Som surfoval po Pravda.sk a našiel som cool článok - Že Robert Fico chce v dejepise zrušiť Slovanov a nahradiť ich pomenovaním "Starí Slováci", čiže vo Veľkej Morave neboli Slovania, ale iba Starí Slováci
Arya, asi nie, lebo on len zrusil Velkomoravskych Slovanov Juzni a Vychodni Slovania asi zostavaju, proste Juzni Slovania a Vychodni Slovania hravali hokej proti Starým Slovákom (ak už boli majstrovstvá vtedy, čo asi neboli
no tak je rpavda..pičo....sorry..fico si robi aj tak co che...a on naozaj meni dejiny, slovewnsko je v coraz vetsej riti..ako na to budeme spominat v buducnosti??..a nezabudajte.. jeho vzorom je janosik...
Stále psychológovia tvrdia že deti sa učia prebytok informácií , že sa potrebujú spraviť reformy v osnovách , UŽ UŽ by to bolo , no potom došiel na post ministra školstva bývalý Slotov spolužiak ujo Nikolaj a išlo to celé totálne do hajzlu.
Toto sú reformy?!
Že menej sladkostí v bufetoch lebo máme tlsté deti a regionálne jedlá v jedálni a zmeniť slovanov na starých slovákov.. Toto má pomôcť nášmu školstvu?
Šak to ide celé do piče tento štát..
Toto keby počuli niekde v nórsku alebo švédsku tak by sa asi začali ujebávať čo za absurdných recesistov to máme vo vláde.. boha jeho..
Fico vs. "protivladne zhromazdenie" v Pezinku. Myslim si ze toto bola najvacsia ukazka jeho psychickej poruchy. A to ze chce menit starych slovanov na slovakov sa jednoducho neda...a co sa tyka naseho skolstva a celej vlady, naco to tu rozoberame? demokracia ma iste "páky" urcene pre zmenu v systeme. ked nam niekto hadze tlacovy zakon, ktory (a ja som ho necital) zrejme ma potklacit slobodu prejavu, mame neschopnych ministrov, blazna za premiera, boxera a ozrana za jeho poskokov, naco to riesit v blogoch a forach? treba urobit peticie, zhromazdenia, protesty, vyzvy statu, pisat listy a bojovat proti tomu nie na forach a krcmach ale tam kde to moze pomoct.
1. "Slovania je veľmi všeobecný, nepresný termín" vzhladom na to ze presnejsie oznacenie nemame lebo ziadne konkretnejsie oznacenie nasich predkov nevzniklo a ziadnym zo statov ktorych predkami su slovania to nevadi neviem preco by to malo vadit nam..
2. "Podľa neho (Mikolaja) by sa v každom predmete malo viac podporovať vlastenectvo, keďže sa vláda zaviazala, že pozdvihne národné povedomie v školách." narodne povedomie urcite nezdvihneme tym ze budeme tlacit detom do hlavy ako nas 1000 madari utlacali
3. "Politické dejiny Európy sa budú redukovať, deti by sa tiež nemali učiť toľko podrobností ani o staroveku."
so zvysenou dotaciou historie suhlasim ale uz nie s tym aby sa zanedbaval starovek, najslavnejsie rise sveta ktore spravili tak velmi velke pokroky.., a zuzovanim politickych dejin Europy - ved to je populizmus a az demagogia ked chce niekto zdvyhat vlastenectvo a zanedbavat dolezite fakty z politickeho sveta.. ja som sa napriklad nic neucil o francuzskom nacionalizme a to si dovolujem povedat ze mam jednu z najlepsich vyucb historie na slovenskych statnych strednych skolach. ako potom chceme zvysovat povedomie ked sa deti nebudu ucit o rozdiele medzi nacionalizmom, vlastenectvom, nacizmom a sovinizmom?
a to nie je urazka, to je proste fakt. Dufam, ze toto neprejde, lebo to uz je pomaly taka sprostost ako to, ked Huga Chavez si posunul cas.... Fakt sa cudujem ako moze taky psychopat byt na tak vysokom poste... (fakt ze manipulacia dalsich volieb v neprospech fica sa mi zacina zdat nie az tak nemoralna....)
Myslim, ze nazyvat Slovanov Starymi Slovakmi je hlupost, lebo Slovaci sa zacali nazyvat tak, ako sa volaju dnes az po rozpade Velkej Moravy a zacleneni Slovenska do uhorskeho statu.
