Podla kvantovej fyziky je svet uplne iny ako ho vnimame. to co my vnimame ako hmotu je z prevaznej casti len prazdny priestor a samotne castice su tvorene vlniacou sa energiou (superstrunami). Podla M-teorie ma byt cely vesmir membrana, ktora existuje v 11tich dimenziach (jednou z tych dimenzii je cas)! my vnimame len 3 (+1) dimenzie.
Jedna castica moze existovat na x miestach zaroven, obcas zanikne a objavi sa na inom mieste. Castica moze ihned ovplyvnit spin castice v uplne inej galaxii (casticova previazanost) pritom nepozname sposob ako by mohla vyslat informaciu na taku vzdialensot (nakolko sme obmedzeni rychlostou svetla).
Mnohi fyzici uz nevylucuju ani moznost existencie nekonecneho mnozstva paralernych realit.
Niekto si povie ze su to len vymysli teoretickych fyzikov. Ale cela dnesna elektronika: tranzistory, diody, integrovane obvody su zalozene na zaveroch kvantovej fyziky a ono to skutocne funguje. Existuje vobec hmotny svet, alebo je nami vnimana "realita" len iluzia?
,,existuje objektivna relita,, ? súvisí nejako táto otázka s otázkami v 1. komente? čo ja viem ani nie ...
hmotný svet a objektívna realita mi príde ako dve rozdielne veci ...
každopádne svet reálne existuje, to čo človek vníma sa reálne deje pretože to má reálne následky v čase ... niečo čo vykonáš dnes bude mať reálny následok aj dajme tomu za 30 rokov ... jedine vĎaka času a príčinám a následkom dokážeš vedieť že realita je reálna a deje sa, že to nie je ilúzia...
skôr by som sa zameral na to či život, slobodná vôľa a podobné srandy nie sú ilúzie ..
čiže za mňa, hmotný svet existuje aj napriek tomu že hmota je len vlastnosť energie a častíc okolo nás z ktorých je stvorený vesmír ..
a realita ilúzia nie je, existuje, no veľa vecí ktoré vnímame, vnímame skreslene a neúplne, (chybne) v tom je tá ilúzia
Ako nefyzik - ale sociológ a politológ sa nato pozerám z trochu iného hľadiska. 1) Čokoľvek objektívne existuje. Ale existuje len v danom momente, ako daná realita, ktorá sa skutočne stala. Nejaký akt sa skutočne udial. Tj. je reálny. 2) Máš množstvo pozorovateľov danej skutočnosti. Líši sa interpretácia, to však neznamená, že sa niečo objektívne nestalo. Stalo sa to, len máš na udalosť iný pohľad, a intrepretuješ ju inak ako ktokoľvek iný. 3) Psychológovia tvrdia, že klameme každých pár minút - ono to však nie je klamstvo v pravom slova zmysle - vedomé klamstvo. Ide o odlišnú interpretáciu skutočnej udalosti. 4) Na každú udalosť sa pozeráš zo svojej ideologickej optiky. Interpretuješ ju inak, ako niekto, kto má iné ideologické zázemie, iné hodnoty a preferencie. 5) Po piate som takmer pri písaní tohto bullshitu vytriezvel, takže ani toto neni niečo, čo by sa nedalo vyvrátiť
,,Jedna castica moze existovat na x miestach zaroven, obcas zanikne a objavi sa na inom mieste.,,
Podla mna som ta castica ja alebo som naozaj sprosta ked mi dosť casto hovoria ludia ze ved sme tu boli aj ty si tu bola a robili sme toto a toto ale ja si na to ani za boha nespominam a to ani nepijem ani neberiem žiadne drogy ale v poslednom case sa mi to stava dosť casto a ja uz vazne zacinam o sebe pochybovat lebo nenachadzam racionalne vysvetlenie na to ze by som si nepamatala niečo co som,, zevraj,, uz zazila 0_0
samozrejme, ze existuje. to nieje namet na diskusiu. vsetko sa deje. a dialo by sa to aj bez pozorovatelov, teda neexistuje priestor pre subjektivitu. end of the story.
Džízs... ako nehnevaj sa na mňa, ale všetko čo si napísal nijak nesúvisí s otázkou, alebo sa len napiču pýtaš... Objektívna realita jednoducho existuje... Nemení na tom nič teórioq strún, nemenia na nej nič kvantové fluktuácie, kvantová previazanosť ani paralelné vesmíry. Objektívna realita proste je s tým, že keby sú tieto teórie pravdivé, jednoducho by boli jej súčasťou...
@Foxie necerpal som zo ziadneho konkretneho clanku, internet je plny clankov na tuto temu skus heslá ako kvantova teoria, teoria superstrun, teoria supergravitacie, m-teoria, teoria vsetkeho, paralerne vesmiry atd.
Ale tu je dokument kde su zaklady pekne vysvetlene aj pre laikov:
Karlotiskot: a co je to ta objektivna realita? Ked mozog kazdeho jedneho pozorovatela vnima svet okolo seba odlisne? Uz len plinutie casu je relativne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Jedna castica moze existovat na x miestach zaroven, obcas zanikne a objavi sa na inom mieste. Castica moze ihned ovplyvnit spin castice v uplne inej galaxii (casticova previazanost) pritom nepozname sposob ako by mohla vyslat informaciu na taku vzdialensot (nakolko sme obmedzeni rychlostou svetla).
Mnohi fyzici uz nevylucuju ani moznost existencie nekonecneho mnozstva paralernych realit.
Niekto si povie ze su to len vymysli teoretickych fyzikov. Ale cela dnesna elektronika: tranzistory, diody, integrovane obvody su zalozene na zaveroch kvantovej fyziky a ono to skutocne funguje. Existuje vobec hmotny svet, alebo je nami vnimana "realita" len iluzia?
hmotný svet a objektívna realita mi príde ako dve rozdielne veci ...
každopádne svet reálne existuje, to čo človek vníma sa reálne deje pretože to má reálne následky v čase ... niečo čo vykonáš dnes bude mať reálny následok aj dajme tomu za 30 rokov ... jedine vĎaka času a príčinám a následkom dokážeš vedieť že realita je reálna a deje sa, že to nie je ilúzia...
skôr by som sa zameral na to či život, slobodná vôľa a podobné srandy nie sú ilúzie ..
čiže za mňa, hmotný svet existuje aj napriek tomu že hmota je len vlastnosť energie a častíc okolo nás z ktorých je stvorený vesmír ..
a realita ilúzia nie je, existuje, no veľa vecí ktoré vnímame, vnímame skreslene a neúplne, (chybne) v tom je tá ilúzia
Podla mna som ta castica ja alebo som naozaj sprosta ked mi dosť casto hovoria ludia ze ved sme tu boli aj ty si tu bola a robili sme toto a toto ale ja si na to ani za boha nespominam a to ani nepijem ani neberiem žiadne drogy ale v poslednom case sa mi to stava dosť casto a ja uz vazne zacinam o sebe pochybovat lebo nenachadzam racionalne vysvetlenie na to ze by som si nepamatala niečo co som,, zevraj,, uz zazila 0_0
alebo
a príde nové nebo a nová zem, všetko staré pominie, nebude už smrti ani bolesti...
hlavu hore aj tak som "zomlel" len hovno (nula hviezidiček)
Ale tu je dokument kde su zaklady pekne vysvetlene aj pre laikov:
Karlotiskot: a co je to ta objektivna realita? Ked mozog kazdeho jedneho pozorovatela vnima svet okolo seba odlisne? Uz len plinutie casu je relativne.