'liecivam' neurol, lexac, stillnox, xanax atd su to megasvinstva, videla som co to spravilo s clovekom ktory uz nevedel rozoznať mieru
jj, pretože som vlastne jediný kto ti povedal že si úplne doľava
zaprvé bol som jeden z nich, zadruhé stretol som viacerých takých.
že si neuvedomia že im niečo robí je kravina, keď pri druhom vyskúšaní zaúčinkovala tak tá zmena vnímania bol taký náraz na betónový múr, že... kravina že "nevšimnú si že im niečo robí". to sa nedá nevšimnúť.
a ak ani o tejto základnej veci nevieš, tak... si myslím že si nemohol byť príliš dobrý terapeut drogovo závislých.
a zasa väčšina ľudí čo ja poznám, čo hulia, sú úplne opačne, čokoľvek iné okrem trávy odmietajú a priam aj mierne až veľmi odsudzujú ľudí čo riešia čokoľvek iné okrem trávy. a so závislosťou na tráve za tebou asi málokto pôjde, takže jasne že sa stretneš len s tými čo "na nej začínali", lebo sa neskôr presunuli na tvrdšie.
totiž ja vlastne súhlasím s tým že "tráva je vstupnou bránou", ale úplne z iných dôvodov. podľa mňa je to preto ako sa o nej zvykne rozprávať na školách a protidrogových prednáškach, ako keby bola príšerný nebezpečný démon zhodný s heroínom. ale ľudia majú stále tendenciu, ak sú zvedaví, vyskúšať najprv tú. a keď vyskúšajú, a zistia že žiadny príšerný démon nie je, tak si povedia "hm, na protidrogových prednáškach mi o nej teda hystericky klamali, tak dosť možno s tou démonizáciou klamali aj o tvrdých, tak kašlem na ich klamavé kecy a budem si skúšať čo chcem".
inak povedané, z trávy spravili "vstupnú bránu k tvrdým" práve protidrogové prednášky a to ako sú stavané.
@33 kde som pisal ze je to sranda... nikde, ale to co pises sa naozaj tyka len tych co to chcu zneuzivat
@timia to co pisal v @25 je podla mna blbost, ak to nahodou uzivas podstatne podla mna je aby to bolo podla letacika a nie dlhodobo, najlepsie je ked to uzivas len prilezitostne, ale v ziadnom pripade nesmies zvysovat davky (inak ako je napisane na letaciku) . Ak to nahodou uzivas pravidelne a dlhsiu dobu musis zacat vysadzat / znizovat davky postupne napriklad ze kazdy tyzden znizis celkovu dennu davku o 10%-20% (podla toho ako dlho to uzivas) , tak by to malo byt bez problemov. Podla mna je to liek ked sa to uziva tak ako je napisane na letaciku, ked sa tie davky prekrocia tak sa to stava drogou. Citujem z adc.sk k neurolu: ''Tablety sa užívajú po jedle a dobre sa zapijú vodou.
Ukončenie liečby: Dĺžku liečby určí lekár. Liečbu treba ukončiť vždy postupne. Každé tri dni sa denná dávka alprazolamu môže znížiť maximálne o 0,5 mg. U niektorých pacientov treba znižovať dávku ešte po menších množstvách. Odporúča sa znížiť najprv obednú dávku.'' ..... Tie lieky su relativne prisne kontrolovane a su malo skodlive, dokonca podla man menej ako niektore volnopredajne, napriklad predavkovanie paralenom sposobi akutne zlyhanie pecene .... tolko moj nazor, ale myslim ze nieco podobne ti povie kazdy lekar...
Toto čo si napísal je úplne typické: "na protidrogových prednáškach mi o nej teda hystericky klamali, tak dosť možno s tou démonizáciou klamali aj o tvrdých, tak kašlem na ich klamavé kecy a budem si skúšať čo chcem". Hej. Klamali Ti. Hystericky Ti klamali. Zrejme preto aby mali viac klientov v protidrogových zariadeniach? Alebo prečo? Že im tráva smrdí? Všetko sú klamlivé kecy keď nechceš počuť pravdu. No ale Ty si odborník sám pre seba a Tebe podobných hrdinov. Svinstvo je že možno svojimi kecami stiahneš aj iných. Nesieš za podobné kecy za nich zodpovednosť. Ale neviem či vieš čo to slovo znamená.
(ináč neviem či sa to zakladá na pravde, ale všimla som si, že veľa ľudí čo ľúbia hero vôbec nemusia trávu.. hm..?)
"Ale ja nezvyknem hovoriť svoje špekulácie ale to čo odznelo na odborných prednáškach"
a ja zvyknem kombinovať mnoho zdrojov a svoje skúsenosti a spojiť z toho dokopy názor čo mi príde rozumný a vyvážený.
--Toto čo si napísal je úplne typické: "na protidrogových prednáškach mi o nej teda hystericky klamali, tak dosť možno s tou démonizáciou klamali aj o tvrdých, tak kašlem na ich klamavé kecy a budem si skúšať čo chcem"
--
ak si si nevšimol, čo očividne nevšimol, to nebol citát môjho názoru, to bol citát toho ako to, zdá sa, berie mnoho ľudí.
"Svinstvo je že možno svojimi kecami stiahneš aj iných. Nesieš za podobné kecy za nich zodpovednosť."
nesiem zodpovednosť za to čo hovorím, nie za to ako sa v reakcii na to ľudia zachovajú, za to nesú zodpovednosť oni sami.
a pri týchto veciach si dávam pozor aby som hovoril veci za ktoré v pohode budem zodpovedný. ak ti niečo vadí na propagácií informovania a vzdelania sa, a toho že ak má človek zvedavosť/potrebu skúsiť tak nech k tomu pristúpi opatrne a rozumne, to je tvoj problém.
tamto horeuvedené, na čo sa u protidrogových prednášok sťažujem, je podobný princíp a pointa ako to čo kritizujem na sexuálnej výchove typu "abstinence only". pretože to má presne tie isté účinky, očividne.
čo by ti malo byť jasné napríklad aj z toho (ak si sa naozaj drogovou problematikou zaoberal) ako to vyzerá v tých pár krajinách kde sú takmer všetky drogy legálne