Ahojte. CHcem sa len utvrdiť či to tak funguje alebo nie. Mám vpláne kupiť chatu a zobrať hypoteku. Ak založím chatu a nedajbože sa stane niečo čo mi neumožni splácať hypoteku tak moze banka siahnuť aj na niečo ine ako je záložená chata? Ďakujem.
no v prvom rade som si nie istá, že banky dávajú hypotéku na chatu.
a v druhom rade ti dajú hypotéku len do výšky tej nehnuteľnosti (teda nám dali len 80% z hodnoty nehnuteľnosti), takže ti zoberú len to, čo založíš
@sasi2680 Áno dávaju a ak nie hypoteku tak uver so zalozenim nehnutelnosti. Moja otazka je to či môžu v pripade nesplácania siahnuť aj na niečo ine ako na chatu ktora je zalozena. Napr. nepodari sa im ju spenazit. Vtedy je aky postup ide do ich vlastnictva a je to vybavene alebo siahaju vtedy na osobny majetok? toto mi nie je jasne
Ano mozu. Ak by napriklad nahodou velmi klesla cena nehnutelností a spenazenie chaty by nestacilo na uspokojenie pohladávky, tak zvysnú cast mozu od teba nadalej vymahat.
vsak preto je to zaloha, lebo ti ju mozu zobrat, ked nebudes platit Mimochodom - hypoteku ti nazalozne pravo nedaju... musi zaplatit pri hypoteke 20%, ked ich nemas, vybavia ti hneď predhypotecny uver (ktory vsak uz ma podstatne vyssie % urokov, lebo je to vsetko banda vsivava) a vyelmi pochybujem, ze ti v tomto pripade, teda v pripade resp. pri tomto type uveru vezmu ako zal. pravo chatu... a hypoteky sa maju este viac sprisnit v dohladnej dobe....
@strong1892 jo.. a samozrejme - mozu ti vziat chatu ap otom este, ak to nebude stacit, aj vymahat zvysok... presne, ako napisal @Semhamforas
a len aby som sa uistil... chces kupit chatu, na ktoru chces hypoteku a na zarucit sa chces na hypoteku (uver), prave tou chatou, ktoru chces na hypoteku kupit???
@salora ano presne tak... tu chatu by som dal ako zaloh.. robi sa to bezne ze ludia idu stavat dom a zalozia ho su nato mechanizmy.. teda rušiš vlastnym domom na ktory berieš uver resp hypoteku.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
a v druhom rade ti dajú hypotéku len do výšky tej nehnuteľnosti (teda nám dali len 80% z hodnoty nehnuteľnosti), takže ti zoberú len to, čo založíš
a len aby som sa uistil... chces kupit chatu, na ktoru chces hypoteku a na zarucit sa chces na hypoteku (uver), prave tou chatou, ktoru chces na hypoteku kupit???
budeš spokojne spávať a nezošalieš....
banky su jedna banda úžernícka, zderú ťa z kože...
20 - 30 rokov, no ďakujem pekne, takto sa zaviazať a žiť z rúk do úst...
človeče rozmýšľaj trochu....
ale ma na výber, čo takto sa pomeriť s rodičmi skloniť hlavu...
ale kto nechce, nech platí celý život...
každého problém.