Prosím vás, neviem si poradiť s jedným príkladom. Je to učivo 1.ročníka na strednej škole. Zadanie znie : Intenzita gravitačného poľa pri povrchu Zeme je cca 10 N.kg. Určte veľkosť intenzity vo vzdialenosti h od povrchu Zeme, ak: a) h = Rz ; b) h = 4Rz
kedze si uz nepamatam ine vzorceky tak som na to siel vzorcom
F=K (Mz . Mt)/(R^2)
zo zadania viem, ze 10=K (Mz . 1 )/(Rz^2)
plati v a) F=K(Mz . 1)/((2Rz ^2)
z coho viem ze 4F=K (Mz . 1 )/(Rz^2), teda 4F=10, teda F=2,5N ak teleso ma 1kg, teda a=2,5m.s^-2
* lebo je to Rz nad povrchom, teda vzdialenost taziska je od telesa 2Rz
.......nemyslim si , ze je to korektny postup, ale ako som povedal, uz si nepamatam moc ako sa to ma pocitat a takto to funguje a da sa to pochopit....b) vypocitaj obdobne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
ten posledny vzorec, tu gravitacnu konstantu kappa mas urcite napisanu v zosite, za M dosadis hmotnost zeme, za r dosadis (Rz+h)
F=K (Mz . Mt)/(R^2)
zo zadania viem, ze 10=K (Mz . 1 )/(Rz^2)
plati v a) F=K(Mz . 1)/((2Rz ^2)
z coho viem ze 4F=K (Mz . 1 )/(Rz^2), teda 4F=10, teda F=2,5N ak teleso ma 1kg, teda a=2,5m.s^-2
* lebo je to Rz nad povrchom, teda vzdialenost taziska je od telesa 2Rz
.......nemyslim si , ze je to korektny postup, ale ako som povedal, uz si nepamatam moc ako sa to ma pocitat a takto to funguje a da sa to pochopit....b) vypocitaj obdobne
E=F/m, m sa ti vykrati takze E= kappa x m/r^2
-r - mas polomer zeme 6378km, takze polomer zeme + vzdialenost to je 2Rz
-kappa 6,67x10^-11
-m - hmotnosť zeme 6x10^24
a) E=kappa x m/12756000^2 = 2,459
b) h=4Rz polomer + vzdialenost cize 5Rz
E=kappa x m/31890000^2 = 0,39