klávesáci prosím o pomoc ako ste sa naučili improvizovať? možno to vyznie riadne hlúpo ale ja si fakt neviem dať rady viete keeď ku pesničke poznáte iba akordy..a nechcem to tak že sa ľavou rukou budem držať akordy a pravou iba jedným prstom vyťu
to sa podľa mňa nedá naučiť nijakým zaručeným trikom... musíš to mať jednoducho v ušiach a doslova tú melódiu precítiť...a potom veľa skúšať a skúšať a skúšať
Čím lepšie ovládaš hru z listu na nástroj, tým ľahšie Ti pôjde improvizácia, tak proste cvič kopu vecí z nôt a uvidíš, to sa dostane do podvedomia, potom to budeš už cítiť podľa mňa, čo a kde.
A ak to potrebuješ už teraz, pokojne začínaj tak jednoducho. Akordy a základná melódia.. Veď to už uvidíš sama potom, čo by sa kde dalo pridať a čo by si dokázala, si myslím. Aj, keď to asi nebude hneď na prvý krát čisté a obsiahle, takže je to vlastne cvičená improvizácia, ale.. neboj sa toho .
@nicollett improvizácia sa neučí, tá príde sama. potrebuješ na to mať dobrú techniku a už vypestovaný "cit" pre to kde je na klávesách ktorý tón, a proste budeš počuť akord a nejak inštinktívne budeš vedieť kam siahnuť aby si ho zahrala. proste to chce hrať.
Na improvizáciunsú nejaké pravidlá? Ja som si myslela, že človek si vymyslí melódiu, tak ako mu to pekne samému znie a konec. Keď je dobrý, znie to super a keď je to ešte nevymakaný človek, tak by mal zvládnuť viac cvičení kvôli technike a potom to bude lepšie...
improvizácia na klavíri u mňa prišla rokmi cvičenia...a ináč to chválabohu nebude ani u teba...čo si myslíš, že budeš sa tomu venovať 3 roky a budeš hrať ako keby si mala 15- ročnú prax? toto je na tom to najspravodlivejšie, roky driny si nekúpiš, neprilepíš, to si musíš pekne pomaly odmakať...
Improvizácia nepríde. Poznám mnoho výborných, technicky zdatných hudobníkov, čo zahrajú z nôt skoro všetko, ale nie sú schopní zahrať nejaké sólo k podkladovej melódii, prípadne sa vôbec chytiť na niekoho, kto si len-tak hrá.
Máš tóninu, zahráš si stupnicu + rozklady + akordy a utvoríš z tej tóniny T,S,D - toniku, subdominantu a dominantu + môžeš prestriedať s dominantným septakordom a máš... Keď toto pochopíš, tak už budeš vedieť improvizovať, ale vysvetľovať ti to nejdem
veď to nejak samo príde proste vieš melódiu tak ak poznáš hru na klavír tak vieš približne aj chytiť prvý tón... podľa tej melódie si to približne určuješ tie tóny a ak sa pomýliš tak počuješ či musíš dať vyšší alebo nižší tón... je to len o tom spoznať aký tón je kde a mať sluch...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
A ak to potrebuješ už teraz, pokojne začínaj tak jednoducho. Akordy a základná melódia.. Veď to už uvidíš sama potom, čo by sa kde dalo pridať a čo by si dokázala, si myslím. Aj, keď to asi nebude hneď na prvý krát čisté a obsiahle, takže je to vlastne cvičená improvizácia, ale.. neboj sa toho .