Úplne krátko. Ak existuje nejaká duša človeka čo to podľa vás je? Je to nejaká entita? Forma energie? Myslíte, že duša sa po smrti človeka rozplynie alebo "žije" niekde vo vesmíre na veky vekov (z pohľadu veriacich vo večnosti)?
pre mna je dusa moje vedomie (co citim, kym som, ako sa spravam, co chcem).. nevidim v tom nic viac, pre mna neni dusa ziadna tajomna forma energie niekde v hrudi, proste je to vedomie v mozgu, iba mozgom si uvedomujes ze vobec nieco ako dusa by mohla byt, takze je to cele iba v hlave
pekné fórum
nie sme telá, ktoré majú dušu, sme duše, ktoré majú telá. a naprieč životmi meníme telá ako kabáty.
ja, ale nie ja Aňa T. narodená v Malackách s modrými očami, hnedými vlasmi a veľkými nohami, ale ja ako moje jadro/podstata som furt tá istá.
a som vesmír. a vesmír som ja. .)
@erjedna veríš teórii, že po smrti človeka ostáva vedomie zachované? alebo aspoň časť vedomia? i napriek tomu, že smrťou zaniká centrum nervovej sústavy, čo je vlastne mozog.
Dusa je to, ked subor samoreplikujucich sa chemickych zlucenin dokaze prijimat informacie z okolia, spracovavat ich a zapatat si ich, a eventualne ich pouzit na dalsie ukony.
@joker75 nikto nevie co je po srmti, ale vdaka modernej technologii nam to vedci ciastocne objasnili, pri umierani mozgu sa vyplavuju hormony sposobujuce halucinacie (preto pri klinickej smrti ludia vidia rozne farby, svetlo na konci tulena a podobne).
ja si smrt osobne predstavujem tak ako si pamatas spanok bez snov, proste v tom momente absolutne (presne ako v noci ked spis) nevnimas ze existujes, ze existuje svet okolo teba, proste nevies nic, ani tu tmu nevnimas.. az ked sa prebudis si zistil ze si spal niekolko hodin bez snov, ale nepamatas si nic, lebo si nevnimal realitu, nevnimal si nic
je vlastne jedno akym spôsobom vysvetliš čo je to duša... v každom systéme je to niečo iné.. ide len o spôsob výkladu toho istého a preto je zbytočne sa upierať len na jeden výklad podstaty duše a veriť že toto je tá správna definícia.. všetko je relativne
@erjedna ja som velky skeptik ohladom vsetkych tychto spiritualnych zazrakov, treba si vsak uvedomit, ze nase poznanie je limitovane nasim mozgom. a ani len ten nevieme plne vyuzit - ked som cital o experimentoch s LSD v minulom storoci, dost ma ich vysledky prekvapili. hoci je otazne co z tych informacii je pravda, za zamyslenie to rozhodne stoji. nehovoriac o tom, kolko uzivatelov berie svet "inak". faktom ostava, ze LSD v mozgu vytvara (docasne) hyperprepojenia, ktore umoznuju vnimat veci, ktore normalne vnimat nedokazeme. ano, cele sa to da zmietnut zo stola s tym, ze je to bullshit, zdrogovane fantazie... a neda sa proti tomu nic namietat. sam poznam typka, ktory je v cvokarni a mysli si o sebe, ze je citron, zhodou okolnosti to prehnal s LSD. problem spociva v tom, ze pravdu nepozname. mozme sa priklonit k najlepsej existujucej teorii, ale aj tato teoria je obmedzena kapacitou mozgu ako takeho, cize nemusi byt spravna.
osobne zastavam ten nazor co ty a vlastne aj dufam, ze to takto funguje, ale aj tak stale pocitam s limitmi naseho chapamia a preto zvazujem aj ine moznosti.
(pozn.: inymi moznostami nemyslim, ze po mna po smrti pride jezis a odvedie ma za tatkom, ktory ma bude sudit za vsetky moje hrozostrasne hriechy)
@jurito tak potom si HO asi málo brnkáš, keď mávaš mokré boxerky
Rozmýšľali ste niekedy nad tým, či toto všetko nieje len jedno veľké vedomie? Celý vesmír? A my, a všetky veci čo sú okolo nás je len nejaká projekcia nášho vedomia?
podobné komentáre a fóra tu už dávnejšie boli, aj som sa vyjadril a v skratke si osobne myslím, že áno duša je formou energie. Energia sa (a to by si mal vedieť z fyziky) nestratí len sa premení na inú formu energie v tomto prípade by mohla vo svojej podstate ostať len sa presunúť.
