Husle - mnoho ľudí hovorí o všetkom, že ak chceš niečo robiť mala by si to robiť od malička (6r) teraz je už nato neskoro. Je ne
Chcela by som sa naučiť hrať na husle a hranie len ako koníček žiadne vystúpenia.
Matka ma od malička neviedla k ničomu, v podstate som nikdy nechodila pravidelne na nejaký šport, alebo niečo podobné. Kladiem jej vinu, pretože bolo na rodičov aby m
@drobec186 mnoho ľudí hovorí zle. resp... myslia niečo iné. ak by si chcela byť špičková a výnimočne profesionálna, tak by si s tým potrebovala začať odmalička, ale to je len jedna kategória. vedieť niečo "len" dobre alebo veľmi dobre sa môžeš naučiť hocikedy. takže nebráni ti nič, choď do toho
Chce sa, ale nerozumiem v čom je teda problém. Prečo tú hnusnú vetu počujem ešte aj od mamy. Fajn tak teraz skysneme na gauči a za facebookom, lebo mama povedala že je neskoro nato
Nové husle pre začiatočníka by mohli koľko stáť len cca cena ?...
Pozerala som inzeráty tak na rýchlo nejaké 4/4 husle za 65 €. čo mi príde dobré, pretože kamarátka hrá na husle a keď si raz kupovala nové povedala že dala za ne 20-tisíc SK
Niekedy to rodičia jednoducho berú ako výmysel. že z nič nerobenia ti zrazu napadne "idem hrať na husle". keď si však budeš stáť za svojim, budeš už mať tie husličky, budeš sa tomu s chuťou a radosťou venovať, potom pochopia. Keď nejdeš robiť hudobnú kariéru a nechystáš sa hrať v symfónii, tak nikdy nie je neskoro.
naucit sa da problem je v tom ze v neskorsom veku mas uz menej casu a viac povinnosti ja si neviem napriklad predstavit ze by som teraz popri vsetkom co robim mala kazdy den 2 hodiny trening (plus doprava tam nazad susenie-plavala som) a v sobotu nejake sutaze to sa po istom veku uz neda aj ked plavat mozem vzdy
Stále ale neviem prečo od jakživa počúvam od všetkých že nato je neskoro. nato. hento tamto. Chcela som robiť gymnastiku zistila som to v 12, zase mi bolo povedané že je nato neskoro. Klavír, to isté. Ešte, že som si kúpila korčule a bicykel sama, inak by som zoschla asi doma do dôchodku.
Určite choď do toho, ja som sa v 20 vrátila ku klavíru.. viac menej som začínala od začiatku, enchcem byť profesionál, len hrať pre vlastné potešenie Mne, našťastie, rodičia nikdy v ničom nebránili, len ja som bola hlúpa, že ma to rýchlo omrzelo.
@mardezerin ale nepodpora rodičov ma mierne ovplyvnuje. Ja si za tým pôjdem ale aspoň nech to ignoruje ako mi stále pripomínať že je to zlé rozhodnutie
Ja som pocul uz aj take (pozor nieje to z mojej hlavy ani to nemam nejak overene, iba som o tom pocul...) ze ak chce niekto hrat na nejaky hudobny nastroj na profesionalnej urovni (hlavne na taky tazky ako su husle, gitara, klavir...) musi zacat v detstve inak mu to nikdy tak skvelo nepojde. Nieco v tom zmysle ze mozog uz dospeleho cloveka sa to nedokaze naucit tak kvalitne vsetko ovladat, nedokaze sa prisposobit tomu ci co... Ale zas ja si myslim ze to nieje celkom tak pravda...ved su priklady napr. viacerich svetoznamych gitaristov samoukov co zacinali v puberte ci v obdobi dospievania, navyse sa vsetko ucili sami... Podla mna teda neskoro neje hlavne ak sa tomu chces venovat iba na takej "rekreacnej" urovni ...ak ta to bavi chod si za tym.