A Friker - ano, Madari nas utlacali, je to tak, preco by sme sa nemali o tom ucit, ked sa oni ucia o tom, ze Slovensko je len nejaka "Horna zem", co sa odtrhla od "velkeho Uhorska" a ze cela ich nauka je zalozena na tejto myslienke a podporuju vo svojich ziakoch sovinizmus a nacionalizmus.
Rozhodne nie som za to, aby sa obmedzovalo vyucovanie o staroveku, to je tiez blbost, ale ani proti tomu, aby sa kladol aj doraz na nase dejiny - napriklad my sme sa ucili neviemkolko o americkej vojne Sever proti Juhu a vojne americkych osad, ale o Bernolakovi, Sturovi sme sa neucili skoro vobec a je to hanba.
Pojem "starí slováci" histografia/dejepisectvo z čias Veľkej Moravy, teda prevažne z 9. storočia !!!!! NEPOZNÁ !!!!!
Je to len výmysel niektorých historikov z Matice Slovenskej a našej vlády, ktorým v konečnom dôsledku ide len o poslovenčenie Velkej Moravy. Ručím vám za to, že keby niekto sa spýtal Svätopluka, že kto je Slovák, tak by na vás pozeral ako debil.
VELKA MORAVA A JEJ KULTURNY A POLITICKY ODKAZ JE SUCASTOU SLOVENSKA, MORAVY A DALSICH PRILHALICH OBLASTI, NIE LEN SLOVENSKA, A VOBEC NIE SLOVAKOV, PRETOZE TI ESTE NEEXISTOVALI.
Budem to spomínat asi donekonečna, ale žiadny dejepisec pred 1100 rokmi nezaznamenal do svojich análov, kroník, legiend a pod. etnikum "Slováci / Starí Slováci. A kedže historia sa troví z pramenov, a ta nasa najmä z písomných, nemožeme si vymýšlat.
30. - ste sa nuecili o sturovi dost? myslim ze je to v ucebnych osnovach na zakladnej aj na strednej skole v slovencine aj v dejepise... ale pravdou je ze nikde sa neuci pohlad na cele obdobie ale len na dane osoby a ich zivotopis.. v tom je to podla mna zle - cize problem je len vo vyklade nie v latke. co sa tyka juh proti severu - my sme tym zabili 4 hodiny z toho jedna bola referat (konkretne moj) a sli sme dalej.. cize zase je problem skor v podani. no a veci ako ze madari sa ucia blbosti.. to je problem ich osnov - tu sa riesi slovenska situacia nie? inak uplne suhlasim aj so sakulom aj s tebou
po latinsky sa Slovana v 9.stor. okrem iného volaju aj: "Sclavi"
a (akože) Slováci v 14.storočí sa tiež volaju: Sclavi.
No teraz mi tu o nič ine nejde, len o to že problem je aj v nazvosloví.. napr. Svätopluk bol "rex marahensium SCLAVORUM" = král moravských Slovanov. No ak dáme za pravdu zmienkam z čias 14.storočia, tak potom by mohol byt aj král moravských Slovákov... je to zložtý problém, do ktorého by mali viac povedat nielen historici ale aj jazykovedci...
historia je tiez nastroj politiky alebo skor nazorov takze by som sa nad tym nepozastavoval.
ved v Madarsku tiez ucia napriklad ze Madari su povodni obyvatelia Velkej dunajskej kotliny (aj ked nie su)
vo Francuzku ucia ze vyvrazdovanie Armenov Turkami v I. svetovej bola genocida, keby ste toto tvrdili v Turecku tak ste za mrezami...
a teraz konecne prisiel aj na SK politik ktory chce spolitizovat dejiny SK....no ja si myslim ze je to normalne a nemali by sme sa nad tym pozastavovat lebo je to vsade tak
Mna netrapi čo sa učia deti vo francuzku... žijem na slovensku a preto chcem aby sa naše deti učili správne o našich dejinách.. Francuzov tiež netrapi čo sa slovenske deti učia... to len my sa každému ser*me vieš kam...
