Tí, čo máte skúsenosti, chcem sa spýtať, či sa dá najskôr spraviť si taký prieskum, že koľko vám ktorá banka bude ochotná požičať - podľa platu..atď. Dá sa to vôbec vopred, alebo sa dá posúdiť len konkrétna suma už na konkrétnu nehnuteľnosť ? Ďakujem.
ja ked som kupoval tak som chodil od banky do banky a zistoval si. oni ti to urobia ale rataj s tym ze tam budes muset vyplnat tlacivo take akesi kde das zakladne info o tebe. niektori budu ochotnejsi, niektori menej.
Tak ako pise @patrixo .. vyssie ti nepojde ziadna banka kedze je to nariadenie NBS + vacsina bank dava iba 80% zatazenie..
Takze cisty plat x 8 x 12 = mozna suma
Ale mozes zavolat na infolinky a hotovo, nemusis stracat cas osobnymi navstevami bank
@chlorofyl ja som tak volala s par bankami, niektore maju na stranke aj formular iba na to z slsp mi Napr na 100% volali a poho cez tel a ostatne uz nepamatam konkretne
@slackerbitch no napr taka SLovenska sporitelna dava viac ako cisty plat *8*12 , neviem preco to robia kedze je to nezakonne ale robia to, akurat to vybavujem teraz takze mam aktualne info, a teda staci ist do hocijakej banky ani nemusis tam mat ucet a ano nemusis mat konkretnu nehnutelnot ci cenu, oni ti to vypocitaju
Ja nechápem preco banky znižujú % z celkovej hodnoty ktoré je banka ochotná dlžníkovi požičať a prečo sa banky tak veľmi boja že dlžník nebude schopný hypoteku splatiť až do konca.Však predsa pre banku je najvýhodnejší scenár keď nejaký dlžník zaplatí trebárs 50% sumy hypotéky a potom sa dostane do platobnej neschopnosti a teda už nebude schopný hypoteku ďalej splácať a teda nehnuteľnosť zostane banke + 50% urok dlžníka.
Ok, môže nastať aj situácia že vypukne kriza a ceny nehnuteľností prudko klesnú a dlžník nebude schopný splatiť hypotéku v hotovosti. Avšak i v tomto prípade sa voči tomuto môže banka poistiť tým že sa finančnom trhu nehnuteľností zahedzuje voči poklesu ceny nehnuteľností.
@tomas55555 praveze som cital, ze bankam sa to neoplati, lebo s predajom nehnutelnosti ma banka spojene naklady, ktore mozno nepokryju to co zarobia.. dalsia vec, neviem ci si vsetky prachy z predaja moze nechat banka. ci si nemoze nechat cast vo vyske dlhu.. jaa nevim, ale vraj to neni jednoduche pre banky a lepsie je pre nich ked to clovek normalne splati
Ano da sa to zistit aj dopredu.
Ked o tom nic nevies najdi si hypo poradcu (nic ta to nebude stat, lebo on ma odmeny z bank, ku ktorym taha ludi).
Poradca ti vsetko povysvetluje a vybavi ponuky.
Poza jeho chrbat si obehaj banky aj sam a uvidis ci ti naozaj pomaha pri vybere najlepsieho uveru alebo len tlaci ludi do konretnej banky.
Tak som to spravil ja a zistil, ze moj hypo agent mi odprezentoval ako najvyhodnejsiu taku banku, ktora mu dava najvyssie odmeny.
Nakoniec som si vybral inu bez poradcu. Ale dost ma naucil o tom jak to chodi ten moj poradca
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Takze cisty plat x 8 x 12 = mozna suma
Ale mozes zavolat na infolinky a hotovo, nemusis stracat cas osobnymi navstevami bank
Ok, môže nastať aj situácia že vypukne kriza a ceny nehnuteľností prudko klesnú a dlžník nebude schopný splatiť hypotéku v hotovosti. Avšak i v tomto prípade sa voči tomuto môže banka poistiť tým že sa finančnom trhu nehnuteľností zahedzuje voči poklesu ceny nehnuteľností.
Ked o tom nic nevies najdi si hypo poradcu (nic ta to nebude stat, lebo on ma odmeny z bank, ku ktorym taha ludi).
Poradca ti vsetko povysvetluje a vybavi ponuky.
Poza jeho chrbat si obehaj banky aj sam a uvidis ci ti naozaj pomaha pri vybere najlepsieho uveru alebo len tlaci ludi do konretnej banky.
Tak som to spravil ja a zistil, ze moj hypo agent mi odprezentoval ako najvyhodnejsiu taku banku, ktora mu dava najvyssie odmeny.
Nakoniec som si vybral inu bez poradcu. Ale dost ma naucil o tom jak to chodi ten moj poradca