@mightysheep to vôbec nie je pravda. síce to že mozog to nejak spracuje od malička môže byť. Logicky ked sa začneš učiť chodiť od malička je to v poriadku keby začneš chodiť až v 15 máš veľký problém
Pojdem si za tým! Vždy som dosiahla všetko čo som chcela.
ako mala som drela a teraz sa to odraza.. proste husle mi idu perfektne a to neprehanam, citanie z not aj intonacia, sice ja mam vrodeny talent ale husle mi idu fakt dobre, to si uznam
na klavir hram od 10
mala som ucitelku co mi davala hrat same trapne odrhovacky.. od 14 som sa klaviru zacala venovat serioznejsie, ale nikdy NIKDY mi nesiel tak dobre ako husle. skladby som nedokazala vycvicit do perfektnosti, vzdy som niekde spravila chybu a moja klavirna uroven sa NEDA porovnat s ludmi co na nom hrali od malicka + mali ucitelku co s nimi pracovala
na gitaru hram od 14
nic moc, naozaj mi to moc nejde, aj ked som huslistka, na gitaru som stale nejaka drevena, neviem vobec vybrnkavat, jedine co viem je hrat akordy a to vie snad kazdy
co z toho vyplyva? vekom to ide tazsie, stale tazsie. nehovorim ze sa NEDA. hovorim ze to bude tak narocne, ze ta to aj tak asi prejde.
@romilompart Tým fest drahé myslíš čo, stále do tých 100 € viac ani nedám. Dáky rok potrvá kým tých sto v hotovosti budem mať . Nevolá sa tá sesternica Zuzka ? Aj ja mám, kamarátku na konzervatóriu.
@hoperpohroma nemusí ju to prejsť. nemusí hrťa na neviem akej dokonalej úrovni. určite to bude ťažké, ale myslím, že v 18-ich už aj tak nebude trénovať niekoľko hodín denne, takže to určite bude len také rekreačné
@hoperpohroma na brnkačku len ako hobby ma to neomrzí a ked áno, svet sa nezrúti chcem len už konečne niečo robiť. Niečo pravdy na tom bude, od malička niečo robiť kým sa dieťa vyvíja veľa sa v tom veku naučí.
@drobec186 no, neviem mna by to dost zaujimalo( o tom uceni sa od detstva resp. od pokrocileho veku) ako to je asi vyhladam nejakeho odbornika na nete ...no proste skusim pozbierat nazory ludi co sa v tom vyznaju na tuto vec sameho ma to zaujima ako to je.
@drobec186 tým fest drahé myslím cez tisícku nejaké to uskromnenie bude potrebné, ale musíš si kúpiť nejaké prasiatko, lebo z peňaženky peniaze utekajú velmi rýchlo nevolá sa Zuzka
@romilompart ked sa chce tak sa dá nebudem to zbierať v korunkách tie sa mínajú rýchlo, ale ked odložím 10 20 v papieroch isto ich neminiem taká nie som ked niečo chcem nepokazím to . Aha ok.
@hoperpohroma mám za sebou zušku - klavír, mám rada dokonalosť, takže áno, irituje ma ak niečo nemám docvičené alebo sa v skladbe mýlim, ale pochybujem že bude hrať mozarta keď tak nejaké "odrhovačky" z netu, niečo moderné, čo sa hraje na pár tónoch, ako to teraz v hudbe býva zvykom
@bress Chcem to ako hobby, páči sa mi to, ešte som na tom nehrala takže až ked to budem mať v rukách zistím či to chcem robiť viac, a či chcem nejaké drahšie husle.
@drobec186 ľudia sú negativisti. nabudúce keď ti niekto povie že je na niečo neskoro, tak si v hlave zhrň čo vie a dokázal on. a potom mu aj povedz, že "tohto prístupu sa držíš, a preto si tam kde si, že?"
