ja vieeem.... mudrc určite rozmýšľal, že keď by videl pred sebou, že majú jeden čierny klobúk a druhý biely a povedzme že by mal biely, tak by jeden z nich už dávno uhádol, že má čierny keby videl dva biele klobúky, takto jednoducho na to prišiel
Takže jeden videl, že dvaja majú čierne čapice.. on mohol mať čiernu alebo bielu.. ak by mal bielu, každý z tých dvoch by videl jednu čiernu a jednu bielu.. potom by rozmýšlali, že ak majú bielu, ten ďaľší by videl dve biele a bolo by mu jasné, že má čiernu.. ale boli ticho, takže.. dokelu
Su len dve moznosti z pohladu toho mudrca. Bud ma na hlave ciernu ciapku alebo bielu.
Skusme najprv vyjst z toho, ze ma bielu. Potom zvysni dvaja mudrci obaja vidia jednu ciernu a jednu bielu ciapku. Teraz z pohladu zvysnych mudrcov - pomyslia si - ak by som mal ja bielu, jeden mudrc by videl dve biele ciapky a hned by krical, lebo by vedel, ze ma ciernu. Ja teda musim mat ciernu. A uz by to mudrc vedel a ozval sa. Kedze vsak takato situacia nenastala - vsetci boli ticho - varianta, ze mudrc (ktory to uhadol) ma bielu ciapku, vypadava. ma ciernu ciapku.
pisem z hlavy, cize to teraz nebude taka rozpravka ako to predosle:
Bol raz jeden kral, ktory mal dvoch synov...Kral zomrel, avsak pred smrtou si zavolal synov k posteli a povedal im:
- Ten, ktoreho tava dojde do susedneho mesta ako druha v poradi z vasich dvoch tiav, dostane cely moj majetok(kazdy mal jednu tavu a maly hrat preteky ktora bude pomalsia)-a zomrel.
Synovia putovali po ceste slimacim tempom, sli najpomalsie ako vedeli a uz sa im to aj zdalo dlho, ked stretli starca, ktoremu sa zverili so svojim problemom...Ked im starec poradil co maju spravit, vysadli obidvaja na tavy a uhanali ozlomkrky do mesta.
Co im poradil starec??
ZNOVA IBA SERIOZNE ODPOVEDE...ostatne ajtak mazem, cize ich ani nepiste...DAKUJEM
Predstavte si, že máte 3 škatule, označené nasledovnými lístkami: "Biele guličky", "Čierne guličky" a "Biele aj čierne guličky". Vieme, že lístok na každej z uvedených škatúľ je umiestnený zle.
Z každej škatule máte dovolené vytiahnuť jednu guličku. Na základe tohto výberu rozhodnite, ktorý lístok patrí na ktorú karabicu.
Poznámka: Samozrejme, po celý čas nie je dovolené nazrieť do vnútra žiadnej škatule.
No..ak vybereš jednu napríklad z krabice "biele guličky", tak: ak je biela, je to škatula s obidvomi farbami, "čierne" sú potom biele a "biele aj čierne" sú biele.
mas istotu, ze vytiahnes 2 gulicky rovnakej farby a tretia bude inej...listok na tej tretej bude taky, aka je farba (cize vytiahnes 2 biele a jednu ciernu- krabicke, z ktorej si vytiahla ciernu su same cierne)...zvysne 2 urcis podla toho, ako boli usporiadane stitky predtym-kedze ani jeden stitok nieje spravne... (tak narychlo zbuchane, ak chces, mozem rozpisat
Ehm.. ak by klamal, tak by to znamenalo že hovorí pravdu, čiže neklame, ale ak by neklamal, tak by klamať nemal a ak by hovoril pravdu, tak by hovoril pravdu a neklamal by... blbosť
vytiahnes zo vsetkych troch krabiciek po gulicke...bud vytiahnes 2 cierne a jednu bielu alebo jednu ciernu a 2 biele...s istotu vies urcit stitok, ktory patri ku krabicke, z ktorej si vytiahol tu jednu odlisnu... (ak bola cierna, na krabicke je bud stitok biela alebo oboje, ak gulicka bola biela, na krabicke je stitok cierna alebo oboje...)
