je to typické že nevieme byť hrdý na nič z pozitívne z našej minulosti... bol zlodej, no nekradol len pre seba predsa, vzbúril sa systému, bol teda i hrdina... osobne som pyšný na to, že máme Jánošíka za hrdinu a napriek tým hlasom čo ho považujú len za hrdinu a opovrhujú celou legendou
@7 vieš o bohu sa tiež vraví že existuje a myslím si svoje. To že sa od nás zovšadial valí mýtus o jánošíkovi, neznamená že juraj jánošík, zlodej čo dával chudobným existoval. Takýto mýtus prirodzene z niečoho vzniknúť musel, ale vôbec to nemuselo byť ani len z osoby juraja jánošíka, ale skôr išlo o viacej osôb, situácií, plus si k tomu ludia pridali svoje a booom...je jánošík hrdina.
ja to vidím tak že nie v historickej relevantnosti existencie jánošíka je sila, ale v mýte ktorý z toho vznikol a ludia tak videli (a vidia) pozitívneho hrdinu, čo im zrejme prináša duchovnú podporu a silu
@10 jeho osoba je zaznamenana aj v historickych spisoch,dokonca je známy aj damum jeho narodenia a kedy umrel, známy je aj jeho životopis, je sice pravda,že je trochu pobiednejší, ale to da rozum ked žil takmer pred 300 rokmi. A čo sa tyka toho,že to nemuselo vzniknut "len z jednej osoby",tak to bude možno tym že sa "nepohyboval" sam.
V podstate oboje. Ono bol to narodny hrdina, urcite trocha zidealizovany a nie vsetko je take ako v legendach ale tie sa zakladaju na urcitej pravde ako uz bolo povedane. Cize pre mna hrdina, kazdy narod ma nejakeho.
Fico a spol...tiež sú zlodeji a neospevujeme ich ako jánošíka..bol to obyčajný zlodej ktorý podplácal ľud aby ho skrývali....a SVK je z neho posraté...
@24 ja sem velmi nechcem miesat politiku, ale napriklad taky slota.. odkial ma ten obrovsky majetok? z platu asi nie.. a kolko ludi ho povazuje za hrdinu:/ hnus
Každý národ má svojich hrdinov. Hrdina nemusí byť len ten, ktorý je iba dobrý... Veď ani maďarský hrdina nepatril medzi tých najsvätejších. Aj „africký Američania“ majú hrdinu (herec John Wilkes Booth), ktorý zavraždil prezidenta Abraháma Lincolna.
Možno znie otázka: Je správne ospevovať tých ľudí, ktorý robili zlé veci?
Nie, ale národ musí mať aj dobrého aj zlého hrdinu.
A k politike: Je smutné, že politická scéna neprináša v národných otázkach jednotu.
podla mna to bol cisty anarchista...robil si co sa mu chcelo...Obcas klofol nejaky money,sak ked bohati ich mali tolko,a zavistlivi spoluobcania z neho urobili hrdinu
otazne je ci tato osoba vobec existovala, nakolko je dokazane ze janosik bol iba obycajny zbojnik a pochabi lud si ho casom prerobil na hrdinu nie je nanom co obdivovat, jediny janosik , ktory si zasluzi uznanie , je janosik v podani radosinskeho najivnheo divadla, a samozrejme ilcik v podani milana markovica
33 Osobnosť Jánošíka určite existovala. Skôr by som povedal – naozaj Jánošík bol taký ako sa o ňom hovorí? Podľa mňa jeho osobnosť je kúsok skreslená, ale každý národný hrdina je skreslený. Nikto sa nepýta koho obkradol, zabil a podobne.
deti co tak trocha davat pozor na dejepise !!! to na margo tych co sa im zda Janosik fiktivna osoba
a koho okradal - no hornych 10 tisic, panov zemanov siahal im na majetky a podryval ich autoritu a strach co sirili medzi ludom - preto ked ho dolapili, za rebro ho povesili - to len tak pre vystrahu...
Ano Janosik bol riadna svina, co kradla bohatym zdieracom nevolnikov ...
Viete vy vobec aky bol vztah zeman versus nevolnik ??? pravo prvej noci ??? he ?? baby co tak liez do postele po prve s nejakym uslintanym starym blbcom ??? parada neee ?? a este aj robit na jeho rit a zit z ruky do huby...