Sakul: ale je pochopitelne ze sa kazdemu ser*me vies kam lebo si zober ze taky maly stat ako sme my, navyse s nie prilis bohatymi dejinami hlada vzory u tych väcsich (vid Francuzsko)
Slovensko má dost svojich vzorov... len doteraz sme žili v nejakom tieni... Slovaci nemusia mat za vzory ine štáty z historie.. naša historia je bohatšia ako sa zda... ovela bohatšia..
keby to boli slovaci koho budme oznacovat za sclavov tak by teda nemal pojem slovan ani existovat nie? - teda podla nasho premiera - tam niekde je ta demagogia..
btw - v anglictine doteraz nie je rozdiel medzi uhorskom a madarskom myslim.. (obe Hungary) nie je nieco take aj v latincine?
no a s tými madarmi.. no poviem ti tak - všade sa hovorí o "hungari" len my máme nejakých starých madarov, madarov a pod.. Som za to aby sme aj my volali ten národ žijuci od nas na juhu UHRAMI. Su to predsa Uhri - názov ktorý vychádza z latinského Ugri a pod. názvov. Po anglicky sa MAdarsko povie Hungary a to tiež pramení pri lat. pom národa "Ugri".
Takže si myslím že Slováci maju v tom trochu miešanicu, ktorej nastasite rozumeju . Ale nerad by som bol keby pod sposobom robili zo Slovienov starých Slovákov...
ja viem ze mame dobru historiu a dlhu ale okrem Velkej Moravy sme co mali vlastne?? slovaci boli stovky rokov sucastou mnohonarodnostnej monarchie a nemohli mat rovnake prava ako vladnuci narod (madari) spominaju sa sice napr. bohaty zilinsky mestania ale to boli aj tak nemci.
po zaniku Velkej Moravy na uzemí Slovenska fungovalo 200 rokov Nitrianske kniežatstvo - síce s cudzými vladcami (pričom ani to všetko neboli čistí Arúádovci) , ale na druhej strane nadviazalo na tradície Velkej Moravy z hladiska všetkých stránok - hospodárskej, politickej, kultúrnej... práve naše uzemie s ludmi a tradíciami sa stalo klučom ku vytvoreniu Uhroského královstva...
toto sme mali tiež, nie len velku moravu..
podobne by som mohol hovorit Matušovi Čakovi, alebo o Uhorsku v 16. až 17. storočí..
No to vieš Slovan je všeobecný výraz pre celú skupinu slovánksých národov kde zaradujeme napríklad Chorvátov srbov čechov poliakov slovakov rusov atď atď
Naviše Fico vie Hovno o dejepise a mal by si niečo preštudovať o tom ako vznikol výraz slovák.. Lebo pôvodne sme sa volalí slovieni a keďže našú Históriu písali vlastne židia a nemci premenovali nás na slovákov aby nebola zmienka o našom pôvode...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
Jasne. A potom ale vlastne aj Rusi sa vyvinuli zo Slovákov ze?
Nie, vážne. Ja ked budem premiér, tak nazvem všetkých Slovanov čo žili na území VM Starými Ponožkami.
História neznamená nič , keď ju tí navrchu stále menia a menia...
O chvíľu ani nebudeme vedieť , kto sme
Fakt to zmení tú debilnú situáciu na školách , fakt to pomôže!
Toto sú reformy?!
Že menej sladkostí v bufetoch lebo máme tlsté deti a regionálne jedlá v jedálni a zmeniť slovanov na starých slovákov.. Toto má pomôcť nášmu školstvu?
Šak to ide celé do piče tento štát..
Toto keby počuli niekde v nórsku alebo švédsku tak by sa asi začali ujebávať čo za absurdných recesistov to máme vo vláde.. boha jeho..
Chcu slovania zrusit Fica?
2. "Podľa neho (Mikolaja) by sa v každom predmete malo viac podporovať vlastenectvo, keďže sa vláda zaviazala, že pozdvihne národné povedomie v školách." narodne povedomie urcite nezdvihneme tym ze budeme tlacit detom do hlavy ako nas 1000 madari utlacali
3. "Politické dejiny Európy sa budú redukovať, deti by sa tiež nemali učiť toľko podrobností ani o staroveku."
so zvysenou dotaciou historie suhlasim ale uz nie s tym aby sa zanedbaval starovek, najslavnejsie rise sveta ktore spravili tak velmi velke pokroky.., a zuzovanim politickych dejin Europy - ved to je populizmus a az demagogia ked chce niekto zdvyhat vlastenectvo a zanedbavat dolezite fakty z politickeho sveta.. ja som sa napriklad nic neucil o francuzskom nacionalizme a to si dovolujem povedat ze mam jednu z najlepsich vyucb historie na slovenskych statnych strednych skolach. ako potom chceme zvysovat povedomie ked sa deti nebudu ucit o rozdiele medzi nacionalizmom, vlastenectvom, nacizmom a sovinizmom?
