nemcina ma rody a casovanie slovies na druhej strane ma dokonaly system casov. na zaciatku je tazka ale neskor ked sa naucis tie pravidla tak pohodicka. anglina je sice na zaciatku lahka ale neskor stazieva a je to dost otravne. teda aspon ja osobne nechapem naco je im tolko casov
Ja sa tiež učím oba, angličtinu 9 rokov a nemčinu 6, čo nie je nejaký veľký rozdiel a z Nemčiny viem pritom možno tak jednoduché základy. Asi to je vo mne, ale proste aj tak, je oveľa ťažšia podľa mňa.
pre mňa je nemčina ľahšia ako angličtina, lebo nemčinu sa učím dlhšie... a neznášam časy v angličtine... a taktiež výslovnosť. pretože v nemčine je všetko "tvrdé" sem tam niečo vyslovíte inak...... takže tak.
pravdaže v angličtine sú len tie časy ale to sa da zvladnuť... ale toto...síce sa učím neminu len pol roka tak už teraz ked berieme tie odopínatelné predpony ...a ged počujem že ešte v nejakom perfekte sa tam strčí dalšia a pod.... tak je to krásne bludisko
Ale ak máš dobrú učitelku a nemáš nemnu sprotivenú tak si za vodou ja mám ešte to šťastie že mama vie výborne po nemecky takže tá vysvetlí...
Pridávam sa k tým, čo považujú nemčinu za ťažšiu...
Angličtina má také logickejšie pravidlá, nemá skloňovanie ako tu už ktosi spomenul a tie časy sú relatívne v pohode, až tak veľa ich nie je a dajú sa naučiť - navyše - v bežnej hovorovej reči sa tie časy aj tak veľmi nepoužívajú...
Nemčina je skvelá, možno ťažšia než angličtina. Páči sa mi hlavne v dobových dokumentoch WW2. Piloti Luftwaffe rozprávajúci sa po úspešnom boji v kantýne, Hitlerov prednes na Olympijských hrách v 1936, proste potešenie pre ucho.
rozhodne je. nemčinu sa učím 13 rokov a zistujem, že plynule a rýchlo bez rozmýšľania by som ešte hovoriť nedokázal zato angličtinu - učím sa 5 rokov v pohode.
je zaujímavé čítať tie archaistické a zadubené názory, ktoré so samotným jazykom podľa mňa nemajú vôbec nič, no ale nevadí...
čo sa týka ťažkosti-neťažkosti...hm ide tu o vzťah aký k danému jazyku človek má alebo ako by som to nazval... a vlastne nebudem hovoriť všeobecne... je pravda, že ja som sa nemčinu začal učiť až od 2. ročníka na strednej, no s jazykom samotným som sa stretol už omnoho skôr, takže keď v škole nabehla nemčina, tak som bol dá sa povedať na rovnakej úrovni so spolužiačkou, ktorá sa ju učila už aj kedysi na základnej škole... ale teraz z tej nemčiny neviem už takmer nič, lebo sa jej nevenujem...
Je to o vzťahu k nej...ja nemčinu fakt nemusím, neznie mi, nemám k nej žiadny a ak tak negatívny vzťah...Nemám ju rada, ale niekto možno hej, takže ak ťa baví, bude ti ľahká...ak nie, budeš škrípať zubami ako ja
pridavam sa k nazorom, ze je tazia...ale je nieco pravdy na tom ze ked sa ucite ako prvy jazyk nemcinu, a po par rokoch pridate AJ, mate vyhodu, nakolko NJ je predsa len preciznejsi jazyk a AJ je viacmenej pohodicka
ak to vsak mate naopak(vid moj pripad), ma to katastrofalne nasledky ...AJ je predsa len trosku volnejsi jazyk, a ked k vam po 6 rokoj AJ dojdu nemecke cleny, mnozne cisla, sklonovania, atd, mate problem
btw znamky mam z AJ 1,2 z NJ 4...takze viem o com hovorim
ja sa ucim po anglicky uz asi 7 rokov ,ak dobre pocitam a zda sa mi ovela lahsia ako nemcina ,ktoru sa ucim len treti rok ...i ked najprv sa mi to zdalo opacne ,ale postupne v nemcine prisli pady ,sklonovanie ,a to ma zabija sice mam z obidvoch jazykov velmi dobre znamky ,ale vyzaduje si to vela usilia ...najma sa vzdy natrapim na tej nemcine :/
Je. Ale z rečí jednej spolužiačky mám pocit, že ako VŠ odbor je jednoduchšia nemčina (a aspoń vždy, keď sa sťažujem na nemčinu, tak si hovorím, že aj tak som neskutočne rada, že som nešla na anglinu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
ja osobne neznášam nemčinu,takže sa ju "učím" s veľkou nechuťou a s knihami v laviciach
Ja sa tiež učím oba, angličtinu 9 rokov a nemčinu 6, čo nie je nejaký veľký rozdiel a z Nemčiny viem pritom možno tak jednoduché základy. Asi to je vo mne, ale proste aj tak, je oveľa ťažšia podľa mňa.
Ale ak máš dobrú učitelku a nemáš nemnu sprotivenú tak si za vodou ja mám ešte to šťastie že mama vie výborne po nemecky takže tá vysvetlí...
Angličtina má také logickejšie pravidlá, nemá skloňovanie ako tu už ktosi spomenul a tie časy sú relatívne v pohode, až tak veľa ich nie je a dajú sa naučiť - navyše - v bežnej hovorovej reči sa tie časy aj tak veľmi nepoužívajú...
A oba sa učím rada, takže s nimi nemám najmenší problém.
čo sa týka ťažkosti-neťažkosti...hm ide tu o vzťah aký k danému jazyku človek má alebo ako by som to nazval... a vlastne nebudem hovoriť všeobecne... je pravda, že ja som sa nemčinu začal učiť až od 2. ročníka na strednej, no s jazykom samotným som sa stretol už omnoho skôr, takže keď v škole nabehla nemčina, tak som bol dá sa povedať na rovnakej úrovni so spolužiačkou, ktorá sa ju učila už aj kedysi na základnej škole... ale teraz z tej nemčiny neviem už takmer nič, lebo sa jej nevenujem...
ak to vsak mate naopak(vid moj pripad), ma to katastrofalne nasledky ...AJ je predsa len trosku volnejsi jazyk, a ked k vam po 6 rokoj AJ dojdu nemecke cleny, mnozne cisla, sklonovania, atd, mate problem
btw znamky mam z AJ 1,2 z NJ 4...takze viem o com hovorim