možno sa toho dočkám pri dalšej reinkarnácii to bol len vtip, a podla mna je lepšie ked chlap nie je strojený a hned od začiatku vieš s kým máš dočinenia, takže prirodzenosť !
mne sa to stáva, napr ked chalan, resp. aj stary pan stoji v mhd a ja pri nom a ideme vystupit tak ma napr. pustí aby som sa prva narvala do tych dveri, dokonca jeden asi ročny dedko ma pustil minule v buse, a ja len čumim že ved nebudem sediet pri dedkovi a on ze on ma nejaku vychovu a dovoli aby žena pri nom v buse stala...alebo casto ma spolužiaci pustia v dverach, pridržia mi ich, ja neviem mne sa to nezdá uplne vymreté
..aj ked...je jeden drbko, čo chodi so mnu rano na bus a aj ked pridem prva, predbehne sa, lebo strašny rozdiel je ci stoji v tom nafullovanom buse pri sedanke cislo 5 alebo 7 ...krysa logic
Napríklad veľmi málo vídam mužov, ktorí by ma nepustili skôr cez dvere.
Proste v poslednej dobe sa mi často stáva, že vidím, že tu ešte stále sú, keď si všímam maličkosti.
tak neviem, asi si v zlom prostredí alebo čo, men sa jednostaj stáva, že mi chlap pridrží dvere alebo takéto veci, nevidím ten mega problém neslušnosti mužov
pred pár mesiacmi ma pustil jeden v trolejbuse sadnúť, dvere mi furt niekto podrží, dokonca raz som stretla takého, čo mi otváral dvere aj od auta
furt som obklopená gentlemanmi (aj môj drahý taký je :-S )
no a za dalsie, mam takeho kamarata, on je dost hovado inak ale ale je mega gentleman, on ma uci take veci, ze preco vzdy ide po schodoch prvy a podobne, ze ziiiram
spolužiaci mi zvyknú podržať dvere, aj sa mi občas stane, že mi vo vlaku niekto vyloží kufor. občas
inokedy je zase kupé plné chlapov a dívajú sa, ako trepem kufrisko hore sama
podľa mňa by ale na slušnú výchovu nemali zabúdať ani ženy. často očakávame slušnosť od mužov, ale samy neurobíme pre nikoho nič navyše. minule som bola jediná v trojmiliónovom dave na námestí, čo pomohla žene s kočiarikom po schodisku. to nemusia robiť len muži, aj baby by si mohli niekedy pomôcť..
Mary Wollstonecraft už v roku 1792 písala toto: "Plačem nad tým, že ženy sú systematicky degradované tím, že sa im dostáva triviálnej pozornosti, o ktorej si muži myslia, že je mužné ženám dopriať, keď v skutočnosti iba urážlivo podporujú svoju vlastnú nadradenosť. Ukloniť sa nižšiemu tvorovi ich nič nestojí.Vlastne mi tieto ceremónie pripadajú tak smiešne, že sa sotva držím, keď vidím, ako muž začne s dychtivou a vážnou starostlivosťou zdvíhať kapesníček či zatvárať dvere, keď by to dáma mohla urobiť sama, len keby o krok či dva popošla." Nie je teda gentlemanstvo len sociálny konštrukt, udržiavaný ako symbolický prostriedok udržiavania žien v podradnej pozícii? Myslím, že je
Taktiež držím dvere, ak niekto vychádza z miestnosti púšťam. Dievčatá, dámy, slečny a podobné stvorenia púšťam stále ako prvé. Držím dvere, púšťam sadnúť. Fakt sa snažím nielen dodržiavať "gentlemanstvo" ale aj zásady slušného správanie všeobecne.
Myslím že to vymiera a preto sa treba obklopovať správnymi mužmi. A inak chalani by to mali využívať lebo baba (DÁMA a nie nejaká cuchta) si to všimne a potom to zvyšuje šance.
a celkovo pridrzat dvere no... ked dievca uteka rychlo ze si otvoi tak muz ma smolu
skor gentlemenstvo je aj to ze odvaha a aj neustupnost pri niektorych vecich (skoda ze mne akurat toto chyba , i ked trosku ako slušnost a podobne ide ruka v ruke s tymto. Alebo ked pride dievca neskor alebo aj ked za to nemoze aj ked za to moze tak povies ze napriklad aj ty si len teraz prisiel ze to nevadi alebo ze to jej neni chyba a podobne veci toto patri skor do tento kategorie.....