ostali ti 2 krabicky, 2 stitky a 2 gulicky... stitok oboje premiestnis na druhu krabicku a ten dalsi stitok prilepis na tu krabicku, kde bol stitok oboje (ale...Zuzankin sposob je jednoduchsi, myslim
Ferko robil v obchode nakup v hodnote 43 Kčs smiley: pri sebe mal 25 dvojkorún. Predavac mal vsak na vydanie k dispozicii iba 7 patkorun...akym sposobom sa vyrovnali? (zadne dlhy
aj keby mal Archimedes k dispozicii hladany pevny bod a paku potrebnej dlzky, svoje vyhlasenie by nemohol realizovat. Da sa to dokazat (vraj) jednoduchou uvahou: Predpokladajme, ze ak by archimedes zdvihol 60kg bremeno do vysky 1m za 1s, potom pri pohnuti zemegulou o hmotnosti asi 6.10^21 ton o jeden cm by dlhsi koniec dvojzvratnej paky opisal obrovsky obluk dlhy asi 10^18 km, pricom by na to potreboval 10^21s, co znamena asi 30 bilionov rokov huste, ze
Predstavte si, že sú pred vami 3 mince. Zlatá, strieborná a medená. Ak poviete pravdivý výrok, dostanete jednu mincu, nikto však nestanovil ktorú. Ak poviete nepravdivý výrok, nedostanete nič. Ktorý výrok vám zaručí zisk zlatej mince?
Babka žila na opačnom konci mesta. Medzi domom vnučky a domom kde bývala babka bolo 7 mostov, cez ktoré bolo treba prejsť. Iná cesta neexistovala. Na každom moste však stál mýtnik, ktorý vyberal poplatky za prechod cez most. Každý mýtnik si od vnučky pýtal presne polovicu koláčov, ktoré niesla. Pretože sa ale vnučka vždy na mýtnika pekne usmiala, ten jej za to jeden koláč vrátil späť.
Koľko koláčov musí vnučka upiecť a zobrať zo sebou, aby babke doniesla presne 2 koláče???
Pán Strážny je nočný strážnik v jednej veľkej firme. Pán Veľký je zas jej generálnym riaditeľom. Raz ráno sa pán Strážny už-už chystal odísť domov, keď na schodoch stretol pána Veľkého, ktorý práve prichádzal do práce.
"Chystáte sa v blízkej dobe na nejakú dlhú cestu lietadlom?" opýtal sa ho.
"Áno, dnes poobede odlietam na služobnú cestu do Londýna," potvrdil pán Veľký.
"Nikam necestujte!" varoval ho pán Strážny.
"Prečo?" udivene sa opýtal generálny riaditeľ.
"Minulú noc som mal taký sen. Snívalo sa mi, že vaše lietadlo vybuchlo a všetci zahynuli."
Pretože bol pán Veľký veľmi poverčivý, služobnú cestu radšej odvolal. Celé poobedie nervózne sledoval televíziu. A naozaj, podvečer hlásili v správach výbuch lietadla na pravidelnej linke do Londýna. Oblial ho pot a asi 15 minút sedel ako obarený vo svojom riaditeľskom kresle. Keď sa potom prebral, zdvihol telefón a zavolal svojej sekretárke:
"Anička? ... Anička, poznáte toho vrátnika, ako sa len volá, pán Strážny myslím? ... Áno, ten. ... Zavolajte na personálne, nech ho ihneď prepustia!!!"
Lovec je 100 metrov na juh od medveda. Prejde 100 metrov na vychod, potom sa otoci na sever, vystreli na sever a trafi toho medveda. Medved cely cas stal na jednom mieste
Si pred dvoma dverami. Jedny dvere vedú k obrovskému bohatstvu, druhé k ničomu cennému, nanešťastie nevieš ktoré sú ktoré. Dvaja ľudia (ktorý vedia ktoré dvere sú ktoré) stoja pred dverami. Jeden človek vždy hovorí pravdu, druhý klame. Ty nevieš ktorý je ktorý.
