Ahojte, chodíte do kaviarne?, akú kávu si dávate, ako si ju vypýtaťe?, v živote som v kaviarni nebol, takže mi vysvetlite ako to tam funguje..., treba si vypýtať aj mlieko, cukor... koľko lyžičiek kávy atď... to všetko treba povedať?...
:happy:
ok, vazne. normalne čekneš napojovy listok ktory budeš mať na stole alebo ti ho donesu, vybereš si kavu jaku chceš a totu si popytaš.. čo je na tom tazke? a cukor ti davaju k tomu vacsinou.
Vypýtaš si kávu (typ) podľa ich ponuky. Ak chceš mlieko, vypýtaš si mlieko. Cukor ti donesú s kávou na tácke a dáš si ho, koľko chceš. Okrem toho by ti mali doniesť aj trochu vody, ktorú vypiješ po káve, a keksík, ktorý tiež potom môžeš zjesť.
Ak ťa zaujíma aj etiketa, tak po pomiešaní si kávy lyžičku vyber, neoblizuj a polož na podšálku spodkom navrch.
normálne poviem že si prosím latté/esspreso/ľadovú kávu/whatever a ak mám špeciálne požiadavky, že chcem mliečko alebo tak tak to poviem
ale nechodím do kaviarne a kávu si dám raz za dva mesiace
k pressu si treba mlieko osobitne vypýtať, k ostatným kávam sa nepýta. cukor ti donesú. ako bolo spomenuté, lyžička sa vyberá. penu ňou však môžeš zjesť, asi to nie je síce bohvieako slušné, ale bežne sa to robí...
ku káve zvyknú doniesť aj vodu, ale ak si z tých, čo sú zvyknutí piť veľa vody, je fajn objednať si aj nejakú minerálku, ktorú po káve vypiješ. keď dopijete, buď si vás čašníčka všimne a začne zbierať - vtedy si treba buď doobjednať ešte niečo, alebo vypýtať účet. ak nie, môžeš za ňou ísť zaplatiť (ja to bežne robím aj takto), ale riady jej nenos, to sa necháva na stole normálne.
@trdelniiiq veľa ľudí bežne pije presso s mliekom a neviem, čo by na tom malo byť divné... niekto chce len rýchlo vypiť malú kávičku a ísť a keď má rád s mliekom, tak si objedná mlieko k tomu...
Vodu vypije po káve? Očividne nemáte ani poňatia o tom načo je tam tá voda a nie,nie je nato aby si si ju po káve vypil. Je tam nato aby si ju vypil ešte PRED kávou a to ti neutralizuje všetky chute ktoré máš v ústach v tej chvíli aby si cítil čistú chuť kávy ktorú budeš pit a vedel si ju vychutnať. Potom kedysi sa velmi hovorilo,že káva dehydruje,takže vela ludí si dodnes objednáva k tomu minerálku aby doplnil tekutiny ,ktoré mu káva "vezme".Je to však mýtus
Vstúpiš do kaviarne. Buď si hneď sadneš za stôl a čakáš na čašníčku, alebo si rovno pri vstupe pri bare objednáš (záleží od kaviarne): "Dobrý deň, dvakrát Viedenskú kávu."
Potom sedíš a čakáš, kým ti ju čašníčka donesie. Cukor a keksík a vodu donesie väčšinou tiež, no občas sa už pri objednávaní opýta, či ten cukor chceš, aby ho tam nedávali zbytočne
Potom kávu vypiješ a potom (opäť záleží od typu kaviarne) sa buď postavíš a ideš k baru zaplatiť, alebo počkáš na čašníčku, ktorá príde po prázdne šálky a poprosíš si účet. Ona ti ho donesie, ty zaplatíš a ideš domov...
koniec
nie, vážne...to fakt niekto potrebuje návod, ako postupovať v kaviarni?
@bluepanter tak tak ako ti napísal jurito, voda je tam nato aby spláchla všetky chute pred kávou ... Ale niesi jediný, veľa ľudí to do teraz nechápe, a pitie vody po káve je len malou chybou oproti tomu čo ľudia v kaviarniach stvárajú
@trdelniiiq Podľa mňa sú machiatto a latte a tieto vecičky oveľa slabšie než presso s mliekom. Proste ak pijem espresso a dám si k tomu trošičku mlieka, normálne cítim že pijem kávu, a to zďaleka nie je také, ako keby som pila macchiato, v čom je viac mlieka než kávy.