@artlover ako u ktorej asi, ja aj chlapovi pomôžem keď sa nejako dá s tým kočíkom mi napadlo teraz... ešte ani raz sa nestalo, že by chlap pomohol žene s kočíkom do autobusu (v mojom okolí), leda tak ja alebo nejaký starý dedko čo ledva vládal. hold, chlapčiatka sa len pozerali a postávali so sluchátkami v ušiach.
Problém je dosť zacyklený podľa mňa. Málo dievčat vyhľadáva gentlemanov, takže chalani/chlapi na to serú a radšej budú drsný, frajerikovia namiesto toho, aby si ctili to nežnejšie pohlavie. No dievčatá to na druhej strane nepožadujú. Takže v konečnom dôsledku je preto taký nedostatok po gentlemanoch, alebo ženách, ktoré to ocenia
@james144 Veď to mi je jasné - ale myslím, že stále môžme čerpať aj z myšlienok prvej vlny feminizmu - ktorá upozorňovala najmä na telesnosť... keďže tento koncept a jeho symbolika sa odvtedy moc nezmenila - len sa transformovala. Táto nadvláda mužov, aj v tejto oblasti, je stále prítomná - hoci sa transformuje na vyššiu napr. sociálnu a ekonomickú úroveň (teda do druhej vlne resp. neskôr do post - feminizmu) ale aj tieto fungujú na nejakej elementárnej rovine (ktorá sa nejako rapídne nezmenila čo si všíma aj Bourdieu)
@luuci no ako vidíš, tak na birdzi sú samí zlatúšikovia čo už začína byť veľmi podozrivé, lebo na birdzi majú všetci podivne vysoké iq, všetci sú slušní, všetci všetko vedia. fu, zázrak internetu táto stránka. a real life niččč
@igorv fú no. neviem ako ich vyslovene že vyhľadávať mali by nosiť ceduľky na krku, aby aj maminy s kočíkmi na zastávke vedeli na koho sa obrátiť. a ja som za takéto veci vďačná (síce si nespomínam kedy mi naposledy chlap urobil nejakú láskavosť alebo čo) ale vždy to oplatím úprimným úsmevom od ucha k uchu
@50 tie úsmevy od ucha k uchu sú na nezaplatenie, častokrát len kvôli tomu niečo také spravím a keď vidím bezradné mamičky s kočiarmi terigajúcimi sa po schodoch v autobusoch a starší páni sediaci so založenými rukami mám chuť blejt velebnosti a nadávajú na našu generáciu aká je skazená, a že nemá budúcnosť...
@sabnacke možno keby sa naučili správať a ovládali aspoň základy etikety a správali sa k ženám inak.. potom by sa aj ženy správali k nim o milión percent lepšie a vážili si ich viac...
ale hej tiež mám ten pocit že 90% chlapov sú debili a nevedia ani len podržať dvere...
@nats presne toto! a ono vačšinou je aj to, že keby maju pri sebe niekoho kto sa blizi k gentlemanovi, tak by o neho ani bicykel neopreli lebo by sa im taky muž zdal nezaujimavy mozno, alebo nieco takeho štýlu
@luuci@53 Ale stále nerozumiem, čo má podržanie dverí s rešpektovaním... napr. rešpektujem ženy - ich názory - správanie - problémy - postoje (ak sú iné) maximálne... rovnako podržím dvere a pomôžem atď. ale nepovažujem to za nič iné, ako za zvyk / tradíciu... ženy by som rešpektoval rovnako (teda s rovnakým prístupom ako k mužom) aj keby som im tie dvere nepodržal - je to o niečom inom...
