Myslite ze existuje karma? ze sa nam vsetko aj dobre aj zle vrati? Ze je to nejaky zakon na zaklade ktorého funguje vesmir? Myslite si ze karma je trest, alebo je to skor princip ktory nas vedie k tomu aby sme na vlastnej kozi pocitili svoje skutky?
prírodný zákon ... ja až krútim normalne hlavou nad ľuďmi ako si to vysvetlujú a ako v to veria, a tie reči ,,karma sem karma tam,, by som sa vygrcal niekam najradšej ...
normálny fyzikálny zákon ktorému zase prikladáme naše egocentrické úžasne zásluhy akoby išlo o niečo neviem aké honosné a neskutočné ... jednoducho keď je človek kkt tak padne na hubu skôr či neskôr ... nie pretože karma, ale pretože to tak chodí a spoločnosť kktov toleruje iba do určitej hladiny a človek má tendenciu stúpať v akomkolvek návyku ...
pohnú sa dvere (ježiš to bol určite duch!) ... stretneš náhodne známeho (to určite niečo znamená) ... sníva sa ti o rybách (určite ma ohovára svokra!) ...
ľudia proste popisujú strašne veľa fyzikálnym zákonom priamu súvislosť so sebou samým ... ale tak nečudujem sa ...
vesmíru je u riti ako myslíš a ako konáš, to čo sa ti deje a stane nie je výsledkom nejakého ,,vyššie princípu,, ale výsledkom (príčiny a následku) dej ktorý nás sprevádza od samého začiatku
@melancholik to ze niektore javy nedokazeme vedecky vysvetlit neznamena ze neexistuju, len ze o tom sucasna veda nema dostatok poznatkov. V stredoveku oficialna veda tvrdila ze zem je stred vesmíru vedci vôbec netusili ze okolo nas existuju planéty a galaxie, ze existuju atomy a molekuly atd atd atd z pohladu vtedajsej vedy tieto zalezitosti neexistovali a predsa dnes vieme ze existuju. Ked si presvedceny v neexistenciu nejakého javu, alebo zakona tak je to rovnako bigony postoj ako ked s istotou tvrdis ze to existuje. Preto som agnostik a jedine co sa odvazim povedat je, ze viem ze nic neviem.
Choď sa pozrieť do Indie a pochopíš prečo bola Karma vymyslená... Ak tam nájdes nejakého chlapíka jak tam čistí kanále, tak sa ho spýtaj za koľko to robí a prečo a bude ti všetko jasné...
@karlotiskot socialne rozdiely su bezne aj u nas aj ked sa im nehovori kasty. Mozno karma ciastocne vysvetluje aj toto. Otazka je ci je to tak ako pises len nabozensky vymysel, kludne mozes mat pravdu, alebo ci to nabozenstvo obycajnym ludom polopate nevysvetluje nejake hlbsie principy fungovania sveta ktorymi sa sucastna veda zatial ani nezaobera.
@xxar3s Nuž len pozri u nás to nie je tak, že keď si z istej kasty, tak nemáś šancu robiť istú vec, oretože za jej robenie ťa môžu na ulici kľudne zlinčovať a zabiť. Poviem ti to takto. Prečo sa rozpadala Platónova utópia založená na kastovom systéme, zatiaľ čo v Indii kastový systém funguje bez problémov? Tým si z časti odpovieš aj na otázku o hlbších princípoch...
