ahoj..chcem sa vás spýtať (vy viete vždy pomôcť či viete nejaké írske rozprávky, legendy a povery...proste niečo z ich poverčivosti... a ak viete aj nejaký príbeh k tomu tak by som sa neurazila za stručný obsah či nejaké vaše osobné postrehy ak ste í
@2 zemiaky priviezli španieli a portugalci v 14. storočí z Ameriky.
Ale napríklad jedna taká povera je že keltský bojovníci chodili do bitky nahý. Z toho asi pochádza ich zvyk ukazovať na futbalových zápasoch holé rite.
@anee inak teraz som si spomenul, raz som čítal knihu Labutí boh lásky. A je to celkom pekne napísaná keltská legenda, ktorá sa prekrýva spolu s príbehmi zo súčasnosti. Myslím že by ju mali mať v hociktorej knižnici.
No, ja som čítala okrajovo v nejakej knihe legendu o vílej kráľovne s modrými krídlami, avšak zaľúbila sa do človeka, ktorému sa páčila len farba jej krídel, keďže bol samoľúby a malicherný (narcis) a keď nejakým spôsobom o tú farbu prišla (neviem, či ju nejak neobetovala preňho), opustil ju a ona už viac nemohla byť kráľovnou, lebo vyzerala ako ostatné víly. Poučenie bolo o odolaní pokušeniu.
no, ja sa tento semester trápim Írskou literatúrou, ale myslím, že sme toho veľa nemali o mytológii. Čosi sme teda určite čítali, ale...na skúške bude veselo
už viem, myslím, že Lady Gregory písala nejaké príbehy inšpirované írskou mytológiou! teda, niežeby niečo vyšlo v slovenčine, ale neskôr sa na to možno odhodláš
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Giant causeway(Finn Mc. Cool)- to neviem ako to najst v slovencine a je to sev. Irsko
to je tak co mi narychlo napadlo, ale o poverach toho moc neviem, skusim si este spomenut
Ale napríklad jedna taká povera je že keltský bojovníci chodili do bitky nahý. Z toho asi pochádza ich zvyk ukazovať na futbalových zápasoch holé rite.
www.cbdb.cz/kniha-19088-labuti-boh-lasky-dream-angus
» rodaxx.palmsoft.sk/ireland/obrov-c...
@8 ano to je ono a tiež to stojí za zmienku v mojej prácičke .... ďakujem vám za pomoc a tipy
No netuším kde by sa konkrétne dala prečítať.