Poznám viaceré poznatky o duši, ale je podstatnejšie vedieť z čoho sa skladá alebo je podstatnejšie vedieť prečo sme ju dostali?
Aj keď som vnútorne prázdny aj plný tak ju cítim a verím, že bude buď večne trpieť alebo večne bude šťastná po mojej smrti Podobne ako tu na svete je mi raz teplo, inokedy zima, raz sa cítim príjemne, inokedy nepríjemne... :letim:
C. G. Jung: "Každá iná veda má niečo, čo je mimo nej samej; s psychológiou je to však inak – jej objekt je subjektom všetkých vied vôbec.
Duša je rad obrazov v najširšom zmysle, ktorého štruktúra je nesmierne dômyselná a účelná; je to v obrazoch vyjadrená názornosť životných aktivít. Duša predpokladá živé telo, aby jej obrazy mohli žiť. Duša prekladá fyzikálny proces do radu obrazov, ktoré často sotva badateľne suvisia s objektívnym procesom. Prvkami duševnej štruktúry sú archetypy. Jednou z funkcií duše je veda. V duši má svoj pôvod všetko poznanie. Duša je najväčší zo všetkých kozmických divov. Skutočnosti ľudskej duše koniec koncov rozhodujú o pravde a omyle."
T. Akvinský: "Duša má tri časti: vegetatívnu, senzitívnu a rozumovú. Duša je javom sveta nadprirodzeného."
KKC: 33 Človek: svojou otvorenosťou pre pravdu a krásu,zmyslom pre morálne dobro, slobodou a hlasom svojho svedomia, túžbou po nekonečne a šťastí si človek kladie otázku o jestvovaní Boha. V tom všetkom poznáva znaky svojej duchovnej duše.„Keďže zárodok večnosti, ktorý [človek] v sebe nosí, nemožno zredukovať iba na hmotu,“ jeho duša môže mať pôvod jedine v Bohu.
363 Vo Svätom písme výraz duša často označuje ľudský život alebo celú ľudskú osobu. Ale označuje aj to, čo je v človeku najvnútornejšie a najcennejšie, čím je osobitnejšie Božím obrazom: „duša“ znamená duchovný princíp v človeku.
382 Človek je „jeden z tela a z duše – corpore et anima unus“.
@Joker75 my všetci sme v prvom rade duše a reinkarnácia je pravda! duša putuje zo života do života až kým sa neočistí natoľko, aby po smrti mohla byť blízko Boha... » www.liecitelka-laura.sk/news/a33-reinka...
@georg21 Tomáš Akvinský bol jeden z mála ktorý dokázal existenciu Boha. nie falošnej skazenej cirkvy. myslím Boha. on na to prišiel sám! iným pomáha nájsť Boha pani Laura, posledný boží prorok na zemi... » www.liecitelka-laura.sk/news/a33-reinka...
pani Laura prijala raz od Boha odkaz že duša Tomáša Akvinského je hore pri Bohu, tak som sa trošku o to zaujímal, ozaj žil dobre...
Cesty k důkazu existence Boha
Tomáš vymezil hranice mezi vírou a rozumem, pokusil se je vzájemně uvést do harmonie. Pravda je podle něj jen jedna, ale vedou k ní dvě cesty, cesta rozumu a cesta víry, tj. cesta zjevené pravdy, která je poznatelná lidským rozumem podobně jako pravdy přírody (tj. přirozeného světa). Stejně tak je možné obhájit rozumem existenci Boha. Tomáš v Sumě odmítl tzv. ontologický důkaz Anselma z Canterbury a zdůraznil, že diskuse je možná jen pokud odpůrce něco připouští. Sám potom formuloval celkem pět následujících cest k důkazu, přičemž se inspiroval Aristotelovou metodikou, a také učením Augustinovým:
z pohybu (změny) lze usuzovat, že musí existovat prvotní impuls
vše má svou příčinu, musí však existovat prvotní příčina
věci existují nebo neexistují; to, že existují, způsobuje nějaká nutnost
skutečnost je rozdělena dle stupňů dokonalosti, musí však existovat nejvyšší stupeň dokonalosti
v uspořádání věcí je smysl, stejně jako ve směřování věcí, musí však existovat něco, co dané věci řídí.[4]
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
nie sme telá, ktoré majú dušu, sme duše, ktoré majú telá. a naprieč životmi meníme telá ako kabáty.
ja, ale nie ja Aňa T. narodená v Malackách s modrými očami, hnedými vlasmi a veľkými nohami, ale ja ako moje jadro/podstata som furt tá istá.
a som vesmír. a vesmír som ja. .)
ja si smrt osobne predstavujem tak ako si pamatas spanok bez snov, proste v tom momente absolutne (presne ako v noci ked spis) nevnimas ze existujes, ze existuje svet okolo teba, proste nevies nic, ani tu tmu nevnimas.. az ked sa prebudis si zistil ze si spal niekolko hodin bez snov, ale nepamatas si nic, lebo si nevnimal realitu, nevnimal si nic
budem snivat a vytvarat si vlastny svet
vlastne sa zo mna po smrti stane boh
osobne zastavam ten nazor co ty a vlastne aj dufam, ze to takto funguje, ale aj tak stale pocitam s limitmi naseho chapamia a preto zvazujem aj ine moznosti.
