Nepríde Vám, že si vetami typu "nauč sa najskôr gramatiku, a až potom niečo píš" riešite svoje komplexy (neviem nič, ale aspoň nejako tú gramatiku), leštíte svoje ego (ja viem gramatiku a ty nie) a stracáte čas svoj aj iných (veta spomínaného typu si vôbe
V podstate súhlasím a rád si zabŕdnem do ľudí, ktorí si myslia, že píšu bez chyby a majú tendenciu opravovať druhých len preto, lebo nadobudli vágny dojem, že tie ich chyby sú menej závažné než chyby ľudí, ktorých opravujú. Ale nejako neverím, že sa tu u týchto jazykovedcov stretneš s pochopením.
no povedal by som, že tvoj kamarát fyzik, o ktorého inteligencii sa nedá pochybovať je jeden z XX ľudí, ktorý možno inteligentný je a gramatiku neovláda, alebo je dislektik.. majoritne sa ale jedná o ľudí, ktorí sú naozaj dementní a to až tak, že keď niečo nevedia, ani niesú schopní si to radšej predtým okontrolovať, aby kreténsky nevyzerali a takisto ich zaujma všetko iné, len nie to, aké i/y sa správne píše v slove ty/ti..
dne sje proste nadmieru sprostých ľudí..neviem či už sa na základných prestali písať diktáty, alebo to proste učiteľky majú už akurát v piči, ale za mojich čias, by som sa so zlou gramatikou nedostal ani na strednú, keby na to nemám papier..
a keď sa s niekým pustím do konfrontácie, tak áno..rád si aj takýmto spôsobom preleštím svoje ego, pretože aj toto o niečom svedčí..nehovorím, že nutne..ale minimálne poväčšinou
bud si isty, ze "internet" citam k*va rychlo a gramaticke chyby si popri tom vsimat stiham, nakolko biju do oci a nedaju sa prehliadnut. To ze jeden z ludi neovladajucich gramatiku vystudoval fyziku este neznamena, ze gramaticki idioti v mojich ociach stupnu. Gramatika nie je dolezitejsia ako obsah. Ked ale vidim prispevok takej kvality, je dost pravedepodobne, ze pisatel v zivote neprecital jedinu knihu, t.j. obsah prispevku bude podobne hodnotny ako jeho forma.
Cela moja generacia bola schopna naucit sa gramatiku obstojne a ani ti najhorsi nerobili tolko chyb, ako teraz bezne vidiet na nete. Zeby ste tak strasne osprosteli? To sa mi nezda.... A este obcas tie vyhovorky, ze necitam to po sebe apod..
Ak by som mal do zamestnania prijat 2 ludi a jeden z nich bude pýýsať ako očúva, tak hadaj koho prijmem. Gramaticki idioti skodia sami sebe a upozornenie im len pomoze k zdokonaleniu sa, mali by sa podakovat.
mne to jednoducho vadi, ked vidim napisanu nejaku gramaticku chybu a zvyknem na to upozornit, ale nie az takym stylom, ze "najprv sa nauc pisat gramaticky spravne a potom pis"
Ja píšem rýchlo a gramatické chyby píšem len v absolútnom minime, občas sa mi stalo, že som si prečítala už odoslaný text po sebe a zasmiala som sa nad tým, akú hlúpu chybu som tam spravila a hneď som to opravila. Dokonca sa mi stalo, že nejaké slovo som nevedela správne zaradiť a teda ani vyskloňovať. Ale aspoň som sa snažila to napísať tak ako to má byť a vyhováranie sa na to, že ten človek píše rýchlo alebo že to po sebe nečíta sú len hlúpe výhovorky - bude takýto človek v práci ak pracuje na nejakom administratívnom mieste po sebe všetko čítať druhý krát?
Možno poznáš jedného čo píše gramaticky nesprávne no je inteligentní. No čo ja som si všimla na ľuďoch, ktorých poznám a dávajú gramaticky nesprávne statusy na FB, tak o nich viem, že sú idioti aj bez tej gramatiky. A tých je nenormálna väčšina voči tomu jednému.
@peter_piper moje prve reakcie na internete neboli gramaticky idealne, pisem rychlo ale myslim niekolko krat rychlejsie, castom som zle sklonoval a druhu polovicku vety som zakoncil koncom tretej vety, ktoru som mal aktualne v hlave. bez mojej hlavy takmer nepochopitelne texty.
ale pokial mi veta dava zmysel, neodvazil by som sa cloveka nazvat dementnym..
@mimique podla toho, co je pre Teba dolezite. Gramatika na forach na Internete fakt pre mna nie je nijako dolezita.Clanky mi uz vadia, lebo clovek by to mal uz po sebe prejst ale fora po sebe neprechadzam ani ja a neprekvapilo ma, keby som tak nieco vykuzlil.