@acvd43xa7w tak to uz je strasne v keli ked ta pusta do podniku ako 1. a ide pred tebou po schodoch, tak to o gentlemanstve nema ani potuchy... to je skor taky ten sedliacky bonton
@antifunebracka ked idem hore, tak ide za mnou, ked ide dole, tak ide predomnou, ze ked ma smykne, aby ma chytil
vidis, teraz si ani neviem spomenut, ze kto z nas dvoch vchadza prvy do podniku
@james98 a ked ti poviem len ze je to slusne niekomu podrzat dvere? ci vlastne niekoho urazam tym, ze ked uz drzim tie dvere tak nemusi on? " to ako je teraz prezentovany feminizmus je uplna kokotina na mraky a lutujem kazdeho co tomu pribuzny obor vystudoval.
@acvd43xa7w aha tak potom ok, potom to robi dobre. do podniku vchadza 1. muz, aby vsetky oci stamgastov pristali na nom, ne na jeho dame a vychadza von tiez 1. aby zenu vedel ochranit, keby bola na ulici pred podnikom nejaka bitka
len toto sa mi nepaci, ze vela zien tieto veci neovlada a potom aj nam, co etiketu dodrziavame, vycita, ze sa vsade pchame dopredu a ze nevieme nic o slusnej vychove, co je potom dost komicke
@veryhappyhippo Ale ja sa pýtam - prečo to je slušné vo vzťahu Mužov voči Ženám a nie napr. naopak. Stále je to akési vnucovanie podradenosti. Nehovorím o tom ako o zásadnom stanovisku - len o ako o otvorenej diskusii. Tieto "zdvorilosti" sa istým spôsobom neskôr prenášajú do sociálnej hierarchie vzťahov a podobne do ekonomickej oblasti - kde v moderných termínoch hovoríme napr. o feminizácii chudoby, priepasti čo sa týka platov a spoločenského postavenie (a nie, nevyštudoval som žiadny odbor tomu podobný).
mam niektorych fajn spoluziakov, ktori to robia kazdy den a je to uplne prijemne obcas sa mi dokonca stane ze aj neznami muz/ chalan sa zachova ako gentleman inak vzdy mam dilemu ci sa mam podakovat takze niekedy sa podakujem inokedy sa iba usmejem..
@james98 jasne, vies co moj zamer pri takej cinnosti je dat zenam najavo aky som mocny muz a oni ubohe slecinky a vlastne len dokazat aky som nadradeny... yeah how about no
@veryhappyhippo Ak nerozumieš pojmu "Symbolický" - a rozdielu medzi symbolickým ( a zároveň implicitným) a explicitným vyjadrením "niečoho" - tak sa nemáme o čom baviť. Argumentoval som dosť jasne práve na rovine, na ktorej sa jedinec rozhoduje najčastejšie (viz. psychoanalýza) Existuje nejaký manifestačný prvok, ktorý ukazuje na neviditeľné štruktúry - a práve tieto neviditeľné štruktúry sú v týchto procesoch dominantné. Ujasni si pojmy a argumentačné roviny a potom sa môžme baviť...
Muž má vchádzat prvý do miestnosti btw. A inak žena má podávat ruku prvá pri zoznamovaní a este sa mi nestalo aby mi baba podala prvá,vždy musím ja inak čuší ako puk. Takže ženy vyžadujú niečo čo sami nevedia ako má byt . Inak ja púštam starších ludí si sadnut a pomáham s kočíkom do/z MHD tiež.
@jurito muž by mal vchádzať prvý do neznámych priestorov, hlavne do krčmy a podobne, si myslím. keby tam náhodou bola nejaká bitka, aby schytal on a nie žena
Nehrotim to, povazujem zeny za samostatne (suhlasim s Jamesom v tomto). Ak uz nieco podobne spravim, je to v ramci common sensu a spravil by som to aj pre spoluziaka resp. hocikoho.