Máš dovolené spýtať sa jedinú áno/nie otázku aby si zistil ktoré dvere idú k bohatstvu.
Stojíš pred rovnakými dverami. Traja ďalší ľudia stoja pri dverách. Jeden vždy hovorí pravdu, druhý stále klame. Tretí človek je nepredpokladatelný – buď hovorí pravdu alebo klame. Samozrejme nevieš ktorý je ktorý.
Môžeš sa spýtať 2 áno/nie otázky (jednu naraz a pre jedného človeka) aby si našiel bohatstvo. Čo sa spýtaš a koho aby si sa dostal k bohatstvu?
Mas 9 rovnakych guliciek, ale jedna je tazsia ako ostatne, ale nevies ktora to je. K dispozicii mas vahy tie s dvoma ramenami. na dva pokusy zisti, ktora to je.
Jednu gulicku necham bokom, ostatnych 8 rozdelim na 2 kopky: 1+1 a 3+3... zoberiem tu koopku 3+3, pomeram hmotnosti...ak su rozdielne, zoberiem tu tazsiu trojicu a dve z danej kopky polozim na vahy, tretiu necham v ruke...povazim a ak bude jedna tazsia ako druha, tak ta tazsia ja tazsia...ak su rovnake tak ta gulicka co mam v ruke je tazsia...
moze nastat situacia, ze kopka 3+3 bude rovnako lahka, potom len zoberiem kopku 1+1 a zvazim...ak je jedna gulicka tazsia, tak je tazsia...ak su znova rovnake tak tazsia gulicka je ta, ktoru som vybral uplne prvu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
161 komentov
Skusme najprv vyjst z toho, ze ma bielu. Potom zvysni dvaja mudrci obaja vidia jednu ciernu a jednu bielu ciapku. Teraz z pohladu zvysnych mudrcov - pomyslia si - ak by som mal ja bielu, jeden mudrc by videl dve biele ciapky a hned by krical, lebo by vedel, ze ma ciernu. Ja teda musim mat ciernu. A uz by to mudrc vedel a ozval sa. Kedze vsak takato situacia nenastala - vsetci boli ticho - varianta, ze mudrc (ktory to uhadol) ma bielu ciapku, vypadava. ma ciernu ciapku.
Zuzanka-pekne si to vysvetlila, vzdavam hold obidvom a...dajte hadanku ak chcete, ak nie, dam ja dalsiu
Daj ďalšiu.. ale mala by som sa ísť učiť.. ale daj veru
Bol raz jeden kral, ktory mal dvoch synov...Kral zomrel, avsak pred smrtou si zavolal synov k posteli a povedal im:
- Ten, ktoreho tava dojde do susedneho mesta ako druha v poradi z vasich dvoch tiav, dostane cely moj majetok(kazdy mal jednu tavu a maly hrat preteky ktora bude pomalsia)-a zomrel.
Synovia putovali po ceste slimacim tempom, sli najpomalsie ako vedeli a uz sa im to aj zdalo dlho, ked stretli starca, ktoremu sa zverili so svojim problemom...Ked im starec poradil co maju spravit, vysadli obidvaja na tavy a uhanali ozlomkrky do mesta.
Co im poradil starec??
ZNOVA IBA SERIOZNE ODPOVEDE...ostatne ajtak mazem, cize ich ani nepiste...DAKUJEM
veľmi jednoduché
Inač, tá hádanka je dosť známa... čudujem sa, že sa ešte stále nájde niekto, kto ju nepozná...
a prepac, Insomnya
a FAKT VAS PROSIM NERIESTE TU HOVADINY ALE HADANKY DAKUJEM
Predstavte si, že máte 3 škatule, označené nasledovnými lístkami: "Biele guličky", "Čierne guličky" a "Biele aj čierne guličky". Vieme, že lístok na každej z uvedených škatúľ je umiestnený zle.