Ak budes chciet vodica a das prednost 19 rocnemu gymazistovi, ktory vie gramatiku nema ani rok vodicak ako cloveku, ktory sa o gramatiku nezaujima a najazdil statisice kilometrov bez nehody tak prajem sakra stastie
@kosh píšeš rýchlo, ale myslíš niekoľkokrát rýchlejšie? tak čo keby si využil ten čas, kedy musí tvoja hlava čakať na to, kým dopíšeš na zamyslenie aj nad korektnosťou toho čo vlastne píšeš.
ja sa kľudne odvážim nazvať človeka dementným, ale nieje to len kvôli tomu, či dotyčný ovláda nominatív množného čísla, ale aj toho, ako sa vyjadruje, aké slová používa, aké má reakcie a vlastne celkovú osobnú prezentáciu
@7 ty tu dávaš také príklady jak pomätený... daj si do roviny 2 rovnakých vodičov v rovnakom veku, s rovnakými skúsenosťami, s tým, že jeden gramatiku ovláda a druhý nie.. to je adekvátne porovnávanie..
a navyše aj 19 ročný vodič, ktorý nemá ani rok vodičák potrebuje prax
Ja na to upozorňovať už nemusím pretože kým ja to fórum/anketu objavím tak už tam zo 3 "gramatické stíhačky" majú svoje komenty...
Občas sa stane každému že sa pomýli alebo to nestihne skontrolovať tak vtedy nevidím veľký zmysel sa tu ukájať na jeho gramatike...na druhej strane keď je očividné že má komentujúci dosť medzery v gramatike nevidím zas veľký zmysel mu o tom hovoriť pretože tu sa to aj tak nenaučí...
Ale niektorí ľudia proste potrebujú za to zhadzovať druhých a myslím že tí majú väčší problém...
mne osobne nerobí problém, keď niekto niekoho upozorní na gramatickú chybu, pokiaľ to urobí normálne a nevyvyšuje sa nad druhým...ale zase vadí mi napr. keď tu na birdzi niekto založí fórum, spraví gram. chyby a potom sa to v polke komentárov rieši...
Vo forach mi to az tak nevadi a hlavne tu .robim aj ja chyby,ale nie take,ktore biju do oci (pr. dam ty penys do rity,akoze ked uz to vyslovim makko tak uz mu musi byt jasne,ze tam budu mäkké I )..co sa tyka s/z ,my/mi,u/v,byt/bit clovek by sa to mohol naucit..
a presne ako sa spomenulo vyssie,vari na zs sa uz nepisu diktaty?neucia sa vybrane slova?co v tej skole robia? to je zaklad slovenciny.
No a dost mi prekaza ak si s niekym pisem a robi take chyby,je mi az zle,ukoncim konverzaciu pre istotu,ale neupozornujem,ze pisu zle.
velky pozor sí davam ked pisem clanky,tam uz davam aj velke pismena,makkcene,dlzne a snazim sa spisovne..
si najdite forum kde sa 14rocny chalan pyta na adekvatnu dlzku svojho penisu,tam uz len v nadpise je xy chyb
tak ja väcsinou nepouzivam diakritku pre rychlejsie pisanie (ako aj teraz ) ale inak si myslim ze pisem gramaticky spravne..a ked niekto v jednej vete urobi 20 chyb tak to je na zamyslenie
@sandy114 nechcem byť zlá, ale aj ty si urobila v svojom komentári chybu.... chcem tým len povedať, že aj človek, ktorý gramatiku ovláda sa môže pomýliť a nepríde mi to trestuhodné, zvlášť ak je to iba nejaký takýto komentár....
tiež nemám rada keď ľudia robia banálne chyby, ale asi by ma nenapadlo ich opravovať.... a to nebolo na teba konkrétne, ale celkovo k téme
tak ako ked nekdo pise uplne jak dement napriklad : "ysjel som do pyvnice" alebo podobne tak to uz je vela ale ked nekdo proste pise po svojom ako aj ja (nekdo , jak , ne , sak atď.) alebo ked sa len proste normalne pomyli to mi nevadi nejsom taky kkt aby som upozornoval ludi za hovadiny
myslím, že by bolo úplne postačujúce jedno taktné upozornenie a nie 10 za sebou nasledujúcich rádoby vtipných komentov, do ktorých je nešikovne zakomponované, že si má autor zakúpiť slovník / učebnicu gramatiky
Osobne sa mi hnusí zlý pravopis a hneď si o tom človeku spravím obrázok- To je debil. Ako prepáč, ale keď mi niekto fravý praudu, proste ma to odpudzuje Tiež robím veľa gram. chýb ale snažím sa ich nejak tak obmedziť a sústredím sa na to, čo píšem
Ono, možno, ak by si si ten príspevok prečítal a zhodnotil jeho obsah, by si o sa o jeho obsahu dozvedel viac, ako keď si ho prečítaš, zhodnotíš gramatiku a z toho vydedukuješ aký zlý asi bude jeho obsah
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
dne sje proste nadmieru sprostých ľudí..neviem či už sa na základných prestali písať diktáty, alebo to proste učiteľky majú už akurát v piči, ale za mojich čias, by som sa so zlou gramatikou nedostal ani na strednú, keby na to nemám papier..
