nevedeli by ste mi niekto vysvetlit ako vypocitam ubytok napatia na odpore? tie..UR1,UR2...a to Uav to je pri tych uzlovych napatiach...ucim sa to akurat a nerozumiem tomu
@malapohroma az nato ze v paraelnom zapojeni je 1/R=1/R1+1/R2... a nie tak ako si to pisala ty ...
@penachim podla mna mas na mysli nejake serioparaelne zapojenie odporov??? v ktorm ak chces vypocitat jednotlive napetia na odporoch musis ist opacne a to tak ze si vypocitas celkovy odpor vyjde ti celkovy prud ktory sa v paraelnych vetvach meni atd ... neviem napis konkretne priklad alebo nieco take ze ty si z gymka ?
napetie na odpore UR sa pocita ako samotny odpor R * prud tecuci odporom I ... to je klasicky ohmov zakon R=U/I no k tomu vlastne netreba ani nic ine, zaklad vsetkej elektroniky
@malapohroma a asi aj davas kusa pozor ... no kusa lebo to mas mierne obratene ale neva ... to sa nieco take berie na fyzike ? ci ja uz si nepametam nic zo zakladky
@dconan ale ved som sa len pomylilaa na papier to pisem dobre len tuto pisat tie zlomky takto.. to pletie.. ja nwm ci to beru na zakladke, som vlastne na gympli
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
v paralelnom zapojeni plati ze celkovy odpor (R) = R/1=R1/1+R2/1 (a viac R, podla toho kolko je tam rezistorov)
V paralelnom sa napatie nemeni, meni sa len prud, tak ako sa v seriovom meni napatie a nemeni sa zase prud..
u (napatie, konstanta v paralelnom zapojeni) = I.R (R/1=R1/1+R2/1)
a neviem ci som to povedala zrozumitelne, ale nechapem celkovo tej otazke..
btw. mas 18? O.o
@penachim podla mna mas na mysli nejake serioparaelne zapojenie odporov??? v ktorm ak chces vypocitat jednotlive napetia na odporoch musis ist opacne a to tak ze si vypocitas celkovy odpor vyjde ti celkovy prud ktory sa v paraelnych vetvach meni atd ... neviem napis konkretne priklad alebo nieco take ze ty si z gymka ?