FICO JE KOKOT
a to nie je urazka, to je proste fakt. Dufam, ze toto neprejde, lebo to uz je pomaly taka sprostost ako to, ked Huga Chavez si posunul cas.... Fakt sa cudujem ako moze taky psychopat byt na tak vysokom poste... (fakt ze manipulacia dalsich volieb v neprospech fica sa mi zacina zdat nie az tak nemoralna....)
A Friker - ano, Madari nas utlacali, je to tak, preco by sme sa nemali o tom ucit, ked sa oni ucia o tom, ze Slovensko je len nejaka "Horna zem", co sa odtrhla od "velkeho Uhorska" a ze cela ich nauka je zalozena na tejto myslienke a podporuju vo svojich ziakoch sovinizmus a nacionalizmus.
Rozhodne nie som za to, aby sa obmedzovalo vyucovanie o staroveku, to je tiez blbost, ale ani proti tomu, aby sa kladol aj doraz na nase dejiny - napriklad my sme sa ucili neviemkolko o americkej vojne Sever proti Juhu a vojne americkych osad, ale o Bernolakovi, Sturovi sme sa neucili skoro vobec a je to hanba.
Je to len výmysel niektorých historikov z Matice Slovenskej a našej vlády, ktorým v konečnom dôsledku ide len o poslovenčenie Velkej Moravy. Ručím vám za to, že keby niekto sa spýtal Svätopluka, že kto je Slovák, tak by na vás pozeral ako debil.
VELKA MORAVA A JEJ KULTURNY A POLITICKY ODKAZ JE SUCASTOU SLOVENSKA, MORAVY A DALSICH PRILHALICH OBLASTI, NIE LEN SLOVENSKA, A VOBEC NIE SLOVAKOV, PRETOZE TI ESTE NEEXISTOVALI.
Budem to spomínat asi donekonečna, ale žiadny dejepisec pred 1100 rokmi nezaznamenal do svojich análov, kroník, legiend a pod. etnikum "Slováci / Starí Slováci. A kedže historia sa troví z pramenov, a ta nasa najmä z písomných, nemožeme si vymýšlat.
po latinsky sa Slovana v 9.stor. okrem iného volaju aj: "Sclavi"
a (akože) Slováci v 14.storočí sa tiež volaju: Sclavi.
No teraz mi tu o nič ine nejde, len o to že problem je aj v nazvosloví.. napr. Svätopluk bol "rex marahensium SCLAVORUM" = král moravských Slovanov. No ak dáme za pravdu zmienkam z čias 14.storočia, tak potom by mohol byt aj král moravských Slovákov... je to zložtý problém, do ktorého by mali viac povedat nielen historici ale aj jazykovedci...
ved v Madarsku tiez ucia napriklad ze Madari su povodni obyvatelia Velkej dunajskej kotliny (aj ked nie su)
vo Francuzku ucia ze vyvrazdovanie Armenov Turkami v I. svetovej bola genocida, keby ste toto tvrdili v Turecku tak ste za mrezami...
a teraz konecne prisiel aj na SK politik ktory chce spolitizovat dejiny SK....no ja si myslim ze je to normalne a nemali by sme sa nad tym pozastavovat lebo je to vsade tak
keby to boli slovaci koho budme oznacovat za sclavov tak by teda nemal pojem slovan ani existovat nie? - teda podla nasho premiera - tam niekde je ta demagogia..
btw - v anglictine doteraz nie je rozdiel medzi uhorskom a madarskom myslim.. (obe Hungary) nie je nieco take aj v latincine?
V konečnom dôsledku jedno z pomenovaní by teoreticky (na základe písm. pramenov) ani nemuselo existovat.
Teda bud su Slovaci všetci Slovania - a samozrejme Veľka Morava je slovenská = zhruba Ficova demagogia o Slovenskom kráľovi Svatoplukovi,
alebo
Slováci ako národ neboli v stredoveku, a národ žijuci na našom uzemí bol proste len slovanský..
Takže si myslím že Slováci maju v tom trochu miešanicu, ktorej nastasite rozumeju . Ale nerad by som bol keby pod sposobom robili zo Slovienov starých Slovákov...
toto sme mali tiež, nie len velku moravu..
podobne by som mohol hovorit Matušovi Čakovi, alebo o Uhorsku v 16. až 17. storočí..