a keď sa s niekým pustím do konfrontácie, tak áno..rád si aj takýmto spôsobom preleštím svoje ego, pretože aj toto o niečom svedčí..nehovorím, že nutne..ale minimálne poväčšinou
Cela moja generacia bola schopna naucit sa gramatiku obstojne a ani ti najhorsi nerobili tolko chyb, ako teraz bezne vidiet na nete. Zeby ste tak strasne osprosteli? To sa mi nezda.... A este obcas tie vyhovorky, ze necitam to po sebe apod..
Ak by som mal do zamestnania prijat 2 ludi a jeden z nich bude pýýsať ako očúva, tak hadaj koho prijmem. Gramaticki idioti skodia sami sebe a upozornenie im len pomoze k zdokonaleniu sa, mali by sa podakovat.
Ja píšem rýchlo a gramatické chyby píšem len v absolútnom minime, občas sa mi stalo, že som si prečítala už odoslaný text po sebe a zasmiala som sa nad tým, akú hlúpu chybu som tam spravila a hneď som to opravila. Dokonca sa mi stalo, že nejaké slovo som nevedela správne zaradiť a teda ani vyskloňovať. Ale aspoň som sa snažila to napísať tak ako to má byť a vyhováranie sa na to, že ten človek píše rýchlo alebo že to po sebe nečíta sú len hlúpe výhovorky - bude takýto človek v práci ak pracuje na nejakom administratívnom mieste po sebe všetko čítať druhý krát?
Možno poznáš jedného čo píše gramaticky nesprávne no je inteligentní. No čo ja som si všimla na ľuďoch, ktorých poznám a dávajú gramaticky nesprávne statusy na FB, tak o nich viem, že sú idioti aj bez tej gramatiky. A tých je nenormálna väčšina voči tomu jednému.
ale pokial mi veta dava zmysel, neodvazil by som sa cloveka nazvat dementnym..
Ak budes chciet vodica a das prednost 19 rocnemu gymazistovi, ktory vie gramatiku nema ani rok vodicak ako cloveku, ktory sa o gramatiku nezaujima a najazdil statisice kilometrov bez nehody tak prajem sakra stastie
ja sa kľudne odvážim nazvať človeka dementným, ale nieje to len kvôli tomu, či dotyčný ovláda nominatív množného čísla, ale aj toho, ako sa vyjadruje, aké slová používa, aké má reakcie a vlastne celkovú osobnú prezentáciu
a navyše aj 19 ročný vodič, ktorý nemá ani rok vodičák potrebuje prax
Občas sa stane každému že sa pomýli alebo to nestihne skontrolovať tak vtedy nevidím veľký zmysel sa tu ukájať na jeho gramatike...na druhej strane keď je očividné že má komentujúci dosť medzery v gramatike nevidím zas veľký zmysel mu o tom hovoriť pretože tu sa to aj tak nenaučí...
Ale niektorí ľudia proste potrebujú za to zhadzovať druhých a myslím že tí majú väčší problém...
a presne ako sa spomenulo vyssie,vari na zs sa uz nepisu diktaty?neucia sa vybrane slova?co v tej skole robia? to je zaklad slovenciny.
No a dost mi prekaza ak si s niekym pisem a robi take chyby,je mi az zle,ukoncim konverzaciu pre istotu,ale neupozornujem,ze pisu zle.
velky pozor sí davam ked pisem clanky,tam uz davam aj velke pismena,makkcene,dlzne a snazim sa spisovne..
si najdite forum kde sa 14rocny chalan pyta na adekvatnu dlzku svojho penisu,tam uz len v nadpise je xy chyb
tiež nemám rada keď ľudia robia banálne chyby, ale asi by ma nenapadlo ich opravovať.... a to nebolo na teba konkrétne, ale celkovo k téme
Ono, možno, ak by si si ten príspevok prečítal a zhodnotil jeho obsah, by si o sa o jeho obsahu dozvedel viac, ako keď si ho prečítaš, zhodnotíš gramatiku a z toho vydedukuješ aký zlý asi bude jeho obsah