Mna z histórie vždy najviac zaujímal Egypt... Je úžasné, čo všetko tá civilizácia dokázala, hoci nemala naše vymoženosti. Škoda, že ju Rimania museli rozbiť...dnes sú z nej len úlomky. Ale tak to už chodí nie?
No Nika42, pre teba to možno je nuda, tak ked si ospala tak si chod lahnut ale iných ludí zaujíama historia
a k tomu Egyptu: čo sa týka Rímanov a pod. no tak to už chodí alebo chodilo - vyhrá ten silnejší... No najlepšie na tom je že i ked staroveký Egypt dávno zanikol, jeho odkaz prežil tisícky rokov.
Dejiny Egypta sú veľmi zaujímavé, to je pravda. Mňa vždy najviac fascinovalo obdobie Novej ríše - konkrétne vláda Ramesseho II., druhé prechodné obdobie a znovuzjednotenie Egypta, Atonova éra v dejinách Egypta a potom zánik Egypta v podobe Kleopatrinej moci (iste je to polemika či zanikol vtedy ale pre mňa Egypt končí Kleopatrinou smrťou
Viete o tom, že Cheopsovu pyramídu stavalo 20 000 robotníkov, váži 5 miliónov ton, na jej plochu by sa zmestilo 200 tenisových kurtov a so svojimi 147 metrami (pre porovnanie, dvojičky WTC merali 412 m) bola 4000 rokov najvyššou stavbou sveta?
egypt! v zivote by som tam nezila v tej dobe, jedna vec, ze historia,kultura a prinos pre dalsie generacie boli nenahraditelne, ale zivot???? mizerny!!! boli to sadisti! bleeeeee, otroctvo, bice, mucenia, zaziva vsetko robili, skory stredovek to bol
Aj ja milujem Egypt. A nie je to celkom tak ze otroctvo, bice...Kazda doba ma svoje + aj -. A mne sa zda, ze vtedy sa zilo krajsie a bolo menej starosti ako dnes
viete o tom ze v egypte ked zomrel manzel tak jeho zenu zaziva pochovali s nim.... OMG a oni ze inteligentni? ako stavali krasne stavby pre svojich bohov ale okrem toho nic zaujimave.
cozeeeeeeee? ze krajsie sa vtedy zilo??? ja by som teda v zivote nezila v tej dobe, to radsej tu v debilnej konzumnej spolocnosti, ale aspon mam dlhsi zivot ako oni a aku taku slobodu, no teeeda!!! pozerate sa len na plusy egyptu s malym e, bo s ami nechce stlacat shift!, egypt je super super, ale je aj otrasny otrasny, sadizmus, dokelu, vsak viem, ze otroctvo bolo rozsirene jak mor vsade, a pocuj sakul, tak teda nemyslela som len na pyramidy, a nestavali otroci a vezni pyramidy? kto potom? daj vediet, ak mas dobre informacie, co predpokladam, ze mas, keedze studujes historiu
este mam otazocku na teba, ale tyka sa novsej doby, ruske dejiny rok 1918 a sucasnost, ak sa zaujimas daj vediet, a hodim ti otazku, mohol by si mi overit informaciu jednu smrtelne dolezitu pre mna
Minonka: pyramidy nestavali otroci. Stavali ich členovia občín Verte mi, ale to čo sa učíte na stredných že otroci ich stavali tak to je pekna hlupost Povedal nám to doc. na VŠ
Mna Egypt zaujíma, ale súhlasím s názorom, že by som tam v časoch pyramíd nechcela žiť... Priemerny človek sa tam skutočne nemal dobre... Ale treba uznať že tam bolo možno lepšie ako inde na svete v tom čase, teda myslím to tak že to predsa len bola pokroková kultúra...
Sakul: ja som bola inak tiež v tom, že pyramídy stavajú otroci... Možno preto máme všeobecne taký skreslený pohlad na Egypt a otrokárstvo...
Amrafel: to je pravda otrokárstvo bolo vždy... a asi aj je, len v iných formách...
...a ešte taká sranda prvý zaznamenaný štrajk v historii bol pri stavaní cheopsovej pyramídy ( sakul oprav ma niesom si istý ) ked sa vzbúrilo rolníctvo pracujúce na pyramíde pretože nedostali cibulu
Kráľ Škorpión naozaj žil, ale ešte v archaickej (alebo nultej) dynastií. Neviem, či sa pokúšal o zjednotenie Egypta. Podarilo sa to až Menimu okolo roku 3000pnl, ale vedú sa polemiky, že Egypt nezjednotil on, ale až Narmer
fuha...ludia, už zachádzate do detailov ja viem len tolko že v učebniciach pre SŠ je napísaný ako zjednotitel Egypta ten mýtický vládca.. a vraj to až tak nebolo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
a k tomu Egyptu: čo sa týka Rímanov a pod. no tak to už chodí alebo chodilo - vyhrá ten silnejší... No najlepšie na tom je že i ked staroveký Egypt dávno zanikol, jeho odkaz prežil tisícky rokov.
Ale musim priznat, ze pre mrtvolky vymysleli najnezabudnutelnejsie hrobky na svete!
inak ked tu tolko hovoríte o otrkoch egypta.. Myslíte si že otroci stavali pyramídy???
este mam otazocku na teba, ale tyka sa novsej doby, ruske dejiny rok 1918 a sucasnost, ak sa zaujimas daj vediet, a hodim ti otazku, mohol by si mi overit informaciu jednu smrtelne dolezitu pre mna
Sakul: ja som bola inak tiež v tom, že pyramídy stavajú otroci... Možno preto máme všeobecne taký skreslený pohlad na Egypt a otrokárstvo...
Amrafel: to je pravda otrokárstvo bolo vždy... a asi aj je, len v iných formách...
btw, to s tými ženami, ktoré pochovávali zaživa s manželmi je blbosť, to sa robilo kdesi v Indii