dalej treba celu rovnicu vynasobiť ypsilonom, na pravej strane vznikne e^(-x/2), prehodiť na lavu stranu a vypocitat 2 korene tejto kvadratickej rovnice. hotovo
ano mas pravdu, vznikne y*e^(-x/2), som sa pomylil, treba to dat na lavu stranu, a vypocitat ypsilon, akurat ze ypsilony budu dva, pretoze to je kvadraticka rovnica, len ty to nevidis sry
je to trosku narocnejsi priklad, ale zase da sa bez problemov vyriesit, riesenie nie je "pekne", ako by niekto ocakaval, pretoze je v tvare vzorca kvadratickej rovnice, ale jasne, treba mat nejake tie stovky pripadne tisicky prikladov preratanych, aby to niekto pochopil.
a este ta najdolezitejsia otazka? naco si toto robil ked bolo potrebne vyjadrit inverznu funkciu
lebo takto si si vyjadril tie ypsilony pomocou ale dostal si v podstate dve funkcie, takze ktora je inverzna k tej povodnej ? dufam ze mi nenapises ze obidve
su na to metody ako by si z tej rovnice dostal jednu peknu inverznu, ale s tym som vas tu nechcel trapit
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
jednoducho...podla tych prvych dvoch vzorcov na wiki
vydel rovnicu /-2 a potom ju prepis podla toho na wiki..potom uz len doupravuj
hm ak je to pre teba jednoducho, tak som zvedavy ako si explicitne vyjadris ten nelinearny argument
proste ze prehodis zavislu a nezavislu premennu
x = - 2 ln (y+1/y)
da sa to upravit maximalne na
y+1/y=exp(-x/2)
priamo y=... z toho nedostanes
boli by na to nejake metody, ale to by uz nebolo presne to co chces
ahá, tak ďakujem
Ak na to prídeš daj vedieť. Zaujíma ma riešenie
na mňa sa nespoliehaj, ja na to neprídem
hmm, a naco by ratala korene kvadratickej rovnice, ked chce inverznu funkciu
mimochodom, ked to vynasobi ypsilonom tak na pravej strane vznikne y*e^(-x/2)
a aj bola by to jedna rovnica s dvoma neznamimi, takze by tam nic nevypocitala aj tak
riesenie je: y_(1,2) = (e^-(x/2)+-sqrt(e^(-x-4) /2
bohuzial ked to niekto nechape, ja s tym nic nenarobim. len doplnim ze _ je dolny index, sqrt je druha odmocnina, ^ je exponent, e je konštanta.
aj aj tam si sa sekol, ten clen pod odmocninou ked uz chces silou mocou to takto vyjadrit
tak ti vyde
y(1,2) e^-(x/2)+-sqrt(e^(-x)-4)/2
a este jednu radu exponent e^() sa prepisuje ako EXP(), to len tak pre informaciu ak nahodou budes robit v kalkulatoroch ako napr matlab alebo excel
a este ta najdolezitejsia otazka? naco si toto robil ked bolo potrebne vyjadrit inverznu funkciu
lebo takto si si vyjadril tie ypsilony pomocou ale dostal si v podstate dve funkcie, takze ktora je inverzna k tej povodnej ? dufam ze mi nenapises ze obidve
su na to metody ako by si z tej rovnice dostal jednu peknu inverznu, ale s tym som vas tu nechcel trapit