Je ťažké naučiť sa hrať na gitare, teda ako samouk? Akú gitaru by som si mala kúpiť (čítala som o nejakých kovových a nylonových strunách)? Je pravda že z toho stvrdnú prsty? A aký je rozdiel medzi notami a akordmi? (som v tom úplný nováčik takže ..
@linka71 stvrdne ti koža, bude to dosť bolieť, lebo na tých strunách si kožu z prstov zoderieš... Nylonové struny by som nechcel ani za svet, má to divný zvuk, a nelúbi sa mi to..
@smajdalf a keby som používala namiesto prstov tú takú malú vecičku (nemám ani potuchy ako sa volá ale mám ju doma ), ktorou by som po strunách brnkala?
@linka71 no moja, bez prstov si na gitare nezahráš....ľavou rukou chytáš akordy a pravou hráš rytmus...to na ten rytmus sa používa "brnkátko"/"trsátko/
@linka71 brnkátko, trsátko, drnítko... Zoderieš si kožu na ľavej ruke, ktorou budeš držať akordy, a behať po pražci... Niektoré pesničky nezahráš s trsátkom, lebo brnkáš viac strún naraz (začiatok nothing else matters), a tie či hráš s trsátkom môžeš hrať aj bez, ale bude to inak znieť
@linka71 Ja som sa učil len chvíľu, potom som bez gitary, a furt som si nenašiel peniaze... Ja som sa "učil" tak, že som si našiel pesničku, a pozeral na to akordy, a len chytal podľa teho...
@hildegarda9 no môj ocko niečo vie kedysi mal gitaru, takže by mi s tým vedel pomôcť, ale teraz sa ho na takéto veci nemôžem pýtať (chceme mu kúpiť gitaru pod stromček a keby som o tom veľa hovorila tak by mal podozrenie )
A našla som na nete ešte také niečo, že hrať sa dá aj podľa nôt... to je aký rozdiel medzi notami a akordmi? (doteraz som si myslela že akordy sú noty pre gitaru )
@linka71 vobec to nieje tazke, ja som tiez samouk .. prvu gitaru som si kupil na 18sku a hram dodnes ... najlepsie je zacat sa ucit na spanielke aby si zistila co chces vlastne hrat co ti najviac pasuje a potom si mozes kupit nieco lepsie ked sa trosku zorientujes ..
na zaciatok treba hlavne vela cvicit .. to je alfa a omega .. aspon hodinku denne .. ja to robim tak ze zahram si 15-20 min .. potom idem robit nieco ine a potom zas 15 min pocvicim .. neodporucam cvicit nasilu .. proste podla chuti treba cvicit a tak aby dokopy to bola aspon hodinka denne ...
ak bydes poctivo cvicit tak za 2 mesiace sa naucis zakladne akordy a aj nejaku jednoduchu pesnicku prva ktoru som sa naucil hrat bola tato:
je jednoducha .. akordy su tam A D E takze je lahka idealna na zaciatok ... kedz zvladnes to mozes potom skusat komplikovanejsie pesnicky
co sa prvej gitary tyka hladaj spenielku a najlepsie nejaku z bazaru alebo od druhej ruky » goo.gl/ikqIX...
na zaciatok si kup nylonovu spanielku, ma celkom sexy zvuk a poriesis za par korun niektori davaju na nu aj kovove struny, no spanielka nieje taka solidna a pod naporom kovovych strun sa ti moze ohnut, ba az zlomit krk.. akord je zoskupenie nejakych tonov v intervaloch, ktore ti v suzvuku vydat molovy (melancholickejsi) alebo durovy (veselsi) akord..
@linka ak ide o darček pre otca a zároveň by si tú gitaru využila aj ty, tak španielku potom asi nie - dôvod - má hrubý krk a keďže si dievča pochybujem, že máš také dlhé prsty, takže normálnu akustiku (alebo jumbo). Či je ťažké sa naučiť hrať? Záleží od toho čo si predstavíš pod pojmom hrania, ale základný rytmus, pár akordov (a ohníček) sa dá zvládnuť za krátky čas
@smajdalf musím s tebou nesúhlasiť, aj keď v mojich začiatkoch som mal rovnaký názor na nilonové struny.
