povazujete dyslektikov za hlupejsich, primitivnejsich?...myslite si ze patria k ludom spomalenejsim a menejinteligentnejsim ako su normalni ludia? a vobec aky mate na nich nazor?
myslim si ze k spomalenejsim patria co sa tyka citania, inak ked rozpravaju mozu sa zdat uplne ako kazdy iny ale podla mna nie su hlupejsi, ani primitivnejsi, ved za to nemozu ze sa tak narodili
Je veľa chorôb, pri ktorých človek pôsobí retardovanejší/hlúpejší/menejcenný. Ale vo vnútri rozmýšlajú úplne normálne a sú tiež na rovnakej mentálnej úrovni.
A dyslextici nie sú výnimka.
Ako keby sme si založili tmavé okuliare a ľudia by nás považovali za hlúpejších, lebo vidíme tmavší svet ako tí bez okuliarov.
no viete aj postihnuti ludia sa narodili postihnuti a su spomalenejsi a brany inak ako normalni obycajni ludia. ja len ci dyslektici su tiez taki alebo nie?
tento clovek je dyslektik ..tym je to dufam vyriesene ,ze dyslektici niesu menejcenni ludia
citujem z jedneho clanku "Tom Cruise je stále jediná hvězda, které se bojí konkurenční distributoři natolik, že nikdy nenasazují premiéry svých filmů do kin stejný víkend."
Som jediny co nepochopil zmysel tejto diskusie??? Alebo si niekto precital clanok o dyslexii a dalsich dysporuchach vo vysokokvalifikovanom casopise ako eva, slovenka a mal silne nutkanie pouzit precitane argumenty na ludi co napisu nevhodnu/zlu odpoved?
z inteligenciou to nemá nič spoločné, len porucha učenia napr. písania a čítania gramatiky bude furt mimo, ale to mi už nevadí keď na skúške za písmo zdrbú každého len mňa nie celkom napr. čítať som sa učil v priemere do dobrej úrovne 5 roku po anglicky to sa nenaučím nikdy to sa ani bohovy nedá a nechám ako to dakto môže aj písať....
Ale len také smiešne situácie mi dosť často nastávajú keď si zle z plagátu dačo zle prečítam alebo z dačoho dôležitého zamením si niečo celé slovo alebo si poprehadzujem písme a si to neuvedomím a hups som dade inde ako som myslel
@pikao Dyslexia pokiaľ viem je len porucha ktorá spôsobuje, že sa človeku prehadzujú pri čítaní písmenká - potom samozrejme pomalšie číta a zle sa mu sústredí na písaný text, ale s inteligenciou to nič nemá a prirovnávať to k mentálnym poruchám je dosť odveci.
Práve naopak som na internete našla tvrdenie, že dyslektické deti bývajú nadpriemerne bystré a šikovné, akurát s tým čítaním majú problémy...
@ooooo Dávať Toma Cruise-a ako vhodný dôkaz toho, že dyslektici nemajú problém s nižšou inteligenciou... (Ospravedlňujem sa, ale toto som si naozaj nemohla odpustiť )
Navyše, nie som si istá čo má inteligencia s tým, že je z niekoho hviezda... (To si rovno môžeme dať za vzor Britney Spears alebo Braňa Mojseja...)
@galinka nechcem sa moc chvalit ,ale do filmov a vsetkeho ohladom nich sa vcelku dost vyznam .. a tom cruise dosiahol v hollywoode velmi silny post takze by som ho moc nespochybnoval
@galinka ani ty ani ja ho osobne nepozname takze sudit ci je inteligenty..tazko povedat ...ale podla mojho nazoru clovek ,ktory sa dostal tak daleko ako on nemoze mat v hlave nasrane
Poznám jedného kolegu na jednej VŠ a je dyslektik ale je špička vo Fyzike a hlavne Fyzikálnej chémií(Nebudem ho menovať ale má už Ing. a PhD a teraz si robí Doc tak posúďte si či sú alebo nie sú dyslektici inteligentný ale určite to závisí aj od dotyčného človeka) v ktorej je väčšina takých ľudí lebo normálny človek tomu nechápe poriadne ale práve takýto ľudia sú nato naj. Viete dobre že od geniality je len krôčik k šialenstvu a je to prisahám veru pravda. Ty čo učia chemické inžinierstva a fyzikálne chémie sú furt nejaký zvláštny jak zakomplexovaný.
