Je to starodávna hádanka. Jeden filozof mal kyvadlové hodiny, ktoré však zabudol natiahnuť. Doma pritom nemal žiadne iné hodiny či hodinky, ani rádio, ani televízor, ani telefón, ani iné zariadenie, pomocou ktorého by vedel stanoviť presný čas. Keď sa tie
„Treba si uvedomiť, že hodiny dokážu merať čas, aj keď nie sú správne nastavené. Pri predpoklade, že cesta tam i späť trvala rovnako dlho a ak jeho kamarát mal hodiny a dokonca správne nastavené (ak by som tieto predpoklady spomenul v zadaní úlohy, bolo to príliš jednoduché), potom je všetko jasné. Stačilo, aby pred odchodom z domu svoje hodiny natiahol, u kamaráta zistil ako dlho u neho bol, koľko bolo hodin pri odchode od kamaráta a ako dlho bol preč zo svojho domu (potom mohol ľahko zistiť ako dlho trvala jedna cesta).“
Na to by mohlo byť mnoho teoretických odpovedí. Myslím, že presne ich nenastavil, no čas mohol odhadnúť s menšou presnosťou na základe nejakých okolností...
Traja majstri logiky chceli zistiť, kto z nich je najmúdrejší. Pozvali teda veľmajstra, ktorý ich zaviedol do miestnosti (bez zrkadiel), zaviazal im oči a povedal: „Každému z vás namaľujem na čelo červenú alebo modrú bodku a odviažem šatky z očí. Každý sa pozrie na druhých dvoch a keď uvidí aspoň jednu červenú bodku, zdvihne ruku. Kto prvý uhádne, akú bodku má na čele, vyhrá." Potom každému z nich namaľoval na čelo červenú bodku. A keď im odviazal šatky, všetci zdvihli ruku a po chvíli úmorného premýšľania jeden z nich povedal:
„Mám na čele červenú bodku."
Ako na to prišiel?
Tomuto rozumiem a viem ako, ale nerozumiem tomu, ako je tam potom vysvetlené to riešenie, lebo to písal nejaký šialenec, čo sa nevie vyjadrovať a strašne to splieta.
Spomínaní majstri chceli odvetu, a tak im veľmajster ukázal 5 klobúkov, dva biele a tri čierne. Potom im povedal: „Zhasnem a každému z vás posadím na hlavu jeden klobúk, ostatné schovám, a potom rozsvietim. Všetci máte rovnakú šancu na výhru, každý z vás uvidí klobúky svojich súperov, ale svoj nie. Kto prvý uhádne, aký má klobúk, vyhrá." Než ale stačil zhasnúť, už jeden z adeptov (znova ten istý) uhádol, aký bude mať na hlave klobúk.
Ten najmúdrejší musel uvažovať takto (aj ostatní tak mohli uvažovať, ale asi neboli tak bystrí):
Vidím všetky ruky hore a 2 červené bodky, ja teda môžem mať aj modrú aj červenú bodku. Ak by som mal modrú, videli by obaja ostatní majstri všetky ruky hore a 1 červenú a 1 modrú bodku. Ich úvaha (každého zvlášť) by musela byť takáto:
Ak ten, na ktorom vidím červenú bodku, vidí tú istú modrú bodku ako ja a má zdvihnutú ruku, potom na mne musí vidieť červenú bodku.
Lenže na to, že sme všetci majstri logiky je táto úvaha veľmi jednoduchá, a moji protihráči stále nevedia, že majú na čelách červenú bodku. Takže ja nemám na čele modrú bodku, ale červenú.
a druhe
V tejto hádanke je dôležité, že všetci mali rovnakú šancu na výhru. Ak by niekto dostal čierny klobúk a ostatní biele, ten s čiernym klobúkom by ihneď vedel svoju farbu (na rozdiel od ostatných dvoch). 1 čierny a 2 biele klobúky teda nie je spravodlivé rozdelenie.
Ak by veľmajster rozdal jeden biely a dva čierne klobúky, zvýhodnil by tých s čiernym klobúkom. Tí by totiž videli biely a čierny klobúk a očakávali by, že ak majú na hlave biely klobúk, potom ten s čiernym klobúkom musí okamžite zareagovať ako v predchádzajúcom prípade. Ak však nereaguje, obidvaja s čiernymi klobúkmi by zistili, že majú na hlave čierne klobúky, zatiaľ čo ten s bielym klobúkom stále rozmýšľa a nemôže na nič prísť. Teda ani toto nie je spravodlivý variant.