1. šetria X násobne prsty (... ja som si tiež nedal povedať a začal som hneď na kovové)
2. majú jednoducho svoje čaro, ktoré kovové ani nenapodobnia a keby sa naučíš nejaký klasiku a porovnáš zvuk, tak zmeníš názor, tak ako aj ja
@smajdalf videl som, čítal som. Španielka, inak povedané - Klasická gitara a tá je určená na klasickú "vážnu" hudbu a v tomto žánri ten zvuk sedí ako riť na šerbeli
Odporúčala by som ti nejaké hodiny aspoň na začiatok, záleží od toho aký štýl chceš hrať. keďže to bude pravdepodobne niečo súčasné, tak by som Ti odporučila akustickú gitaru s kovovými strunami (môžeš na tom hrať s brnkátkom)..trocha to bolí zo začiatku ale závisí od toho aké kovové si vyberieš, niektoré sú "menej boľavé"
akordy su suzvuk tonov, proste sa ich naučíš (aj odvodiť)..
ja teda som "samouk" nejaké 4 mesiace alebo kolko a dosť mi pomohol tento ujo
ale ten už učí hrať pesničky, ale ja som začínala v podstate pesničkami,ale teraz som si konečne pozrela jeho stranku guitarjamz.com, môžeš si dam dať email a nejak sa tam dá preklikat proste k začiatočníckym návodom od názvov strún cez ako sa drží brnkátko a ako sa držia tie najlahšie akordy, ale musíš mať asppoň akú takú znalosť angličtiny aby si mu rozumela, ale ja som sa učila takto a absolútne mi to vyhovovalo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
na zaciatok treba hlavne vela cvicit .. to je alfa a omega .. aspon hodinku denne .. ja to robim tak ze zahram si 15-20 min .. potom idem robit nieco ine a potom zas 15 min pocvicim .. neodporucam cvicit nasilu .. proste podla chuti treba cvicit a tak aby dokopy to bola aspon hodinka denne ...
ak bydes poctivo cvicit tak za 2 mesiace sa naucis zakladne akordy a aj nejaku jednoduchu pesnicku prva ktoru som sa naucil hrat bola tato:
je jednoducha .. akordy su tam A D E takze je lahka idealna na zaciatok ... kedz zvladnes to mozes potom skusat komplikovanejsie pesnicky
co sa prvej gitary tyka hladaj spenielku a najlepsie nejaku z bazaru alebo od druhej ruky » goo.gl/ikqIX...
notami si nelam hlavu zatial to si nechaj na neskor .. ja som sa ucil hrat podla tabulatorov » www.gitarista.sk/hodiny-gitary/a...
je to lahke, ja som sa naucil sam..
@smajdalf musím s tebou nesúhlasiť, aj keď v mojich začiatkoch som mal rovnaký názor na nilonové struny.
1. šetria X násobne prsty (... ja som si tiež nedal povedať a začal som hneď na kovové)
2. majú jednoducho svoje čaro, ktoré kovové ani nenapodobnia a keby sa naučíš nejaký klasiku a porovnáš zvuk, tak zmeníš názor, tak ako aj ja
hlavne si pozeraj nejaké videá na YT už tu pár linkov máš, aby si aspoň vedela o čom je reč.
Ale inak aj ja sa učím sama a dá sa to
akordy su suzvuk tonov, proste sa ich naučíš (aj odvodiť)..
Absolútne základy:
Noty: ♪♫ (určujú výšku a dĺžku tónu)
Akordy: sú súzvukom minimálne troch tónov (pretože 3 tóny tvoria harmóniu)
Prsti ti stvrdnú, samozrejme nijako dramaticky.
Pre začiatok jednoznačne akustickú gitaru (jumbo) alebo klasickú gitaru (španielka). Rozdiel je v tvare tela a hlavne v šírke hmatníka.
Nylonové struny sa doporučujú skôr pre umeleckú hru, sú "jemnejšie" pre prsty, ale často sa rozlaďujú. Ja osobne skôr doporučujem kovové.
Moje začiatky:
-klasická gitara KREMONA
-Kovové struny SIRIUS deviatky