@galinka@22 presne tak..dyslektikom sa ťažko číta, pretože proste tie písmenká vidia poprehaddzované...
moj kamarat je dyslektik a prisla som na to ja sama...a nikto v jeho okolí to nevie....a je to normalny clovek, ktory teraz maturuje na gympli a chysta sa na vysku...
to mas ako ludi, ktori sa ucia rychlo a ini ludia zase pomaly...
ja mam urcenu dyslexiu,dysgrafiu a dysortografiu-citat viem plynule ak si text preci tam aspon 2x predtym ale newadi mi citat bez pripravy...dysgrafia je o pisani ze sa mi zamienaju pismenka ale je to v pohode-pri diktate mavam zväcsa 3 a iny 5...ta dysortografia teraz presne newiem co znamena a le je to asi daco s vyjadrovanim-s tym mam asi najväcsi problem lebo vzdy ked daco vravim tak to iba natahujem a potom stratim pointu alebo sa zakokcem a dalej newiem vraviet-ale ak mi vravia ze som dobry ziak tak som dobry ziak a nie som nic menej ani nic viac..v triede mame vela horsich ziakov no oni su taky len preto ze sa prestal asi tak pred 3 rokmi ucit a teraz prepadavaju...................................
mnohy v triede stale nevedia ze mam urcene tieto poruchy_su vraj 3 stupne a ja ze mam 1.(najlahsi)-
ucitelia sa ich casto pytaju ci nemaju dake dysky-ty vsak vedia ze ja ich mam takze tak-a oni ani newedia ze co su to dysky..............................k tej dysortografii-ak je to vlastne porucha vyjadrovania)tak ludia ma malokedy hned pochopia kvoli mojmu zdlhaveme vysvetlovaniu
@peto1324 dysortografia je, keď sa nevieš poriadne naučiť gramatiku, máš problémy pri písaní, že jednoducho inak vnímaš to, čo ti diktujú.. a ťažko sa pri tom učia cudzie jazyky.
Mal som moznost doucat dyslektika, sestra dokonca dvoch... a zhodneme sa obaja v tom, ze jedine na co im ta dislexia bola, je vyhovaranie sa, ze oni lepsi nebudu, a ze sa nemozu tolko ucit atď... Ked nemal domacu, taktiez koli dyslexii... Nie kazdemu dyslektikovi to treba povedat, ze ma dyslexiu... Hlavne decka sa potom na nu stale vyhovaraju, a je im to len na vlastnu skodu... moj nazor.
Strednú som prešiel z vyznamenaním a keď neberieme minulý rok čo som hral WoW tak teraz mám priemer niekde okolo 85/100 takže asi až taký tupý nie som a ako sme sa bavili v inej diskusii tieto poruchy môže znamenať že majú vyvinutejšiu inú sféru mozgu na úkor tej ktorá u priemerných ľudí spracováva tieto vnemy. Čo znamená že v iných oblastiach môžu vynikať. Čo ma štve že mám problém sa naučiť jazyky ale tak pracuje sa na tom .
@Petika Dislektik nemá poprehadzované písmenka(Oči má v poriadku) len nevie čítať celé slová naraz číta tzv po slabikách čo sa prejavuje akýmsi sekaním pri čítaní.
@Galinka k čomu je človeku inteligencia ak nie k tomu aby niečo dokázal? a Tom Cruise nieje jediný príklad napríklad Zakladateľ Ikea má ťažkú poruchu učenia ale to neznamená že nieje inteligentný inak by asi nedokázal to čo dokázal.
