Aj ked ľudí s takýmito názormi čo som si všimol nie je málo, ale zas celkovo ako krajinu by som nás za rasisitickú neoznačil. To, že nechceme prijať migračný model na spôsob Nemecka či Švédska nie je rasizmus, skôr rozumné rozhodnutie.
@nats autor sa pýta či je Slovensko typické rasizmom. Na to aby krajina bola niečím typická musí sa tým prejavovať vo vyššej miere ako iné krajiny. Ja ale tvrdím že sa Slovensko neprejavuje rasizmon vo zvýšenej miere, z čoho vyplýva že Slovensko nie je rasistickou krajinou.
@marjy77 slovaci zial niesu len rasisti, ale tvrdi fašisti. Fašizmus mame v genoch, uz ked existovala Hlinkova garda ktora bola fašisticka. A este k tomu Slovensko sa pocas 2. svetovej vojny spojilo s Nemeckom, a nas prezident Tiso si s Hitlerom podaval ruky, podla mna to nepotrebuje ani komentar.
Nemyslím krajinu v zmysle zákonov a podobne, ale podľa toho, ako zmysla väčšina obyvateľov. A pod rasizmom nemám na mysli to, že by aktívne ubližovali niekomu na základe jeho rasy, ale proste rasistické myslenie.
@hoperpohroma neviem kde si zobrala že závidím niekomu znásilnenie myslím že som to dostatočne vysvetlil že 17 ročného chalana može tažko žena znásilniť proti jeho vôli
@majmarad lenze vacsina romskej komunity sa segreguje sama svojou neprisposobivostou. Nepracovat, poberat davky, mnozit sa ako zajace a prenasat choroby to si vyslovene pyta segregaciu. Skus raz navstivit vychod a uvidis na vlastne oci.
@23 hrdila to ze nemusim zidov neznamena ze im budem zakazovat stahovat sa na slovensko (@1 ), alebo ich diskriminovat. mozno sa s nimi nebudem kamaratit a to je tak vsetko.
Pred rokmi by som bez okolkov odpovedala áno kvôli rómskej komunite. Odkedy žijem v ČR tak si myslím, že nie sme na tom úplne najhoršie, lebo Česi sú rasistické xenofóbne čuňata (ak generalizujeme no).
@tommyhot Vieš čo, ja som cigán, a nikto do mňa nekope, ani do mojej rodiny. Poznám dalších cigánov, ktorí nerobia žiadny ,,bordel", sú slušne vychovaní a tiež nikto do nich nekope, nenadáva im. Ked človek normálne žije a nie ako keby bol z džungle vypustený tak nemusí vyplakávať, akí sú bieli zlí a že on za nič nemôže, že to ten rasizmus.
Ale súhlasím s tým, že sú aj takí ľudia, čo majú predsudky ešte aj proti tým ,,bezproblémovým", a že niektorí na nich zvaľujú aj to, čo nie je ich vina, že si neuvedomujú tie systémové problémy, ale vidia iba na romoch to zlé, čo je dosť obmedzené myslenie, ktoré ich posúva k jednoduchým riešeniam krajnej pravice, čo je samozrejme problém.
Nie. Slovensko má svoje negatívne skúsenosti s kade-kým, takže len prirodzene nedôveruje skoro nikomu. Nikde som si ale nevšimol, že by komusi vadil pracujúci Vietnamec alebo Poliak. Zvyčajne Slovákom vadí iba niekto to nepracuje a/alebo robí bordel.
@riddler teraz rozmyslam, ci si mal stastie, alebo ti nikto nic nepovie do ksichtu, lebo (pravdepodobne) posobis na ludi slusne. Ale ja som bol teraz pred 2 mesiacmi na par tyzdnov na Slovensku, vacsinu casu vo Vrutkach a prakticky nonstop som pocuval picungy na ciganov (napr ked v novinach davali nieco o ciganoch z osady atd). Ale nie stylom, ze "henti cigani z osady su taki a taki", ale picungy na ciganov vseobecne. A kazdy to samozrejme zabije typickym slovenskym: "ja nie som rasista, ale...".
Ale je pravda, ze dnes sa picuje hlavne na moslimov, aj ked vacsina Slovakov videla moslima leda tak na obrazku.