@karlotiskot pozor ja tu neobhajujem kastovy system. len si myslim ze ak existuje nieco ako karma tak vzdy dostanes to co si zasluzis ci kastovy system mame alebo nie
Nechápeme sa. V Platónovej Utópii nefungovali kasty, pretože umiestnenie do nižších kást bolo pre mnoho ľudí neprijateľné a nešlo ich presvedčiť, že práve to je ich miesto v spoločnosti. Napriek tomuto mnoho Dalítov v kastovom systéme Hinduistov berie, ale hlavne bralo v minulosti, svoju úloho v tomto systéme nanajvýš zodpovedne aj keď nemali ani tie najzákladnejšie ľudské práva. Odpoveď takéhoto človeka na to prečo tak trpí a nesnaží sa vzoprieť bola: "V minulom živote som musel urobiť niečo veľmi zlé." . Základ ich učenia Bahadvagita ich totiž už od narodenia učí príjmať tento systém. Nerobí to nejakým vnucovaním, alebo strachom, ale dáva človeku pocit priam priblíženosti "božskému mysleniu" ak si ho osvoja. O tom je celá karma. Samozrejme západná civilizćia si z toho pojmu spravila módu a zjednodušila ju na takú úroveň, že sa má zrkadliť priamo na činoch ešte v živote jedinca. Ale zas na to nepotrebuješ žiadne duchovno si myslím aby si sa v tom utvrdil ak chceš. Ak budeš celý život robiť kokotnosti, logicky je veľká pravdepodobnosť, že ťa nejakým spôsobom dobehnú, ale nie je to žiadny zákon, stačí sa pozrieť na Vladka Mečiara ktorý je sám o sebe dôkazom, že karma ako nejaký fyzikálny, či duchovný zákon proste nejestvuje.
@karliskot platonova utopia by zlyhala tak ako vsetky ostatne socialne inzinierstva, ktore neakceptuju sukromne vlastnictvo, taketo spolocenske zriadenie totiz ignoruje prirodzeny mechanizmus tvorby cien a je dlhodobo neudrzatelne, tak ako bol neudrzatelny trebárs aj komunizmus. Ale nerad by som sa dostal od mystiky k ekonomii.
Ja praveze verim aj v nejake toduchovno, mozno aj reinkarnaciu a snazim sa podla toho zit, akurát je to len viera, nie presvedcenie, nemozem byt presvedceny o niecom co sa neda dokazat ani vyvratit, nakolko nase vnimanie v tomto zivote je obmedzene iba na materialny svet a aj ten vnimame skreslene nasimi obmedzenými zmyslami. Ale mozno existuje aj nieco ako dusa a verim ze sme tu uz boli velakrat.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Možno existuje a možno nie.
To je jediné, čo môžeme tvrdiť s istotou.
Veď dobre.
To isté vravím aj ja. Veriť v karmu môžeš. Ale stále je to len viera
normálny fyzikálny zákon ktorému zase prikladáme naše egocentrické úžasne zásluhy akoby išlo o niečo neviem aké honosné a neskutočné ... jednoducho keď je človek kkt tak padne na hubu skôr či neskôr ... nie pretože karma, ale pretože to tak chodí a spoločnosť kktov toleruje iba do určitej hladiny a človek má tendenciu stúpať v akomkolvek návyku ...
pohnú sa dvere (ježiš to bol určite duch!) ... stretneš náhodne známeho (to určite niečo znamená) ... sníva sa ti o rybách (určite ma ohovára svokra!) ...
ľudia proste popisujú strašne veľa fyzikálnym zákonom priamu súvislosť so sebou samým ... ale tak nečudujem sa ...
vesmíru je u riti ako myslíš a ako konáš, to čo sa ti deje a stane nie je výsledkom nejakého ,,vyššie princípu,, ale výsledkom (príčiny a následku) dej ktorý nás sprevádza od samého začiatku
@thrwtchr
Dneska mam nejaku filozoficku naladu
Ja praveze verim aj v nejake toduchovno, mozno aj reinkarnaciu a snazim sa podla toho zit, akurát je to len viera, nie presvedcenie, nemozem byt presvedceny o niecom co sa neda dokazat ani vyvratit, nakolko nase vnimanie v tomto zivote je obmedzene iba na materialny svet a aj ten vnimame skreslene nasimi obmedzenými zmyslami. Ale mozno existuje aj nieco ako dusa a verim ze sme tu uz boli velakrat.