@james144 ja viem, že má oči v poriadku..na to som ani nenarážala..ale obecne sa hovorí, že mu akoby "tancujú písmenká" a tak niekedy prečíta niečo poprehadzovane...zabudne písmenko a tak...asi ti to nemusím vysvetlovat, že ano
ale dyslektikov , ktorých poznám, tak zrovna oni mi to tak popisovali..
ja mam tiež takýto problém, kedysi som chodil aj na všelijaké testy a stále mi tam dávali robiť podla mňa nezmyselné somariny. Musím uznať, že mi to robí dosť veľký problém, s učením to konkrétne nemá až tak spoločné pretože zapamätať si nemám problém nič ani po prvom prečítaní, len problém je vtom za aký čas to prečítam . Vrátim sa späť k tým testom. Po niekoľkých návštevách psychológa mi to dosť liezlo n nervy a nedávalo mi to žiadnu motiváciu, cieľom bolo, že mi chceli dať nejaký papier aby som bol integrovaný, ale potom som sa tam už neukázal a urobil som veľmi dobre, pretože poznám viac takýchto prípadov, ktorý si dali vybaviť na to papier a potom sa samozrejme doslova ten človek nemusí toľko učiť a má všelijaké zvýhodnenia pri skúškach, mature... ja som to hodil za hlavu a držím krok s "normálnymi" a snažím sa to sám vylepšovať a keď sa niečo snaží človek sám a chce to, tak nie je nemožné dostať sa týchto ťažkostí. Smola na tom je, že sa takýto ľudia často dostávajú do trápnych situácií a pri študovaní stratia drahocenný čas.
@Kolorit no tak to by som nepovedal ak by si to mal skúsiť ty tak by si iné povedal, ale prakticky sa vyhovovať zas netreba proste treba makať aj tak a vo svete to nikoho nezaujíma kto je aký... prakticky ešte štastie že je google bez toho by som nikdy bez prípravy neviem napísať ani obľúbene kapelu Naightwist toto je bez prípravy.... a tu je z vytiahnem z googla bez chyby a si to porovnajte ako to asi všade mám disgrafika a dizlektika nightwish....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
Neviem cim je dyslexia sposobena,pravdepodobne nejakym poruchovym prepojenim v mozgu. S tyuz nic nenarobi clovek
Ale tiez nemam rad ak sa to zneuziva.
A dyslextici nie sú výnimka.
Ako keby sme si založili tmavé okuliare a ľudia by nás považovali za hlúpejších, lebo vidíme tmavší svet ako tí bez okuliarov.
je dyslektik ..tym je to dufam vyriesene ,ze dyslektici niesu menejcenni ludia
citujem z jedneho clanku "Tom Cruise je stále jediná hvězda, které se bojí konkurenční distributoři natolik, že nikdy nenasazují premiéry svých filmů do kin stejný víkend."
takze to uz hovori samo za seba
Aha,tak to má plno mojich kamošov..
Ale len také smiešne situácie mi dosť často nastávajú keď si zle z plagátu dačo zle prečítam alebo z dačoho dôležitého zamením si niečo celé slovo alebo si poprehadzujem písme a si to neuvedomím a hups som dade inde ako som myslel
Práve naopak som na internete našla tvrdenie, že dyslektické deti bývajú nadpriemerne bystré a šikovné, akurát s tým čítaním majú problémy...
Navyše, nie som si istá čo má inteligencia s tým, že je z niekoho hviezda... (To si rovno môžeme dať za vzor Britney Spears alebo Braňa Mojseja...)
moj kamarat je dyslektik a prisla som na to ja sama...a nikto v jeho okolí to nevie....a je to normalny clovek, ktory teraz maturuje na gympli a chysta sa na vysku...
to mas ako ludi, ktori sa ucia rychlo a ini ludia zase pomaly...
mnohy v triede stale nevedia ze mam urcene tieto poruchy_su vraj 3 stupne a ja ze mam 1.(najlahsi)-
ucitelia sa ich casto pytaju ci nemaju dake dysky-ty vsak vedia ze ja ich mam takze tak-a oni ani newedia ze co su to dysky..............................k tej dysortografii-ak je to vlastne porucha vyjadrovania)tak ludia ma malokedy hned pochopia kvoli mojmu zdlhaveme vysvetlovaniu
@Petika Dislektik nemá poprehadzované písmenka(Oči má v poriadku) len nevie čítať celé slová naraz číta tzv po slabikách čo sa prejavuje akýmsi sekaním pri čítaní.
ale dyslektikov , ktorých poznám, tak zrovna oni mi to tak popisovali..