Na slovensku je mediánový plat za rok 2018 vo výške 938€ mesačne v hrubom, čo je v čistom 658€. Keďže som aktuálnejšiu štatistiku nenašiel (v rýchlosti), tak sa dá predpokladať, že teraz by bol mediánový plat niekde na úrovni tých cca 700€ mesačne. Čo je teda aj odpoveď. Drvivá väčšina ľudí na Slovensku musí vyžiť z tohto a nižšieho platu.
Jasné, potom sú tu takí, čo berú peniaze pomimo a tu ja pevne dúfam a verím, že sa im to pekne na dôchodku vráti.
Ale jednoducho väčšina ľudí z takého platu musí a vie vyžiť.
Ja som viac rokov dozadu zarábal menej ako tých 700€ mesačne a vedel som z toho v pohode odložiť celkom dosť, chodil som aj na výlety, do kina, platil som si školu a tiež som si platil členské do športového klubu, samozrejme sa to ťažko teraz vyratúva, lebo som si napríklad nemusel platiť telefón a ubytovanie som mal veľmi lacné, ale ak si prirátam teda cenu jednej izby a nejaký paušál za povedzme 15€, stále by som bol schopný niečo trochu odložiť. Čiže podľa mňa sa to dá, ale záleží na tom, aký si človek, keď potrebuješ mať pekné nové auto, stále nové oblečenie a najnovší telefón, tak ti to stačiť nebude, ale to ti nebude stačiť nikdy.
Napríklad keď, mi stúpol plat, tak som nikdy nezačal viac odkladať, ale jednoducho mi stúpla spotreba peňazí a nie tak, že by som si povedal, že žijem hodnotnejší život, zväčša som to minul v reštauráciách či kaviarňach, jednoducho na hlúposti, čo mi nič do života nedali.
Zalezi, co si predstavujes pod standardom a tiez kde zijes. Mne by to zial momentalne nestacilo ani na najom, ale verim, ze skromnejsi clovek s nizkymi nakladmi na byvanie z toho vyzije uplne pohodovo.
@23 na Slovensku to funguje tak, ze ludia musia carovat, lebo maju tak nizke vyplaty. to je fakt. a na B sme vsetci ITckari
pre moju mamu v regione je to dost vysoky plat, ale nemusi riesit hypoteku a nema male deti. ja by som z toho momentalne vedela vyzit v BA a aj nieco usetrit, ale nemam deti a zatial ani vlastne byvanie.
@wistingher tak tu asi vacsina berie do uvahy BA. Tam by to na "standartne vyzitie", co povazujem za synonymum "priemerneho vyzitia" nestacilo. V BA je mediánový plat 1169€ co je v cistom 820€ a to je percentuálne celkom veľké nevýšenie. Cize v BA by na standartne vyzitie stacila cca tato suma.
A toľko väčšina ľudí pracujúcich vo veľkých nadnárodných spoločnostiach, aj reálne má. Nástupný plat sa tam pohybuje v rozmedzí 1000-1300€ v hrubom.
co pokladas za standartne vyzitie? ze si kupis kazdy den jest co chces a este ti aj zostane na kino, dovolenku? ak by si bol sam, urcite nie. ak dvaja s takym platom, to uz by sa dalo.
to je asi velmi individualne, podla toho kde zijes a ako zijes. Napriklad mne by to nestacilo, resp. stacilo na to, aby som zil od vyplaty k vyplate a obmedzoval sa. Ale ja zijem pravdepodobne inde ako ty, atd....
mne to teraz stačí a je to pecka v porovnaní s bývalou prácou, kde som mohla mať 0-2000 ale väčšinou to ostalo na nižších číslach, ale keď si založím rodinu, bude treba viac, ale to aj budem mať viac, lebo som ohodnotená tabuľkovo
Hmmm niekde treba zacat? Par rokov dozadu som nezarabala ovela viac a to hovorim o ba. A boli aj ponuky ze 800 v hrubom v ba cize co vam povim. Teraz si to nvm predstavit. Resp vyzila by som, ale moj saving account by zival prazdnotou.
@tomtoylc skor by som sa pytal, ze kde/v ktorom regione.. lebo 700e nie je na vyzitie od vyplaty k vyplate.. v Ba z toho sam vyzijes tazko.. teda ak prave nebyvas v 3 izbaku s dalsimi dvoma alebo tak..
na druhej strane v tych slabsich regionoch je to celkom kralovsky plat..
a samozrejme co je to standard.. a tiez na co vsetko chce clovek minat.. ak je setrny.. tak to da.. ak nie je.. aj 2000 je malo..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Jasné, potom sú tu takí, čo berú peniaze pomimo a tu ja pevne dúfam a verím, že sa im to pekne na dôchodku vráti.
Ale jednoducho väčšina ľudí z takého platu musí a vie vyžiť.
Ja som viac rokov dozadu zarábal menej ako tých 700€ mesačne a vedel som z toho v pohode odložiť celkom dosť, chodil som aj na výlety, do kina, platil som si školu a tiež som si platil členské do športového klubu, samozrejme sa to ťažko teraz vyratúva, lebo som si napríklad nemusel platiť telefón a ubytovanie som mal veľmi lacné, ale ak si prirátam teda cenu jednej izby a nejaký paušál za povedzme 15€, stále by som bol schopný niečo trochu odložiť. Čiže podľa mňa sa to dá, ale záleží na tom, aký si človek, keď potrebuješ mať pekné nové auto, stále nové oblečenie a najnovší telefón, tak ti to stačiť nebude, ale to ti nebude stačiť nikdy.
Napríklad keď, mi stúpol plat, tak som nikdy nezačal viac odkladať, ale jednoducho mi stúpla spotreba peňazí a nie tak, že by som si povedal, že žijem hodnotnejší život, zväčša som to minul v reštauráciách či kaviarňach, jednoducho na hlúposti, čo mi nič do života nedali.
pre moju mamu v regione je to dost vysoky plat, ale nemusi riesit hypoteku a nema male deti. ja by som z toho momentalne vedela vyzit v BA a aj nieco usetrit, ale nemam deti a zatial ani vlastne byvanie.
A toľko väčšina ľudí pracujúcich vo veľkých nadnárodných spoločnostiach, aj reálne má. Nástupný plat sa tam pohybuje v rozmedzí 1000-1300€ v hrubom.
na druhej strane v tych slabsich regionoch je to celkom kralovsky plat..
a samozrejme co je to standard.. a tiez na co vsetko chce clovek minat.. ak je setrny.. tak to da.. ak nie je.. aj 2000 je malo..