Preto musel veľmajster dať všetkým klobúky rovnakej farby, a teda čierne. Snáď je to dosť jasné.
@20 Proste všetky tie riešenia sú tam neskutočne obkecané a pletie tam, „ja si myslím hento, tak on by si myslel, že: „ja si myslím, že...“ a ja si myslím...“ a tak a potom neviem, kedy ktorý „ja“ čo hovorí.
@21 ked ono sa to naozaj nejako ovela jednoduchsie neda vysvetlit ked sa nad tym zamyslis, tak to dava logiku. i ked ten s tym klobukom je prilis vychcany a nepaci sa mi. sice mi napadlo riesenie hned, ale neveril som, ze by mohlo byt spravne. tam je dolezita ta veta "Všetci máte rovnakú šancu na výhru".. na toto ti dovolim povedat, ze je to kravina, na ostatne nie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
„Treba si uvedomiť, že hodiny dokážu merať čas, aj keď nie sú správne nastavené. Pri predpoklade, že cesta tam i späť trvala rovnako dlho a ak jeho kamarát mal hodiny a dokonca správne nastavené (ak by som tieto predpoklady spomenul v zadaní úlohy, bolo to príliš jednoduché), potom je všetko jasné. Stačilo, aby pred odchodom z domu svoje hodiny natiahol, u kamaráta zistil ako dlho u neho bol, koľko bolo hodin pri odchode od kamaráta a ako dlho bol preč zo svojho domu (potom mohol ľahko zistiť ako dlho trvala jedna cesta).“
Ale strašná blbosť podľa mňa.
ani tej blbosti, a ak je hento riešenie tak to je hrozná pičovina
„Mám na čele červenú bodku."
Ako na to prišiel?
Tomuto rozumiem a viem ako, ale nerozumiem tomu, ako je tam potom vysvetlené to riešenie, lebo to písal nejaký šialenec, čo sa nevie vyjadrovať a strašne to splieta.
Aký to mal byť klobúk a ako na to prišiel?
Ten najmúdrejší musel uvažovať takto (aj ostatní tak mohli uvažovať, ale asi neboli tak bystrí):
Vidím všetky ruky hore a 2 červené bodky, ja teda môžem mať aj modrú aj červenú bodku. Ak by som mal modrú, videli by obaja ostatní majstri všetky ruky hore a 1 červenú a 1 modrú bodku. Ich úvaha (každého zvlášť) by musela byť takáto:
Ak ten, na ktorom vidím červenú bodku, vidí tú istú modrú bodku ako ja a má zdvihnutú ruku, potom na mne musí vidieť červenú bodku.
Lenže na to, že sme všetci majstri logiky je táto úvaha veľmi jednoduchá, a moji protihráči stále nevedia, že majú na čelách červenú bodku. Takže ja nemám na čele modrú bodku, ale červenú.
a druhe
V tejto hádanke je dôležité, že všetci mali rovnakú šancu na výhru. Ak by niekto dostal čierny klobúk a ostatní biele, ten s čiernym klobúkom by ihneď vedel svoju farbu (na rozdiel od ostatných dvoch). 1 čierny a 2 biele klobúky teda nie je spravodlivé rozdelenie.
Ak by veľmajster rozdal jeden biely a dva čierne klobúky, zvýhodnil by tých s čiernym klobúkom. Tí by totiž videli biely a čierny klobúk a očakávali by, že ak majú na hlave biely klobúk, potom ten s čiernym klobúkom musí okamžite zareagovať ako v predchádzajúcom prípade. Ak však nereaguje, obidvaja s čiernymi klobúkmi by zistili, že majú na hlave čierne klobúky, zatiaľ čo ten s bielym klobúkom stále rozmýšľa a nemôže na nič prísť. Teda ani toto nie je spravodlivý variant.
Preto musel veľmajster dať všetkým klobúky rovnakej farby, a teda čierne. Snáď je to dosť jasné.
Ale proste čo si čítam tie hádanky, tak to je až choré, ako je to strašne napísané a dopletené.