Ahojte. Chcem začať hrať na gitaru, len nemám gitaru Asi blbé však? Nechcem si kupovať nejakú novú, neviem, či ma to bude baviť. Nemá niekto doma nejakú starú, ktorú nepoužíva a dá sa na nej hrať?
Ahoj, asi pred mesiacom som začala hrať tiež. Aj ja som si myslela že ma to nebude baviť, ale stráááášne com túžila v rukäch držať tú vec zvanú gitara. Takže som presvedčila rodičov, oni mi ju kúpili, začala som hrať a chodiť do umeleckej školy kde som mala vlastnú uč. gitari, a... Je to úúúúúúúúúúúúúúúžasné...
Takže radím ti kúpiť si vlastnú, aby si mohla doma trénovať...
@rokiss Všetky akordy mám napísané na veeeľkom papiery To mám ešte, keď som chodila na gitaru dáávnejšie.. som mala požičanú .. to vážne? lepšie sa učí, keď si samouk?
@lexiblack tiež si myslím, že v hudobnej ťa naučia viac menej len takú klasiku, ja sa učím sama a nesťažujem sa, už viem zahrať pár pesničiek- samozrejme, že nie dokonalo ale treba cvičiť a bude všetko a ja mám napr. gitaru z tesca, bola lacná je to značka stragg a bratranec, ktorý hrá na gitare už pár rokov povedal, že je to dosť fajn gitara pre začiatočníka a za dobrú cenu. Takže skús niečo takéto lacnejšie, potom ak ťa to fakt bude baviť aj naďalej , vtedy zainvestuj do niečoho viac kvalitného .
ja by som ti skôr poradila si pozháňať po známych a povedať mame a ocovi že či by sa kolegov alebo kamarátov tiež nemohli spýtať či nemajú nejakú gitaru čo nepoužívajú... mne to tak mama vybavila, mi vybavila jednu takú starú gitaru od kolegu čo on má dve že jednu na doma a jednu čo má na chate, tak tú ,,chatovú" mi požičal... tú som mala asi rok (hups ) a veľmi ma to bavilo. Tak mi rodičia kúpili vlastnú, od septembra chodím na gitaru a som nadmieru spokojná good luck
@rokiss svätá pravda, súhlasím s tebou... kedysi ako decko som chcel chodiť na umeleckú, ale akosi ma to prešlo, radšej som tam ani nenastúpil tiež mám známeho, ten tam chodil tuším 7 rokov a stále hrám lepšie ako on, a to som samouk skoro tretí rok... a keď už na školu, tak jedine na súkromnú, kde tí profáci stoja zato...
@lexiblack čo sa týka samoukov, tak môžem len súhlasiť. Ja osobne sa učím skoro tretí rok a viem oveľa viac ako ZUŠ-kári. Netreba sa toho báť, na začiatok skús ľahké songy napr Metallica - Nothing Else Matters, ktorá mimochodom bola aj mojou prvou a prvou asi aj každého samouka Stačí len byť trpezlivý, nepreskakovať pasáže a trénovať dokým ich nezvládneš bez problémov, no a pokiaľ sa ti bude dariť a pôjde ti to bez problémov tak môžeš prejsť na ľahké sóla
@laso Nothing Else... je pesnička pre začiatočníkov? Myslím, že ten úvod zahrá aj necvičená opica, ale ďalej si môže dať jedine banán.
napr. pre začiatočníkov, pekné, jednoduché
@lexiblack už si na gitare hrala, alebo si ju ešte nedržala ani v rukách? Ak nie, tak si od niekoho požičaj na čas a uvidíš ako ti to pôjde a potom si kúpiš svoju. (ja som to tak spravil asi po 2-3týždňoch). Každý by mal začať na španielke, ale keďže si dievča budeš mať zrejme kratšie prsty a tak to bude akustika, konkrétne "jumbo" má najužší krk z akustík, čiže pre kratšie prsty najvhodnejšia. Ak niečo, tak TS.
ja by som ti dala moju, lebo si chcem za ňu kúpiť lepšiu ..ale asi by mi to zatrhli doma..hľadaj cez inzeraty, bazare, veľa ľudi predava gitari, iste najdeš niekoho z okolia..alebo kup rovno novú, nie je možné aby ťa to nebavilo ...a k tým ZUŠkarom a samoukom, čo trvdite, že viete hrať lepšie ako oni, tak podla mňa to nie je o tom či zuš, alebo samouk, lebo ak sa zuškar uči hrať iba tam, a doma na to sere, jasné že samouk vie viacej, ked sa tomu venovuje, tu ide o snahu, nie o to kto sa kde učí.. zuška je podľa mňa v tomto len ako bonus, že človek nie je na to uplne sám.