(pozn.: inymi moznostami nemyslim, ze po mna po smrti pride jezis a odvedie ma za tatkom, ktory ma bude sudit za vsetky moje hrozostrasne hriechy)
no nikdy sa jej to nepodari
Rozmýšľali ste niekedy nad tým, či toto všetko nieje len jedno veľké vedomie? Celý vesmír? A my, a všetky veci čo sú okolo nás je len nejaká projekcia nášho vedomia?
Maximálne tá na bicykel.
Aj keď som vnútorne prázdny aj plný tak ju cítim a verím, že bude buď večne trpieť alebo večne bude šťastná po mojej smrti Podobne ako tu na svete je mi raz teplo, inokedy zima, raz sa cítim príjemne, inokedy nepríjemne... :letim:
C. G. Jung: "Každá iná veda má niečo, čo je mimo nej samej; s psychológiou je to však inak – jej objekt je subjektom všetkých vied vôbec.
Duša je rad obrazov v najširšom zmysle, ktorého štruktúra je nesmierne dômyselná a účelná; je to v obrazoch vyjadrená názornosť životných aktivít. Duša predpokladá živé telo, aby jej obrazy mohli žiť. Duša prekladá fyzikálny proces do radu obrazov, ktoré často sotva badateľne suvisia s objektívnym procesom. Prvkami duševnej štruktúry sú archetypy. Jednou z funkcií duše je veda. V duši má svoj pôvod všetko poznanie. Duša je najväčší zo všetkých kozmických divov. Skutočnosti ľudskej duše koniec koncov rozhodujú o pravde a omyle."
Alebo z iného vedeckého pohľadu:
» style.hnonline.sk/veda-139/nesmrt...
Alebo:
T. Akvinský: "Duša má tri časti: vegetatívnu, senzitívnu a rozumovú. Duša je javom sveta nadprirodzeného."
KKC: 33 Človek: svojou otvorenosťou pre pravdu a krásu,zmyslom pre morálne dobro, slobodou a hlasom svojho svedomia, túžbou po nekonečne a šťastí si človek kladie otázku o jestvovaní Boha. V tom všetkom poznáva znaky svojej duchovnej duše.„Keďže zárodok večnosti, ktorý [človek] v sebe nosí, nemožno zredukovať iba na hmotu,“ jeho duša môže mať pôvod jedine v Bohu.
363 Vo Svätom písme výraz duša často označuje ľudský život alebo celú ľudskú osobu. Ale označuje aj to, čo je v človeku najvnútornejšie a najcennejšie, čím je osobitnejšie Božím obrazom: „duša“ znamená duchovný princíp v človeku.
382 Človek je „jeden z tela a z duše – corpore et anima unus“.
Cesty k důkazu existence Boha
Tomáš vymezil hranice mezi vírou a rozumem, pokusil se je vzájemně uvést do harmonie. Pravda je podle něj jen jedna, ale vedou k ní dvě cesty, cesta rozumu a cesta víry, tj. cesta zjevené pravdy, která je poznatelná lidským rozumem podobně jako pravdy přírody (tj. přirozeného světa). Stejně tak je možné obhájit rozumem existenci Boha. Tomáš v Sumě odmítl tzv. ontologický důkaz Anselma z Canterbury a zdůraznil, že diskuse je možná jen pokud odpůrce něco připouští. Sám potom formuloval celkem pět následujících cest k důkazu, přičemž se inspiroval Aristotelovou metodikou, a také učením Augustinovým:
z pohybu (změny) lze usuzovat, že musí existovat prvotní impuls
vše má svou příčinu, musí však existovat prvotní příčina
věci existují nebo neexistují; to, že existují, způsobuje nějaká nutnost
skutečnost je rozdělena dle stupňů dokonalosti, musí však existovat nejvyšší stupeň dokonalosti
v uspořádání věcí je smysl, stejně jako ve směřování věcí, musí však existovat něco, co dané věci řídí.[4]
» cs.wikipedia.org/wiki/Tomáš_Ak...