@romilompart ako huslistka viem ake je tazke spojit popularnu hudbu a husle. na husliach znie najlepsie klasicka hudba napisana priamo na mieru, nie je to ako gitara ktory proste schytis a hras na nej akordy k hociakej pesnicke. ked mam v skole husle, ludia mi hovoria "zahraj toto! zahraj toto!" a vobec nechapu, ze su to skladby ktore na husliach zneju uplne kktne. preto si s tymto dovolim nesuhlasit.
a klavir sa tiez s huslami enda porovnavat, na klaviri mas tony vytvorene a len ich stlacas (klavesy), na husliach chytis o milimeter vyssie a uz mas kurva falosny ton. cize na to aj treba ovela lepsi sluch ako na klavir, kde ty tie tony nemusis doladovat, staci sa naucit ktory chytit. husle proste nie su sranda, podla mna je to najtazsi z obvyklych nastrojov (a vseobecne slacikove) a naozaj by som v tomto veku nebola v tejto oblasti uz taka optimistka.
A neboj s, určite sa na ne naučíš hrať ak sa budeš snažiť. A čím viac to budeš odkladať tak tým to bude pre teba ťažšie. Budeš mať menej a menej času. Čiže šup do toho. Nejaká svetová virtuózka z teba už asi nebude ale o to predsa nejde
@romilompart dakujem, premyslím si to, zvážim rozhodnem sa, v každom prípade, urobím to čo budem chcieť viac . Ale asi to ozaj bude ťažké, fotím, cvičím ešte aj husle.
@midnight haha dakujem pekne povedané, tak to aj v živote robím, podobne. Ale toto určite použijem
@romilompart kohútika som vedela okamžite na klavíri. Snad to pôjde no ja si už nejak poradím.
@semhamforas mám jeden obrovský vzor huslistku takže tá ma inšpiruje k tej krásnej melódií, ja si určite poradím ked chcem pojde to, len mám obavy dakujem.
@hoperpohroma viem, že sa to nedá porovnávať. niektoré nie extra moderné skladby, nemyslím to, čo beží v rádiu, by sa dali. nech to skúsi. husle sú drina, je to ťažké. treba mať chuť a vôľu. a sluch. to hej. e iné povedať si, budem hrať a iné hrať, keď sú už husle v rukách. a ten uzučký hmatník je fakt pre uzučké prstíky
@drobec186 Ak chces a ak ja nezabudnem mozem ti potom napisat co som zistil uz som rozhodil siete ...Ale tak co sa bojis ja ti vravim, zacat moces hocikedy pokial chces hrat pre radost ako svoje hobby... mozes zacat aj v 20ke a byt v tom velmi dobra...to ze ta neprizvu hostovat do nejakeho orchestra niekde do La Scala ta nemusi trapit
@drobec186 lenže kohútik na klavíri a kohútik na husliach a celkovo kohútik vieš ako ide o sluch, z veľkej miery aj o talent, ale to zistíš, až ich budeš držať v rukách a pokúšať sa hrať
@drobec186 ...ak by si cvicila tak by si este moznoze aj nieco dokazala ... napr. vid moju profilovku .. je na nej Meytal Cohen , ktora hra na bicie od 18 rokov ... a je moj najvacsi bubenicky vzor ... pre mna najlepsi gitaristi teda slash , steve vai atd . zacali hrat na gitare v 14-15 rokoch ... a teraz su top ! ... vlastne este by si mohla byt aj dobra ... ale ak to chces robit len ako hobby tak to vobec nieje neskoro ... prave naopak .. ja som ked som mala 7 zacala chodit na klavir a potom som to po mesiaci znenavidela ... teraz uz vies co by ta ako tak bavilo , tak urcite ti to pojde aj lahsie ...
fandím ti, pretožže aj ja som v podobnej situácii-gitaru mám už dva roky, ale nikdy som nechodila na ziadnu skolu. nikto ma v tom ale nepodporuje. ale napriek tomu už viem vacsinu akordov a taby si odpisujem z internetu
@mightysheep haha no jasné . Však pravdaže nie profesionál zatial netúžim byť profesionál v ničom v tom sa ešte hľadám uvidím neskôr čo chcem viac, pretože viac vecí ma zaujíma. Môj priatel si kúpil flautu vraj preto že si myslel že to je najlahší hudobný nástroj, ale že mu to nejde, ale asi to moc nechce preto mu to nejde.