@tommyhot No to áno, tieto všeobecné reči som už počul aj ja, také tie že cigáni nepracujú (pritom ked sa v MT niečo prerába, stavia, tak tam vidím makať romskych chalanov, a je to tak aj v iných mestách, myslím že Sakul tu mal o tom blog), videl som u viacerých ľudí takú obmedzenosť, že videli v telke reportáž, kde niekto čuchal toluen, druhý niečo ukradol a hned má dotyčný názor na všetkých romov, a hned vie že väčšina z nich nerobí a fetuje, tvári sa jak štatistický úrad ktorý má dokonalý prehľad o všetkých, no ale poznám aj dosť inteligentnejších, ktorí to takto nevnímajú.
Neviem,či to bolo šťastie alebo čo, asi ked vidia,že si normálny,dá sa s tebou vychádzať, tak na teba osobne neútočia a po čase už ani nevnímajú, že si nejaký ,,iný", proste taký istý sused, spolužiak ako aj ostatní, moju etnickú príslušnosť ešte nikto neriešil, nijako ma nediskriminoval.
@26 Stále je to "nemám rada židov ale... ", čiže to, z čoho sa v @1 vysmievaš Navyše Riddler ani nič rasistické nenapísal, len vyjadril úplne rozumnú obavu z imigrantov a qót, ktorú zdieľa množstvo bezpečnostných analytikov po celej EU. @tommyhot Jasné, že hej. Ale porovnaj pomer asociálnej bielej a cigánskej skupiny.
Zalezi co vsetko clovek povazuje za rasizmus. Ak to vezmem ako jeden moj znamy, t.j. “Nemam nic proti normalnym, slusnym, romom, ktory maju pracu a ziju ako kazdy iny” je uz brane ako rasizmus tak je Slovensko skoro 100% rasisticke. Ak to bereme ako ja, t.j. Vyssie uveden veta nie je zalozena na rase ale na skupine vyznacujucou sa nejakym spravanim, v tomto pripade nepracujuci, davky poberajuci romovia a tym padom to nie je rasizmus, tak by som povedal ze tak pol na pol. Ak berieme aj predsudky a strach mimo ineho aj z inych ras ako rasizmus a nie ako nieco ine (xenofobia alebo proste nedovera vo veci, ktore nepozname a nie su pre nas bezne) tak je Slovensko velmi rasisticke.
No mne sa skôr zdá ze Slováci sú tu doma utlacani.... Však keď sa na to tak pozriem... Napr Dunajská Streda, Komárno... Tak majú školy po Maďarsky a rozprávajú po maďarsky a pritom sme na Slovensku a nie v Maďarsku.A tiež napr sú Rómovia zvyhodnovani.... Maju lepšie auta... Motorky a ani nepracujú a ti co pracujú si niektori ledva mozu dovoliť auto. Stalo sa ze Rómovia zrazili ciklistu lebo istí v protismere 200 a ešte aj na anglickom aute kde je volant vlavo.... A nič mu za to nespravili lebo zdrhol z miesta činu... A potom to zvalil na syna ktorý ešte nemá ani 18 a tomu by sa to pre piekli. No alebo že jedna žena šoférovala a nabrala a bola tehotná lenže bola biela takže jej neposlali vrtuľník kedze to bolo zle ale museli ju trepať až do Prešovskej nemocnice ale keby sa to stalo cigánske /Romke tak by jej zavolali vrtuľník. Diskriminácia Slovákov a bielych.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
@hetfield @11 dostaneš metál od B-Complexa
Ale súhlasím s tým, že sú aj takí ľudia, čo majú predsudky ešte aj proti tým ,,bezproblémovým", a že niektorí na nich zvaľujú aj to, čo nie je ich vina, že si neuvedomujú tie systémové problémy, ale vidia iba na romoch to zlé, čo je dosť obmedzené myslenie, ktoré ich posúva k jednoduchým riešeniam krajnej pravice, čo je samozrejme problém.
Ale je pravda, ze dnes sa picuje hlavne na moslimov, aj ked vacsina Slovakov videla moslima leda tak na obrazku.
Neviem,či to bolo šťastie alebo čo, asi ked vidia,že si normálny,dá sa s tebou vychádzať, tak na teba osobne neútočia a po čase už ani nevnímajú, že si nejaký ,,iný", proste taký istý sused, spolužiak ako aj ostatní, moju etnickú príslušnosť ešte nikto neriešil, nijako ma nediskriminoval.
@tommyhot Jasné, že hej. Ale porovnaj pomer asociálnej bielej a cigánskej skupiny.