inak teraz ma napadlo, že ja vlastne mám gitaru a neviem na ňu hrať to mám po tatovi škoda, že je v dosť zlom stave, inak by som ti ju kľudne aj daroval
Okej, jediná rozumná vec v celom tomto pomýlenom fóre je, že jumbo gitara nie je zlý nápad. Prípadne klasická španielka s nylonovými strunami tiež nie je od veci.
Inak záleží na tvojich očakávaniach. Ak chceš vedieť zahrať zopár pesničiek, môžeš si zaplatiť 5-6 krát niekoho súkromne (alebo popros známeho), nech ťa naučí, ako sa máš na tej gitare učiť a potom to zvládneš. Ak to chceš ako hobby, tak sa zapíš do ZUŠ-ky, súkromnej agentúry, alebo si plať niekoho lokálneho (nepočúvaj trotlov naokolo, na každý nástroj potrebuješ učiteľa).
V krajom prípade si zožeň cez google učebnicu gitary a riaď sa tou, ale ak nemáš ani základy, je to mimoriadne pochybné - učebnice sú vhodné pre tých, ktorí už prekonali tú počiatočnú fázu...
Do umeleckej školy je najväčšia blbosť aká sa dá spraviť tam učia to čo oni chcú!! Ja chodím do hudobnej akadémie Musicana v BA stojí to dosť ale skutočne naučia všetko čo chcete. Ja som sa tam naučil za pol roka asi 15 skladieb ktoré sú ako napr. My heart will go on- Celine Dion, Led zeppelin - Stairway to heaven, Dust in the wind -Kansas, Mission Impossible, Cancion del Mariachi. No a gitaru si treba proste vybrať najlepšie novú.. lebo cez inzeráty je to nahovno lebo si môžeš kúpiť dajakú ktorá má pokrivený hmatník a nevidíš to naňom, hráš 1-2 razy a potom začne kvíliť dosť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Takže radím ti kúpiť si vlastnú, aby si mohla doma trénovať...
(bohužial budeš musieť)
Držíím palce
A veľa šťastia (hlavne trpezlivosti)
ja netusim aku chces...
napr. pre začiatočníkov, pekné, jednoduché
@lexiblack už si na gitare hrala, alebo si ju ešte nedržala ani v rukách? Ak nie, tak si od niekoho požičaj na čas a uvidíš ako ti to pôjde a potom si kúpiš svoju. (ja som to tak spravil asi po 2-3týždňoch). Každý by mal začať na španielke, ale keďže si dievča budeš mať zrejme kratšie prsty a tak to bude akustika, konkrétne "jumbo" má najužší krk z akustík, čiže pre kratšie prsty najvhodnejšia. Ak niečo, tak TS.
inak teraz ma napadlo, že ja vlastne mám gitaru a neviem na ňu hrať to mám po tatovi škoda, že je v dosť zlom stave, inak by som ti ju kľudne aj daroval
Okej, jediná rozumná vec v celom tomto pomýlenom fóre je, že jumbo gitara nie je zlý nápad. Prípadne klasická španielka s nylonovými strunami tiež nie je od veci.
Inak záleží na tvojich očakávaniach. Ak chceš vedieť zahrať zopár pesničiek, môžeš si zaplatiť 5-6 krát niekoho súkromne (alebo popros známeho), nech ťa naučí, ako sa máš na tej gitare učiť a potom to zvládneš. Ak to chceš ako hobby, tak sa zapíš do ZUŠ-ky, súkromnej agentúry, alebo si plať niekoho lokálneho (nepočúvaj trotlov naokolo, na každý nástroj potrebuješ učiteľa).
V krajom prípade si zožeň cez google učebnicu gitary a riaď sa tou, ale ak nemáš ani základy, je to mimoriadne pochybné - učebnice sú vhodné pre tých, ktorí už prekonali tú počiatočnú fázu...
chodím na klavír a je to des! na gitaru som mala osob. učiteľa mimo zuš-ky a bolo to geniálne!