@romilompart ved áno ale zahrať som vedela hlavne tu melodiu, už jak to kadiako vizeralo ale bol to kohútik jarabý . Talent sa môže vyvíjať ked človek chce ide to určite.
@drobec186 haha ja som na flautu hral od 6 rokov asi do 10tich, vidis mohol som byt profesional, aj vystupenia sme mavali si pamatam! ...ale to ma nebavilo radsej mam gitaru to je kralovsky nastroj
ver mi, že keď budeš hrať falošne na husliach, že to zistíš.. asi nič nezneje tak falošne, keď je to falošné, ako husle ale to pôôjde, budeš to počuť.. a keď nie, tak vyčistiš uši
nikdy nie je neskoro, to sa hovorí iba preto lebo za mladi sa lahšie učia a osvojujú veci. Čím je človek starší tým ťažšie to ide, ale to neznamená, že je to nemožné. Druhý dôvod je ten, že trvá roky kým sa zlepšuješ. To znamená, že keby si začala v 6 rokoch, tak povedzme po 10 rokov tréningu už budeš na istej vyššej úrovni v podstate "hotový" hudobník. Kdežto keď žačneš v 20 rokoch tak na rovnakej úrovni budeš povedzme v 30+. Hranie na hudobný nástroj má oproti napríklad športu obrovskú výhodu - začať môžeš kedykoľvek a môžeš aj dosiahnuť vysokú úroveň pretože hrať sa dá do vysokého veku zatiaľ čo pri športe je človek v 30tke na vrchole svojich síl. Takže kým by sa niekto športovo vypracoval na vyššiu úroveň, profesionálnu by nikdy nedosiahol lebo za ten čas by bol už za zenitom (samozrejme neplatí to pre všetky športové disciplíny, ale pre taký hokej alebo futbal určite áno). Takže kľudne do toho choď. Máš celý život zlepšovania sa pred sebou, neverím, že by sa niekto za takých 40 rokov tréningu nedokázal naučiť hrať na hudobnom nástroji aspoň na obstojnej úrovni. Je množstvo muzikantov, ktorí začali hrať dokonca neskôr
PS: a túto formulku väčšinou aj tak omieľajú ľudia, ktorí v živote nikdy nič nedokázali a s takýmto postojom ani nedokážu
ja mam 22 a strasne strasne by som chcekla hrat na huslich a strasne sa nenavidim za to ze ma to nenapadlo skor. Mama mi vravela ze ked som bola mala, boli sme niekde a ja som tam uvidela husle a urobila som hrozni cirkus, hodila som sa o zem aby mi ich kupili a ze tak som sa nikdy predtym nespravala (ja si na to nepamätam) no ale samozrejme mi ich nekupili a jsom potom na to nejak zabudla, neriesila som hudbu na zakladnej ani na strednej. AZ na konci strednej ma to chytilo a dodnes ma to trapy a moja susedka ktora je odo mna o 5 rokov mladsia na husliach hra a ja jej nehorazne zavidim, a preto k nej ani velmi nelubim chodit. Ale povedala som si ze ja na husliach raz budem hrat aj keby neviem co a nikoho nazor ma nezaujima,. Pretoze to chcem.