Dvere drzim vacsinou tak, aby sa cela situacia okolo dveri co najrychlejsie vyriesila a vsetci mohli stastne pokracovat vo svojich zivotoch. ^^
@trdelniiiq do miestnosti prvá vchádza žena. Výnimku tvoria priestory neznáme a potencionálne nebezpečné ako sú napríklad puby, diskotéky a tak. No do nejakej slušnej reštaurácie, úradu, do domu a tak by mala ako prvá vojsť dievčina
@james98 nie je to tak o rešpektovaní ako priamo o výchove a vedení k základom spoločenskej etikety. to sú základy ktorý by mal každý chlap ovládať a dodržiavať a bodka.
asi pred pol hodinou.. mne pride ze vacsina muzov je takych, hlavne v mojom veku. stale mi niekto otvara dvere, ked mi nieco spadne na zem zdvihne mi to atd a je to hrozne pekne
tiež sa mi to stáva často,aj spolužiaci, otec, bratranci, kamarati, priatel...šecko džentlmeni!
jedine byvali spolužiaci na strednej boli trochu taki, že im na takych veciach nezáležalo
ja mám tiež šťastie na gentlmenov asi vo svojom okolí ... veľmi často sa mi stáva, že mi pridržia dvere, keď vchádzam, pomôžu mi s kufrom... jeden dlhoročný kamoš mi dokonca vždy otvorí dvere od auta, keď si idem sadnúť
Neviem zrovna, či definícia gentlemana spočíva iba v tom, že mi podrží dvere.
Ale skôr veľmi zriedkakedy sa mi stane, že ma nejaký muž nepustí cez dvere ako prvú/nepodrží mi ich. Plus aj to, že ma pustia niekam si sadnúť, ponúknu mi sako/mikinu, keď mi je zima, atď... V tomto mi nepríde, že by som sa mala na čo sťažovať, chlapci a muži v mojom okolí sú fajn. Ale zas nemyslím si ani, že by som mala na čo lamentovať, aj keby sa tak nesprávali.
Mňa napr. niekedy trošku naštve, že ľudia nevedia o tom, že prednosť má ten čo vychádza z miestnosti, autobusu... a potom sa 20 ľudí snaží naraz vychádzať aj vchádzať :letim:
@georg21 to som dala len ako príklad, a dneska sa to zrealizovalo. a inak s týmto súhlasím, ale nebolo to myslené takto, no nebudem to už rozpitvávať, levo ľudia sú tu rozčarovaní z položenia otázky, z toho čo považujem za gentlemanstvo, proste zo všetkého
@sabnacke :tralala: mne prišlo len vtipné, že to tu väčšina tiež spomenula. Je škoda, že iné veci možno nikdy nezažili, alebo si to ani nevšimli, brali to ako samozrejmosť, že ak by to nespravil tak sa s ním nebavím.
kedy sa mi to naposledy stalo??? včera....a predtým predvčerom....mám fajn kolegov
občas sa mi to stane aj pri cudzom chlapovi, ze otvorí dvere, pustí ma prvú etc.....v podstate to vídam okolo seba dosť často.
dvere si viem otvorit aj sama ale uz ked mi ich chce podrzat chlap, alebo ma pustit prvú z a do výťahu, tak to beriem ako milé gesto.
ale toto je skôr vec zakladnej slušnosti...ja ked napríklad vidím holku ako sa trepe s taškou alebo kufrom, tak jej tie dvete tiež podržím, hoc je pre mna uplne cudzia.
Prečítal som si tu aj, že frajer vám podrží dvere. No pravidlá slušného správania vravia, že by mal on prvý vstúpiť do budovy a tak podržať dvere. Uvolniť miesto žene alebo staršej osobe je samozrejmosťou.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
115 komentov
Ale sadnúť púšťam len starých ľudí alebo kamarátky, cudzie dievčatá nie
..aj ked...je jeden drbko, čo chodi so mnu rano na bus a aj ked pridem prva, predbehne sa, lebo strašny rozdiel je ci stoji v tom nafullovanom buse pri sedanke cislo 5 alebo 7 ...krysa logic
Proste v poslednej dobe sa mi často stáva, že vidím, že tu ešte stále sú, keď si všímam maličkosti.
furt som obklopená gentlemanmi (aj môj drahý taký je :-S )
A neviem... podrzanie dveri o gentlemanstve nic nesvedci
To už nie je gentlemanstvo. To pokladám za totálny bazál správania.