@trdelniiiq ja si tiez zvyknem dat k espressu mlieko, a to najma v kaviarnach ktore nepoznam a nedoverujem im. a to preto, ze sa nechcem nechat odjebat nejakym hrozne spravenym espressom, to mlieko to sice nezachrani, ale zjemni ten sok na zaludok. alebo aj cisto kvoli chuti, proste mam rada chut silneho espressa s trochou mlieka a niekedy mam na nu naladu, kdezto niekedy mam naladu na ciste espresso a inokedy zas na cappuccino. a nemyslim, ze by to bolo zle alebo nespravne
no a macchiato si nedam z prosteho dovodu a to preto, ze je to proste ina kava nez espresso s mliekom, ja chcem to espresso doplnit trochou mlieka a nie pit espresso s mliecnou penou na vrchu
@vintageprincess to nie je pravda, spravne pripravene macchiato obsahuje doslova len skvrnu mlieka na vrchu (macchiato znamena skvrna , a presne tak by sa malo robit. proste ta pena tam ma byt len kusok na vrchu prsknuta, nesmie to byt dolievane a uz vobec nie po vrch
@vintageprincess tak ja som zastanca silneho espressa bez vsetkeho. bez cukru, bez mlieka atd. vysrkat si ho na 3 dusky, take silne ake je a dovidenia v macchiate by toho mlieka nemalo byt vela, fakt len uplne malicko, cim sa ta chut zmeni len minimalne
@h8u nj, ja zas ak idem niekde, kde tym ludom prilis nedoverujem/som tam prvykrat, dam si len obycajnu kavu so sebou alebo a nestaram sa dalej inac toho pirata budes mat coskoro, dnes som nejak nemal cas, ani farbicky
@trdelniiiq @h8u
No tak ja som zatiaľ pila len také macchiato, ktoré bolo už skoro latte, čiže dosť mlieka tam bolo. Ani tú penu nemám rada, takže... Ale dobre, uznám, možno to originálne macchiato obsahuje fakt menej mlieka. Mne to presso s mliekom absolútne vyhovuje, lebo nedokážem vypiť kávu bez mlieka a cukru.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
ok, vazne. normalne čekneš napojovy listok ktory budeš mať na stole alebo ti ho donesu, vybereš si kavu jaku chceš a totu si popytaš.. čo je na tom tazke? a cukor ti davaju k tomu vacsinou.
Ak ťa zaujíma aj etiketa, tak po pomiešaní si kávy lyžičku vyber, neoblizuj a polož na podšálku spodkom navrch.
gramatiku neriešte...
ale nechodím do kaviarne a kávu si dám raz za dva mesiace
ku káve zvyknú doniesť aj vodu, ale ak si z tých, čo sú zvyknutí piť veľa vody, je fajn objednať si aj nejakú minerálku, ktorú po káve vypiješ. keď dopijete, buď si vás čašníčka všimne a začne zbierať - vtedy si treba buď doobjednať ešte niečo, alebo vypýtať účet. ak nie, môžeš za ňou ísť zaplatiť (ja to bežne robím aj takto), ale riady jej nenos, to sa necháva na stole normálne.
...a nehovor "boženku" alebo moc sladko lebo potom sú taký trápny
k teme:
a dufam, ze na zachode pouzivas toaletak aj bez pytania,
a aj to raz za uhorský rok - špeci príležitosť. asi ako ty.
Presný postup:
Vstúpiš do kaviarne. Buď si hneď sadneš za stôl a čakáš na čašníčku, alebo si rovno pri vstupe pri bare objednáš (záleží od kaviarne): "Dobrý deň, dvakrát Viedenskú kávu."
Potom sedíš a čakáš, kým ti ju čašníčka donesie. Cukor a keksík a vodu donesie väčšinou tiež, no občas sa už pri objednávaní opýta, či ten cukor chceš, aby ho tam nedávali zbytočne
Potom kávu vypiješ a potom (opäť záleží od typu kaviarne) sa buď postavíš a ideš k baru zaplatiť, alebo počkáš na čašníčku, ktorá príde po prázdne šálky a poprosíš si účet. Ona ti ho donesie, ty zaplatíš a ideš domov...
koniec
nie, vážne...to fakt niekto potrebuje návod, ako postupovať v kaviarni?
no a macchiato si nedam z prosteho dovodu a to preto, ze je to proste ina kava nez espresso s mliekom, ja chcem to espresso doplnit trochou mlieka a nie pit espresso s mliecnou penou na vrchu
@vintageprincess to nie je pravda, spravne pripravene macchiato obsahuje doslova len skvrnu mlieka na vrchu (macchiato znamena skvrna , a presne tak by sa malo robit. proste ta pena tam ma byt len kusok na vrchu prsknuta, nesmie to byt dolievane a uz vobec nie po vrch
@h8u nj, ja zas ak idem niekde, kde tym ludom prilis nedoverujem/som tam prvykrat, dam si len obycajnu kavu so sebou alebo a nestaram sa dalej inac toho pirata budes mat coskoro, dnes som nejak nemal cas, ani farbicky
@h8u
No tak ja som zatiaľ pila len také macchiato, ktoré bolo už skoro latte, čiže dosť mlieka tam bolo. Ani tú penu nemám rada, takže... Ale dobre, uznám, možno to originálne macchiato obsahuje fakt menej mlieka. Mne to presso s mliekom absolútne vyhovuje, lebo nedokážem vypiť kávu bez mlieka a cukru.