@drobec186 úplne ťa chápem. skús sa na to pozrieť tak, že ešte máš len 18 - to fakt nie je veľa, aj keď sa ti to zdá a ľudia hovoria všeličo. Ešte sa môžeš naučiť hrať super na husle!!! a kašli na to čo druhí hovoria, ver mi, keby som mala spätne niečo odkázať môjmu vtedy 18-ročnému ja, presne to by som mu povedala... Choď za tým čo chceš, nie je neskoro! a ide predsa o to že ťa bude baviť samotná činnosť, teda nemáš čo stratiť
@drobec186 A dá sa to aj bez podpory rodičov, dokonca aj keď ti oni sami dávajú všelijaké prekážky a snažia sa ťa zneistiť. Len musíš veriť sama v seba! držím ti palce
Myslím, že to ľudia robia preto, lebo je veľmi pohodlné žiť v mantineloch, čo sa dá a čo už nie a tiež sťahujú tých čo sa s tým neuspokoja dole, aby si obhájili svoju pravdu. Bohužiaľ mám presne také skúsenosti, niektorí ľudia keď vidia že sa ti v niečom darí a za niečim ideš aj cez nejaké prekážky, majú tendenciu podkopávať ťa aby seba aj teba presvedčili že zas tak veľa sa vydržať nedá... Ale stále narazíš na takých ľudí, ktorých správanie ťa v konečnom dôsledku posilní. Ja už teraz viem že sa nesmiem niečim takým zaoberať a pochybovať. A čo sa týka rodičov, tam to môže byť o tom, že to možno vnímajú ako nevítaný rozruch, tiež majú svoj zabehnutý život a rutinu a niekedy si neuvedomia že ich dieťa je mladý samostatný človek, čo sa chce rozvíjať.
@aurinko to áno, všetci podkopávajú, neviem prečo ale robí to veľa ľudí ani o tom nevedia. Mňa len mama zneistila, ale už mám v tom úplne jasno, vždy to tak bolo, že nikto ma nikdy neovplyvnil na toľko že by som sa vzdala niečoho, čo som chcela, bude to tak aj teraz, Ďakujem aj tebe za podporu, verím tomu oveľa viac že to vyjde
@obliviate no si na tom podobne, nenechaj sa odradiť stále sa to dá kúp husličky a ideš ak to naozaj chceš.
@trtken to máš určite pravdu, vo všetkom, ani moja mama zrejme nedokázala nič, len vychovať dve deti a k ničomu ich neviedla. Preto to zisťujú samé až v takomto veku :/. Dakujem za radu
@romilompart kamarátka mi hovorila že ked prvýkrát držala husle v rukách učila sa hrať kohútika že to bol hrozný zvuk falošne! tak asi to rozpoznám uvidím . Neviem sa dočkať toho pocitu keď ich prvý raz chytím do rúk a potiahnem sláčikom, obávam sa toho tónu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
nebrani ti v tom nic
ja som na gitarke začala brnkať až v 16tich
síce som už aj skončila,ale šlo mi to viac než dobre
Určite to nie je o veku
Pozerala som inzeráty tak na rýchlo nejaké 4/4 husle za 65 €. čo mi príde dobré, pretože kamarátka hrá na husle a keď si raz kupovala nové povedala že dala za ne 20-tisíc SK
Stále ale neviem prečo od jakživa počúvam od všetkých že nato je neskoro. nato. hento tamto. Chcela som robiť gymnastiku zistila som to v 12, zase mi bolo povedané že je nato neskoro. Klavír, to isté. Ešte, že som si kúpila korčule a bicykel sama, inak by som zoschla asi doma do dôchodku.
Pojdem si za tým! Vždy som dosiahla všetko čo som chcela.
ako mala som drela a teraz sa to odraza.. proste husle mi idu perfektne a to neprehanam, citanie z not aj intonacia, sice ja mam vrodeny talent ale husle mi idu fakt dobre, to si uznam
na klavir hram od 10
mala som ucitelku co mi davala hrat same trapne odrhovacky.. od 14 som sa klaviru zacala venovat serioznejsie, ale nikdy NIKDY mi nesiel tak dobre ako husle. skladby som nedokazala vycvicit do perfektnosti, vzdy som niekde spravila chybu a moja klavirna uroven sa NEDA porovnat s ludmi co na nom hrali od malicka + mali ucitelku co s nimi pracovala
na gitaru hram od 14
nic moc, naozaj mi to moc nejde, aj ked som huslistka, na gitaru som stale nejaka drevena, neviem vobec vybrnkavat, jedine co viem je hrat akordy a to vie snad kazdy
co z toho vyplyva? vekom to ide tazsie, stale tazsie. nehovorim ze sa NEDA. hovorim ze to bude tak narocne, ze ta to aj tak asi prejde.