Z každej škatule máte dovolené vytiahnuť jednu guličku. Na základe tohto výberu rozhodnite, ktorý lístok patrí na ktorú karabicu.
Poznámka: Samozrejme, po celý čas nie je dovolené nazrieť do vnútra žiadnej škatule.
mas 3 skatulky, na kazdej je napis...
vytiahnes zo vsetkych troch krabiciek po gulicke...bud vytiahnes 2 cierne a jednu bielu alebo jednu ciernu a 2 biele...s istotu vies urcit stitok, ktory patri ku krabicke, z ktorej si vytiahol tu jednu odlisnu... (ak bola cierna, na krabicke je bud stitok biela alebo oboje, ak gulicka bola biela, na krabicke je stitok cierna alebo oboje...)
ostali ti 2 krabicky, 2 stitky a 2 gulicky... stitok oboje premiestnis na druhu krabicku a ten dalsi stitok prilepis na tu krabicku, kde bol stitok oboje (ale...Zuzankin sposob je jednoduchsi, myslim
Ak sme mali pred troma dnami den ktorý predchádza piatku aký den je pozajtra?
Jeden z nich napocital pred sebou 8 parov a za sebou 7 parov vojakov. Kolko topanok kracalo?
je mozne nakreslit pravidelny dvanastuholnik, ktory ma len prave uhly? (aky bude mat tvar?)
teraz tu mam taku jednu, ktora ma ohurila znenim a aj riesenim
Genialny staroveky fyzik Archimedes, objavitel paky, kedysi davno vyhlasil: "Dajte mi pevny bod a ja pohnem zemegulou."
Mohol by Archimedes, vychadzajuc z fyzikalnych zakonov a zakonitosti v skutocnosti realizovat svoje vyhlasenie?
fakt PECKOVA uloha
a podla mna by to aj mohol zrealizovať
no...
aj keby mal Archimedes k dispozicii hladany pevny bod a paku potrebnej dlzky, svoje vyhlasenie by nemohol realizovat. Da sa to dokazat (vraj) jednoduchou uvahou: Predpokladajme, ze ak by archimedes zdvihol 60kg bremeno do vysky 1m za 1s, potom pri pohnuti zemegulou o hmotnosti asi 6.10^21 ton o jeden cm by dlhsi koniec dvojzvratnej paky opisal obrovsky obluk dlhy asi 10^18 km, pricom by na to potreboval 10^21s, co znamena asi 30 bilionov rokov huste, ze
mam jeden taky...dlhy...a jednoduchy...mam pisat?
je tam napísané v zadaní, že keď povieš pravdu, dostaneš jednu mincu, ale nevieš ktorú!!
Karolínin ideálny chalan je: vysoký tmavý a pekný
dá si rande s Fredom, Georgeom, Hankom, a Jožom
jeden z nich je jej ideál
A. Každý z nich má aspoň jednu vlastnosť
B. Fred a George majú obaja rovnakú farbu pleti
C. George a Hank sú obaja rovnako vysoký
D. Hank a Joe nie sú obaja rovnako vysoký
E. Len 3 sú vysoký, 2 sú tmavý a len jeden je pekný
Kto je Karolínin pravý?
Dalej skus sam.
Babka žila na opačnom konci mesta. Medzi domom vnučky a domom kde bývala babka bolo 7 mostov, cez ktoré bolo treba prejsť. Iná cesta neexistovala. Na každom moste však stál mýtnik, ktorý vyberal poplatky za prechod cez most. Každý mýtnik si od vnučky pýtal presne polovicu koláčov, ktoré niesla. Pretože sa ale vnučka vždy na mýtnika pekne usmiala, ten jej za to jeden koláč vrátil späť.
Koľko koláčov musí vnučka upiecť a zobrať zo sebou, aby babke doniesla presne 2 koláče???
Pán Strážny je nočný strážnik v jednej veľkej firme. Pán Veľký je zas jej generálnym riaditeľom. Raz ráno sa pán Strážny už-už chystal odísť domov, keď na schodoch stretol pána Veľkého, ktorý práve prichádzal do práce.