Ja si myslím že Jánošík bol obyčajný chlap resp. mladý muž ktorý zaplatil kalicha celej krčme a všetci ho ospevovali ako hrdinu. Ale nie to nemyslím doslova ale pochybujem o tom že práve on by mal byť slovenským hrdinom.
Fajn, stal sa slovenskym hrdinom, pretoze o nom vznikli rozne myty (ktore sa mozu zakladat na nejakych konkretnych zaznamenanych udalostiach). Na druhej strane, bol to zlodej. No a? To bol Robin Hood tiez a v Anglicku je dodnes hrdinom. Ved to je v poriadku. Lenze Anglicania to maju v hlave doriesene a ich ministersky predseda nepotrebuje riesit Robina Hooda vo svojich vyhlaseniach. Lenze to by sa pan Fico musel stretnut s nejakym historikom a nechat si podobne veci vysvetlit...on vsak radsej historikov uraza a hovori, ze dehonestuju narodny symbol a narodneho hrdinu. zabudol, ze plno historikov sa snazi najma zistit pravdu...
janosik bol obycajny zlodej.....podla mna nekemu dal nejaky maly peniaz aby zamachroval ze ma a bolo,....mozno dal nieco rodine(nepiste mi tu ze mu zabili otca to nemusi byt pravda)....to je jak v senku-jeden ozran po vyplate zaplati druhemu pivo aby machroval jaky je "bohaty" a hned ho kazdy ospevuje......urcite vsetko nerozdal...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
tak ale no , pre niektorých hrdina
pre niektorych zlodej
vždy v tom budu rozpory
ale k tym spomínaným politikom
im väčšinou padaju komplimenty tipu "zlodej"
fakty su fakty,...
ale je už len na ludoch ako si tu postavu zidealizovali...
su na to rozne pohlady :
že bol zbojník, kradol i zabíjal
dalej že zbojník sice bol, ale on nikomu neublížil a nikoho nezabil
čo sa o jeho družine neda povedat
a že samozrejme nezabudal na chudobných ludi
heh, akosi som sa rozpísal, no ktovie, čo z toho pravdou v skutočkosti je
ale na to,že mal len okolo 25 rokov, tak urobil celkom pekne boom v slovenskej historii
to bolo na slovensku vzdy bezne.. aj dodnes je
koho maš na mysli?
@25 40% ho ospevuje
kvoli jeho vystrednemu spravaniu?
to podla mna nie je hrdinstvo
kvoli jeho silnemu "narodovstvu"?
no ja sa tu nechcem s nikym hadat,ale slotu by som určite k janošíkovi neprirovnával
tak ale proti gustu,žiaden dišputat
Možno znie otázka: Je správne ospevovať tých ľudí, ktorý robili zlé veci?
Nie, ale národ musí mať aj dobrého aj zlého hrdinu.
A k politike: Je smutné, že politická scéna neprináša v národných otázkach jednotu.
a koho okradal - no hornych 10 tisic, panov zemanov siahal im na majetky a podryval ich autoritu a strach co sirili medzi ludom - preto ked ho dolapili, za rebro ho povesili - to len tak pre vystrahu...
Ano Janosik bol riadna svina, co kradla bohatym zdieracom nevolnikov ...
Viete vy vobec aky bol vztah zeman versus nevolnik ??? pravo prvej noci ??? he ?? baby co tak liez do postele po prve s nejakym uslintanym starym blbcom ??? parada neee ?? a este aj robit na jeho rit a zit z ruky do huby...
Enem skoda reci...
Fajn, stal sa slovenskym hrdinom, pretoze o nom vznikli rozne myty (ktore sa mozu zakladat na nejakych konkretnych zaznamenanych udalostiach). Na druhej strane, bol to zlodej. No a? To bol Robin Hood tiez a v Anglicku je dodnes hrdinom. Ved to je v poriadku. Lenze Anglicania to maju v hlave doriesene a ich ministersky predseda nepotrebuje riesit Robina Hooda vo svojich vyhlaseniach. Lenze to by sa pan Fico musel stretnut s nejakym historikom a nechat si podobne veci vysvetlit...on vsak radsej historikov uraza a hovori, ze dehonestuju narodny symbol a narodneho hrdinu. zabudol, ze plno historikov sa snazi najma zistit pravdu...
je to jednoznačne hrdina!