Ked ta to bude bavit, tak potom si uz mozes kupit normalne husle za vyssiu cenu.
a klavir sa tiez s huslami enda porovnavat, na klaviri mas tony vytvorene a len ich stlacas (klavesy), na husliach chytis o milimeter vyssie a uz mas kurva falosny ton. cize na to aj treba ovela lepsi sluch ako na klavir, kde ty tie tony nemusis doladovat, staci sa naucit ktory chytit. husle proste nie su sranda, podla mna je to najtazsi z obvyklych nastrojov (a vseobecne slacikove) a naozaj by som v tomto veku nebola v tejto oblasti uz taka optimistka.
A neboj s, určite sa na ne naučíš hrať ak sa budeš snažiť. A čím viac to budeš odkladať tak tým to bude pre teba ťažšie. Budeš mať menej a menej času. Čiže šup do toho. Nejaká svetová virtuózka z teba už asi nebude ale o to predsa nejde
@romilompart kohútika som vedela okamžite na klavíri. Snad to pôjde no ja si už nejak poradím.
@semhamforas mám jeden obrovský vzor huslistku takže tá ma inšpiruje k tej krásnej melódií, ja si určite poradím ked chcem pojde to, len mám obavy dakujem.
verím, že sa možeš naucit hrat aj teraz
@romilompart ved áno ale zahrať som vedela hlavne tu melodiu, už jak to kadiako vizeralo ale bol to kohútik jarabý . Talent sa môže vyvíjať ked človek chce ide to určite.
@avieabbey to je to, prečo si za tým ísť vidíš nejaký vzor ako napr. Slash, myslím že to pôjde. Ešte ale nie som rozhodnutá
@palechore no vyzerá to tak aj so mnou, že učiť sa bud z internetu lebo neviem či na hodiny huslí budem mať čas . Tak ti držím palce,
@mightysheep aj ja mám flautu niekde v pivnici, volačo som tam zahrala ale že by to bolo čisté pochybujem
PS: a túto formulku väčšinou aj tak omieľajú ľudia, ktorí v živote nikdy nič nedokázali a s takýmto postojom ani nedokážu
*hrozny cirkus
Myslím, že to ľudia robia preto, lebo je veľmi pohodlné žiť v mantineloch, čo sa dá a čo už nie a tiež sťahujú tých čo sa s tým neuspokoja dole, aby si obhájili svoju pravdu. Bohužiaľ mám presne také skúsenosti, niektorí ľudia keď vidia že sa ti v niečom darí a za niečim ideš aj cez nejaké prekážky, majú tendenciu podkopávať ťa aby seba aj teba presvedčili že zas tak veľa sa vydržať nedá... Ale stále narazíš na takých ľudí, ktorých správanie ťa v konečnom dôsledku posilní. Ja už teraz viem že sa nesmiem niečim takým zaoberať a pochybovať. A čo sa týka rodičov, tam to môže byť o tom, že to možno vnímajú ako nevítaný rozruch, tiež majú svoj zabehnutý život a rutinu a niekedy si neuvedomia že ich dieťa je mladý samostatný človek, čo sa chce rozvíjať.
@obliviate no si na tom podobne, nenechaj sa odradiť stále sa to dá kúp husličky a ideš ak to naozaj chceš.
@trtken to máš určite pravdu, vo všetkom, ani moja mama zrejme nedokázala nič, len vychovať dve deti a k ničomu ich neviedla. Preto to zisťujú samé až v takomto veku :/. Dakujem za radu