"Chystáte sa v blízkej dobe na nejakú dlhú cestu lietadlom?" opýtal sa ho.
"Áno, dnes poobede odlietam na služobnú cestu do Londýna," potvrdil pán Veľký.
"Nikam necestujte!" varoval ho pán Strážny.
"Prečo?" udivene sa opýtal generálny riaditeľ.
"Minulú noc som mal taký sen. Snívalo sa mi, že vaše lietadlo vybuchlo a všetci zahynuli."
Pretože bol pán Veľký veľmi poverčivý, služobnú cestu radšej odvolal. Celé poobedie nervózne sledoval televíziu. A naozaj, podvečer hlásili v správach výbuch lietadla na pravidelnej linke do Londýna. Oblial ho pot a asi 15 minút sedel ako obarený vo svojom riaditeľskom kresle. Keď sa potom prebral, zdvihol telefón a zavolal svojej sekretárke:
"Anička? ... Anička, poznáte toho vrátnika, ako sa len volá, pán Strážny myslím? ... Áno, ten. ... Zavolajte na personálne, nech ho ihneď prepustia!!!"
Prečo???
otazka: vsetko je v texte? ziaden dalsi sen si netreba domysliet?
a...tato tema ma za zopar hodin 123 prispevkov, kdezto stara tema za niekolko dni 80 prispevkov...uplne nelogicke
aku farbu ma medved? (prosim aj zdovodnit)
Si pred dvoma dverami. Jedny dvere vedú k obrovskému bohatstvu, druhé k ničomu cennému, nanešťastie nevieš ktoré sú ktoré. Dvaja ľudia (ktorý vedia ktoré dvere sú ktoré) stoja pred dverami. Jeden človek vždy hovorí pravdu, druhý klame. Ty nevieš ktorý je ktorý.
Máš dovolené spýtať sa jedinú áno/nie otázku aby si zistil ktoré dvere idú k bohatstvu.
Akú otázku sa spýtaš?
on povie povedzme prave, ja pojdem do lavych
Môžeš sa spýtať 2 áno/nie otázky (jednu naraz a pre jedného človeka) aby si našiel bohatstvo. Čo sa spýtaš a koho aby si sa dostal k bohatstvu?
čo nikto nevie odpoved na moju hadanku?
Mas 9 rovnakych guliciek, ale jedna je tazsia ako ostatne, ale nevies ktora to je. K dispozicii mas vahy tie s dvoma ramenami. na dva pokusy zisti, ktora to je.
Jednu gulicku necham bokom, ostatnych 8 rozdelim na 2 kopky: 1+1 a 3+3... zoberiem tu koopku 3+3, pomeram hmotnosti...ak su rozdielne, zoberiem tu tazsiu trojicu a dve z danej kopky polozim na vahy, tretiu necham v ruke...povazim a ak bude jedna tazsia ako druha, tak ta tazsia ja tazsia...ak su rovnake tak ta gulicka co mam v ruke je tazsia...
moze nastat situacia, ze kopka 3+3 bude rovnako lahka, potom len zoberiem kopku 1+1 a zvazim...ak je jedna gulicka tazsia, tak je tazsia...ak su znova rovnake tak tazsia gulicka je ta, ktoru som vybral uplne prvu...
tak nejak? (teda ak sa da z postupu vyjst
hlavne frazy so slovickami Take Pick Give atd.
no...nieco sa rysuje...z toho tvojho oneeho... (resp. nasiel som konecne tu knihu co som hladal) ked budem mat cas tak napisem riesenie
Mozem byt sam mraz.
Mozem byt laska.
Mozem byt nenavist.
Mozem ti rozkazat.
Mozem ta ovladnut.
Mozem ta zabit.
Mozem ti prezradit tajomstvo.
Od vole zalezi moja sila,
zalezi vzdy len kto a kam sa diva ...
Kto som ?
rano to je na 4, na obed na 2, vecer na 3. Kto alebo čo to je???