no a za dalsie, mam takeho kamarata, on je dost hovado inak ale ale je mega gentleman, on ma uci take veci, ze preco vzdy ide po schodoch prvy a podobne, ze ziiiram
inokedy je zase kupé plné chlapov a dívajú sa, ako trepem kufrisko hore sama
podľa mňa by ale na slušnú výchovu nemali zabúdať ani ženy. často očakávame slušnosť od mužov, ale samy neurobíme pre nikoho nič navyše. minule som bola jediná v trojmiliónovom dave na námestí, čo pomohla žene s kočiarikom po schodisku. to nemusia robiť len muži, aj baby by si mohli niekedy pomôcť..
a celkovo pridrzat dvere no... ked dievca uteka rychlo ze si otvoi tak muz ma smolu
skor gentlemenstvo je aj to ze odvaha a aj neustupnost pri niektorych vecich (skoda ze mne akurat toto chyba , i ked trosku ako slušnost a podobne ide ruka v ruke s tymto. Alebo ked pride dievca neskor alebo aj ked za to nemoze aj ked za to moze tak povies ze napriklad aj ty si len teraz prisiel ze to nevadi alebo ze to jej neni chyba a podobne veci toto patri skor do tento kategorie.....
buď len ešte nedospeli na tú-danú úroveň.
alebo k tomu neboli vedení, nevedia to ani to nikdy vedieť nebudú.
proste chlap by mal byť džentlmen aspoň za určitých okolností - podrží žene dvere, pustí ju prejsť prvú, atď..
naučte sa to chlapi.
ale hej tiež mám ten pocit že 90% chlapov sú debili a nevedia ani len podržať dvere...
teraz nemyslim autorku diskusie samozrejme
» www.maxmoda.sk/maxmoda/4-Clank...
vidis, teraz si ani neviem spomenut, ze kto z nas dvoch vchadza prvy do podniku
len toto sa mi nepaci, ze vela zien tieto veci neovlada a potom aj nam, co etiketu dodrziavame, vycita, ze sa vsade pchame dopredu a ze nevieme nic o slusnej vychove, co je potom dost komicke
@73 ma pravdu. toto je este z cias divokeho zapadu, ked muz vchadzal do saloonu prvy, aby sa presvedcil, ze je tam pre zenu bezpecne
Dvere drzim vacsinou tak, aby sa cela situacia okolo dveri co najrychlejsie vyriesila a vsetci mohli stastne pokracovat vo svojich zivotoch. ^^
Všetko ostatné je o správnom dodržovaní etikety.
» anonym.to/?http://tracker...
keď sa žena chová ako žena, tak sa k nej aj muž bude správať tak ako by mal. a ak nie, tak aj chlap sa k nej bude chovať ako ku hocikomu inému
jedine byvali spolužiaci na strednej boli trochu taki, že im na takych veciach nezáležalo
tak hladaj dalej
Ale skôr veľmi zriedkakedy sa mi stane, že ma nejaký muž nepustí cez dvere ako prvú/nepodrží mi ich. Plus aj to, že ma pustia niekam si sadnúť, ponúknu mi sako/mikinu, keď mi je zima, atď... V tomto mi nepríde, že by som sa mala na čo sťažovať, chlapci a muži v mojom okolí sú fajn. Ale zas nemyslím si ani, že by som mala na čo lamentovať, aj keby sa tak nesprávali.
Mňa napr. niekedy trošku naštve, že ľudia nevedia o tom, že prednosť má ten čo vychádza z miestnosti, autobusu... a potom sa 20 ľudí snaží naraz vychádzať aj vchádzať :letim:
občas sa mi to stane aj pri cudzom chlapovi, ze otvorí dvere, pustí ma prvú etc.....v podstate to vídam okolo seba dosť často.
dvere si viem otvorit aj sama ale uz ked mi ich chce podrzat chlap, alebo ma pustit prvú z a do výťahu, tak to beriem ako milé gesto.
ale toto je skôr vec zakladnej slušnosti...ja ked napríklad vidím holku ako sa trepe s taškou alebo kufrom, tak jej tie dvete tiež podržím, hoc je pre mna uplne cudzia.
@0 robím to už 7 rokov ...
» www.gentlemens.sk/rozdiel-medzi-m...