no ale tak kde je napísané, že tá jedna tehla má 1,5 kg? tam je napísané, že má jedno kilo a POL tehly, čiže nikde nie je napísané, že tá tehla, z ktorej má byť POL tehly, že má 1 kg...
Ja sa radšej nepriznám, žeby som okamžite označila 3, pretože @tikalok sa so mnou rozíde Ale keď som si prečítala jedno zdôvodnenie, tak mi to prišlo logické...
vždy si poviem, že tú diskusiu neotvorím. potom ju otvorím a chce sa mi plakať. ešte k tomu menej ako polovica??? keď dve tretiny ľudí nevedeli ani na dvadsiaty krát pochopiť, že 0,9 periodické je 1, to som ešte chápala, nie každý je na matiku. ale toto?
Preboha, vy ste retardovaní? Veď to je logické, bolo mi to jasné, už keď som videla nadpis
Veď keď jedna tehla váži kilo a pol tehly, to kilo bude jedna polka a to "pol tehly" druhá polka, čiže tá bude tiež kilo, takže jedna má dve kilá a dve štyri.
Proste nedokážem to úplne popísať, ale viem si to predstaviť
@lojla no, keď vieš, že jedna tehla váži jedno kilo plus polovicu váhy druhej tehly, vyjde ti z toho, že celá tehla má dve kilá. dve tehly teda majú štyri.
Pozri sa, predstav si, že máš dve tehly. ROVNAKÉ tehly. Každá je ako keby rozdelená na polku. O tej prvej vieme, že nejaká jej časť váži jedno kilo a nejaká váži toľko, čo polka celej tehly. Keď z tej druhej tú POLKU TEHLY ako keby vezmeš, a "preložíš" ju do tej druhej tehly zistíš, že si vlastne "zabrala" polku váhy tehly, čiže ti logicky ostáva už len druhá polka, ktorá je ROVNAKÁ, lebo je POLKA. A teda tá druhá časť keď váži 1 kilo, tak isto bude vážiť aj prvá časť. A keďže sú rovnaké, tehla má dve kilá.
Ale prečo 1/2 z kila?? Veď jedna tehla NEVÁŽI kilo, váži kilo PLUS polku tehly. A polka tehly vždy bude len polka tehly, presne taká istá, ako druhá polka. A keď má tá druhá polka kilo, musí ho mať aj tá prvá! 1 tehla mínus pol tehly je vždy pol tehly.. To kilo je obsiahnuté v jednej polke, lebo v druhej je obsiahnutá tá polka. Neviem to už podrobnejšie vysvetliť Ale baví ma to, tuším ti spravím náčrt!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
A teda 1 tehla váži 2 kilogramy.
.
pre tych ktory nepochopili...
x = 1(kg)+x/2
(.2)
2x = 2+x
2x-x = 2
x = 2
2x = 4
wooooou solved!
Tehla
Známa hádanka znie: Tehla váži kilo a pol tehly. Koľko váži jedna tehla?
Na výpočet hmotnosti 1 tehly sa dá použiť veľmi jednoduchá rovnica:
1 tehla = 1 kg + 1/2 tehly
A teda 1 tehla váži 2 kilogramy.
1.: 1kilo + polku z druhej, čiže 1 = 2
2.: 1kilo + polku z druhej, čiže 1 = 2
čiže štyri dokopy obidve. a teraz v tom hladám chyták
hmm matiku som nemala už 2roky.. neviem..
tak oprava, 4kilá
Veď keď jedna tehla váži kilo a pol tehly, to kilo bude jedna polka a to "pol tehly" druhá polka, čiže tá bude tiež kilo, takže jedna má dve kilá a dve štyri.
Proste nedokážem to úplne popísať, ale viem si to predstaviť
Takže 1 tehla váži 1,5kg.
pytam sa naozaj uplne uprimne, lebo mi to nejde do hlavy.
to jedno kilo je vlastne druhou polovicou tehly.
Jááááj
@tikalok už chápem
Pozri sa, predstav si, že máš dve tehly. ROVNAKÉ tehly. Každá je ako keby rozdelená na polku. O tej prvej vieme, že nejaká jej časť váži jedno kilo a nejaká váži toľko, čo polka celej tehly. Keď z tej druhej tú POLKU TEHLY ako keby vezmeš, a "preložíš" ju do tej druhej tehly zistíš, že si vlastne "zabrala" polku váhy tehly, čiže ti logicky ostáva už len druhá polka, ktorá je ROVNAKÁ, lebo je POLKA. A teda tá druhá časť keď váži 1 kilo, tak isto bude vážiť aj prvá časť. A keďže sú rovnaké, tehla má dve kilá.
Teda, aspoň takto si to ja predstavujem
lebo ved...
ak jedna tehla = 1 kilo plus 1/2 z tehly, tzn. 1/2 z kila, z toho mi proste vzdy vyjde, ze jedna ma kilo a pol, a dve maju teda tri.
Ale prečo 1/2 z kila?? Veď jedna tehla NEVÁŽI kilo, váži kilo PLUS polku tehly. A polka tehly vždy bude len polka tehly, presne taká istá, ako druhá polka. A keď má tá druhá polka kilo, musí ho mať aj tá prvá! 1 tehla mínus pol tehly je vždy pol tehly.. To kilo je obsiahnuté v jednej polke, lebo v druhej je obsiahnutá tá polka. Neviem to už podrobnejšie vysvetliť Ale baví ma to, tuším ti spravím náčrt!
dakujem!!!
Ja som ti zatiaľ nakreslila aj obrázkový návod, tak sa uisti
[URL=
][IMG]
[/IMG][/URL]
konečne!!
chápem, ako sme sa dopracovali k výsledku, ale, úprimne, z toho obrázku by som to nepochopila
toto znamená, že nie je každý na logiku
v druhom logicky uvažujem
v treťom si predstavím tú rovnicu
v štvrtom sa už plieskam po čele, aké je to jednoduché
a=1+a/2 (vynásobím 2)
2a=2+a
a=2 a teda 2a=4
PS: som zabudla, že je otázka, koľko vážia dve tehly a preto som hlasovala len 2